Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού: Αποχώρηση από το Φόρουμ του Σάο Πάολο ‒ ΕΕ, ΚΕΑ, ΣΥΡΙΖΑ και σοσιαλδημοκρατικός προσανατολισμός (Ένα σημαντικό κείμενο)

 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΞΙΚΟΥ

Απόφαση αποχώρησης από το Φόρουμ του Σάο Πάολο
Την απόφασή του να αποχωρήσει από το λεγόμενο Φόρουμ του Σάο Πάολο ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου το ΚΚ Μεξικού, με ανακοίνωση - επιστολή που υπογράφει η Κεντρική Επιτροπή του.

Στο Φόρουμ αυτό εντάχθηκε το 2001, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του ως χώρου συζήτησης και συντονισμού της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στη Λατινική Αμερική.

Στην επιστολή του προς τα κόμματα του Φόρουμ (συμμετέχουν 105 κόμματα από 26 χώρες, ανάμεσά τους και πολλά ΚΚ) τονίζει ότι στο συγκεκριμένο χώρο κυριαρχεί ο σοσιαλδημοκρατικός προσανατολισμός.

Σημειώνει αναλυτικά ανάμεσα σε άλλα:
«Το Δεκέμβρη του 2001, στη 10η Συνάντηση στην Αβάνα της Κούβας, με πρόταση του ΚΚ Κούβας και όλων των συμμετεχόντων κομμάτων από το Μεξικό, έγινε η ένταξή μας στο Φόρουμ του Σάο Πάολο.
Θεωρούσαμε ότι το Φόρουμ ήταν ένας χώρος συνάντησης και συντονισμού της πάλης αντιιμπεριαλιστικών, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων υπήρξαν γεγονότα που αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει, και σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι αυτό έχει καθαρά σοσιαλδημοκρατικό ταξικό χαρακτήρα, που είναι σε αντίθεση με τα αιτήματα του διεθνούς εργατικού και λαϊκού κινήματος, γεγονός που κάνει την παρουσία μας ασύμβατη».
Στη συνέχεια η ανακοίνωση - επιστολή αναφέρεται σε μια σειρά αποφάσεων, όπως αυτή της Γουατεμάλας, που στο όνομα της «καταδίκης της βίας και της τρομοκρατίας» απέκλεισε τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FΑRC- EP).  
Επίσης, στο γεγονός ότι οι δυνάμεις που ηγεμονεύουν στο Φόρουμ δίνουν στο περιεχόμενο της «αριστεράς και του προοδευτισμού» όχι χαρακτήρα μετασχηματισμού του κόσμου αλλά διαχείρισης του καπιταλισμού.
Και συμπληρώνει:
«Και οι κυβερνήσεις κομμάτων σε χώρες και τοπικές αρχές έχουν δείξει εδώ και μια δεκαετία το αντιλαϊκό, αντεργατικό χαρακτήρα, που δεν αναιρείται από λαϊκιστικά και επιδοματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν εκλογική πελατεία από τη μαζική φτώχεια και αγανάκτηση που μας περιβάλλουν. Αυτά τα επιδοματικά προγράμματα των προοδευτικών κυβερνήσεων κομμάτων του Φόρουμ δεν εξάλειψαν την αδικία, ούτε εξασφάλισαν μια καλύτερη ζωή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, μέσα σε κλίμα σκανδάλων διαφθοράς, αλλά λειτούργησαν για τη συγκράτηση της ταξικής πάλης, τον κοινωνικό έλεγχο, για τη χειραγώγηση των αγώνων, την υποταγή τους και τελικά την εξουδετέρωσή τους. Συνέχισαν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις για να υποτιμηθεί η εργασία και να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτές οι "προοδευτικές" κυβερνήσεις χωρίς εξαιρέσεις ευνόησαν την κερδοφορία των μονοπωλίων, την άγρια εκμετάλλευση της γης προς όφελος των μονοπωλίων της εξόρυξης, της αγροτοβιομηχανίας, των κατασκευών, της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ευνοούν την εξαγωγή κεφαλαίων, κλιμακώνοντας την εκμετάλλευση των εργατών και των λαών. Το Εργατικό Κόμμα Βραζιλίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης του Μεξικού και άλλα είναι σήμερα εργαλεία για τα μονοπώλια και αυτό επεκτείνεται στη σοσιαλδημοκρατία που κυριαρχεί σήμερα στο Φόρουμ του Σάο Πάολο.
Στη 12η Συνάντηση καταγγείλαμε την ντροπιαστική επιχειρηματολογία που δικαιολογούσε τη στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή από την πλευρά των βραζιλιάνικων στρατιωτικών δυνάμεων και παρόλο που και άλλα κόμματα καταδίκασαν επίσης αυτή τη δράση, υπήρξε πλήρης σιωπή για το θέμα από τις δυνάμεις που κυριαρχούν, στο όνομα των λεγόμενων ανθρωπιστικών επεμβάσεων και του επιλεκτικού αντιιμπεριαλισμού».
Κομβικό ζήτημα οι σχέσεις με το ΚΕΑ
Επίσης, σε άλλο σημείο υπογραμμίζει το ΚΚ Μεξικού:
«Άλλο στοιχείο που μας οδηγεί να πάρουμε την απόφαση αποχώρησης από το Φόρουμ είναι η αδελφοποίησή του με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), φορέα του αντικομμουνισμού και της εξίσωσης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ με το φασισμό, επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να βγαίνουν στην παρανομία Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Το ΚΕΑ στηρίζει την ΕΕ, τη μοντέρνα φυλακή των λαών, όπου εφαρμόζεται απροκάλυπτα η δικτατορία του κεφαλαίου. Το Φόρουμ και το ΚΕΑ προωθούν τις εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και τη Λατινική Αμερική, που είναι αντίθετες με τα λαϊκά συμφέροντα. Το Φόρουμ για το ζήτημα της Ελλάδας στέκεται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος - μέλους του ΚΕΑ, που αποδεικνύεται ότι είναι πρωταγωνιστής στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία λίγο διαφέρουν από τις προτάσεις της τρόικας. Και από αυτό φαίνεται ότι ο δρόμος που προτείνει το Φόρουμ δεν είναι αυτός της ρήξης με τον καπιταλισμό αλλά της διατήρησής του.
Το Φόρουμ στο Μεξικό καθοδηγείται από κόμματα συμβατά με το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης σε συνεργασία με τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, που δημιούργησαν τη Συμφωνία για το Μεξικό, προχωρώντας μεταρρυθμίσεις βαθιά αντεργατικές και αντιλαϊκές, όπως στα Εργασιακά, στην Εκπαίδευση, στην Ενέργεια, στη φορολογία, που φτωχοποιούν εκατομμύρια Μεξικανών εργαζομένων, που είναι και το νομικό πλαίσιο για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».
Στη συνέχεια αναφέρεται στο ρόλο του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης, που προωθεί τοπικές κυβερνήσεις οι οποίες καταστέλλουν τη λαϊκή πάλη, όπως στην Πόλη του Μεξικού, στην Οαχάκα, στο Μορέλος, στην Ιγκουάλα, με τη γνωστή ιστορία της εξαφάνισης 43 φοιτητών της Παιδαγωγικής Σχολής της Αγιοτζινάπα.
Για τις αυταπάτες περί διακρατικών ενώσεων
Σε άλλο σημείο σημειώνουν οι Μεξικανοί κομμουνιστές:
«Το Φόρουμ θεωρεί τις διακρατικές ενώσεις προτεραιότητα και επιμένει να παρουσιάζει μια διακρατική λατινοαμερικάνικη ένωση ως πανάκεια για τα προβλήματα των εργαζομένων. Εμείς επίσης θέλουμε την ειρήνη, τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς για την πρόοδο των εργαζομένων και την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων τους, όμως το πρόβλημα είναι ότι στις σημερινές συνθήκες η ένωση αυτή γίνεται στη βάση που είναι ασύμβατη με την ειρήνη και δεν έχει άλλο αποτέλεσμα παρά μόνο τη φτωχοποίηση των εργαζομένων, δηλαδή μιλάμε για μια διακρατική ένωση που έχει ως βάση την αγορά, τον καπιταλισμό στην εποχή των μονοπωλίων, και είναι μια συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη που υπερασπίζονται τα γενικά συμφέροντα των κυρίαρχων οικονομικών δυνάμεων».
Και καταλήγουν:
«Οι αρχές μας, μας οδηγούν να διαφοροποιηθούμε από αυτό το σχέδιο και θέλουμε να πούμε στα κόμματα που συμμετέχουν ότι τέτοιες αυταπάτες πως οι διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις αποτελούν πρόοδο λέγονταν και για την ΕΕ, ως "ένωση των λαών και εργαλείο προώθησης της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Κανείς σήμερα δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει ότι η ΕΕ είναι ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο κατά των λαών της, που επεμβαίνει επίσης στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και αλλού...
...Το Φόρουμ είναι ένα εμπόδιο που αποφασίσαμε να ξεπεράσουμε σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός εργασίας - κεφαλαίου και αναδεικνύεται η ιστορική αναγκαιότητα της ρήξης με όσους προσπαθούν να εξωραΐσουν τον καπιταλισμό, όπως είναι η περίπτωση των κομμάτων και των διεθνών φορέων της σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα, τα καθήκοντα των κομμουνιστών είναι πιο επιτακτικά, γιατί είναι οι αναντικατάστατες δυνάμεις για την επαναστατική αλλαγή, για την εμβάθυνση της ταξικής πάλης, που μπορούν να οδηγήσουν την εργατική τάξη σε συμμαχία με άλλα λαϊκά στρώματα σε μια προοπτική αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή, για την επανάσταση και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Ο σοσιαλδημοκρατικός προσανατολισμός βάζει φρένο στην ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών, είναι ένας στενός κορσές στην ανάπτυξη της οργάνωσης και της πάλης με τις προγραμματικές διεκδικήσεις της αναγκαίας ριζικής αλλαγής που θα ξεπερνάει την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλισμού».
Το ΚΚ Μεξικού διαβεβαιώνει, τέλος, ότι θα συνεχίσει τις σχέσεις με τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που έχουν κοινούς στόχους, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι στο Φόρουμ, και κυρίως θα παλέψει για την κοινή δράση των επαναστατικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.