Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Τέμπη: Και τώρα που θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξεταστική τι θα απογίνει η Τζάκρη με το... δεκανίκι του ΚΚΕ;;; ➽ Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εγγυάται ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί (VIDEO)

(Για δηλώσεις Τζάκρη βλ. στο τέλος)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ΚΚΕ εγγυάται ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί (VIDEO κάτω)

Τετάρτη 15/11/2023 - 13:09

Η πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι μόνο ένα μέρος της υπόσχεσης που δώσαμε όταν η χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη, όταν η χώρα συγκλονιζόταν από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το χρωστάμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν να αναδειχτούν οι αιτίες και τα αίτια, το χρωστάμε στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Και τόνισε ότι στο επίκεντρο της πρότασης μπαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έγκλημα, πολιτική που υπηρέτησαν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, μεθοδικά κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από την προηγούμενη, για τον τεμαχισμό του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση μεταφορικού έργου, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του μέρους που έμεινε στο Δημόσιο, με κριτήριο την κερδοφορία των ιδιωτών και του κράτους τους. Επίσης, η πρόταση στέκεται στην απαράδεκτη καθυστέρηση εκτέλεσης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.

Όλα τα παραπάνω, υπογράμμισε, παίζουν ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών, καθώς η ζυγαριά κόστους - οφέλους κυριαρχεί σχεδόν παντού.

Ακόμα, σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ, θα εξεταστούν προβλήματα κακοδιαχείρισης και εγκληματικές ευθύνες των εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ, ενώ θα διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση χωρίς υπεκφυγές, καθώς η πρόταση του Κόμματος έχει δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος, ενώ μπορεί να προκύψουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει μεν, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο, υπονομεύοντάς την εξαρχής. Η κυβέρνηση, είπε, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα γιατί ξέρει καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους.

Απευθυνόμενος προς τα άλλα κόμματα σημείωσε ότι γίνονται συνήγοροι της ΝΔ, γιατί ταυτίζονται στη διαφωνία με το περιεχόμενο της πρότασης. Κι αυτό γιατί έχουν «λερωμένη τη φωλιά» τους με την πολιτική που υπηρετήσαν.

«Διαφωνείτε με όσα ζητούν οι οικογένειας των θυμάτων», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, οι οποίες θέλουν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. «Γυρίζετε την πλάτη σε εκατοντάδες λαού που φώναξαν ότι το έγκλημα έχει ιστορία», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ακόμα πως «καταλήγετε ότι φταίει ο σταθμάρχης και κάποιοι άλλοι ανευθυνο-υπεύθυνοι» γιατί «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες» και όχι να βγει στην επιφάνεια η αλήθεια.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι παρόν για να χαλάσει τα σχέδια σε όσους επιδιώκουν συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό, για να εγγυηθεί ότι το θέμα θα μείνει ψηλά στην ατζέντα όσο διεξάγεται δικαστική έρευνα και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγουν στην επιφάνεια όσα περισσότερα γίνεται.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και όποια αντίστοιχη κατατεθεί. Το ίδιο, τόνισε, πρέπει να κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να αφήσουν πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια που παίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων.

Η ομιλία

«Η πρόταση που καταθέτουμε για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι ένα μόνο μέρος της εκπλήρωσης του χρέους που έχουμε αναλάβει, της υπόσχεσης που δώσαμε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μια ολόκληρη χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

Η χώρα, όμως, τότε συγκλονιζόταν και από τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις, διαδηλώσεις λαού και κυρίως νεολαίας για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Κι αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή:

Ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.

Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό.

Το χρωστάμε στις 57 αθώες ψυχές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ, όταν εν έτει 2023, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των απίστευτων τεχνολογικών, επιστημονικών δυνατοτήτων, δυο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, αφού πρώτα κινούνταν επί 12 ολόκληρα λεπτά σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους να πάρει είδηση.

Το χρωστάμε στις οικογένειές τους, με τις οποίες άλλωστε συναντηθήκαμε επανειλημμένα και πρόσφατα και μας κατέθεσαν σχετικό αίτημα.

Το χρωστάμε σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, που θέλουν να γνωρίζουν πως όταν θα μπουν σε ένα μέσο μεταφοράς, θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.

Όπως θα διαβάσατε, στο επίκεντρο της διερεύνησης βάζουμε την πολιτική της "απελευθέρωσης", της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Βήμα το βήμα, μεθοδικά, η κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από εκεί που το άφηνε η προηγούμενη. Έτσι προχώρησε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχιζόταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο Δημόσιο και είχε -εκτός των άλλων- την ευθύνη για τις υποδομές.

Και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα, από το πόσοι εργαζόμενοι θα είναι σε κάθε βάρδια, μέχρι το πού θα κατευθυνθούν χρήματα για νέες επενδύσεις, καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους.

Με αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης και εργολάβοι συμβάσεων, συχνά με αντιτιθέμενα συμφέροντα, να εμπλέκονται σε έναν τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο τομέα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές -και όχι μόνο- μεταφορές.

Για να το πούμε απλά, διαχωρίστηκε το τρένο από τις ράγες, κάτι που φυσικά κάνει τον εκτροχιασμό πολύ πιο πιθανό.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της περιβόητης πια σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών, όχι μόνο των σιδηροδρομικών.

Γι’ αυτό πρέπει όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια, για να μη ζήσουμε τα καινούρια Τέμπη που καραδοκούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγαριά του κόστους - οφέλους και το "πάμε και όπου βγει" στα μέτρα ασφαλείας κυριαρχεί σχεδόν παντού!

Βεβαίως, στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα κακοδιαχείρισης από υπουργούς και άλλους, αλλά και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ. Ζητήματα τα οποία εμείς καθόλου δεν υποτιμάμε, το αντίθετο, επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και αυτά, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Σήμερα, όμως, όλα τα κόμματα εδώ μέσα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ, όπως γνωρίζετε, έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί.

Όπως επίσης γνωρίζετε, στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών, αλλά και μη πολιτικών προσώπων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γνωστό πως μέσω του εκπροσώπου της δήλωσε ότι θα την ψηφίσει μεν, ξεκαθαρίζοντας δε ότι διαφωνεί με το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, υπονομεύοντάς την εξαρχής.

Γιατί άραγε; Γιατί το περιεχόμενο είναι αυτό που την ενοχλεί...

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ είναι περισσότερο από προφανής: Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτάνει να την ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα.

Η κυβέρνηση όμως είναι σε δύσκολη θέση και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες και κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, που ξεστόμισε το απίθανο, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια Εξεταστική για τα Τέμπη!!!

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, πώς γίνεται τη μία να λέτε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την Εξεταστική και την άλλη να την υπερψηφίζετε;

Και αντί τα άλλα κόμματα, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κυρίως, να καταγγείλετε αυτή την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ και να υπερψηφίσετε την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή, τι κάνετε; Γίνεστε επί της ουσίας συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζεστε μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα, στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής!

Γιατί άραγε; Γιατί, προφανώς, έχετε και σεις λερωμένη τη φωλιά σας με την πολιτική που και εσείς υπηρετήσατε.

Για να το πούμε απλά: Διαφωνείτε, δηλαδή, με όλα όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες ζητούν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. Γυρίζετε την πλάτη στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδήλωναν με το σύνθημα ότι "Το έγκλημα αυτό έχει ιστορία".

Και έτσι καταλήγετε -τελικά- και εσείς να δίνετε τις ίδιες εξηγήσεις που δίνει και η κυβέρνηση, ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ίσως κάποιοι ακόμα ανευθυνο-υπεύθυνοι και ξεμπερδέψαμε…

Είναι ενδεικτικό ότι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τοποθετηθήκατε για την πρόταση του ΚΚΕ 3 ολόκληρες μέρες μετά την κατάθεσή της και μόνο μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι θα την στηρίξει.

Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται να ομολογούν ότι θα ήθελαν στο τραπέζι να υπάρχει μόνο η πρόταση για Προανακριτική, για να την απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως μπορεί να το κάνει, για να μπορούν μετά να την καταγγείλουν για συγκάλυψη.

Πόσο πιο ανοιχτά να πείτε ότι το μόνο τελικά που σας ενδιαφέρει είναι να υπηρετήσετε τις μικροκομματικές σας σκοπιμότητες, να ρίξετε αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα και όχι να βγει στην επιφάνεια όλη η αλήθεια;

Πόσο τυχαίο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλάει εδώ και βδομάδες για Προανακριτική, την κατέθεσε μόλις προχθές και στο παρά πέντε της σημερινής συζήτησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, απ' ό,τι ακούσαμε σήμερα από την εισηγήτρια, θα την καταθέσει στο και πέντε;

Να ρωτήσουμε γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Μα, προφανώς γιατί ψάχνετε να βρείτε πώς θα κόψετε και θα ράψετε τις ευθύνες του ενός και του άλλου και κυρίως της εγκληματικής πολιτικής της "απελευθέρωσης" των σιδηροδρομικών μεταφορών που υπηρετήσατε όλοι σας.

Μάλιστα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται κυρίως την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία όμως διερευνά μόνο την οικονομική ζημιά που μπορεί να έχει συντελεστεί εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και της χώρας.

Μα, τελικά, τι νομίζετε, αυτό είναι το μόνο παράπτωμα; Αυτό είναι το βασικό παράπτωμα; Γιατί εμείς και όχι μόνο εμείς, αλλά σύσσωμος ο ελληνικός λαός βλέπει πως το μεγαλύτερο παράπτωμα είναι η έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών που έφτασε τελικά στην τραγική απώλεια δεκάδων, 57 νέων ανθρώπων.

Κάνετε μάλιστα πως δεν ακούτε τις προειδοποιήσεις μας: Δηλαδή, ότι αν υπήρχε πρόταση μόνο για Προανακριτική, όπως αυτή που φέρνετε εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ και την απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγούμασταν ουσιαστικά σε οριστικό ενταφιασμό της ποινικής διερεύνησης, αφού απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής να κατατεθεί ξανά αίτημα για τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια αδικήματα.

Αυτό, βέβαια, δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Ξανθόπουλος, το έλεγε πριν λίγες μέρες, από αυτό εδώ το βήμα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Μήπως κι αυτός θέλει να βγάλει τη ΝΔ από τη δύσκολη θέση; Μήπως είναι και αυτός «5η φάλαγγα», όπως είπαν για κάποιους μέχρι πρότινος συντρόφους τους κάποια άλλα νέα φιντάνια του ΣΥΡΙΖΑ;

Σοβαρευτείτε επιτέλους…

Το ΚΚΕ, όμως, είναι εδώ παρόν, για να χαλάσει τα σχέδια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό. Είναι εδώ, για να εγγυηθεί ότι το θέμα θα μείνει ψηλά στην ατζέντα όσο προχωρά και η ποινική διαδικασία. Ότι θα γίνει διερεύνηση, θα ακουστεί η αλήθεια -όσο αυτό μπορεί να συμβεί- και θα βγουν στην επιφάνεια όσα περισσότερα γίνεται.

Εμείς ξέρετε πως δεν έχουμε μεγάλες αυταπάτες, άλλωστε υπάρχει αρνητική εμπειρία, από το παρελθόν, από τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων εδώ μέσα.

Το ΚΚΕ θα κάνει όμως ό,τι μπορεί, θα αξιοποιήσει κι αυτή την Επιτροπή, όπως και όποια άλλη συγκροτηθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι θα υπερψηφίσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί. Το ίδιο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουν και όλοι οι βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι φαίνεται, γιατί οι υπόλοιπες ΚΟ έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, και να αφήσουν πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια που τους βάζουν να παίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων τους και να υπερψηφίσουν σήμερα την πρόταση του ΚΚΕ, όπως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη δική τους!

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα…».

902

*

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Να αφήσουν στο σκοτάδι τις αιτίες για το έγκλημα επιχειρούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη 15/11/2023 - 12:17

Να συσκοτίσουν και τελικά να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες για την τραγωδία των Τεμπών επιχείρησαν σύσσωμα τα αστικά κόμματα που έχουν βάλει την σφραγίδα τους σε αυτό το έγκλημα, κατά την συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. 

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, μετά την κατάπτυστη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη ότι ...κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος, τόνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ «ως προς το αιτητικό της σκέλος», καθώς για το σκεπτικό της πρότασης «έχουμε συγκεκριμένες ενστάσεις». 

Αποφεύγοντας κάθε συζήτηση για την πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που με ευλάβεια υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μίλησε γενικά και αόριστα για «παθογένειες» του ελληνικού κράτους, συμπληρώνοντας πως η ΝΔ παρέλαβε έναν «ασθενή δεκαετιών». Επιχείρησε δε να κλείσε κάθε συζήτηση για πολιτικές ευθύνες, με το επιχείρημα πως η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη  με την παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή.

Σχετικά με την περίφημη πλέον σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «μας παραδώσατε ρημαδιό», καθώς δεν έκανε τίποτα και το έργο ήταν βαλτωμένο, ενώ επί ΝΔ υλοποιήθηκε το 70%. 

Ξεπλένουν την ΕΕ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αυτός όμως που έδωσε τα ρέστα του για να μην βγουν στην επιφάνεια οι πραγματικές αιτίες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξέπλυνε με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη αφού έψεξε το ΚΚΕ γιατί η πρόταση του «αντιστρατεύεται την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», ισχυρίστηκε ότι «δεν φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση» εάν η κυβέρνηση αποψίλωσε τον σιδηρόδρομο στο πλαίσιο «του πελατειακού κράτους». Έτσι, ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης για την πολιτική εγκατάλειψης του ΟΣΕ και της υποστελέχωσης, αποκρύπτωντας ότι η ευρωενωσιακή στρατηγική της απελευθέρωσης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και στην κατάτμηση του σιδηρόδρομου οδηγεί σε τέτοια αποτελέσματα. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της πολιτικής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους.

Η Θ. Τζακρη δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιταχθεί στην πρόταση του ΚΚΕ, έσπευσε όμως να ανακοινώσει την κατάθεση πρότασης προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. 

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγ. Λιακούλη, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «σανίδα και σωσίβιο» στην κυβέρνηση, τη στιγμή που το κόμμα της έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και έχει ψηφίσει τα περισσότερα νομοσχέδια της, ενώ  «έβγαλε λάδι» την πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση», ρίχνοντάς τα όλα στον «γαλάζιο σταθμάρχη». 

Χαρακτήρισε προκλητικά «χάσιμο χρόνου» την Εξεταστική Επιτροπή, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, περιλαμβάνει τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων, και πρόκρινε να «πάμε κατευθείαν σε προανακριτική με τα δύο ονόματα», των Σπίρτζη και Καραμανλή, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι «δεν θέλει να θίξει τα ονόματα», «για να παραγραφούν αδικήματα».

Αναφερόμενη στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, σημείωσε πως αφορά στον φάκελο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που, όπως είπε κυνικότατα «μιλά για οικονομική βλάβη του δημοσίου» και κίνδυνο «απένταξης» του έργου της τηλεδιοίκησης από την ΕΕ!

Σε διατεταγμένη υπηρεσία, με προφανή σκοπό να μην αναδειχθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, για το έγκλημα στα Τέμπη, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα αναβολής της συζήτησης της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.