Μακριά από τα συμφέροντα του λαού η διαμάχη για το ΔΝΤ
Τρί, 08/12/2015 - 21:55
Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο για ακόμη μια φορά εκφράζονται γενικότεροι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας» να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας στα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Σε σχόλιο σχετικά με τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ως παράγοντα που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των σκληρών μέτρων, είναι "στάχτη στα μάτια" του λαού, όταν μάλιστα τα ίδια μέτρα αποτελούν και κατευθύνσεις της ΕΕ. Ενώ η ίδια η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα είχε αναγορεύσει το ΔΝΤ σε βασικό σύμμαχό της, ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους.
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει να κάνει με τις γενικότερες αντιθέσεις, για το αν το μνημόνιο θα είναι καθαρά "ευρωενωσιακό" ή με "ολίγον ΔΝΤ", αλλά με την προώθηση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κι αυτή την πολιτική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί με αφοσίωση».
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στην ΕΡΤ 1 υποστήριξε ότι η στάση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική, επισημαίνοντας ότι «το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο Πρόγραμμα». Όπως είπε, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έρχονται στην Ελλάδα και απαιτούν μεταρρυθμίσεις εξαιρετικά σκληρές, γνωρίζοντας ότι δεν τις αντέχει η κοινωνία, ενώ πηγαίνουν στους εταίρους και απαιτούν λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους. «Έχω την αίσθηση ότι πλέον, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην ίδια συνέντευξη υπενθύμισε τα εύσημα που απέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Κέρι. «Έλληνες διπλωμάτες είπαν ότι δεν έχει ξανακάνει κανείς Αμερικανός υπουργός τόσο θετικές δηλώσεις για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» δήλωσε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα όσα είπε ο πρωθυπουργός.
«Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αποσιωπώντας ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προωθούνται σκληρά μέτρα. «Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», πρόσθεσε.
«Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πασχίζει να “κρατήσει τη στάμνα γερή”», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι αυτή η διαμάχη δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, υποστήριξε ότι «η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά» καθώς και ότι «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση».
Η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δάνειο, προκειμένου να χρεωθεί το Ταμείο και οι καπιταλιστικές χώρες που έχουν το πάνω χέρι σε αυτό ένα μέρος της χασούρας που συνεπάγεται η ελληνική κρίση. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ αξιώνει ως όρο για να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα, να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, δηλαδή να μειωθεί το κρατικό χρέος που έχει δημιουργηθεί από τα δάνεια της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.