Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

ΝΑΤΟ το καμάρι μας στη Βαρσοβία! − ΕΕ: Σφυρηλατούμε την ειρήνη, σφυροκοπώντας τους λαούς − ΣΥμμορία (ΡΙΖ) ΑΝΕΛέητων κλπ ΤσΗΠΑτοι: Ενισχύοντας το ρόλο της αστικής τάξης


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πράσινο φως» στην ανάπτυξη Πολυεθνικών Ταγμάτων στα σύνορα με την Ρωσία
Υπό ΝΑΤΟικό έλεγχο και η «αντιπυραυλική Ασπίδα» των ΗΠΑ
Παρασκευή 08/07/2016 - 22:40 - Ενημέρωση: Παρασκευή 08/07/2016 - 22:47
Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα.
Η ανακοίνωση έγινε από τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, το βράδυ της πρώτης ημέρας του Συνόδου Κορυφής του Συμφώνου στη Βαρσοβία.
Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περίπου χίλιοι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από αυτά τα τάγματα. Οι Αμερικανοί θα υπηρετούν «στο πλευρό» των Πολωνών συναδέλφων τους, ανέφερε ο Ομπάμα.
Αναμένεται να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτών και θα πρόκειται για «μηχανοκίνητες» μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Από την πλευρά της, η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύθηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και τη Λετονία.
Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη πριν από μερικές ημέρες ότι θα αναπτύξει χίλιους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες. Οι μονάδες αυτές, οι οποίες θα εναλλάσσονται, στόχο, θα υποστηρίζονται από μια δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, στην οποία έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες άνδρες και η οποία είναι σε θέση να αναπτύσσεται επί του πεδίου εντός ημερών.
Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να αναπτύξει μια δύναμη και στη Ρουμανία.
Το αρχηγείο της δύναμης αυτής, όπως έκανε γνωστό ο Ομπάμα σήμερα, θα έχει έδρα την Πολωνία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός συστήματος «αντιπυραυλικής άμυνας» στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις στην Τουρκία, τη Ρουμανία και την Ισπανία «είναι τώρα σε θέση να λειτουργήσουν υπό τη διοίκηση του NATO και υπό τον έλεγχο του NATO», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
Αυτό το σύστημα «αντιπυραυλικής άμυνας» έχει σκοπό την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τοποθεσίες «πέραν της ευρωατλαντικής ζώνης», δηλαδή το Ιράν ή τη Μέση Ανατολή, και όχι θεωρητικά τη Ρωσία. Η Μόσχα όμως θεωρεί ότι όταν είναι επιχειρησιακό, αυτό το σύστημα θα μεταβάλει την ισορροπία των αποτρεπτικών μέσων προς όφελος της Δύσης.
Ακόμη, στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του NATO βρίσκεται η εφαρμογή της απόφασης που είχε ληφθεί πριν από δύο χρόνια να αντιστραφεί η τάση μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και να πλησιάσουν το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του. Μόλις πέντε από τις 28 χώρες μέλη του Συμφώνου έχουν εκπληρώσει αυτόν τον στόχο και για τον Στόλτενμπεργκ, «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε».
Σφυρηλατείται η στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ
Ο γγ του ΝΑΤΟ, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Κομισιόν
Η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης ΕΕ - ΝΑΤΟ, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η πανηγυρικού χαρακτήρα «τελετή» της υπογραφής της Κοινής Διακήρυξης, αντανακλά την βούληση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να διαμορφωθεί ένα μπλοκ δυνάμεων που θα μπορεί να πραγματοποιεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ποιο «αποτελεσματικά», αλλά και «οικονομικά».
Στο πλαίσιο αυτό, ΝΑΤΟ και ΕΕ αποφάσισαν επισήμως την διασύνδεση των εν εξελίξει ναυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ «Active Endeavor» και της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που δρουν στην Μεσόγειο, με το πρόσχημα της ασφάλειας, αλλά και της αποτροπής προσφυγικών ροών και την αναβάθμισή τους σε μια «ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα», η οποία θα είναι έτοιμη να επέμβει οπουδήποτε στην περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στην διασύνδεση των ναυτικών επιχειρήσεων, χρησιμοποιήθηκε ως μπούσουλας, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις επ' αυτού του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ: «Δίνουμε νέα ουσία στην εταιρική μας σχέση. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ. Δουλεύοντας μαζί κάνουμε πιο ορθολογική και αποτελεσματική χρήση των μέσων μας. Εχουμε ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία. Η ΕΕ πήρε οικονομικά μέτρα και το ΝΑΤΟ προχώρησε στη μεγαλύτερη από ποτέ συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά.
Ταυτόχρονα δουλεύουμε μαζί στο Αιγαίο και την κυβερνοάμυνα. Τους τελευταίους έξι μήνες πετύχαμε πιο πολλά μαζί από ό,τι τα προηγούμενα 13 χρόνια. Σήμερα πάμε τη συνεργασία μας σε ανώτερο επίπεδο. Θα προωθήσουμε την ικανότητά μας στην κυβερνοάμυνα, τις στρατηγικές επικοινωνίες, και την πολιτική προστασία. Θα προωθήσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών, την συνεργασία στην Κεντρική Μεσόγειο, τις κοινές ασκήσεις. Θα δουλέψω με την Φεντερίκα Μογκερίνι ακριβώς για την εφαρμογή όσων αποφασίζουμε».
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, είπε σχετικά: «Η κατάσταση τα δυο τελευταία χρόνια, από την προηγούμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, άλλαξε δραματικά. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στα ανατολικά, τα νότια και στο εσωτερικό μας. Πρέπει και ως ΕΕ να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητές μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακόψουμε σχέσεις με ΝΑΤΟ, αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ. Να μπορούμε να ανταποκριθούμε όπου καθένας από τους δυο εταίρους είναι υπό επίθεση. Υπάρχουν απειλές για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τα τραπεζικά μας συστήματα κ.ά. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητα αξιών και δυνάμεών μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον. Η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ που παρουσίασε η Φ. Μογκερίνι την προηγούμενη βδομάδα δείχνει την πρόθεσή μας να δράσουμε. Συνεργαζόμαστε με ΝΑΤΟ για την προώθησή της. Μια πιο δυνατή ΕΕ σημαίνει ένα πιο δυνατό ΝΑΤΟ και αντίστοιχα ένα πιο δυνατό ΝΑΤΟ σημαίνει μια πιο δυνατή ΕΕ».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η «διασύνδεση» των ΝΑΤΟικών και των Ευρωενωσιακών δυνάμεων, δεν σταματά στην θάλασσα, καθώς ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αντίστοιχη διασύνδεση των στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σε ενίσχυση του ρόλου της αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση
Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία.
Έχοντας ως διαπιστευτήρια, μεταξύ άλλων, την «πρόσκληση» της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, την παροχή όλων των λιμανιών στην διάθεσή της, αλλά και την σταθερή δραστηριοποίηση των ΝΑΤΟικών υποδομών που βρίσκονται στην Ελλάδα (NDC/GR στη Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα κ.ο.κ.) ο Αλ. Τσίπρας μετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και στο λεγόμενο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC), το κύριο πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Στην παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής», αποσκοπώντας αναβάθμιση του ρόλου της κυβέρνησης στα παζάρια και τους σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή. Όσο αφορά τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία με την τελευταία να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης», επιδιώκοντας να διαδραματίσει η Ελλάδα, ρόλο μεσάζοντα, όντας μέλος της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας, υπεραμύνθηκε όλων των μέτρων, που θα ληφθούν στη Σύνοδο, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων».    
Παράλληλα, το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ενώ την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε συνομιλία και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζ. Κέρρι.
Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετείχε στη σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όπως και στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι. Επισης, είχε και θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Καναδά, της Εσθονίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Ο Π. Καμμένος μετείχε στο δείπνο εργασίας των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.