Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις: «Όχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή τις ανάγκες του λαού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αγώνας τώρα» ‒ Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο δρόμο από τη συμπαράταξη με το ΚΚΕ



Μαζική δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο βάρβαρο μνημόνιο
Δημοσίευση: Πέμ, 13/08/2015 - 22:05
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 13/08/2015 - 22:05
Μαζική εργατική λαϊκή κινητοποίηση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες εργαζόμενοι,  άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα βάρβαρα μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα οποία προστίθενται σε αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ (VIDEO)

Δημοσίευση: Πέμ, 13/08/2015 - 20:00
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 13/08/2015 - 22:55
Δείτε εδώ τη δήλωση
Σε δήλωσή του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ενάντια στο τρίτο μνημόνιο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:
«Σε λίγες ώρες το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα θα είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους συνεταίρους της στην αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ποτάμι θα ψηφίσουν το νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας. Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της οργάνωσης της πάλης του, της αντίστασής του με κάθε τρόπο, κάθε μέρα όλο το επόμενο διάστημα. Σήμερα μπορεί να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να συμπαραταχθεί μαζί του. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, επίκαιρη, αναγκαία και φιλολαϊκή, που δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση σε όφελος των λαϊκών αναγκών».
Στις 7.30 μ.μ. έγινε συγκέντρωση στην Ομόνοια και ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι τις 10 το βράδυ. 
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν όλη τη χώρα. Στέλνουν το μήνυμα ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων, των επιτροπών αγώνα, των Λαϊκών Επιτροπών και ετοιμάζονται για νέους, πιο σκληρούς ταξικούς αγώνες. Το ταξικό κίνημα δηλώνει την ετοιμότητά του να πρωτοστατήσει για την οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την πολιτική που τα επιβάλλει.
«Όχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή τις ανάγκες του λαού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αγώνας τώρα» το σύνθημα στην κεντρική εξέδρα του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. η πλατεία άρχισε να γεμίζει από ανθρώπους κάθε ηλικίας εκφράζοντας την αντίθεση τους στο νέο μνημόνιο και τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η μάχη στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές, να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων. Στην κινητοποίηση παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της ΠΑΣΥ. «Ο,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν τα προηγούμενα μνημόνια, πρώτο και δεύτερο, το προσπαθεί και το προωθεί το μνημόνιο Τσίπρα. Ο,τι δεν μπόρεσε τόσα χρόνια το μνημόνιο διαρκείας, η ΚΑΠ της ΕΕ δηλαδή, έρχεται να το υλοποιήσει με όχημα τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε αναφερόμενος στα μέτρα που οδηγούν τη φτωχή αγροτιά στο ξεκλήρισμα. Ο Β. Μπούτας υπογράμμισε πως το συνεπές κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που εκφράζουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, συντονίζεται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της κοινωνικής συμμαχίας και προετοιμάζει αγώνες απόκρουσης των νέων μέτρων, ενώ έκλεισε το χαιρετισμό του με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά».
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Κυριάκος Ψητόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΑΤΑ, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ. «Στα δύο προηγούμενα μνημόνια είχαμε σφοδρή επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των αυτοαπασχολούμενων», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «τώρα, μέσα στο δεκαπενταύγουστο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει το τρίτο μνημόνιο με την ίδια ακριβώς συνταγή», συνοψίζοντας τα μέτρα φοροαφαίμαξης των μικρών επαγγελματιών. «Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη, η σύγκρουση με την πολιτική που μας αφανίζει. Είναι η ώρα να δυναμώσει η δική μας φωνή σε κάθε μαγαζί, σε κάθε πιάτσα, σε κάθε χώρο. Δεν χωρά απογοήτευση και εφησυχασμός», ανέφερε μεταξύ άλλων. 
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Παπαγεωργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Ν. Παπαγεωργίου σημείωσε:
«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι
νέοι και νέες,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μέσα στο κατακαλόκαιρο, γιατί εμείς είμαστε κίνημα παντός καιρού, γιατί το ταξικό κίνημα οργανώνει την πάλη της εργατικής τάξης χωρίς να υπολογίζει χρόνο, καιρό και θυσίες. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική.
Τα μνημόνια, η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για να κερδίζουν τα μονοπώλια, δεν είναι μονόδρομος, ούτε μπορεί να αποτελεί το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Από αυτό το βήμα σήμερα, καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα Συνδικάτα τους, να δυναμώσουν την πάλη τους, ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που φέρνει. Μνημόνιο που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ κι έφερε άμεσα για ψήφιση στη βουλή, μαζί με μέτρα τέτοιας βαρβαρότητας, που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει, κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής.
Αυτή είναι και η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, στη μεγαλοεργοδοσία. Για την "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση και τα προεκλογικά φούμαρα περί αξιοπρέπειας είναι η υλοποίηση όσων επιθυμεί το κεφάλαιο και η ΕΕ εδώ και δεκαετίες, κατεδαφίζοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Γιατί δεσμεύτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι με το νέο μνημόνιο θα συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσθέτοντας νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, θεωρούν μονόδρομο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, γι’ αυτό και καταλήγουν σε νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, δεσμεύονται ανοιχτά μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων.
Αυτή τη στιγμή στην Βουλή συζητείται και ψηφίζεται:
- Η σταδιακή, έως το 2021 κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εγκλωβίζοντας περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους με αύξηση 5 -17 χρόνια.
- Καταργούνται τα κατώτατα, εγγυημένα από το κράτος, όρια. Για όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, τα ποσά των συντάξεων μειώνονται και μάλιστα από μια κυβέρνηση "πρώτη φορά αριστερά", στα επίπεδα των 250-320 ευρώ. Η κατάργηση των κατώτερων ορίων, αρχίζει ως πρώτη δόση, για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, χτυπάει την ίδια την καρδιά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα και όταν κάποιος συμπληρώσει το 67ο έτος, δεν θα του δίνεται αυτόματα η υπόλοιπη σύνταξη που αντιστοιχεί στα κατώτερα όρια, αλλά θα εξετάζεται σε συνάρτηση με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
- Παγώνουν για επτά χρόνια τα ποσά των κατωτάτων ορίων σύνταξης που ισχύουν ως την 31η Ιουλίου 2015.
- Δημιουργείται νέος τρόπος υπολογισμού για τις κύριες συντάξεις που οδηγεί σε νέες μειώσεις με εφαρμογή και χειροτέρευση των μνημονιακών νόμων.
- Από 1-7-2015 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 6%, επί του καταβαλλόμενου ποσού και οι κύριες συντάξεις κατά 2%, επί του αρχικού.
Με την ψήφιση των προαπαιτούμενων, τον περασμένο Ιούλη, επιβλήθηκε μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, κατάργηση των κατώτατων ορίων στις συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, κατάργηση κάθε χρηματοδότησης στις επικουρικές.
Σήμερα ψηφίζονται τα παραπάνω μέτρα, ενώ το μνημόνιο προβλέπει νέα σφαγή τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη τού 2015, μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί για τη διάρκεια του νέου τριετούς μνημονίου, που "τελειώνουν" την κοινωνική ασφάλιση.
Στα νέα μέτρα από Οκτώβρη 2015 για το ασφαλιστικό:
- Εντάσσονται από την 1 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα επικουρικά ταμεία και ετοιμάζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
- Έρχεται μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, με στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικού χαρακτήρα στη "δημόσια Ασφάλιση".
- Παραπέρα ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων. Με την "ενοποίηση" εισφορών προς τα πάνω και παροχών προς τα κάτω, έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016, όλα τα ταμεία θα λειτουργούν υπό ενιαίο φορέα. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακά μέχρι το 2019. Η κατάργηση αρχίζει από το 20% των δικαιούχων με τις "υψηλότερες" συντάξεις, από τον Μάρτη του 2016.
- Θα παρθούν ισοδύναμα μέτρα για την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τις μειώσεις στις συντάξεις.
- Η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων θα οδηγήσει τα Ταμεία που στηρίζουν τις συντάξεις τους σε τέτοιους πόρους, στην μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών.
Ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να "επανεξετάσει" όλο το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας. Το χαράτσι σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το χρόνο. Οι περικοπές θα αφορούν τόσο τα επιδόματα σε χρήμα, όσο και σε είδος, αλλά και όποιες φοροαπαλλαγές είχαν μέχρι τώρα οι δικαιούχοι.
Συντελείται ουσιαστικά η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Με μεθοδικότητα και σχέδιο, προετοιμάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα πού θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ευρωπαϊκού, με απαλλαγή της εργοδοσίας και του κράτους της, πού θα έχει συντάξεις και παροχές υγείας, επιδόματα ελεημοσύνης. Έτσι στρώνεται το έδαφος για ένα Ασφαλιστικό, στο οποίο ο ασφαλισμένος θα παρακαλά να έχει δουλειά και μετά τα 67 χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια σύνταξη, με την οποία θα μπορεί να συντηρείται!
Η πλήρης ισοπέδωση στα εργασιακά, καθώς η αναφορά στις "βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ΕΕ", σημαίνει το βάθεμα των ελαστικών μορφών εργασίας, 4ωρα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα συνοδευτούν με περαιτέρω απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, ώστε να χτυπηθεί πιο αποτελεσματικά το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά. Δείγμα από τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο εργασίας. Το 84% των νέων προσλήψεων είναι με μερική απασχόληση, συμβάσεις δίμηνες, πεντάμηνες, προγράμματα voucher κλπ. και μόνο το 16% είναι προσλήψεις με πλήρη και σταθερή δουλειά.
Η συγκυβέρνηση δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι οι ΣΣΕ, όχι μόνο δεν πρόκειται να επανέλθουν, αλλά ακόμα και η υπογραφή της ΕΓΣΕΕ που επισημοποίησε τα 586 και 511, δίνοντας 3 μήνες παραπάνω στην μετενέργεια, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Δεσμεύονται ότι από τον Οκτώβρη θα εξειδικεύσουν το μεγαλύτερο χτύπημα στις ΣΣΕ, αλλάζοντας ταυτόχρονα και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, προκειμένου να φέρουν μεγαλύτερα εμπόδια στην δράση της εργατικής τάξης, στους χώρους δουλειάς.
Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, με την πλήρη επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και την σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα.
Η φοροληστεία του λαού παραμένει και αυξάνεται καθώς ο ΕΝΦΙΑ που, όπου να ΄ναι έφευγε, διατηρείται, "ζει και βασιλεύει" και θα αρπάζει 2,65 εκατ, ευρώ το χρόνο, ακόμα και αν οι αντικειμενικές αξίες πέσουν. Αυξάνεται και μονιμοποιείται η "εισφορά αλληλεγγύης", μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ.
Επιβάλει το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου τις Κυριακές.
Παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο, "στους επενδυτές" που περιμένουμε σαν "τους βαρβάρους", λιμάνια, σιδηρόδρομους, υποδομές ενέργειας, ελεύθερους χώρους, μέχρι και τον περίβολο της ακρόπολης, είτε με το ΤΑΙΠΕΔ, είτε με το νέο ταμείο που θα φτιάξουν. Ο στόχος τους είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, η συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμη πιο λίγα χέρια μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, το ταμείο στο οποίο θα παραχωρηθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δις.
Όλα αυτά τα παραπάνω μέτρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ το ΠΑΣΟΚ τα πλασάρουν από κοινού ως "εθνικό συμφέρον" ή "αναγκαστικό μονόδρομο για την σωτηρία της πατρίδας". Ο ΣΕΒ δηλώνει έτοιμος να στηρίξει την Εθνική προσπάθεια για να μείνει η χώρα στην ΕΕ. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην ίδια γραμμή, λέει ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί, γιατί έτσι δυναμώνει η διαπραγμάτευση.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι για όλους αυτούς συμφέρον είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και σωτηρία, η σωτηρία των κερδών τους. Επιδιώκουν την συναίνεση, τη συμφωνία των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων, την στοίχιση της εργατικής τάξης στα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλιακών ομίλων.
Μαζί με όλα τα παραπάνω, από το δημοψήφισμα και μετά, ξαναζούμε το σίριαλ των διαττόντων αστέρων – στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν πολύ θόρυβο "πέφτοντας από τα σύννεφα" με τις εξελίξεις και την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Αφού στήριξαν όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο προτείνουν την - εξίσου αδιέξοδη για το λαό - πολιτική της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα, κρύβοντας ότι η έξοδος από το ευρώ και μόνο, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, θα οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία και τα μονοπώλια για μια ακόμη φορά πολλαπλά ωφελημένα.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Σε κάθε στροφή της ιστορίας της καπιταλιστικής κρίσης, όπως και της ανάκαμψης, επιβεβαιώνεται αυτό που το ταξικό κίνημα προβάλλει. Αν δεν σηκώσουμε ανάστημα, αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αξιοποιώντας τη δική μας δύναμη, θα μετράμε ήττες, βάσανα και αδιέξοδα. Αν σήμερα κάνουμε πίσω, αν δεν αντισταθούμε, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας, θα χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο. Το ΠΑΜΕ προειδοποίησε ότι μέσα στην ΕΕ, σε αυτό το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια, δυστυχία, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί, όχι απλά να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, αλλά ούτε καν να ανακουφίσει στοιχειωδώς το λαό. Δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί στιγμή, να μη δώσουμε καμιά ανοχή, να μην περάσει κανένας εφησυχασμός, καμιά απογοήτευση.
Συνάδελφοι,
Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, στα νησιά του Αιγαίου, την αγωνιώδη προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών, ανθρώπων ξεριζωμένων από τον τόπο τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια που γέννησε η ίδια μήτρα που γεννά και τα δικά μας προβλήματα. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και κάθε λογής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, που καθημερινά δημιουργούν και νέες εστίες πολέμου, προκαλώντας εκατομμύρια προσφύγων και δεν αντιμετωπίζονται από το σημερινό ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας, που έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.
Απαιτούμε από την σημερινή μας συγκέντρωση, να παρθούν τώρα μέτρα για τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών και για τη στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως επίσης να δοθούν σε όλους ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Τέλος, καλούμε τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στους μετανάστες.
Να γιατί και σήμερα εδώ, στο σημερινό μας συλλαλητήριο, δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την συγκυβέρνηση, που είναι συνυπεύθυνη για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σε Έλληνες και μετανάστες.
Κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας να γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων με την οργάνωση μας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας σημαίνει ότι η απόλυση του διπλανού μου στην δουλειά είναι και δική μου υπόθεση. Ότι όλοι μαζί οι συνάδελφοι, οργανωμένα, παλεύουμε για την ανάκληση των απολύσεων, διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας κόντρα στην απληρωσιά, πάμε κόντρα στις μειώσεις, παλεύοντας για την υπεράσπιση και την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Μαζικοποιώντας τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει ταυτόχρονα να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών, σε όλα τα επίπεδα, για το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ και την διεύρυνση του.
Εδώ βρίσκεται η ελπίδα. Κανένας εργάτης να μην λυγίσει. Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση. Να κάνουμε, όσο περνά από το χέρι μας, τον κάθε εργασιακό χώρο και την κάθε γειτονιά,  κάστρο αντίστασης.
Να επιδιώξουμε να περιφρουρήσουμε την ταξική μας ενότητα, ανατρέποντας τους αρνητικούς συσχετισμούς όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος.
Να συγκεντρώνουμε καθημερινά δυνάμεις νέες, για να μπαίνουν στη μάχη, να ωριμάζουν μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, να εμπνέουν και να εμπνέονται, να συγκρούονται στο όνομα των συμφερόντων της τάξης μας, μέχρι τον τελικό μας σκοπό.
Γιατί εμείς έχουμε τη δύναμη. Κάθε εποχή, είτε είναι Αύγουστος, είτε Σεπτέμβρης, είτε Οκτώβρης, που αναμένεται η εξειδίκευση του μνημονίου και τα νέα μέτρα, εμείς θα είμαστε εδώ, να εκφράζουμε την αντίθεσή μας και ταυτόχρονα, σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώνουμε την αντίσταση μας, την οργανωμένη ανυπακοή και απειθαρχία. Να τα ακυρώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς.
Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης μόνο βάσανα φέρνει στο λαό. Έφτασε η στιγμή να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και μας τον ληστεύουν. Εμείς χαράζουμε τα αιτήματα μας, όχι με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όχι με βάση τι είναι εφικτό.
Συνεχίζουμε με υπομονή, επιμονή, σχέδιο, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, για να δημιουργήσουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, με την συμμετοχή των εργαζομένων, τέτοιο που να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματα τους, και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, να οργανώνει την πάλη για να απαλλαγεί απ' όλα αυτά.
Κοντά στον εργατόκοσμο, στις αγωνίες του, στις διεκδικήσεις του, να συμβάλλουμε στην γνώση, στη διαφώτιση του, γιατί όλα μπορούν να αλλάξουν, όπως λέει και ο Κώστας Βάρναλης στο ποίημα του.
Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Αν ξυπνήσεις, μονομιάς
θά ρθη ανάποδα ντουνιάς».
Θεσσαλονίκη: Μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο 3ο μνημόνιο
Δημοσίευση: Πέμ, 13/08/2015 - 21:23
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 13/08/2015 - 21:41
Με μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στους δρόμους της πόλης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης διαδήλωσε την Πέμπτη ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που φέρνει.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου.
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στο σημερινό μας συλλαλητήριο, δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την συγκυβέρνηση που είναι συνυπεύθυνη για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σε Έλληνες και μετανάστες.
Στο μνημόνιο που φέρνει, στους εφαρμοστικούς νόμους που θα ψηφίσει μαζί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, απέναντι θα είμαστε, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.
Κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας να γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων, με την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.
Κανένας εργάτης να μην λυγίσει, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση. Να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μετατρέψουμε τον κάθε εργασιακό χώρο και την κάθε γειτονιά σε κάστρο αντίστασης». (Διαβάστε εδώολόκληρη την ομιλία).
Με αμείωτη ένταση το επόμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις, με στόχο το μεγάλο πανεργατικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 5 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.