Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Kυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ: Ο λαός στο βωμό του κεφαλαίου ‒ Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις, αντιασφαλιστικά μέτρα, αναδρομική μείωση συντάξεων ‒ Μοναδική λύση: Η ανασύνταξη με το ΚΚΕ!

ΕΝΦΙΑ
Ρητή η κυβερνητική δέσμευση για μονιμοποίηση του αντιλαϊκού χαρατσιού
Η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις, καθώς και τα περί... «πατριωτικού καθήκοντος», για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
  • «Δούλεμα ψιλό γαζί» με διαρροές για «τροποποιήσεις προς άρση αδικιών», όταν διατηρείται το χαράτσωμα της λαϊκής κατοικίας και της μικρής ακίνητης περιουσίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο
  • «Ξεχωριστή» θέση μέσα στη νέα φοροκαταιγίδα που θα αντιμετωπίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τους αμέσως επόμενους μήνες, θα έχει το χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων -του περιβόητου ΕΝΦΙΑ- για το 2015, με τα αστικά επιτελεία μάλιστα να εκτιμούν ότι από την «επιτυχία» στην είσπραξή του θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα «μαζευτεί» το πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί φέτος.
Ακόμα δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που θα φορτωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για φέτος, ωστόσο αναμένεται η πρώτη δόση της «λυπητερής» να μην πάει πιο μακριά από τον Οκτώβρη, καθώς η αποπληρωμή του συνόλου του χαρατσιού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 ή το πολύ μέχρι το Φλεβάρη του 2016, ώστε να μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.
Παράλληλα, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να κλείσει την ψαλίδα που ήδη καταγράφεται από τους αντιλαϊκούς εισπρακτικούς στόχους για το 2015 (2,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο), είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις, καθώς και τα περί... «πατριωτικού καθήκοντος», για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών...
«Γαργάρα» οι εξαγγελίες, στο βωμό των... «αντοχών» του κεφαλαίου
Κάνοντας «γαργάρα» τις πολυδιαφημισμένες προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η συγκυβέρνηση, έχοντας ως κριτήριο τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις «διεθνείς υποχρεώσεις» του εγχώριου κεφαλαίου, ήδη από το αίτημα που κατέθεσε για τη νέα δανειακή σύμβαση (όπως και σε προηγούμενες προτάσεις που είχε καταθέσει στους «εταίρους»), έχει δεσμευτεί ρητά όχι μόνο για τη διατήρηση του αντιλαϊκού χαρατσιού για το 2015 και το 2016, αλλά και τη διατήρηση του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από τροποποιήσεις που ενδεχομένως να μεσολαβήσουν σε παράγοντες που σχετίζονται με τον προσδιορισμό του φόρου (π.χ. στο ύψος των αντικειμενικών αξιών).
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της συγκυβέρνησης να «θολώσει τα νερά» για τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει και υπογράψει ενόψει του τρίτου μνημονίου, εντάσσονται και μια σειρά διαρροές περί κυβερνητικών προτάσεων προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τροποποιήσεις στον υπολογισμό του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε «να αρθούν αδικίες», όπως αναφέρουν.
Στις σχετικές διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γίνεται λόγος για εξεταζόμενες αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του χαρατσιού, με μείωση συντελεστών σε κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια ή παρεμβάσεις στο «συμπληρωματικό φόρο», ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν κάποιες «εσωτερικές παρεμβάσεις» τέτοιου είδους, αυτό που είναι βέβαιο ότι δεν αλλάζει, είναι η μονιμοποίηση του χαρατσώματος από πρώτο τετραγωνικό μέτρο στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, στο χωράφι του φτωχού αγρότη. Αυτή είναι η πραγματική «αδικία», για την οποία φυσικά δεν πρόκειται να γίνει καμία... «άρση», αφού αυτό επιτάσσουν τόσο οι «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και η πάγια επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια του...
KΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Η «αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες» ανεβάζει τον αντιλαϊκό πήχη του νέου μνημονίου
Στο λαό τα «σπασμένα» από την προβλεπόμενη νέα κατρακύλα του ΑΕΠ και τις συνέπειες των «κεφαλαιακών ελέγχων»
Πάνω από πέντε ώρες κράτησε η χτεσινή πρώτη... «συνάντηση γνωριμίας» στην Αθήνα, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των 4 ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν), Ρ. Ρέφερ (ΕΚΤ), Ν. Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), καθώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο, έχει μπει πλέον όλη η γκάμα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων που περιλαμβάνονται τόσο στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όσο και στο επίσημο αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το νέο 3ετές δάνειο από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των τεσσάρων «θεσμών» αναμενόταν να έχουν χθες το απόγευμα συνάντηση και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με αντικείμενο προφανώς το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών και τη διαχείριση της κατάστασης με τους «κεφαλαιακούς ελέγχους», ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν και χτες οι συναντήσεις των «τεχνικών κλιμακίων» με στελέχη μιας σειράς υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών.
Δημοσιονομικά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ιδιωτικοποιήσεις
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ, εκτός από τα «οργανωτικά ζητήματα», δόθηκε «μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες». Πρόκειται για μια αναφορά που επιβεβαιώνει ότι ο αντιλαϊκός πήχης του νέου μνημονίου θα ανέβει ακόμα παραπέρα, στο φόντο των προβλέψεων για νέα κατρακύλα του ΑΕΠ και εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος για το 2015. Το γεγονός αυτό άλλωστε αποτυπώνεται ρητά και στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος».
Ως τέτοια θέματα, στα οποία «έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες», ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε τα δημοσιονομικά, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το «ταμείο ιδιωτικοποιήσεων». «Οπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί», σημείωσε.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση πάνω από 3% και πρωτογενές έλλειμμα γύρω στο 1% φέτος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συζητήθηκε «πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018», ουσιαστικά «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων στην τριετία, για να πιαστεί ο εν λόγω στόχος για το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα.
«Συζητήθηκε» πρόσθεσε, «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο, με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα», εννοώντας τις συνέπειες από την επιβολή των «κεφαλαιακών ελέγχων». Στόχος της συγκυβέρνησης και της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδας είναι να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση πριν το τέλος του 2015 και την ενεργοποίηση της Οδηγίας της ΕΕ για την «εξυγίανση» των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in).
Τέλος, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι συζητήθηκε «με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων». Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση «ανεξάρτητο» ταμείο στο οποίο θα περάσει κρατική περιουσία προς... «αξιοποίηση» από τα μονοπώλια, το απόθεμα της οποίας θα φτάνει μάλιστα στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ. Από τα έσοδα της «αξιοποίησής» της, τα 25 δισ. ευρώ θα «χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων», ενώ «το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» θα δοθεί για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, και το υπόλοιπο «50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» θα χρησιμοποιηθεί για «επενδύσεις», δηλαδή θα δοθεί με τη μορφή ζεστού κρατικού χρήματος σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Για το «μείγμα» της φοροληστείας
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η εξέταση του «μείγματος» της φοροληστείας, στο φόντο της απόκλισης που καταγράφεται από τους αντιλαϊκούς εισπρακτικούς στόχους για το 2015 (2,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο), αλλά και της εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων «προαπαιτούμενων», με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% σε μια σειρά βασικά αγαθά και υπηρεσίες για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τη συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της απόφασης για απογείωση της φορολόγησης των αγροτών, νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις συζητούνται στη φορολόγηση ατομικών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και εργαζομένων με «μπλοκάκι»: Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.
Παράλληλα, τροποποιήσεις στο «μείγμα» εξετάζονται και για την περιβόητη «εισφορά αλληλεγγύης»: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών ζητούν να εφαρμοστεί συντελεστής 6% για όλα τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ (έναντι των όσων ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιούλη, με συντελεστή 2% για εισοδήματα 50.000 - 100.000 ευρώ, συντελεστή 6% για εισοδήματα 100.000 - 500.000 ευρώ και συντελεστή 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ), σημειώνοντας ότι ο συντελεστής 8% στην υψηλότερη κλίμακα μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «αντιστέκεται» και να δηλώνει ότι ο συντελεστής 8% «είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, το «ζουμί» είναι ότι η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη μονιμοποίηση και του τάχα «έκτακτου» χαρατσιού της «αλληλεγγύης», το οποίο μάλιστα πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ακόμα και με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο...
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Συζητάνε πότε και πώς θα τα εφαρμόσουν
Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η κατάργηση τους ΕΚΑΣ παραμένουν στο τραπέζι των συναντήσεων συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ως φαίνεται, μόνο σημείο τριβής είναι πώς και πότε θα εφαρμοστεί το πετσόκομμα, με τη συγκυβέρνηση να προσπαθεί να εισπράξει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις που γεννά η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που έχει αναλάβει να εφαρμόσει.
Την ίδια στιγμή μπαίνουν σε εφαρμογή τα ήδη ψηφισθέντα αντιασφαλιστικά μέτρα, οδηγώντας σε νέα μείωση συντάξεων.
Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί φέρονται να ζητούν την άμεση νομοθετική προώθηση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα το συγκεκριμένο μέτρο να συντομεύει τη μεταβατική περίοδο από τα σημερινά όρια στα τελικά νέα αυξημένα όρια. Αντί π.χ., όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, τα όρια ηλικίας να αυξάνονται έξι μήνες κάθε έτος και μέχρι το 2022, να αυξάνονται 12 μήνες κάθε έτος. Η διαπραγμάτευση αποκαλείται «σκληρή», μόνο και μόνο γιατί η συγκυβέρνηση θέλει να τα νομοθετήσει λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη, και όχι τώρα... Από το μέτρο εκτιμάται ότι θίγονται περίπου 150 χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Παράλληλα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επιζητούν την επίσπευση της κατάργησης του ΕΚΑΣ που αφορά σε 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους. Και πάλι η «διαφορά» βρίσκεται στο πότε θα ξεκινήσει η κατάργηση.
Το Σεπτέμβρη το αναδρομικό πετσόκομμα
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας με Εγκύκλιο ενημέρωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία για την υλοποίηση του πετσοκόμματος των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών «για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις» και της θέσπισης εισφοράς επίσης για υγειονομική περίθαλψη «η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις».
Ετσι, αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, από 4% σε 6%. Το ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού. Επιπλέον θεσπίζεται εισφορά 6% που παρακρατείται από το καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών συντάξεων.
Τα ποσά αυτά θα παρακρατηθούν αναδρομικά -για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο 2015- από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Σεπτέμβρη 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.