Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Αλέκα Παπαρήγα: Το Σύμφωνο Συμβίωσης και... η θεωρία των δύο άκρων (VIDEO)

(Πιο κάτω δημοσιεύεται περίληψη από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα)
ΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ»

 Ψηφίστηκε επί της αρχής

«Από το παράθυρο» η θεωρία των δύο άκρων
Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίστηκε στις 22/12/2015, επί της αρχής, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις». Διχασμένα ψήφισαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Το ΚΚΕ από την αρχή ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι η επίλυση μιας σειράς ζητημάτων (π.χ. κληρονομικών κ.λπ.), αλλά η θεσμική αναγνώριση της οικογένειας ομόφυλων ζευγαριών, συμπεριλαμβανομένης - σε μια πορεία - και της απόκτησης παιδιών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε ότι είναι τουλάχιστον υποκρισία να εμφανίζεται η κυβέρνηση ως ευαίσθητη απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, όταν επιδίδεται σε μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων για την εφαρμογή του μνημονίου, από το οποίο δεν εξαιρούνται ούτε οι κοινωνικές ομάδες που τάχα υπερασπίζεται.
Ήταν εμφανής η προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ενώ στηρίζουν την αντιλαϊκή επίθεση προσπάθησαν να ενδυθούν το μανδύα του προοδευτικού, την ίδια στιγμή που επιχειρούσαν ατεκμηρίωτες ταυτίσεις όσων διαφωνούν με το νομοσχέδιο ανεξάρτητα από το εκ διαμέτρου αντίθετο σκεπτικό του καθενός και εισάγοντας ξανά τη θεωρία των δύο άκρων.
Το στίγμα της συζήτησης έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος παίρνοντας το λόγο χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου «ως σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισοτιμία».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για την υιοθεσία ή τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται από το νομοσχέδιο, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και ζήτησε το «Σύμφωνο Συμβίωσης» να περιλαμβάνει ακόμα πιο «προωθημένα» μέτρα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Σε ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με την ευκαιρία του «Συμφώνου Συμβίωσης» επανήλθε η θεωρία των δύο άκρων
Στη συζήτηση για το Σύμφωνο Συμβίωσης «μπήκε από το παράθυρο» η θεωρία των δύο άκρων, χωρίζοντας την αντιπολίτευση σε δημοκρατική και μη, ανάλογα με το πώς ψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατήγγειλε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
Σημείωσε ότι η δημοκρατία «δεν είναι μόνο μέσα στην οικογένεια, ξεκινάει από τον κύριο χώρο αναπαραγωγής του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος, που είναι η εργασία. Και δεν βλέπω τα δημοκρατικά κόμματα και οι δημοκρατικές αντιλήψεις να έχουν το ίδιο μέτρο για τα ατομικά δικαιώματα στη συμβίωση, στην οικογένεια, με τα ατομικά δικαιώματα στην εργασία. Γιατί είναι και ατομικό δικαίωμα το δικαίωμα στην απεργία», τονίζοντας ότι θα είχε μια συνέπεια η επίδειξη προοδευτισμού και δημοκρατισμού αν τα ατομικά δικαιώματα τα έβλεπε στο σύνολο της ζωής, στις ατομικές και κοινωνικές σχέσεις και μια μορφή κοινωνικών σχέσεων είναι και η οικογένεια.
Επισήμανε ότι πρέπει και μπορούν να βελτιωθούν νόμοι ώστε να λυθούν υπαρκτά προβλήματα, να εξασφαλίζουν ατομικά δικαιώματα, για παράδειγμα της κληρονομιάς κ.ά. και να μην είναι ο βαθμός συγγένειας ο καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία όλων των μορφών συμβίωσης, πρέπει να υπάρχει κάποιο κριτήριο και το κριτήριο στην κοινωνία που ζούμε είναι αυτό, τα ετερόφυλα ζευγάρια με το στόχο για αναπαραγωγή.
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ επανειλημμένως έχει στηρίξει διατάξεις και νόμους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, έχει αντιπαλέψει το απαράδεκτο άρθρο για τη μοιχεία, για τα επώνυμα, έχει παλέψει για την ισοτιμία παιδιών εκτός και εντός γάμου κ.ά., πάντα από τη σκοπιά μιας μερικότερης διόρθωσης νόμων που δεν μπορούν να αλλάξουν, δυστυχώς, εκ βάθρων το χαρακτήρα της οικογένειας, η οποία για το ΚΚΕ σημαίνει αμοιβαία αγάπη και απαλλαγή από κάθε μορφής καταναγκασμό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό που ισχύει στην καπιταλιστική κοινωνία. 
Κατήγγειλε ως εγκληματική και ανυπόφορη την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το φασισμό - ναζισμό και την ομοφοβία, επισημαίνοντας ότι γίνονται εγκλήματα σε βάρος των ομοφύλων και οι ποινές πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές, οι δράστες να τιμωρούνται βαρύτατα.
Τόνισε ότι είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης και πολιτισμού να σέβεται ο καθένας την προσωπική επιλογή του άλλου να ζήσει όπως θέλει, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι στην κοινωνία που ζούμε, παρότι καταναλώνεται πολύ μελάνι για το σεβασμό των απόψεων, δεν είναι σεβαστές όλες οι απόψεις, ακόμη και όταν διώκονται -π.χ. οι κομμουνιστικές δεν είναι απόλυτα σεβαστές- και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεωρία των δύο άκρων, στην απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας κ.ά. 
Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απόψεις π.χ. Αμβρόσιου ή Καμμένου που τροφοδοτούν καταστάσεις, είναι επικίνδυνες, παράγουν και οδηγούν στη βία με κριτήριο τη σεξουαλική ζωή του άλλου και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση σημείωσε: «Δεν άκουσα την κυβέρνηση να βγει να τα καταγγείλει, να επιδράσει και πολιτιστικά σε μια σειρά ζητήματα. Που σημαίνει ότι όταν δυο κόμματα τα ενώνει η υπεράσπιση του συστήματος, όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.