Επίδομα φτώχειας η σύνταξη που «εγγυάται» η κυβέρνηση
Κυρ, 06/12/2015 - 09:57 - Ενημέρωση: Κυρ, 06/12/2015 - 11:35
Στα όρια της φτώχειας, δηλαδή κάτω από τα 400 ευρώ, θα κυμαίνεται η λεγόμενη Εθνική σύνταξη που πάει να θεσπίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε το Σάββατο στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε για τις συντάξεις:
«Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (...) η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές, η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφεύγει συνειδητά να πει πιο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, αυτής δηλαδή που θα συμπληρώνει τη λεγόμενη Εθνική και η οποία θα προκύπτει από τις εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.
Αντίθετα, είναι λαλίστατη όταν πρόκειται για την Εθνική σύνταξη, την οποία ορίζει στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, όσο είναι σήμερα το επίσημο στατιστικό όριο της φτώχειας.
Επομένως, το μόνο που εγγυάται το κράτος σε ό,τι αφορά την Εθνική σύνταξη (θα δίνεται από τον προϋπολογισμό) είναι ένα επίδομα φτώχειας, ισόποσο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έταζε στους πλέον εξαθλιωμένους η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!
Επομένως, το μόνο που εγγυάται το κράτος σε ό,τι αφορά την Εθνική σύνταξη (θα δίνεται από τον προϋπολογισμό) είναι ένα επίδομα φτώχειας, ισόποσο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έταζε στους πλέον εξαθλιωμένους η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!
Από εκεί και πέρα τα σενάρια για το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης οργιάζει, καθώς
- από το 70% και 80% για 35 χρόνια ασφάλισης,
- μειώνεται ήδη στο 48% για 40 χρόνια εργασίας με τον 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη)
- και τώρα η κυβέρνηση μελετάει να το κατεβάσει κι άλλο, ακόμα και στο 45%.
Σύμφωνα μάλιστα με το κείμενο που δόθηκε από το υπουργείο στην ΟΚΕ, το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μισθό (μισθωτοί) ή το εισόδημα (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες).
Δηλαδή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με σχετικά υψηλότερους μισθούς και εισοδήματα και μεγαλύτερα ποσοστά σε ασφαλισμένους με μικρότερους μισθούς και εισοδήματα.
Δηλαδή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με σχετικά υψηλότερους μισθούς και εισοδήματα και μεγαλύτερα ποσοστά σε ασφαλισμένους με μικρότερους μισθούς και εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών «δίνουν και παίρνουν» σε ό,τι αφορά το εύρος και το ύψος των νέων μειώσεων.
Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, για να καλυφθεί ο στόχος αφαίρεσης 1,8 δισ. ευρώ από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, μόνο για το 2016, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, εξετάζονται τα εξής σενάρια για τις νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις:
- Να μειωθεί το σύνολο των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%.
- Να μειωθούν οι συντάξεις από τα 800 ευρώ και πάνω σε ποσοστό 15%.
- Να μειωθούν οι συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω κατά 30%.
Κοροϊδία με τις επικουρικές
Κι ενώ οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης «βγάζουν μάτι», ο υπουργός Εργασίας σφυρίζει αδιάφορα, λέγοντας σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι η εξοικονόμηση κονδυλίων στο Ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον ανορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος».
Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, «οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευτούν στο μέγιστο βαθμό» και επικαλείται γι' αυτό την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον «κανόνα της βιωσιμότητας».
Δηλαδή «όχι Γιάννης, Γιαννάκης», αφού και τα δυο οδηγούν σε νέες μειώσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση υπολογίζονται άμεσα στο 8,5%.
Δηλαδή «όχι Γιάννης, Γιαννάκης», αφού και τα δυο οδηγούν σε νέες μειώσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση υπολογίζονται άμεσα στο 8,5%.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Τρία σενάρια για νέες περικοπές στους ήδη συνταξιούχους συζητούν κυβέρνηση - «θεσμοί»
Η παντιέρα της ...«ισονομίας» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης» που σήκωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να περάσει τη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να κρύψει ότι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα γενικευμένη επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Η επίκλησή τους είναι προσχηματική και συνιστά πρόκληση. Το νέο «μοντέλο» όχι μόνο δεν αναιρεί τις χρόνιες αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που από τη φύση του δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ταξική αδικία, υπηρετώντας τις στοχεύσεις που έχουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Γι' αυτό η κυβέρνηση δεν καταργεί τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά πάνω στις παλιές αντιλαϊκές βάσεις έρχεται να χτίσει το δικό της οικοδόμημα.
Η χρονική μετάθεση του νέου εκτρώματος από την κυβέρνηση για τα μέσα Γενάρη - σύμφωνα με πληροφορίες - δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελιχθεί και να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που προκαλούν τα σχέδιά της. Το «μοντέλο» που προωθεί, στην πραγματικότητα αντιγράφει - και μάλιστα προς το χειρότερο - αυτό που είχε νομοθετηθεί το 2010 με το νόμο 3863.
Πυρήνας του νέου «μοντέλου», όπως και του νόμου 3863/2010, είναι το σπάσιμο της παλιάς ενιαίας σύνταξης σε δύο τμήματα, στο «αναλογικό», το οποίο χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και στη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη, η οποία θα προέρχεται από τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Προϋποθέσεις - «φωτιά»
Ομως, η συνολική σύνταξη που θα προκύπτει από εδώ και πέρα για τους ασφαλισμένους, από το άθροισμα και των δύο τμημάτων, σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από τις πενιχρές συντάξεις που έδινε το παλιό σύστημα. Αν και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει τα ποσοστά αναπλήρωσης, στο νέο υπολογισμό το σίγουρο είναι ότι δε θα υπερβαίνουν το 50% του συντάξιμου μισθού και μάλιστα υπό την προϋπόθεση 40 χρόνων ασφάλισης, αντί για το 70% έως 80% του συντάξιμου μισθού στην περίπτωση της 35ετίας που ίσχυε μέχρι τώρα.
Επιπλέον, ως συντάξιμος μισθός θα λογίζεται πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου, αντί του μισθού της τελευταίας διετίας ή της πενταετίας. Γι' αυτό, ακόμα και η προσθήκη της «εθνικής» σύνταξης δεν αλλάζει ουσιαστικά το αποτέλεσμα, που θα είναι σε βάρος όλων των ασφαλισμένων.
Πολύ περισσότερο που, από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, παραμένει σκοτεινό αν το τμήμα της «εθνικής» σύνταξης θα δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους ή θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.
Ακόμα, η «εθνική» σύνταξη θα δίνεται μόνο με την προϋπόθεση των 4.500 ενσήμων, που αφήνει εκτός όλους εκείνους τους ασφαλισμένους που μπορεί να είχαν 3.000, 4.000, ακόμα και 4.400 ένσημα! Αυτοί, αντί για οποιαδήποτε σύνταξη, θα κατευθύνονται στα βοηθήματα της Πρόνοιας.
Άλλες βασικές ανατροπές
Επιπλέον, με το νέο «μοντέλο» η κυβέρνηση επιφέρει δύο βασικές ανατροπές:
α) Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται δραστικά μόνο στην «εθνική» σύνταξη. Η ευθύνη του κράτους απέναντι στο σύνολο της σύνταξης και στην Κοινωνική Ασφάλιση γενικά, παρά τις διαβεβαιώσεις της, δεν έχουν την παραμικρή πρακτική αξία, αφού πρόσθετα κονδύλια ενίσχυσης της Ασφάλισης, πέραν του κονδυλίου για την «εθνική», δεν προβλέπονται στο νέο σύστημα.
β) Με το σύστημα αυτό καταργούνται και τα κατώτερα όρια συντάξεων όλων των Ταμείων, τα οποία δρούσαν ανασταλτικά στο να οδηγούνται οι συνταξιούχοι σε καθεστώς φτώχειας. Σε συνάρτηση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, το μέτρο αυτό βάλει ακριβώς κατά των πιο «αδύναμων στρωμάτων», τους οποίους προκλητικά επικαλείται η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, με τη θεσμοθέτηση του νέου «μοντέλου», η κυβέρνηση προωθεί και την «ενοποίηση» όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερ-ταμείο με ενιαίες παροχές και εισφορές. Μόνο που οι ενιαίες παροχές, η «ισονομία» δηλαδή που επικαλείται η κυβέρνηση, θα είναι στον πάτο του βαρελιού. Θα είναι η «δικαιοσύνη» του πτωχοκομείου για όλους. Αντίστροφα, η «ενιαιοποίηση» θα σημάνει σταδιακή αύξηση των εισφορών σε μια σειρά Ταμεία (π.χ. αγρότες). Με το μαχαίρι της «ισονομίας» θα κοπούν και οι υφιστάμενες συντάξεις.
Το σχέδιο αυτό επιφέρει χτύπημα και στην επικουρική ασφάλιση, αφού προκρίνεται ένας μοναδικός φορέας επικούρησης, το ΕΤΕΑ, ο οποίος, με βάση το καταστατικό του και την αρχή της «βιωσιμότητας», την οποία η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα σεβαστεί, θα διαγράψει από το χάρτη της Κοινωνικής Ασφάλισης τις ήδη ισχνές επικουρικές, τα εφάπαξ και άλλα βοηθήματα που αποδίδονταν μέχρι τώρα και είχαν πληρωθεί ακριβά από τους ασφαλισμένους.
Τρία σενάρια νέων περικοπών
Κι ενώ οι ανατροπές είναι σαρωτικές για όλους, η κυβέρνηση εμφανίζει τον εαυτό της να δίνει μάχη με τους «θεσμούς» για να μη γίνουν περικοπές στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, προτείνοντας την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα διαρρέονται στον Τύπο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα εξής σενάρια: Είτε μείωση όλων των συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, είτε μείωση των συντάξεων από τα 800 ευρώ και πάνω σε ποσοστό 15%, είτε τέλος περικοπές μέχρι και 30% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, προκειμένου να «εξοικονομηθεί» το 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό για το 2016.
Γ. ΖΑΧ.
Ριζοσπάστης, 6/12/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.