Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Κιμπούτς: Τι πραγματικά είναι και τι κρύβεται πίσω από την εικόνα των φιλήσυχων αγροτικών κοινοτήτων; — Η προπαγάνδα του πολέμου και τα fake news — Τα τούνελ της Χαμάς, οι δεξαμενές νερού και οι νεκροί νέοι στο rave party

Χάρτης που δείχνει τα κιμπούτς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Τι είναι πραγματικά σήμερα ένα κιμπούτς στο Ισραήλ;

Πίσω από τη στερεοτυπική εικόνα των φιλήσυχων αγροτικών κοινοτήτων

Σύμφωνα με το αφήγημα που προώθησε το κράτος του Ισραήλ μέσω της πολυπλόκαμης προπαγανδιστικής μηχανής του, η επίθεση στις 7 Οκτώβρη έγινε για να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατόν αριθμός αμάχων και γι' αυτό η «Χαμάς» επέλεξε τα κιμπούτς, όπου ζουν εκατοντάδες ισραηλινές οικογένειες.

Τα κιμπούτς παρουσιάζονται περίπου ως γραφικές και φιλήσυχες αγροτικές κοινότητες, όπου οι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν βίαια και εκτέλεσαν εν ψυχρώ πολλούς από τους κατοίκους τους. Τα Μέσα Ενημέρωσης στάθηκαν ιδιαίτερα σ' αυτές τις επιθέσεις και για πολύ καιρό απέκρυπταν κρίσιμα στοιχεία, ενώ κατασκεύαζαν και διοχέτευαν άλλα.

Για παράδειγμα, εικόνες με πτώματα και κατεστραμμένα σπίτια σε κιμπούτς είδαμε πολλές μέρες μετά τις 7 Οκτώβρη κι ενώ ο ισραηλινός στρατός είχε όλο τον χρόνο να φτιάξει το αφήγημά του.

Λίγο αργότερα αποκαλυπτόταν ότι στα κιμπούτς δόθηκαν μάχες με ένοπλους Ισραηλινούς - κατοίκους των κοινοτήτων και με στρατιώτες που κατέφτασαν από γειτονικά στρατόπεδα. Μάθαμε ότι στο ένα από τα δύο κιμπούτς που έγιναν παρανάλωμα του πυρός είχαν εγκλωβιστεί Παλαιστίνιοι μαχητές μαζί με ομήρους και προκειμένου να απαλλαγούν απ' αυτούς, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις τούς εκτέλεσαν εν ψυχρώ με βλήματα από τανκ και ελικόπτερα.

Οι πληροφορίες αυτές, που διακινούνται πλέον ευρέως και στα ισραηλινά ΜΜΕ, αλλάζουν το αρχικό αφήγημα των ...αιμοβόρων τρομοκρατών, που μόνο στόχο είχαν να εκτελέσουν στον ύπνο αμάχους. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να ισχύει, αφού τα δύο κιμπούτς που έγιναν στόχος επιθέσεων, πιθανώς για να πιάσουν τους κατοίκους τους ομήρους, βρίσκονται πολύ κοντά σε στρατηγικές εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού, είναι από μόνα τους στρατιωτικοποιημένες υποδομές και διαθέτουν ένοπλη φύλαξη.

Εν ολίγοις, η ισραηλινή - ευρωατλαντική προπαγάνδα ποντάρει πολλά και στην άγνοια για το πώς διαρθρώνονται το κράτος και η κοινωνία στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα εύκολα να γίνονται πιστευτά τα κατασκευασμένα ψέματα που διοχετεύουν, στην προσπάθεια να συκοφαντήσουν τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για πατρίδα, να δικαιολογήσουν την κατοχή και τα εγκλήματά της, που κλιμακώνονται σε όλη την παλαιστινιακή γη. Μια τέτοια πλευρά είναι και τα κιμπούτς, για τα οποία ακολουθούν ορισμένες βασικές πληροφορίες.

Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από τα στερεότυπα

Τι είναι λοιπόν τα κιμπούτς; Το πρώτο κιμπούτς (λέξη που προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για τη «συγκέντρωση») συστάθηκε το 1910. Σύμφωνα με την πιο στερεοτυπική εικόνα, τα κιμπούτς είχαν ταυτιστεί με τις ιδέες της συλλογικής ιδιοκτησίας και λειτουργίας, κάτι σαν ιδεαλιστικές «κομμούνες», χτισμένες γύρω από τη γεωργία. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο περίπλοκη.

Για παράδειγμα, το κιμπούτς Re'im, το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστό τις τελευταίες μέρες, καθώς εκεί σκοτώθηκαν πολλοί Ισραηλινοί, ιδρύθηκε το 1949 από απόστρατα μέλη της Palmach, επίλεκτης δύναμης της Haganah. Η Haganah λειτούργησε ως η μεγαλύτερη παραστρατιωτική οργάνωση την περίοδο 1920 - 1948 και αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του μετέπειτα ισραηλινού στρατού.

Οι κάτοικοι των κιμπούτς ήταν συχνά οπλισμένοι και κάποιοι πολέμησαν ενάντια στις βίαιες εξεγέρσεις των Παλαιστινίων που αντετίθεντο στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών.

Κατά τη διάρκεια του 1ου Αραβοϊσραηλινού πολέμου (ή «Πολέμου της Ανεξαρτησίας», όπως τον αποκαλεί το Ισραήλ), ορισμένες τέτοιες κοινότητες ανέλαβαν ενεργό ρόλο στις μάχες. Το 1948, για παράδειγμα, μέλη του κιμπούτς Degania, μαζί με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις, κατάφεραν να σταματήσουν έξω από την κοινότητα την προέλαση του συριακού στρατού στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Ο αιγυπτιακός στρατός καθυστέρησε και δοκιμάστηκε σε σκληρές μάχες στα κιμπούτς Nirim, Nitzanim, Be'erot Yitzhak, Yad Mordechi, Negba και άλλα. Τα κιμπούτς αποτέλεσαν ορμητήρια επιδρομών και επιθέσεων προς τα αραβικά στρατεύματα και συνέβαλαν στους ελιγμούς των τακτικών δυνάμεων1.

Συνοριακά φυλάκια σε περιοχές που διεκδικούσε το Ισραήλ

Η εδαφική τους κατανομή δεν είναι τυχαία. Συχνά συναντιούνται σε ευαίσθητες και ευάλωτες τοποθεσίες και χρησιμεύουν ως αποικιακά σύνορα. Ειδικά στην έντονα στρατιωτικοποιημένη περιοχή γύρω από τη Γάζα, μια προσεκτική ματιά στον χάρτη δείχνει ότι κοντά στο τείχος όλες οι κατοικημένες περιοχές είναι κιμπούτς. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα τυπικό χωριό, πέρα από την πόλη Sderot.

Τα «μάχιμα» χαρακτηριστικά των κιμπούτς και του πληθυσμού τους διατηρήθηκαν και εξελίχθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, όπως καταδεικνύεται, για παράδειγμα, από τον αριθμό των μελών τους που συμμετέχουν στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις. Το 1982, όταν η Βηρυτός, τα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων και τόσες άλλες τοποθεσίες στον Λίβανο καταστρέφονταν ανελέητα από το Ισραήλ, τα μέλη των κιμπούτς αποτελούσαν το 25% των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και το 30% του σώματος των αξιωματικών του στρατού2.

Σήμερα, περίπου το 3% των Ισραηλινών, ή 125.000 άνθρωποι, ζουν σε πάνω από 250 κιμπούτς σε όλο το Ισραήλ. Διαφέρουν ως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την τοποθεσία, την απασχόληση, τον πληθυσμό και τον βαθμό ιδιωτικοποίησης. Τα εργοστάσια και τα αγροκτήματα στα κιμπούτς αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της βιομηχανικής παραγωγής του Ισραήλ και τα μέλη των κοινοτήτων αποτελούν το 15% των μελών του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, της Κνέσετ3.

Οι κάτοικοι των κιμπούτς στις περιοχές που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας απολαμβάνουν από το 2022 φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν μπορεί ο καθένας να εγκατασταθεί ελεύθερα σε αυτά, χρειάζεται πρώτα να γίνει δεκτός ως μέλος. Οι καλά φρουρούμενες πύλες των κιμπούτς δεν ανοίγουν ελεύθερα, καθώς ακόμα και οι επισκέπτες γίνονται δεκτοί μόνο στο πλαίσιο οργανωμένων εκδρομών κ.λπ.

Τα κιμπούτς ακόμα και σήμερα χρησιμεύουν ως οργανωτική, υλικοτεχνική και εκπαιδευτική υποδομή για την ενσωμάτωση εθελοντών στον ισραηλινό στρατό, ακόμα και ως σημείο εκπαίδευσης, εξοπλισμού και κινητοποίησης. Σε καθένα από αυτά υπάρχει μια εκπαιδευμένη ομάδα ασφάλειας, με διακριτή οργανωτική δομή, που διατηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τον ισραηλινό στρατό, έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή σε πιθανότητα επίθεσης.

Στα κιμπούτς, πέρα από φράχτες, περιμετρικούς συναγερμούς και καταφύγια, υπάρχουν και αποθήκες στρατιωτικού οπλισμού και εξοπλισμού και άλλες υποδομές. Το κιμπούτς Nirim, για παράδειγμα, διαθέτει σκοπευτήριο. Στα δύο χιλιόμετρα από τη Γάζα υπάρχει το κιμπούτς Nir Am. Επικεφαλής της ομάδας ασφάλειας είναι η 26χρονη Inbal Lieberman, η οποία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, διένειμε τα διαθέσιμα όπλα της κοινότητας σε 12 άτομα πριν φτάσουν εκεί μαχητές της Χαμάς4.

Ενα από αυτά τα άτομα ήταν ο 46χρονος Adam, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ, ο οποίος κατά τη συνέντευξή του στο ΒΒC δεν αποκάλυψε το πρόσωπο και το επίθετό του. Ανέφερε, ωστόσο, πως τουλάχιστον 3 από τους «πολίτες» της ομάδας ασφάλειας του κιμπούτς ήταν και αυτοί πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων5.

Τα όπλα που υπάρχουν στις αποθήκες των κιμπούτς είναι στρατιωτικού τύπου. Το κιμπούτς Be'ri, για παράδειγμα, διαθέτει, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Menachem Klemenson, αποθήκη με στρατιωτικά τυφέκια Μ-16, πυρομαχικά και αλεξίσφαιρα6.Μιλάμε δηλαδή για οργανωμένες στρατιωτικές μονάδες μέσα στις κοινότητες.

«Συλλάβετε στρατιώτες και πολίτες για να κρατηθούν όμηροι»

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο που φέρεται να περιέχει οδηγίες για τις ομάδες μαχητών της Χαμάς το οποίο βρέθηκε στα χέρια του στρατού του Ισραήλ, στις επιθέσεις στα κιμπούτς αναμενόταν να εντοπιστούν στρατιώτες. Το έγγραφο, που εξετάστηκε από το CNN, περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους φρουρούς και την ασφάλεια του κιμπούτς. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες, μια ομάδα μαχητών έπρεπε να σπάσει τον φράχτη της κοινότητας, ενώ άλλοι διατάχθηκαν να «συλλάβουν στρατιώτες και πολίτες και να κρατήσουν ομήρους» για διαπραγματεύσεις.

«Ηξεραν τα πάντα», σχολίασε ο Yarden Reskin, μέλος της ομάδας ασφάλειας του κιμπούτς Mefalsim.

«Ηξεραν πού είναι οι πύλες, ήξεραν πού είναι οι γεννήτριες, ήξεραν πού είναι το οπλοστάσιο, ήξεραν βασικά πόσοι από εμάς είμαστε στην ομάδα ασφαλείας. Είχαν πολύ, πολύ καλές πληροφορίες»7.

Παραπομπές

1. Druck, Dotan. 2023. «The Rise, Fall and Rebirth of Territorial Defense». Scandinavian Journal of Military Studies 6 (1): 69-85. https://doi.org/10.31374/sjms.173

2. Shahak, Israel. «Israeli Society and the Kibbutzim.» Arab Studies Quarterly 7, (1985): 15-23. http://www.jstor.org/stable/41857766.

3. https://inews.co.uk/news/world/what-is-kibbutz-how-israeli-communities-targeted-hamas-kfar-aza-2679473

4. https://voz.us/heroes-of-israel-armed-members-of-several-kibbutzim-managed-to-fight-off-terrorists/?lang=en

5. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67089113

6. https://www.reuters.com/investigates/special-report/israel-palestinians-kibbutz-attack/

7. https://edition.cnn.com/2023/10/18/middleeast/hamas-documents-invs/index.html

Δημήτρης ΜΑΒΙΔΗΣ

Ριζοσπάστης, 11-12 Νοέμβρη 2023

*

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το κράτος - δολοφόνος κρύβει ότι εξολόθρευσε εκατοντάδες Ισραηλινούς

Μπάζει από παντού η μηχανή παραγωγής fake news

Υπερωρίες κάνει η ισραηλινή και αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα για να παράγει fake news σχετικά με τον πόλεμο. Δυο νέες κραυγαλέες περιπτώσεις προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες στα πολλά παραδείγματα που έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» από την αρχή του πολέμου.

1. Τα τούνελ της Χαμάς ήταν... δεξαμενή νερού

Στις 5 Νοέμβρη, ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε «στοιχεία» για να αποδείξει πως το Νοσοκομείο «Sheikh Hamad» στη Λωρίδα της Γάζας «φιλοξενεί» στα θεμέλιά του ακόμα μια στρατιωτική βάση της Χαμάς, και ως εκ τούτου αποτελεί «νόμιμο» στρατιωτικό στόχο. Το νοσοκομείο, το οποίο ειδικεύεται στη φυσικοθεραπεία και την παροχή προσθετικών άκρων, είχε υποστεί ζημιές στις 16/10, ύστερα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ είχε βρεθεί στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού και το 2021.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού παρουσίασε δορυφορικές εικόνες, στις οποίες διακρίνονται καταπακτές (εικόνα 1, πάνω), που οδηγούν δήθεν στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς.

Ωστόσο, έρευνα του «Al Jazeera» εντόπισε δημοσιευμένες φωτογραφίες από τις εργασίες κατασκευής του νοσοκομείου, στις οποίες καταγράφεται η καταπακτή μαζί με έναν σωλήνα εξισορρόπησης πίεσης υπόγειας δεξαμενής νερού (εικόνα 2):

Η δεξαμενή χρησιμοποιείται ως ταμιευτήρας για να γεμίζουν με νερό οι θεραπευτικές πισίνες του νοσοκομείου, για να ποτίζεται ο περιβάλλων χώρος και για να υπάρχει απόθεμα σε περίπτωση ανάγκης. Ολα τα παραπάνω επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του και ένας εκ των μηχανικών που εργάστηκαν στην κατασκευή του νοσοκομείου.1

Αντίστοιχες «αποκαλύψεις» έκανε και προηγουμένως ο ισραηλινός στρατός, για το «περιβόητο» Νοσοκομείο al-Shifa, το οποίο παρουσιάζει ως την κύρια στρατιωτική βάση της Χαμάς, με τις «συμπαγείς αποδείξεις» να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια 3D απεικόνιση που έφτιαξαν οι ίδιοι.

Τις κατηγορίες σχολίασε σε αμερικανικό μέσο ο Νορβηγός γιατρός Mads Gilbert, ο οποίος εργάστηκε για 16 χρόνια στο Νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα στη Λωρίδα της Γάζας. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η εγκατάσταση λειτουργεί ως το κύριο αρχηγείο της Χαμάς, ο Gilbert είπε ότι σε όλη τη θητεία του στο al-Shifa, δεν είχε καμία ένδειξη ότι λειτουργούσε «στρατιωτικό κέντρο διοίκησης».

Κατηγορώντας το Ισραήλ ότι απέτυχε να παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, παρότι διαθέτει «εξελιγμένο σύστημα πληροφοριών», ρώτησε:

«Αν (το Ισραήλ) είναι τόσο σίγουρο για αυτό το κέντρο διοίκησης, για το οποίο μιλούν εδώ και 16 χρόνια, πού είναι η απόδειξη; Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο Νετανιάχου να θέσει επί τάπητος τις αποδείξεις, ότι υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου και διοίκησης της παλαιστινιακής αντίστασης στο νοσοκομείο Shifa».

Ο ίδιος θύμισε πως το Ισραήλ διατυπώνει αυτούς τους ισχυρισμούς από το 2009.  

«Έχουμε απειληθεί δύο φορές να φύγουμε από το νοσοκομείο Shifa, το 2009 και το 2014, όταν οι Ισραηλινοί επρόκειτο να το βομβαρδίσουν επειδή ήταν "κέντρο διοίκησης". Ως εργαζόμενος στο Shifa επί 16 χρόνια, σε πολύ ταραχώδεις περιόδους, μπορούσα πάντα να περπατάω ελεύθερα, να βγάζω φωτογραφίες, να βιντεοσκοπώ. Κοιμόμουν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών. Ποτέ δεν ήμουν περιορισμένος, ελεγχόμενος. Κανείς δεν έλεγξε ποτέ τις εικόνες μου και το υλικό τεκμηρίωσης. Λοιπόν, αν υπάρχει στρατιωτική βάση, δείξτε την».

2. Ποιος σκότωσε τελικά τους νέους στο rave party; (βλ. και στο τέλος)

Τι έγινε πραγματικά στις 7 Οκτώβρη; Τα στοιχεία που προκύπτουν πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς, επιβεβαιώνουν τις πρώτες μαρτυρίες ότι έγιναν μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε στρατιωτικές μονάδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων και ότι πολλά από τα θύματα που παρουσίασε τις επόμενες μέρες η ισραηλινή προπαγάνδα, προέρχονται από φίλια πυρά.

Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι η πρώτη δύναμη αντίδρασης της ισραηλινής αεροπορίας το πρωί της 7ης Οκτώβρη απαρτιζόταν από ελικόπτερα «Απάτσι». Πιλότοι ελικοπτέρων ανέφεραν σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι έφτασαν στο πεδίο της μάχης χωρίς πληροφορίες και χωρίς τη δυνατότητα να διακρίνουν μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των Ισραηλινών αμάχων.

Δημοσίευμα του ισραηλινού δικτύου «Ynet» αναφέρεται στην εμπλοκή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για την εξουδετέρωση των Παλαιστινίων μαχητών. Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, προκύπτει μια χαοτική κατάσταση, όπου οι πιλότοι των ισραηλινών ελικοπτέρων δεν μπορούσαν να διακρίνουν ποιος είναι Παλαιστίνιος και ποιος όχι, με αποτέλεσμα να πυροβολούν και να βομβαρδίζουν αδιακρίτως ό,τι κινούνταν μπροστά τους.2

Σύμφωνα με το «Ynet», που δημοσιεύει και σχετικό βίντεο, τα πρώτα ελικόπτερα «Απάτσι» έφτασαν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της εισβολής των Παλαιστινίων από το στρατόπεδο Ramat David στον βορρά.

«Οι πιλότοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε τεράστια δυσκολία» να διακρίνουν «ποιος ήταν τρομοκράτης και ποιος ήταν στρατιώτης ή πολίτης», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο προσθέτει ότι «ο ρυθμός των πυρών εναντίον των χιλιάδων τρομοκρατών ήταν στην αρχή τρομερός» και μόνο μετά από κάποιο σημείο οι πιλότοι ...«άρχισαν να επιλέγουν προσεκτικά τους στόχους».

Το «Ynet» γράφει πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν εντολή να περπατούν αργά εντός των κατοχικών οικισμών και των στρατιωτικών φυλακίων και σε καμία περίπτωση να μην τρέξουν, για να κάνουν τους πιλότους να πιστεύουν ότι πρόκειται για Ισραηλινούς. 

Μάλιστα, αυτή η τακτική «εξαπάτησης» λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, «μέχρι που οι πιλότοι των "Απάτσι" συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να παρακάμψουν όλους τους περιορισμούς» και μάλιστα «με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς άδεια», κλειδώνοντας αδιακρίτως τα σκοπευτικά τους σε ανθρώπους, οχήματα, υποδομές.

Στην εικόνα 3 καταγράφεται ένα καρέ από το βίντεο που παρουσιάζει το δίκτυο «Ynet», με ένα «Απάτσι» να στοχεύει ομάδα ανθρώπων με αδιευκρίνιστα χαρακτηριστικά, πριν τα πυρά τους εξολοθρεύσουν.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά για το χάος που επικράτησε, είναι όσα αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα: «Η εναέρια δραστηριότητα την πρώτη μέρα δεν ήταν οργανωμένη, αλλά ακόμη και στους ουρανούς οι πιλότοι αυτοσχεδίασαν λύσεις στην περίπλοκη και άνευ προηγουμένου κατάσταση:

  • Ένα μεγάλο μέρος της κατεύθυνσης των πυρών και της λήψης στόχων από τις δυνάμεις που μάχονται στο πεδίο έφτασε στους πιλότους μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή αποστολής φωτογραφιών στο WhatsApp»...

Το ισραηλινό δημοσίευμα επιβεβαιώνει ακόμα και μαρτυρίες για επίθεση του ισραηλινού στρατού σε δικό του φυλάκιο, αλλά και τις επιθέσεις μέσα στα κιμπούτς, στα οποία υπήρχαν όμηροι, όπως έχει αναδείξει και ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενα δημοσιεύματα. 

Για παράδειγμα, ένας πιλότος παραδέχεται πως «στο πλαίσιο της άρσης των περιορισμών πυροβόλησε σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από τα σπίτια ενός από τα κιμπούτς».

Μόνο τέτοια πυρά μπορούν άλλωστε να δικαιολογήσουν την εικόνα ολικής καταστροφής που είχαν σπίτια σε κιμπούτς. Καταστροφή που δεν θα μπορούσε να επέλθει από τον ελαφρύ οπλισμό που αξιοποίησαν οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες την 7η Οκτωβρίου.

Μαρτυρίες όπως οι παραπάνω επαναφέρουν και μέσα στο Ισραήλ ερωτήματα για τη λεγόμενη «Οδηγία Αννίβας» (Hannibal Directive), για την οποία είχε ανακοινωθεί παύση εφαρμογής από το 2014. Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, ο ισραηλινός στρατός είχε το ελεύθερο να αποτρέψει τη σύλληψη Ισραηλινών ομήρων ακόμη και με κόστος τον θάνατο αμάχων ή και των ίδιων των συλληφθέντων!

Επί της ουσίας η οδηγία αυτή έδινε στις ισραηλινές δυνάμεις έναν μεγάλο βαθμό ευελιξίας για να αναλάβουν γρήγορες και επιθετικές αποφάσεις για την ανάκτηση των αιχμαλώτων στρατιωτών, ακόμα κι αν διακινδυνεύσει η ζωή των ίδιων των στρατιωτών ή και αμάχων.

Πηγές:

1: https://www.aljazeera.com/news/2023/11/8/investigation-disproves-israel-claim-of-hamas-tunnel-under-gaza-hospital

2: https://www.ynet.co.il/news/article/b111niukzt

Δ. Μ.

Ριζοσπάστης, 11-12 Νοέμβρη 2023 

*

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ FAKE NEWS

Ποιος βομβάρδισε το πάρκινγκ στο ρέιβ πάρτι στις 7 Οκτώβρη; (VIDEO - Tweet)

Πέμπτη 09/11/2023 - 11:05

Ένα ακόμα από τα fake news με τα οποία το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «βομβαρδίζουν» το διαδίκτυο για να δικαιολογήσουν τις ισραηλινές θηριωδίες που διαπράττονται σε βάρος των Παλαιστινίων, φαίνεται πως καταρρέει σαν «χάρτινος πύργος».

Συγκεκριμένα, ένα από τα πλέον προβεβλημένα γεγονότα της 7ης Οκτώβρη, δηλαδή οι «θηριωδίες σε βάρος αμάχων» που χρεώνονται στη Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova, καταρρίπτονται με βάση στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός.

Σε πλάνα που δημοσίευσε, δείχνει εκατοντάδες καμένα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του φεστιβάλ, τα οποία σύμφωνα με το ισραηλινό αφήγημα, κατέστρεψε η Χαμάς.

Ωστόσο, με βάση τις εικόνες, αναρωτιέται κανείς αν μια τέτοια καταστροφή προήλθε από απλές ρουκέτες και από τον ελαφρύ οπλισμό των ενόπλων Παλαιστινίων. Αντίθετα η εικόνα παραπέμπει σε χτύπημα με εξαιρετικά καταστροφικά όπλα, όπως πολύ ισχυρούς πυραύλους, που δεν κατέχει η Χαμάς, αλλά το Ισραήλ. Άλλωστε στο σημείο αυτό έγιναν μάχες.

Όπως αποκάλυψε σχετική δημοσιογραφικήέρευνα που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη», το σημείο του φεστιβάλ βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. από το τείχος του Ισραήλ στη Γάζα, μεταξύ των κιμπούτς Be'eri και Re'im, στα οποία επίσης έγιναν μάχες. Αρχικά επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η επίθεση έγινε σε ένα «ανυπεράσπιστο» και «αφύλακτο» πλήθος.

Όμως σε βίντεο που κυκλοφόρησαν αργότερα στο διαδίκτυο διακρίνονται ισραηλινές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ μέσα στο πλήθος, στοχεύοντας μέλη της Χαμάς, ενώ το «ABC News» κατάφερε να διασταυρώσει την άφιξη ενός τανκ του IDF στον χώρο του πάρτι στις 8.30 π.μ. Σύμφωνα με έρευνα του NBC, μάχες γύρω από τον χώρο συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τις 10 π.μ.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.