Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για το πολυεργαλείο της αστικής δημοκρατίας

Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις
Σάββατο 02/07/2016 - 19:10 - Ενημέρωση: Σάββατο 02/07/2016 - 21:03
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Real News» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας γράφει:
«Όσο περνάει ο καιρός τόσο αποκαλύπτεται ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου απ’ τη μεριά της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής. Άλλωστε, η κυβερνητική πρόταση που μπήκε στη διαβούλευση δεν είναι η απλή αναλογική, που θα σήμαινε υποχρεωτικά κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν εισόδου στη Βουλή, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει "ισότητα ψήφου" και ακριβής αποτύπωση του εκλογικού συσχετισμού σε έδρες. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και από θέσεις που είχε μέχρι ν’ αρχίσει να τις αλλάζει “σαν τα πουκάμισα”.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις. Απ’ τη μια ο αποπροσανατολισμός του λαού από τον καθημερινό του Γολγοθά, εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, η αλλαγή ατζέντας ενόψει και της αξιολόγησης του φθινοπώρου, που περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απ’ την άλλη η προετοιμασία νέων συμπράξεων για τη δημιουργία νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ φανερά πλέον φλερτάρει με δυνάμεις και πρόσωπα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς.
Αυτό δείχνει και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και η προσπάθεια να στηθεί ο νέος κάλπικος διπολισμός, τύπου “αριστερά - δεξιά”, “πρόοδος - συντήρηση”.
Ούτως ή άλλως η κοινή βάση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτά τα κόμματα, αλλά και με τη ΝΔ, υπάρχει. Είναι το 3ο μνημόνιο που συνυπέγραψαν. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η πάση θυσία παραμονή σε αυτή, οι επιταγές του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, με το λαό χρεοκοπημένο.
Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την απλή, ανόθευτη αναλογική, που υπερασπίζεται χρόνια τώρα. Δεν θα μπει, όμως, σε αλισβερίσια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Επιφυλασσόμαστε για το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Θα ψηφίσουμε πιθανές επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε, όπως αυτή για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Τα διάφορα επιχειρήματα που ακούγονται, κυρίως από ορισμένους "λαγούς", προκειμένου να μην εφαρμοστεί η πραγματική απλή αναλογική, εκθέτουν όσους τα λένε.
Η επίκληση της τουρκικής παρέμβασης, με τον τρόπο που τίθεται, είναι επικίνδυνη, γιατί ανοίγει ζήτημα εθνικής τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κάτι που αποτελεί πάγια γραμμή της Άγκυρας. Εξάλλου αν η Τουρκία θέλει να παρέμβει, μπορεί να το κάνει και σήμερα μέσω των βουλευτών που -έτσι κι αλλιώς- στηρίζει ποικιλοτρόπως το τουρκικό προξενείο στα διάφορα αστικά κόμματα. Όσο για τον "κίνδυνο" να μπουν στη Βουλή "γραφικότητες", προφανώς, όλους αυτούς που τον επικαλούνται, δεν τους ενοχλεί ότι στη Βουλή υπάρχει αυτή τη στιγμή η ναζιστική ΧΑ, υπάρχουν κόμματα και πρόσωπα που είχαν καταγραφεί ως "εξέχουσες" γραφικότητες της πολιτικής ζωής και που βέβαια καθόλου δεν τους εμπόδισε το 3%.
Το ΚΚΕ δεν θεωρεί τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο καταλύτη φιλολαϊκών εξελίξεων. Ο λαός θα μπορούσε να ματώνει και με κυβερνήσεις που θα προέκυπταν από έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Αυτό που χρειάζεται είναι ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης να αλλάξει πραγματικά, σε βάρος των κομμάτων που συναθροίζονται στο δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να αλλάξει υπέρ της ανασύνταξης ενός εργατικού - λαϊκού κινήματος, μιας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει και για τα άμεσα αιτήματα, αλλά και για τις ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία, δηλαδή θα δρα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Και γι’ αυτή την προοπτική χρειάζεται η συσπείρωση γύρω από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.