Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας

Δημήτρης Κουτσούμπας (10 Αυγούστου 1955, Λαμία)
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 5.V.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο «Έθνος»
Δημοσίευση: Κυρ, 30/08/2015 - 11:45
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Νίκο Τσίτσα, την οποία και παραθέτουμε:
«Κε Κουτσούμπα, κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ, ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών; Γιατί προκρίθηκαν οι κάλπες από την κυβέρνηση και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Δεν μας διαφεύγει της προσοχής, η μεγάλη ανησυχία που υπήρχε και υπάρχει στην αστική τάξη της χώρας, στο τραπεζικό σύστημα, γενικότερα στην καπιταλιστική αγορά. Προφανώς όλοι συναινούσαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας πιο σταθερής μακροπρόθεσμης κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε την προσφυγή στις κάλπες με το βλέμμα μέσα και έξω από το κόμμα του. Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο αλλά και έξω όπου στα υπόλοιπα κόμματα, όπου δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει οι διεργασίες στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος βέβαια είπε ότι θέλει να τον κρίνει ο λαός, ο οποίος ακόμα δεν έχει αρχίσει να πληρώνει το νέο βαρύ λογαριασμό του τρίτου μνημονίου. Με την έννοια αυτή το διακύβευμα, δεν είναι ποιος θα είναι ο αποστολέας δηλαδή ποιο κόμμα, ποια κυβέρνηση αλλά πώς θα ακυρώσουμε την αποστολή του λογαριασμού, πως θα αντιπαλέψουμε συνολικά το μνημόνιο. Εγγύηση γι' αυτό είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές.
Τελικά ποιος είναι -κατά την εκτίμησή σας- ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ; Το κυβερνών κόμμα αρνείται κάθε συνεργασία με κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες της 20η Σεπτεμβρίου;
Αντικειμενικά, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας που πιθανόν θα προκύψει, θα αφορούν στην υλοποίηση του μνημονίου. Αυτό είναι, παρά τις επιμέρους διαφορές και το κυβερνητικό πρόγραμμα όλων των κομμάτων που το ψήφισαν. Άρα το ζήτημα για το λαό δεν είναι ποιο ρόλο διεκδικεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος στο πλάι του ΚΚΕ να πάρει τη θέση του σε μια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση γιατί μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση, προοπτική για το λαό.
Ποιος είναι ο εκλογικός και πολιτικός στόχος του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές;
Με δυο λόγια, όσο γίνεται πιο δυνατό το ΚΚΕ! Φιλόδοξος και ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να γίνει και στόχος όλων όσων νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, όσων δεν παραδίνονται, αγωνίζονται και απέναντι σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει κατά γράμμα τα μνημόνια, θέλουν πραγματική αντιπολίτευση που θα τα αντιπαλεύει. Ποιος άλλος εκτός από το ΚΚΕ, μπορεί; Αυτοί που τα υπέγραψαν ή τα ψήφισαν, αυτοί που κράταγαν φανάρι όταν οι άλλοι τα ψήφιζαν ή οι φασίστες της ΧΑ; Δυνατό ΚΚΕ γιατί υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής που θα κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγει ο λαός και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.
Ποια απάντηση δίνει το ΚΚΕ στο ερώτημα "ευρώ ή δραχμή" το οποίο έχει διεισδύσει στην πολιτική αντιπαράθεση κυρίως από το νεοσύστατο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας.
Στο ερώτημα αυτό, έχουν ήδη απαντήσει καπιταλιστικές χώρες, τμήματα του κεφαλαίου που επιμένουν στο ευρώ, ενώ άλλα βλέπουν καλύτερα να εξυπηρετούνται τα κέρδη τους με ένα άλλο νόμισμα, με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Άρα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εκ των πραγμάτων εκφράζει τη μία ή την άλλη εκδοχή αντιλαϊκών συμφερόντων. Με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία παρούσα, είτε με ευρώ είτε με δραχμή, ο λαός μας θα πληρώσει το λογαριασμό! Η ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ με το λαό να έχει στην ιδιοκτησία του τα κλειδιά της οικονομίας και της κοινωνίας, μπορεί να δώσει πραγματική λύση, έτσι θα μπορεί να υπάρξει και αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους.
Έχετε χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις για το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτηρίζοντάς το "ΣΥΡΙΖΑ νο 2" και "ανάχωμα του πολιτικού συστήματος". Διαμορφώνεται η αίσθηση ότι ανεβάζετε τους τόνους της αντιπαράθεσης κατά της Λαϊκής Ενότητας μετά την επίθεση φιλίας των στελεχών της προς το ΚΚΕ και την πρόταση για συνεργασία.
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, θα πω για να σχολιάσω τις επιθέσεις φιλίας. Όμως δεν είμαστε στο Γενάρη του '15, πολύ περισσότερο στο Μάη - Ιούνη του '12. Έχει προηγηθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που για εφτά ολόκληρους μήνες μεταξύ όλων των άλλων εφάρμοζε τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πλήρωνε μέχρι το τελευταίο ευρώ τους δανειστές αδειάζοντας τα ταμεία δημόσιων φορέων και οργανισμών, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 του Λαφαζάνη να έχουν πιάσει τα πρώτα υπουργικά στασίδια. Ε, δεν μπορείς να μιλάς και να φέρεσαι σα να έπεσες σε λήθαργο το Γενάρη και να ξύπνησες τον Αύγουστο. Η χειμερία νάρκη -ακόμα και η παρατεταμένη- δεν μπορεί να ισχύει για τους πολιτικούς και τα κόμματα.
Θεωρείτε το κόμμα του κ. Λαφαζάνη προσπαθεί να διεμβολίσει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ;
Ο κ. Λαφαζάνης καιροσκόπος πολιτικός είναι, όχι αφελής. Είναι δυνατόν να πιστεύει πως οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που το Γενάρη δεν ακολούθησαν το ρεύμα της ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά έγινε λεπίδα στη ζωή τους, ε, τώρα να πέσουν στην παγίδα της ξινισμένης ξαναζεσταμένης σούπας που σερβίρει ο ίδιος και το κόμμα του;
Ποιες είναι οι πολιτικές συμμαχίες που θα μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα. Μετά από την περίοδο του ενιαίου Συνασπισμού, το ΚΚΕ δεν έχει προχωρήσει σε πολιτική συνεργασία με άλλες δυνάμεις ακολουθώντας ένα μοναχικό δρόμο.
Καταρχήν, λαθεμένες πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε δυσάρεστα και καταστροφικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται μαθήματα για να μην επαναλαμβάνονται. Κι αυτό το μάθημα το έχει εμπεδώσει το ΚΚΕ από το Δεκέμβρη του '91 με τις αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου του. Κι επειδή μου κάνετε το ερώτημα... Έχει γίνει συνήθεια όταν μιλάμε για πολιτικές συμμαχίες να εννοούμε κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα. Βέβαια τέτοιες συμμαχίες, συνεργασίες έχει γνωρίσει ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια, συμμαχίες "από τα πάνω", όπως λέμε εμείς. Όμως η εναλλακτική λύση για το λαό δεν μπορεί να αναζητηθεί έξω και "από τα πάνω" αλλά μέσα στο λαό. Εκεί όπου εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να συναντηθούν στη Λαϊκή Συμμαχία που κατευθύνεται στην ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και γι' αυτό μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει λύσεις στα καθημερινά επείγοντα ζητήματα. Και η δράση του ΚΚΕ μέσω των μελών του στη λαϊκή συμμαχία, μόνο μοναχική δεν είναι.
Ποια είναι τελικά η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Γνωρίζετε ότι σας κατηγορούν πολλοί από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς ότι δεν διαθέτετε πρόταση εξουσίας, σαν να επιδιώκετε να είστε μία μόνιμη και σταθερή δύναμη αντιπολίτευσης.
Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας και είναι στην αντιπολίτευση γιατί ο λαός είναι στην αντιπολίτευση. Παλεύουμε και θέλουμε και ο λαός να παλέψει κάνοντας αυτό που δεν έχει δοκιμάσει ακόμα. Λαός οργανωμένος, αποφασισμένος να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής. Βαδίζοντας αυτό το δρόμο της πραγματικής ανατροπής μπορούμε να παλέψουμε για τα επείγοντα προβλήματα επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας, να αντιπαλέψουμε νέα μέτρα. Άλλωστε η θέση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει σε κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των δεσμεύσεων της ΕΕ, της διαπραγμάτευσης και της αναγνώρισης ενός χρέους που δε δημιούργησε ο λαός, των απαιτήσεων των μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώθηκε και αυτούς τους 7 μήνες, με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν μια δήθεν φιλολαϊκή αριστερή κυβέρνηση έφερε το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο.
Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών ακόμα και κάποιων που δεν ψηφίζουν το ΚΚΕ οι οποίοι εκτιμούν ότι το κόμμα δικαιώνεται για τις πολιτικές του εκτιμήσεις. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό την επόμενη μέρα των εκλογών και ποια θα είναι η πορεία της χώρας με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
Σωστό είναι αυτό που λέτε, όμως η εκτίμηση στο ΚΚΕ πρέπει να μετατραπεί και σε ψήφο, σε συμπόρευση μαζί του και στην κάλπη και στους αγώνες και στο κίνημα, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί σε όλα μαζί του. Πολύ περισσότερο σήμερα που όλα τα υπόλοιπα κόμματα μονομπλόκ όχι μόνο ψήφισαν αλλά ζητούν και από το λαό να ψηφίσει και ο ίδιος ΝΑΙ σε όλα τα μέτρα σφαγής του. Αυτά θα τα σχεδιάσει και θα τα υλοποιήσει η κυβέρνηση που θα επιδιωχτεί να σχηματιστεί με οποιαδήποτε πρόσφορη μορφή ακόμα και αν το ίδιο το πολιτικό σκηνικό δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί. Άλλωστε οι σχετικές διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ και να εκφράσει τον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς;
Μα νομίζουμε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης του -για να καταλαβαίνει και ο κόσμος που μας διαβάζει- ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν την υπογραφή του μνημονίου.
Και μία προσωπική ερώτηση κ. Κουτσούμπα. Πώς νιώθετε ως επικεφαλής ενός ιστορικού κόμματος, όπως το ΚΚΕ, όπου μία σειρά κομμάτων και στελεχών της δημόσιας ζωής έχουν προέλθει από την πολιτική μήτρα του Κομμουνιστικού Κόμματος και επιμένουν να διεκδικούν την εύνοια ή τη συνεργασία μαζί σας;
Καταρχήν, υπάρχουν τέτοιοι αγωνιστές που έχουμε συναντηθεί ή συναντιόμαστε σε αγώνες, σε μάχες επιμέρους ή συνολικότερες, σήμερα. Αλλά, επειδή θεωρώ ότι δεν αναφέρεστε σε αυτούς τους αγωνιστές στο ερώτημά σας, να απαντήσω λοιπόν. Ξέρετε, κ. Τσίτσα εμείς τα στελέχη του ΚΚΕ, κάθε φορά που μας ρωτούν για όσους προέρχονται από το κόμμα μας -και αλίμονο, δεν αναφερόμαστε σε όσους τίμιους ανθρώπους, αγωνιστές κουράστηκαν ή δεν άντεξαν στις δυσκολίες και τις καμπές της ταξικής πάλης αλλά γι’ αυτούς που πέρασαν στην απέναντι όχθη- μια φράση μας έρχεται στο μυαλό, "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Αλλά στην ερώτησή σας ταιριάζει νομίζω ως ένα βαθμό και ο στίχος από το Άξιον Εστί του Ελύτη: ''Ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας''...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.