Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Κατρουγκαλισμός, YesΕΕδισμός, ΣΕΒαστιλύκοι και αριστερός διαλογισμός − ΚΚΕ: Η «εθνική γραμμή» της εργασιακής ζούγκλας

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζουν παγίδα στο λαό για τα Εργασιακά με το πέπλο του «κοινωνικού διαλόγου»
Τρίτη 19/07/2016 - 22:22
Ότι «βέλτιστες πρακτικές» είναι όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικόμοντέλο, διαμηνύουν οι «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), σε κοινή δήλωση που υπογράφουν μετά από νέα συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την «ανάγκη κοινωνικού διαλόγου», επιχειρώντας και με αυτόν τον τρόπο να παραπλανήσουν και να καναλιζάρουν τους εργαζόμενους στην «κοινή εθνική γραμμή» της συναίνεσης, της παραίτησης από τα δικαιώματά τους και του συμβιβασμού με το νέο έγκλημα που ετοιμάζεται στα Εργασιακά.

ΚΚΕ
Σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου
Τετάρτη 20/07/2016 - 14:31 - Ενημέρωση: Τετάρτη 20/07/2016 - 14:44
Σε σχόλιο που εξέδωσε για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με τα Εργασιακά και τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Για ακόμη μία φορά παίζεται, στις πλάτες των εργαζομένων, ένα κακοστημένο θέατρο με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, που μιλούσε για προστασία των συντάξεων, τη στιγμή που δρομολογούσε το τσάκισμά τους, τώρα βρήκε καινούργιο παραμύθι: Τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσω της κοινής δήλωσης των οργανώσεων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που παρουσιάζεται ως "εθνική γραμμή".
Στην πραγματικότητα η δήλωση αυτή έχει στόχο την παραπλάνηση και τον εφησυχασμό των εργαζομένων, τη στιγμή που όλοι μαζί κυβέρνηση, κεφάλαιο, τρόικα τους σκάβουν το λάκκο. Όχι μόνο δεν οδηγεί σε κατάργηση κάποιου απ’ τους αντεργατικούς νόμους, που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, αλλά ανοίγει και το δρόμο για νέες ανατροπές σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Όσο για την προσπάθεια του υπουργού να εμφανιστεί μόνο το ΔΝΤ ως ο "κακός" της υπόθεσης, αυτή έχει στόχο να εξωραΐσει και να κρύψει τις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου που κινούνται στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση». 
902

Η κοινή δήλωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων πιάνει το νήμα από την προηγούμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους «κοινωνικούς εταίρους» που κατέληξε στο «εθνικό κοινωνικό μέτωπο», με το οποίο κυβέρνηση - εργοδοσία και κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχειρούν να στήσουν σκηνικό συναίνεσης μπροστά στη σφοδρή επίθεση στα Εργασιακά με τα νέα πλήγματα σε μισθούς, μεροκάματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες που βρίσκονται προ των πυλών.
Μάλιστα, με την κοινή δήλωση δίνουν απλόχερη βοήθεια στην κυβέρνηση, καθώς ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των «θεσμών», που στο στόχαστρο βάζουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, «προτείνουν να διεξαχθεί με συναινετική πρόθεση ένας ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, ει δυνατό με τριμερή σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ανεργίας και ύφεσης που επικρατούν στη χώρα και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση του υπουργείου με τους θεσμούς θα γίνει σε επίπεδο λεπτομερών νομοθετικών ρυθμίσεων». 
Δηλαδή ένας «κοινωνικός διάλογος» στη βάση του τι θα χάσουν επιπλέον οι εργαζόμενοι και σε καμία περίπτωση για το πώς θα επανέλθουν οι εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα (μισθοί, συμβάσεις) στην πρότερη κατάσταση. Την ίδια στιγμή επιχειρούν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε συνενόχους στο φόνο των δικαιωμάτων τους, καθώς η «εθνική πρόταση» στη διαπραγμάτευση θα αποτελεί προϊόν του «κοινωνικού διαλόγου». Επιχειρούν να ξεμπερδέψουν με δηλώσεις στα χαρτιά ότι «θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα παραπέρα μείωσης του κατώτερου μισθού» από τα άθλια επίπεδα των 586 και 511 ευρώ μεικτά που βρίσκεται σήμερα, τη στιγμή που ακόμα και τώρα στην πράξη μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις κ.λπ., οι εργοδότες, οι οποίοι λένε πως δεν υφίσταται θέμα νέας μείωσης, αξιώνουν την απογύμνωση των μισθών, ακόμα και του κατώτερου, από κάθε είδους επιδόματα κ.λπ.
Συγκεκριμένα, τα κυριότερα σημεία της κοινής δήλωσης εργοδοτών και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ είναι τα εξής: 
«1.Υπογραμμίζουν (σ.σ. οι δύο πλευρές) ότι ως "βέλτιστες πρακτικές" πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης.
2. Επιβεβαιώνουν εκ νέου και στο σύνολό τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξάχθηκαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τους.
3. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
4. Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους.
5. Συμφωνούν, τέλος, ότι ο ν. 1264/1982 πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς όμως να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.
Επί της διαδικασίας, ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών για τα Εργασιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα, προτείνουν να διεξαχθεί με συναινετική πρόθεση ένας ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, ει δυνατό με τριμερή σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ανεργίας και ύφεσης που επικρατούν στη χώρα και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση του υπουργείου με τους θεσμούς θα γίνει σε επίπεδο λεπτομερών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Ειδικότερες θέσεις τους έχουν ήδη δημόσια γνωστοποιήσει και θέσει υπόψη της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».
«Εθνική θέση» στην επικείμενη διαπραγμάτευση

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» και την υπογραφή της κοινής δήλωσης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έσπευσε να πανηγυρίσει υποστηρίζοντας ότι «σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση (...) Τώρα λοιπόν έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους και ειδικά στους ακραίους παίκτες ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών...». 
Για «ελάχιστο σημείο συμφωνίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και επιχειρώντας να φυλάξει τα νώτα του ζήτησε «οι εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν... Η κυβέρνηση να προωθήσει αυτή τη συμφωνία και να είναι πραγματικό ανάχωμα και όχι μια νοητή κόκκινη γραμμή...». Έτσι η πλειοψηφία βάζει την υπογραφή της σε μια «συμφωνία» που εν γνώσει της γνωρίζει ότι υποθηκεύει τα εργασιακά δικαιώματα και συμβάλλει και αυτή όπως όλες οι προηγούμενες συμφωνίες και οι «κοινωνικοί διάλογοι» στην λεηλασία εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς με τη δήλωσή του «πετάει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και σημειώνει πως «η κοινή δήλωση των προέδρων των κοινωνικών εταίρων δίνει στον υπουργό Εργασίας την ευχέρεια να διαπραγματευτεί, ώστε να σταματήσει η κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας και η επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.