Τρίτη 12/07/2016 - 15:02
Το παιχνίδι εξαπάτησης των εργαζομένων με τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους (βλέπε από εδώ στη συνέχεια, το επόμενο θέμα) στο οποίο συμμετέχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι «ο διάλογός τους είναι με την αγχόνη στον λαιμό»
ΚΚΕ
Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου (βλέπε από εδώ στη συνέχειαμετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο υπουργός Εργασίας που πριν μερικούς μήνες διαβεβαίωνε ότι δεν θα κοπεί καμιά σύνταξη και με το Ασφαλιστικό θα προστατευθούν οι αδύνατοι, τώρα συνεχίζει την απάτη λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι απέναντι στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση και στο "Εθνικό Κοινωνικό Μέτωπο" του κ. Κατρούγκαλου, που επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στη νέα σφαγή, μπορούν να αντιτάξουν την οργανωμένη πάλη τους για να ακυρώσουν τα νέα σχέδια ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου».
«Ο υπουργός Εργασίας που πριν μερικούς μήνες διαβεβαίωνε ότι δεν θα κοπεί καμιά σύνταξη και με το Ασφαλιστικό θα προστατευθούν οι αδύνατοι, τώρα συνεχίζει την απάτη λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι απέναντι στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση και στο "Εθνικό Κοινωνικό Μέτωπο" του κ. Κατρούγκαλου, που επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στη νέα σφαγή, μπορούν να αντιτάξουν την οργανωμένη πάλη τους για να ακυρώσουν τα νέα σχέδια ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Οργάνωση της πάλης παντού για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές επιλογές
Τρίτη 12/07/2016 - 11:51
Για τον εκλογικό νόμο, καθώς και για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μίλησε σε εκπομπή στην ΕΡΤ 1 ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ, για απλή αναλογική, ανόθευτη και άδολη, σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της ψήφου στα 17, της κατάργησης του μπόνους, ενώ θα φέρει τροπολογία για την κατάργηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το δημοκρατικό σύστημα, που ο καθένας ψηφίζει αυτό που θέλει και βγαίνει αυτό που θέλει και δεν αλλάζει.
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ συζητά για τον εκλογικό νόμο όσο συζητά και ο λαός, ο οποίος σήμερα δεν συζητά τον εκλογικό νόμο, αλλά το πώς θα τα βγάλει πέρα.
Ο Χρ. Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ τα εργασιακά συνολικά είναι αιτία πολέμου, και επισήμανε ότι ήδη στα σωματεία, στους κλάδους, στους τόπους δουλειάς οργανώνεται η δράση ώστε να δυσκολέψουμε, να εμποδίσουμε να ανατρέψουμε αυτές τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα μας, οι οποίοι θέλουν να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης και το επιδιώκουν μέσα από το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να βρεθούν σε θέση μάχης και να καταγγείλουν τη νέα προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αναμονής εγκλωβισμού μέσω των κοινωνικών διαλόγων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«Καταγγέλλουμε το παιχνίδι που στήνεται ακόμα μια φορά για την εξαπάτηση των εργαζομένων με τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους, στο οποίο συμμετέχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ο διάλογός τους είναι με την αγχόνη στον λαιμό! Είναι στημένος όπως και οι προηγούμενοι. Δεν υπάρχει γενικά "κοινωνικός" διάλογος που γίνεται για το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού!Οι σημερινές εξελίξεις και η προσπάθεια για τη διαμόρφωση δήθεν ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά, επιβεβαιώνουν πως η συμφωνία του περασμένου Ιούλη και συνολικά τα μνημόνια, είναι οι απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, που στη συνέχεια γίνονται νόμοι.Δεν πέρασε πολύς καιρός από το συνέδριο του ΣΕΒ, όπου η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον δρόμο ανάπτυξης των μονοπωλίων, έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το σημείωμα των 21 σελίδων που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και βάζει στον κύκλο των απωλειών, ό,τι ως σήμερα είχε κάπως περισωθεί. Προβλέπει την απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, την ανταπεργία, νέο υπολογισμό στον κατώτερο μισθό διαχωρισμένο από επιδόματα, καθορισμό του κατώτερου μισθού από το κράτος, βαρύ χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και του δικαιώματος στην απεργία.Αυτοί οι σχεδιασμοί πρέπει να βάλουν σε θέση μάχης τα συνδικάτα! Όχι μόνο να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς, αλλά να απαντήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να καταγγείλουν τη νέα προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αναμονής εγκλωβισμού μέσω των κοινωνικών διαλόγων, που αποτελεί το σταθερό και αναντικατάστατο εργαλείο προώθησης βάρβαρων μέτρων με τη δήθεν συμφωνία εργαζόμενων και μεγαλοεργοδοσίας, και την κυβέρνηση σε ρόλο ρυθμιστή υπέρ του κεφαλαίου.Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια καταιγιστική επίθεση που αφορά τη ζωή τους. Μαζί με τις ομαδικές απολύσεις και το νέο τσάκισμα στους μισθούς, έρχεται παράλληλα η προσπάθεια τοποθέτησης γύψου στη συνδικαλιστική δράση. Τα μέτρα που προωθούνται για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έχουν στόχο την καρδιά της εργατικής τάξης, το δικαίωμα των εργαζόμενων να απαντούν αγωνιστικά και ταξικά στα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τις συμβάσεις, τους μισθούς, το δικαίωμα στην εργασία, τη ζωή τους!Δύο επιλογές φανερώνονται μπροστά στους εργαζόμενους! Ή θα δεχτούμε τη νέα βάρβαρη επέλαση με νέες απώλειες δικαιωμάτων, ή θα έρθει στο προσκήνιο το αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΓΣΕΕ
Από τη συνάντηση
Τρίτη 12/07/2016 - 14:40 - Ενημέρωση: Τρίτη 12/07/2016 - 19:04
Σε συγχορδία κυβέρνηση - εργοδοσία και κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχειρούν να στήσουν σκηνικό συναίνεσης μπροστά στη σφοδρή επίθεση στα Εργασιακά με τα νέα πλήγματα σε μισθούς, μεροκάματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες που βρίσκονται προ των πυλών.
Όπως διαφάνηκε και από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) το πρωί της Τρίτης στόχος είναι η χάραξη κοινής γραμμής ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, να μονιμοποιηθούν οι μέχρι τώρα ανατροπές και να προωθηθούν οι νέες ενόψει και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Το γεγονός της σύγκλισης των απόψεων κυβέρνησης - εργοδοσίας - εργοδοτικού συνδικαλισμού διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος σημείωσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης, και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα», το οποίο όπως είπε θα ζητηθεί να στηριχθεί πολιτικά από τα κόμματα, επιβεβαιώνοντας ότι με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, κυβέρνηση και εργοδότες προχωρούν στη χάραξη «κοινής γραμμής» στα εργασιακά και πως η συνάντηση έδειξε ότι στήνεται για παγίδα στους εργαζόμενους, με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν τις ευθύνες των εργοδοτικών οργανώσεων και κυρίως του ΣΕΒ, για λογαριασμό των οποίων επιδιώκονται τα νέα μέτρα και να χρεώθεί την αντεργατική επίθεση σε ορισμένους από τους δανειστές με «νεοφιλελεύθερες απόψεις» όπως το ΔΝΤ.
Χέρι βοήθειας για μια ακόμα φορά από τη ΓΣΕΕ
Ανεκτίμητη είναι διαχρονική η προσφορά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στη νομιμοποίηση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τα νέα σχέδια που ετοιμάζονται μέσω των “κοινωνικών διαλόγων”. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρός της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανάφερε πως «σήμερα, μαζί με τον υπουργό συζητήσαμε τρόπους για να χαράξουμε μια εθνική γραμμή, η οποία θα επιβεβαιώνει και πάλι όσα είχαμε συνομολογήσει το 2014 εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.
Εκτιμώ, ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια γραμμή, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης δε μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, δε μπορεί να υπάρχει ανταπεργία, δε μπορεί να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης και κυρίως πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων εθνικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
Σταθερός και ο καθαγιασμός της ΕΕ από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον Γ. Παναγόπουλο να δηλώνει πως για τα εργασικά πρέπει «να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων». Πρόκειται για αυτά τα «πλαίσια» μέσα στα οποία καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γκρεμίστηκαν οι μισθοί.
Δηλώσεις προέδρων των εργοδοτικών ενώσεων
Για «θετικό κλίμα» στην συνάντηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ενώ υπέρ του “κοινωνικού διαλόγου” τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και επανέλαβε την στήριξή του στο αίσχος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που ρίχνουν τους κλαδικούς και επαγγελματικούς μισθούς στο ύψος της ΕΓΣΣΕ. Για τη «μετενέργεια» των συμβάσεων, όχι μόνο δεν τάχθηκε υπέρ, αλλά όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αυτή πρέπει να καθορίζεται από εργοδότες και εργαζόμενους και όχι από το κράτος. Την ίδια θέση παίρνει η ΕΣΕΕ και για το ζήτημα της ανταπεργίας και των ομαδικών απολύσεων, καθώς δεν τάσσεται ενάντια, αλλά απλώς «επιθυμεί έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».
Επί της ουσίας στον “κοινωνικό διάλογο” θα τεθούν αυτά που συζητά ήδη η κυβέρνηση με τους δανειστές με βάση το τρίτο μνημόνιο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπόμνημα των δανειστών, αλλά και από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, προωθείται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, «ευελιξία αμοιβών», δηλαδή η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών για να αντέξουν στην κρίση, αύξηση του ορίου απολύσεων, αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τη δυνατότητα ανταπεργίας των εργοδοτών (λοκ άουτ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.