Πιέζουν για νέες περικοπές
Των Θ. Τσίρου - Ν.Τσίτσα
04 Δεκ. 15 (21:06) | upd: 04 Δεκ. 15 (20:56)
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεσσάρων Θεσμών για τετραήμερη μάχη με την κυβέρνηση επί της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα.
Ασφαλιστικό και νέο ενιαίο μισθολόγιο αποτελούν τα νέα μεγάλα αγκάθια.
Ξανά στο σημείο μηδέν η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό
Κατά την τετραήμερη επίσκεψη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μπει αναγκαστικά και το θέμα του ασφαλιστικού καθώς η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από τους θεσμούς τουλάχιστον τα εισπρακτικά μέτρα του ασφαλιστικού (τουλάχιστον ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%) να περάσει από την ελληνική Βουλή πριν αλλάξει ο χρόνος.
Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν καθώς μετά την εγκατάλειψη της ιδέας τα προαπαιτούμενα του μνημονίου για το ασφαλιστικό να εκπληρωθούν μέσα από μια συνολική μεταρρύθμιση έρχεται και η απόρριψη από πλευράς των Θεσμών της πρότασης για κάλυψη των υποχρεώσεων με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Το μέτρο έχει κριθεί αντιαναπτυξιακό και επικίνδυνο για την ανεργία από πλευράς των Θεσμών άποψη που συμμερίζεται και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας όπως προκύπτει από την έκθεση που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής.
Ετσι στο τραπέζι έχει απομείνει στην πραγματικότητα μια ακόμη περικοπή των συτνάξεων με την κυβέρνηση να καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δυο εξίσου «κακά σενάρια».
- Το πρώτο σενάριο προβλέπει μικρή περικοπή σε όλες τις συνταξεις σε ποσοστό 6% ή 7%. Εχει ομως το μειονέκτημα ότι προκαλεί δυσαρέσκεια σε 2,8 εκατ. συνταξιούχους και ουσιαστικά ακυρώνει την δέσμευση της κυβέρνησης πως δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ορισμό ενός ορίου κάτω απο το οποίο δεν θα υπάρξει μείωση. Το μειονέκτημα της πρότασης είναι ότι τα ποσοστά περικοπών θα είναι διψήφια άνω του 13% 14% και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι η μέση σύνταξη παραμένει σε επίπεδα κάτω των 900 ευρώ.
- Βέβαιη είναι τέλος η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης έστω και με διαφορετική ονομασία.
Στον αέρα και το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
Σύμφωνα με πληροφορίες και το σχέδιο που εμφάνισε η κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο απορρίπτεται.
Οι δανειστές φέρονται δυσαρεστημένοι από νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση με τα τελευταία νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που έχουν μεταταγεί, εκτιμώντας ότι αυξάνουν το μισθολογικό κόστος και πως αποτελούν «μονομερείς ενέργειες».
Σύμφωνα με πηγές των δανειστών το «κουαρτέτο» την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει την μείωση των βασικών μισθών στο δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα γεγονός που θα επιφέρει ονομαστικές μειώσεις από 70-150 ευρώ στις βασικές αποδοχές.
- Η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί από το κουαρτέτο στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων και είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά λόγω της σημαντικής μείωσης των μισθών στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια που αγγίζει το 40%.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στο κουαρτέτο την μελέτη για το νέο μισθολόγιο και αναμένει τις παρατηρήσεις των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν δείξει να μην διαφωνούν στην διατήρηση των σημερινών επιπέδων των βασικών μισθών κατά την διάρκεια των προχωρημένων συζητήσεων που είχαν με την ελληνική πλευρά για το θέμα.
Υποστηρίζουν δε ότι η απαίτηση των δανειστών για αύξηση της ψαλίδας των αποδοχών των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με αυτές των κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων επιτυγχάνεται με την απόδοση κλιμακίων ανά τριετία για τους ΥΕ υπαλλήλους και ανά διετία για τους ΠΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.