Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Στέφανος Λουκάς: Κατευθυνόμενη προπαγάνδα με κατασκευασμένες ειδήσεις και εικόνες — Κανένα αστικό Μέσο δεν έχει μεταδώσει μέχρι σήμερα ότι οι Ισραηλινοί σκότωσαν πολλούς κατοίκους των κιμπούτς στις 7 Οκτώβρη

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Κατευθυνόμενη προπαγάνδα με κατασκευασμένες ειδήσεις και εικόνες

Του Στέφανου Λουκά (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ)

*

Βλ. και εδώ:

Κιμπούτς: Τι πραγματικά είναι και τι κρύβεται πίσω από την εικόνα των φιλήσυχων αγροτικών κοινοτήτων; — Η προπαγάνδα του πολέμου και τα fake news — Τα τούνελ της Χαμάς, οι δεξαμενές νερού και οι νεκροί νέοι στο rave party

*

«Προκεχωρημένο φυλάκιο» της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής αποτελεί ο άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός που στήθηκε ξανά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και κρατών, με τις σάπιες και επικίνδυνες αξίες του ιμπεριαλισμού, και προσπαθεί να ξεπλύνει τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους, να ενοχοποιήσει την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού και τη λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα του σε όλο τον κόσμο.

Στα αστικά ΜΜΕ γραμμή στην ενημέρωση δίνουν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες τους με τα διευθυντικά στελέχη, σε απόλυτη ταύτιση με διάφορα ιμπεριαλιστικά προπαγανδιστικά επιτελεία, τις κυβερνήσεις, ολόκληρο το αστικό πολιτικό σύστημα, όπως και με ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Είναι απολογητές του πολέμου και των δολοφονιών, των εγκλημάτων κατά του Παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται στη γη του για να αποκτήσει πατρίδα, τα εδάφη της οποίας βρίσκονται υπό την κατοχή του Ισραήλ εδώ και 75 χρόνια.

Είναι τέτοια και τόση η αδίστακτη αποστροφή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων, που για να πείσουν τους λαούς να αποδεχτούν τον πόλεμο, κατασκευάζουν ειδήσεις, εικόνες, βίντεο, με τεράστια ψεύδη. Ο «Ριζοσπάστης» έχει κατ' επανάληψη συμβάλει τα μέγιστα στην αποκάλυψή τους.

Επισημάνσεις από αστικά ΜΜΕ

Ακόμη και η CPJ, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνει λόγο για

«αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ στους δημοσιογράφους» να καταγράψουν οι ίδιοι τις πολεμικές εξελίξεις, καθώς και «για συνεχιζόμενες επιθέσεις, συλλήψεις, απειλές, λογοκρισία και δολοφονίες συγγενών των δημοσιογράφων που βρίσκονται επί του πεδίου» («euro2day», 31/10/2023).

Επίσης, μετά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη», και άλλα ΜΜΕ στην Ελλάδα μίλησαν για ψευδείς ειδήσεις.

Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα «INFO-WAR» (16/10/2023) ανέφερε τη μαρτυρία μιας Ισραηλινής επιζήσασας των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, της Ποράτ, η οποία αποκάλυψε μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας της ότι στο κιμπούτς Μπεέρι  

«δεν μας κακοποίησαν. Μας φέρθηκαν πολύ ανθρώπινα, κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια» και ότι οι Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή μονάδα αντιτρομοκρατίας YAMAM.

Στο «newsbeast.gr» (12/10/2023) διαβάζουμε:

«Ο πόλεμος των fake news στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Ενα από τα πρώτα θύματα μιας σύγκρουσης είναι η αλήθεια και οι κολοσσοί των social media (Χ, Facebook, Instagram, TikTok κ.ά.) δεν ενδιαφέρονται, εάν δεν είναι εντελώς συνένοχοι.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ταγματάρχης Ντόρον Σπίλμαν, είπε για τα "40 μωρά που δολοφονήθηκαν" από τη Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά: "Αυτή τη συγκεκριμένη πληροφορία δεν μπορώ να την επιβεβαιώσω". Η Ντίνα Σάντεκ, ερευνήτρια στη Μέση Ανατολή στο DFRLab του Ατλαντικού Συμβουλίου, μίλησε για "πλημμυρίδα των ψεμάτων και του μίσους για την κρίση Ισραήλ - Γάζας"».

Η αποκρουστική μέθοδος ενημέρωσης με κατασκευασμένες ειδήσεις από τα αστικά ΜΜΕ και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία σε αυτόν τον πόλεμο έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας και κατευθύνεται από το κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του. Βεβαίως, ανάλογη αλλά σε μικρότερο βαθμό ήταν και η ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία έχουν εγκατασταθεί ευρωατλαντικά επιτελεία προπαγάνδας, ενώ έχουν απαγορευτεί τα ρωσικά ΜΜΕ.

Επικίνδυνη πολιτική κατευθυνόμενης ενημέρωσης

Αναφερόμαστε σε αυτά ως την πιο επικίνδυνη πολιτική κατευθυνόμενης ενημέρωσης.

Το 2018 έγινε για ένα Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, σε ιμπεριαλιστικό επιτελείο, ένα σεμινάριο δημοσιογράφων με τίτλο «Τα μέσα ενημέρωσης σε περιόδους κρίσης και η διαχείρισή της». Σε μικρογραφία το είδαμε στην Ελλάδα στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19, όπου η ενημέρωση ήταν κατ' αποκλειστικότητα υπόθεση της Πολιτικής Προστασίας! Ηταν και ο κ. Τσιόδρας βεβαίως, αλλά την ενημέρωση κατηύθυνε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Καθόλου τυχαίο.

Τότε, κάθε υποτιθέμενη ελευθερία των δημοσιογράφων να κάνουν ρεπορτάζ ήταν ανύπαρκτη. Βεβαίως - θα αντιτείνουν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι της διαχείρισης της πανδημίας - απαιτείται προσοχή, ώστε να μην διασπείρεται πανικός κ.λπ.

Είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά όταν η Πολιτική Προστασία που σχετίζεται με διάφορα ευρωατλαντικά επιτελεία, αναδεικνύεται στον υπ' αριθμό ένα μηχανισμό ενημέρωσης για ιατρικά θέματα, τα περί «αντικειμενικής» και «πλουραλιστικής» ενημέρωσης, που προβάλλονται σαν γαρνιτούρα και σάλτσα για την απόσπαση εμπιστοσύνης στην αστική προπαγάνδα, πάνε ακόμη και αυτά περίπατο.

Ορισμένα παραδείγματα

«Βρήκαμε διαμελισμένα πτώματα μωρών», έλεγε στην ΕΡΤ ο Ισραηλινός στρατιώτης, αλλά η διάψευση της «είδησης» δεν προβλήθηκε ποτέ

Η προσπάθειά τους είναι - όσο μπορεί - η αστική ενημέρωση να είναι κατευθυνόμενη και παίρνουν μέτρα γι' αυτό. Ορισμένα παραδείγματα:

1. Πολλά υπουργεία και άλλα κρατικά επιτελεία έχουν καταργήσει τη δυνατότητα των δημοσιογράφων να κάνουν οι ίδιοι επιτόπιο ρεπορτάζ. Εχουν οργανώσει δικό τους μηχανισμό από δημοσιογράφους και φωτογράφους και δίνουν το ίδιο υλικό (δελτία Τύπου, φωτογραφίες) σε όλα τα ΜΜΕ.

2. Ένας από τους νόμους της ΝΔ για τα ΜΜΕ (νόμος Λιβάνιου) ποινικοποιεί «τον βίαιο λόγο». Μπορούν για παράδειγμα να θεωρούνται βίαιος λόγος και διώκονται με τον τρομονόμο: Ενα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται «αιτία πολέμου» από τα συνδικάτα γιατί τσακίζει εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα με αίμα, ή κατονομάζει τους καπιταλιστές ως «ταξικό αντίπαλο».

Τα συνθήματα μιας αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής κινητοποίησης, όπως τώρα ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Τα συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή, ή το σύνθημα «πάλη για την ανατροπή», που προβάλλονται από ΜΜΕ. Αλλά και τραγούδια επαναστατικά, ιστορικά ντοκιμαντέρ κ.λπ.

Έτσι θεσμοθετήθηκε ουσιαστικά η «αυτολογοκρισία». Το ίδιο και με το ζήτημα της «υποκίνησης σε βία», που θα λειτουργεί ως μέσο τρομοκράτησης για ποινική δίωξη. Παρόμοια κατάσταση δημιουργεί και το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα.

3. Στις 4/4/2022 δημοσιεύεται στην Ελλάδα έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) με τίτλο:

«Ελεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα». Η έρευνά του υλοποιήθηκε μαζί με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» τον Δεκέμβριο του 2021 και «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προκλήσεις για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι συστημικές στη χώρα. Αν και τα προβλήματα δεν είναι μοναδικά, η έντασή τους είναι εξαιρετικά προβληματική και τη διαφοροποιούν από τις περισσότερες άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι οι ειδήσεις που είναι άβολες ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, οι ειδήσεις που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα. Αυτό δημιουργεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, κατά συνέπεια, τη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εμπόδια, όπως αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, περιορισμό πρόσβασης σε εστίες μετανάστευσης, παρακολούθηση και παρενόχληση. Το ρεπορτάζ για τις διαμαρτυρίες είναι ένας άλλος ιδιαίτερα προβληματικός τομέας της δημοσιογραφικής πρακτικής στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επιθετικότητα και παρενόχληση από τις αρχές επιβολής του νόμου. Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι "η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ που θεωρούνται προβληματικές ως προς την ελευθερία του Τύπου"».

4. Η χρηματοδοτούμενη από το Facebook και άλλες «διεθνείς πηγές» (ακόμα και από το Ευρωκοινοβούλιο έχει χρηματοδοτηθεί, όπως έχει πει η ίδια) εμφανιζόμενη ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ellinika Hoaxes», «κατεβάζει» άρθρα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, συκοφαντώντας τα ως «ψεύδη που συνιστούν παραπληροφόρηση», επειδή για παράδειγμα αναφέρονται στις αμερικανοΝΑΤΟικές πολεμικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, ή γιατί αποκαλύπτουν τη δράση των ναζιστών. Πρόσφατα επίσης, το Facebook έκοψε διαφήμιση συναυλιών Πολιτιστικού Οργανισμού για το Πολυτεχνείο και την Παλαιστίνη με πρόσχημα ότι «επηρεάζει την κοινή γνώμη»!

5. «Κόβουν» τοποθετήσεις που δεν συμβαδίζουν με τους στόχους του συστήματος χαρακτηρίζοντάς τες «παραπληροφόρηση» ή ακόμα και ότι «υποκινούν βία». Οπως το YouTube που κατέβασε από την πλατφόρμα παρέμβαση μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», στις 24/2/2022, την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το βίντεο ήταν αναρτημένο στο κανάλι του «902.gr» στο YouTube.

6. Ο «κώδικας δεοντολογίας» του ΕΣΡ κάνει λόγο «για εκτίμηση των δημοσιογράφων ως προς την επιλογή των άξιων μεταδόσεως ζητημάτων». Ακόμη ότι «δεν απαιτείται αυστηρώς μαθηματική κατανομή του χρόνου προβολής των κομμάτων βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης». Οι επιχειρηματικοί όμιλοι - ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι όμως αυτοί που επιβάλλουν το τι και πώς θα προβάλλεται και έτσι γίνονται κριτές των πάντων! Το «κριτήριο» των δημοσιογράφων είναι φερετζές, αφού παρεμβαίνουν οι εργοδότες τους μέσω των διευθυντικών στελεχών.

7. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κρατική «επιτροπή δεοντολογίας και ηθικής». Πάνε να συγκαλύψουν τον ολισθηρό αντιδραστικό κατήφορο της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού μονόπλευρης προπαγάνδας με την προβιά της δήθεν ελεύθερης και πολυφωνικής ενημέρωσης. Ουσιαστικά είναι κρατική επιτροπή λογοκρισίας.

Αντιμετώπιση στον δρόμο της ταξικής πάλης

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ και της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στην ΕΣΗΕΑ για την αποκάλυψη αυτής της πραγματικότητας στην κατασκευασμένη αστική ενημέρωση χρειάζεται να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Να οργανωθεί συλλογική εναντίωση στην ιδιοκτησία και στα διευθυντικά στελέχη σε καθένα ΜΜΕ και σε όλα μαζί, στην κυβέρνηση, στο αστικό πολιτικό σύστημα, στους ευρωατλαντικούς συμμάχους τους.

Να ταχτούν με τον λαό στον κοινό αγώνα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, απεμπλοκής της Ελλάδας από τον πόλεμο, αντιστεκόμενοι στον εξαναγκασμό να ενημερώνουν στηρίζοντας τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και προβάλλοντας τον Παλαιστινιακό λαό ως εχθρό επειδή αγωνίζεται να αποκτήσει πατρίδα.

Το ζήτημα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης με κατασκευασμένες ειδήσεις, εικόνες και βίντεο να γίνει - γίνεται ήδη, αλλά χρειάζεται καθολικά και αποφασιστικά - υπόθεση της εργατικής - λαϊκής πάλης, των εργατικών συνδικάτων και άλλων λαϊκών οργανώσεων, όπως και της αντιιμπεριαλιστικής, αντιπολεμικής πάλης.

Αλλωστε το τσάκισμα των fake news είναι υπόθεση της ταξικής πάλης ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου μέχρι την ανατροπή της. Και βέβαια, να διαβάζουμε, να μελετάμε «Ριζοσπάστη» και «902.gr», που αποκαλύπτουν την αστική προπαγάνδα και τους σκοπούς της και προβάλλουν την πραγματική αλήθεια στην εργατική τάξη, στον λαό.

Ριζοσπάστης, 11-12/11/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.