Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Φάκελος Βενεζουέλα: Από πότε ο βρώμικος πόλεμος, ποιοι οι ηγέτες του, τα μέσα που χρησιμοποιούν (3 VIDEO)

Από Μποτίλια Στον Άνεμο επίσης:
Χτύπα τον Ιμπεριαλισμό. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό
(Κάπου στη Βενεζουέλα)
27 Μαρτ. 2015: ΗΠΑ εναντίον Βενεζουέλας: Πραγματικότητα, Όχι Φαντασία
***

Το Όνειρο της Ένωσης
Ντοκιμαντέρ της κουβανικής τηλεόρασης για τις προσπάθειες ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής από τα πρώτα χρόνια της κουβανικής Επανάστασης, μέχρι τις μέρες μας.

***

Βενεζουέλα: “H μητέρα όλων των μαχών” και ο ανορθόδοξος πόλεμος
Όπως είχε προβλεφθεί, η μιντιακή καμπάνια ενάντια στη Βενεζουέλα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι τζίροι έχουν απογειωθεί και όλοι “το παλεύουν” όπως μπορούν. Η Ευρώπη γέμισε ξαφνικά Μαδούρους, ο Ραχόι στην Ισπανία θέλει τον Μαδούρο/Ποδέμος του, ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα τον Μαδούρο/Τσίπρα του και οι υπόλοιποι ότι περισσεύει. Ο δημοσιογράφος παντός καιρού Ιάσων Πιπίνης  πραγματοποίησε βαρυσήμαντη αποστολή στη Βενεζουέλα, μετά το βαρυσήμαντο σχετικό  βιβλίο του με το οποίο  μας είχε ήδη πληροφορήσει για το αποτέλεσμα της μετέπειτα  επιτόπιας δημοσιογραφικής του έρευνας. Και τέλος, η Βούλτεψη έμεινε χωρίς αντικείμενο γιατί το κράτος εθνικοποίησε το (βορειοαμερικάνικο) εργοστάσιο κωλόχαρτου της Βενεζουέλας. Με όλα αυτά ανακαλύπτουμε έναν περίεργο λαό στη Βενεζουέλα, έναν λαό που λιμοκτονεί μήνες αλλά δεν πεθαίνει, αλλά και δεν εξεγείρεται κατά του Μαδούρο, παρ ότι έχει παράδοση σε τέτοιες καταστάσεις, να τα κάνει λίμπα (Βλ. εξέγερση Καρακάσο).
Ωστόσο πέρα από αυτές τις μισθοφορικές αποστολές, γεγονός είναι ότι η βενεζολάνικη κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη, όπως ήταν πάντοτε, καθώς τόσο η δεξιά όσο και οι Τσαβίστας διατηρούν  ισχυρή δύναμη. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, της διεθνούς και της βενεζολάνικης δεξιάς, σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και των επιπτώσεων της σε κάθε χώρα. Η Βενεζουέλα αποτελεί τον πρώτο στόχο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, τουλάχιστον στην αμερικάνικη ήπειρο.
Οι Tσαβίστας και η κυβέρνηση μιλούσαν πολύ πριν την τελευταία φάση της κρίσης που βιώνει η χώρα, για έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο από πλευράς της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας, με όργανο στο εσωτερικό την αστική τάξη της  χώρας και την βενεζολάνικη δεξιά. Ο οικονομικός πόλεμος δεν είναι κάτι καινούργιο στην Λατινική Αμερική, κατ αρχήν παλιός και καθολικός οικονομικός πόλεμος είναι η καταλήστευση των φυσικών πόρων της ηπείρου από την βόρεια μητρόπολη. Μιλάμε βέβαια για πιο ακραίες εκδηλώσεις του, όπως αυτές ενάντια  στην κυβέρνηση Αλιέντε στη Χιλή τη δεκαετία του 70  και φυσικά, για τον πάνω από πενήντα χρόνια  οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό (εμπάργκο) της Κούβας.
Ο  υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, δήλωσε  το βράδυ της Τρίτης 12/7 ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι “ένα φαινόμενο που εμφανίζεται να αναπτύσσεται όχι μόνο στην Βενεζουέλα, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αντανακλά ακριβώς το δόγμα της αυτοκρατορίας που είναι ο ανορθόδοξος πόλεμος και εδώ έχει εφαρμοστεί συστηματικά”.  Σημείωσε επίσης ότι  ότι η βενεζολάνικη και η διεθνής δεξιά έχουν κάνει λάθος, γιατί “η ηθική δύναμη, το DNA που υπάρχει εδώ, στον λαό της Βενεζουέλας, είναι να είμαστε ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, κυρίαρχοι και αντιιμπεριαλιστές”.
Ελλείψεις προϊόντων και ανθρωπιστική κρίση
Ο βομβαρδισμός ειδήσεων και υποτιθέμενων σοβαρών αναλύσεων και ρεπορτάζ, που βασικά αναπαράγουν το υλικό των κεντρικών μιντιακών χαλκείων, πασχίζουν να μας πείσουν ότι οι σημερινές ελλείψεις αγαθών συνιστούν ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο λαός της Βενεζουέλας λιμοκτονεί εδώ και μήνες.
Παρακολουθώντας όμως την ειδησεογραφία στο εσωτερικό της χώρας, φαίνεται  καθαρά ότι όλες “οι αυθόρμητες εκδηλώσεις απόγνωσης και διαμαρτυρίας”, από τα πλιάτσικα μπροστά στις κάμερες μέχρι το πέρασμα των συνόρων με την Κολομβία των βενεζολάνων νοικοκυρών, είναι πολιτικές δράσεις οργανωμένες από την αντιπολίτευση, με ενεργητική παρουσία των στελεχών της και τις τηλεοπτικές κάμερες στημένες και έτοιμες.
Η εμπειρία του μέσου ανθρώπου στην Ελλάδα και αλλού, αρκεί για να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα δείχνουν, γι αυτό τα μέσα χειραγώγησης υιοθετούν την τακτική να έχει η “είδηση”, όγκο-ποσότητα, υπερβολή, συνεχή επανάληψη, εικόνα και ήχο.
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προϊόντων όχι γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα , αλλά γιατί η τιμή τους είναι απλησίαστη  για τα λαϊκά στρώματα, σαν αποτέλεσμα της απόκρυψης και καταστροφής τους, της παράνομης εξαγωγής τους στην Κολομβία και γενικότερα της επιδοτούμενης μαύρης αγοράς.
Ο λαϊκός κόσμος στενάζει στις ουρές για να αγοράσει τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης σε ρυθμισμένες  από την κυβέρνηση τιμές στις κρατικές δομές πώλησης-διανομής, γιατί στην υποτιθέμενη κανονική αγορά -επίσημη και ανεπίσημη μαύρη αγορά- δεν μπορεί να τα αγοράσει λόγω της τιμής τους. Δεν έχει όμως  άλλη επιλογή εκτός από αυτές τις κρατικές δομές,  γιατί η αγορά των πλουσίων λειτουργεί ως κλαμπ  που εκεί υπάρχουν τα πάντα όμως σε τιμές απλησίαστες.
Η εταιρεία Cafe Venezuela έθαψε τόνους καφέ
Στις 12 Ιουλίου δημοσιοποιήθηκε ότι οι εργαζόμενοι στο Κρατικό δίκτυο καφέ, με την υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου  Αγώνα της Εργατικής Τάξης, του Ρεύματος  Cruz Villegas και του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, αποκάλυψαν και ξήλωσαν κύκλωμα στη διοίκηση της εταιρείας που έθαβε σε χωματερές τόνους καφέ για να δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη. Το Συνδικάτο των εργαζομένων παρουσίασε αποδείξεις και για οικονομικές ατασθαλίες και υπεξαιρέσεις από την διοίκηση της εταιρείας, η οποία συνδεόταν και με την εταιρεία CafeMadrid. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γραμματέας προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας Carlos Aquino.
O στρατηγός  Alejandro Pérez Gámez, διοικητής της Ζώνης 11 της περιφέρειας Ζούλια δήλωσε ότι στα πλαίσια ελέγχων που πραγματοποιούνται για την σωστή διανομή των προιόντων βρέθηκαν στην γαλακτοκομική εταιρεία  Σαν Σιμόν του δήμου Κατατούμπο, 385 τόνοι ληγμένο γάλα.  Στα πλαίσια γενικότερων ελέγχων επιθεωρήθηκαν επίσης 482 κοντέινερ προερχόμενα από τον Παναμά, και παρελήφθησαν 13.800 τόνοι κίτρινου καλαμποκιού, που χρησιμεύει για τροφή στα πουλερικά, από τις συνολικά 16.000 τόνους, στα πλαίσια της Αποστολής “Κυρίαρχη Τροφοδοσία” που άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα από τις 11 Ιουλίου.

Η Αντεπίθεση των Τσαβίστας
Ενώ η αποφασιστική σύγκρουση δεν έχει γίνει ακόμα, το λαϊκό κίνημα στη Βενεζουέλα αμέσως μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη, άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, μαζικότητας και μαχητικότητας. Είναι δύσκολα μετρήσιμοι οι συσχετισμοί και η αλλαγές στο εσωτερικό του, ωστόσο κάποιες κεντρικές πολιτικές καμπάνιες είναι ενδεικτικές.
Το Συνέδριο για την Πατρίδα   που προκηρύχτηκε από τις 19 Απρίλη  και πραγματοποιείται 14-17 Ιούλη, αποτελεί ένα όργανο με μόνιμο χαρακτήρα για την ανανέωση της Μπολιβαριανής Επανάστασης και επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση ενός κειμένου εργασίας με 100 ιδέες οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και διεθνούς χαρακτήρα. Σε διεθνές επίπεδο, εκτός από τις δημόσιες συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις όπως η 12η Συνάντηση του Δικτύου Διανοουμένων για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας,  η συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Βουλευτών που συζήτησε στρατηγικές για την αντιμετώπιση της πολιορκίας από την αυτοκρατορία της Λατινικής Αμερικής.
Oι Τοπικές Επιτροπές Προμήθειας και Παραγωγής  (CLAP)  αποτελούν το λαϊκό μηχανισμό διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που παρακάμπτει τους μεσάζοντες και τους λαθρέμπορους. Συγκροτούνται από τις Κοινότητες και τις μαζικές οργανώσεις της χώρας, υπό την ευθύνη των τοπικών οργάνων της Λαϊκής Εξουσίας.
Η Μεγάλη Αποστολή Εθνική Προμήθεια νομοθετήθηκε πριν λίγες μέρες για να προωθήσει από την βάση και την πολιτική – στρατιωτική ένωση, τους κρίσιμους τομείς Αγροτικά προϊόντα, Φάρμακα και Βιομηχανία της Μπολιβαριανής Οικονομικής Ατζέντας και να ενισχύσει το εθνικό παραγωγικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Μαδούρο,  “Αυτή η αποστολή θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει δομικά τον οικονομικό πόλεμο, που είναι ένα από τα μέτωπα του ανορθόδοξου πολέμου, με την έννοια να νικήσει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο που δέχεται από το εξωτερικό και το εσωτερικό και στον οποίο έχουμε δώσει μια έννοια παλαικού πολέμου, πολέμου παραγωγικού, πολέμου αποδοτικότητας και που σήμερα ξεκίνησε την Μεγάλη Αποστολή Εθνική Προμήθεια”.  Ο απολογισμός της πρώτης μέρας λειτουργίας της σε όλη την χώρα είναι θετικός και πολύ ενδιαφέρων, καθώς στο ενεργητικό της καταγράφεται – εκτός των άλλων :
Καράκας, 12 Ιουλίου AVN.- Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Kimberly Clark, που έχει παραλύσει από τον Μάιο και της οποίας τα αφεντικά απέλυσαν με τρόπο αυθαίρετο 970 εργαζόμενους και ύστερα εγκατέλειψαν τη χώρα, θα υπάγεται από αυτήν την Τρίτη (12 Ιουλίου) στην Μεγάλη Αποστολή Εθνική Προμήθεια ( Gran Misión Abastecimiento Soberano), η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση τη Δευτέρα.  «Η Επανάσταση απέναντι σε κάθε επίθεση πρέπει να έχει μια ανώτερη απάντηση, για αυτό και η αποστολή Εθνική Προμήθεια και η εταιρεία Kimberly Clark υπάγονται στη Μεγάλη Αποστολή Ασφαλούς Προμήθειας (Gran misión de Abastecimiento Seguro)», εξέφρασε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματός του En Contacto con Maduro. Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες της εταιρείας που εδρεύει στην πολιτεία Αράγουα, αντιστοιχούν στις επιθέσεις ενάντια στην βενεζουελάνικη οικονομία, με σκοπό να επιφέρουν την αποσταθεροποίηση και το χάος στον λαό και να προετοιμάσουν τα έδαφος για μια πιθανή ξένη εισβολή.
«Αμέσως μόλις πληροφορήθηκα ότι έκλεισε, την εταιρεία είχαν αναλάβει με τρόπο νόμιμο οι εργαζόμενοι και η παραγωγή συνεχιζόταν κανονικά», τόνισε ο πρόεδρος Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε τη στήριξή του προς όλους τους εργαζομένους της εταιρείας και διαβεβαίωσε ότι θα προμηθεύσει όλες τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων υγιεινής.
Κατήγγειλε ότι οι ιδιοκτήτες έφυγαν για την Κόστα Ρίκα και από κει κατέθεσαν τις κοινωνικές παροχές προς τους εργαζομένους «χωρίς να τους αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο» και με τρόπο απερίσκεπτο. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αράγουα, Tareck El Aissami ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής εταιρείας Kimberly Clark θα επανενεργοποιήσουν τις 11 γραμμές παραγωγής που είχαν παραλύσει, πριν από τις περασμένες βουλευτικές εκλογές, τα αφεντικά της εταιρείας που παράγει πάνες, χαρτί υγείας και πετσέτες υγιεινής.  «Το εργοστάσιο διαθέτει 11 γραμμές παραγωγής, από πάνες, πετσέτες υγιεινής και χαρτί υγείας μέχρι άλλα είδη υγιεινής. Από τον Νοέμβριο του 2015, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, η πολυεθνική ξεκίνησε την τεχνική παράλυση του εργοστασίου, προκειμένου να προκαλέσει χάος και αποσταθεροποίηση στη χώρα», εξήγησε ο El Aissami μέσω ενός δελτίου τύπου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η μάχη κορυφώνεται και είναι πολύ σκληρή καθώς και ότι η αποφασιστική σύγκρουση δεν έχει γίνει ακόμα. Στην Βενεζουέλα διεξάγεται σήμερα “η μητέρα όλων των μαχών” και το νέο δόγμα του ανορθόδοξου πολέμου της αυτοκρατορίας σε πλήρη ανάπτυξη δοκιμάζεται στην πράξη. Οι λαϊκές δυνάμεις της χώρας δείχνουν να είναι έτοιμες για την αποφασιστική σύγκρουση.
***
Δείτε ακόμα από
Βαγγέλη Γονατά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.