Ένταση για τα κλειστά σύνορα και τους φράχτες - Ενας νεκρός μετανάστης από ηλεκτροπληξία
Πέμ, 03/12/2015 - 12:14
Ένας Μαροκινός έχασε τη ζωή του στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, στο σημείο όπου βρίσκονται ακινητοποιημένοι συρμοί του ΟΣΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται σε ηλεκτροπληξία.
Σχόλιο του ΚΚΕ για το προσφυγικό και τη Σένγκεν
Πέμ, 03/12/2015 - 18:52
Σε σχόλιό του για το προσφυγικό και τη Σένγκεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο νεκρός Μαροκινός μετανάστης, που έχασε τη ζωή του στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ και η χρησιμοποίηση της "απειλής" εξόδου από τη Σένγκεν, για να ανατεθεί η φύλαξη των συνόρων στον Frontex, δείχνουν ότι καμία λύση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να δοθεί από την ΕΕ, παρά μόνο χειροτέρευση της κατάστασης, με μεγαλύτερη καταστολή και περισσότερα θύματα προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, περισσότερους εγκλωβισμένους».
Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε νωρίς το πρωί στην Ειδομένη, με πετροπόλεμο μεταξύ των προσφύγων, καθώς οι πρόσφυγες που δεν τους επιτρέπεται να περάσουν στη γειτονική χώρα έχουν κλείσει τα σύνορα ώστε να μην μπορούν να περάσουν και οι πρόσφυγες που τους επιτρέπεται.
Περίπου 3.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο τις τελευταίες ημέρες, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει τρένο, στο οποίο μπορούν να επιβιβαστούν όσοι πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα.
Χθες το μεσημέρι ένταση επικράτησε και πάλι, όταν μια ομάδα προσφύγων προσπάθησε να περάσει στα Σκόπια από ένα σημείο που δεν είχε τοποθετηθεί ακόμα φράχτης και ήρθε αντιμέτωπη με αστυνομικούς της γειτονικής χώρας.
Πρόσφυγες λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες και σημειώθηκαν τραυματισμοί. Η ένταση διήρκεσε περίπου μια ώρα, αλλά ούτε αυτή τη φορά κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.
Ευρωβουλη
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Κ. Παπαδάκης: Σοβαροί κίνδυνοι από τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από τη FRONTEX
(VIDEO)
Πέμ, 03/12/2015 - 08:22 - Ενημέρωση: Πέμ, 03/12/2015 - 18:24
Σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, εγκυμονεί η επίκληση της FRONTEX για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και η ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στη συζήτηση για «σχετικά με τον FRONTEX» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε στην παρέμβασή του τα εξής:
«Η FRONTEX, από τους εμβληματικούς μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ, ενισχύεται με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης (RABIT) για να αντιμετωπίζει βασανισμένους πρόσφυγες και μετανάστες ως εισβολείς.
Σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, η FRΟΝΤΕΧ ευθύνεται για απάνθρωπη μεταχείριση, παρεμπόδιση στη διάσωση ανθρώπινων ζωών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φωτιά των πολέμων που ανάβουν στις χώρες τους η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Αποτελούν εμπαιγμό οι προτάσεις της έκθεσης για σύσταση μηχανισμού με τον οποίο η ίδια η καταγγελλόμενη FRONTEX θα ελέγχει δήθεν τις καταγγελίες σε βάρος της.
Η επίκληση δε της FRONTEX για τη φύλαξη των συνόρων, ιδίως των ελληνικών -χερσαίων και θαλάσσιων- σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνδέεται με τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, για την γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή.
Απαιτούμε:
- Να καταργηθούν οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ, όπως FRONTEX, SCHENGEN κ.ά.
- Ανθρώπινα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους».
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Πέμ, 03/12/2015 - 18:21
Θέμα παραμονής στη Συνθήκη Σένγκεν θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, την οποία καλεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της που ανέλαβε στη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό έως τις 17 Δεκέμβρη που θα γίνει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Αναμένονται από την Ελλάδα «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των «hot-spots» και τη διαδικασία μετεγκατάστασης, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκέμβρη, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT), δήλωσε η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.
Σημείωσε ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», αλλά πρόσθεσε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλουμε κάθε προσπάθεια».
Για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και της ελληνικής κυβέρνησης, για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα χερσαία σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» προσφύγων και μεταναστών.
Το όλο θέμα, σύμφωνα με την Νατάσα Μπερτό, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει (βλέπε επόμενο) ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, και διαψεύδει ότι έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Πέμ, 03/12/2015 - 13:08
Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες.
«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης -των λεγόμενων hotspots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων», επισήμανε, δίνοντας όρκους πίστης στις ευρωενωσιακές αποφάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας», καθώς και ότι «η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέδωσε αυτά τα σενάρια σε «ευρωπαϊκούς κύκλους που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς». Πρόσθεσε πως «οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και, δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις». Βέβαια, οι συγκεκριμένες αναφορές αποσιωπούν ότι οι αποφάσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση είναι η άλλη όψη των «φραχτών» και των «αποκλεισμών», καθώς θα επιτρέψουν τη διέλευση σε ένα μικρό αριθμό προσφύγων για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ για τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων επιφυλάσσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροωθήσεις.
Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν έχει τεθεί από ορισμένες κυβερνήσεις εξαιτίας της καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες για τη δημιουργία hotspots και για την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.