Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Σωτήρης Πέτρουλας: Θεσσαλονίκη - Αθήνα, δυο (εθναρχικές) δολοφονίες (καραμανλικός) δρόμος (VIDEO)

Πρώτη δημοσίευση με περισσότερα για την εποχή (εδώ με προσθήκες)
Μποτίλια Στον Άνεμο:
Σκοτώσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί
[Πηγή φωτό:Ρίζος]
21 Ιουλίου 1963. Λίγο μετά τα τρίκυκλα, εκείνος που κυβερνούσε αυτό το (παρα)κράτος, ο συντηρητικός του Αλέξη, μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, (που) υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», (από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τον Κ. Καραμανλή, στο ευαγές του Ίδρυμα), φεύγει ντυμένος... Τριανταφυλλίδης κι εγγαθίσταται εις Παρισίους, για να μάθει γαλλικά και να γυρίσει μεταμφιεσμένος με ωτ κουτύρ αέρα δημοκράτη, ανανεωτή κι Εθνάρχα.
Θεσσαλονίκη: Φοιτητικές διαδηλώσεις για το θάνατο του Σωτήρη Πέτρουλα, 1965 (Φωτογραφικό αρχείο του Κ. Τριαρίδη). [Πηγή φωτό ΑΠΘ]
Από τη δεύτερη συγκέντρωση των φοιτητικών οργανώσεων στο Χημείο, Θεσσαλονίκη
Αρχειακό Τεκμήριο, 24/7/1965
[Πηγή φωτό ΑΣΚΙ]
1965. Ηταν τότε που λαός και νεολαία, μετά το παλατιανό πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, διαδήλωναν καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας, διεκδικώντας στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Κι ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. 

1965. Απ' την «Αυγή» [Πηγή φωτό: Εrodotos]
Στις 21 Ιούλη, γίνεται μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, κυρίως από φοιτητές και οικοδόμους. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και έστριψαν στη Σταδίου. Στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά, βρίσκουν τις «αύρες» των Σωμάτων Ασφαλείας και στημένα οδοφράγματα από σίδερο και καταιγισμό από καπνογόνα. Η αστυνομία χτυπάει αδίστακτα. Ο απολογισμός είναι αμέτρητοι τραυματίες και ανάμεσά τους ένας νεκρός. Ο 23χρονος φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, Σωτήρης Πέτρουλας. Η κηδεία του μετατράπηκε σε συλλαλητήριο για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942. Η οικογένειά του το 1946 υποχρεώθηκε να καταφύγει στην Αθήνα για να γλιτώσει από το μαχαίρι των συμμοριών της Λευκής τρομοκρατίας.
Φεύγεις Τριανταφυλλίδης - Έρχεσαι Εθνάρχης
Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Στη δεύτερη δολοφονία δεν κυβερνούσε αυτός.
Κυβερνούσε το κράτος του και εξουσίαζαν τα έργα του.
 Κι είχε το άλλοθι των Παρισίων.
Το ψευδές επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που συνέταξαν αστυνομικοί με στολές γιατρών έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου, εκδοχή η οποία αφήνει ανεξήγητα τα ολικά σχισίματα στο λαιμό του που διαπίστωσαν οι δικοί του όταν πήραν τον νεκρό. Παρότι η επίσημη αφήγηση των γεγονότων δεν άλλαξε ποτέ, μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση από γιατρούς της οικογένειας έδειξε πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε. Η αστυνομία επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του και πριν ανατείλει ο ήλιος. Ο ιερέας αρνήθηκε να κάνει την ταφή. Η κηδεία του στη συνέχεια πήρε τη μορφή διαδήλωσης.
Μνήμη Σωτήρη Πέτρουλα
Έτος: 2001
Γλύπτης: Γιώργος Χουλιαράς (1947- )
Θέση : Συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λώ ( Σημείο δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα)
Διαβάζουμε:
Σωτ. Πέτρουλας ετών 23 έπεσε για την Δημοκρατία στις 21-7-1965.
Οι φίλοι του σε τιμή και μνήμη. Ιούλιος 2001
[Πηγή: Γλυπτοθήκη]

Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.