Δ. Κουτσούμπας: Η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η στρατηγική και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων
Παρασκευή 01/07/2016 - 13:02 - Ενημέρωση: Παρασκευή 01/07/2016 - 14:14
Διαβάστε την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ για την Υγεία στη Βουλή:
«Αυτά τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που φέρνει σήμερα η Επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία έπρεπε να συζητάμε, το πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας για να βγούμε οριστικά από αυτόν τον κυκεώνα που συνεχώς ματώνει το λαό, δηλαδή τα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός για την αποκατάσταση της υγείας του, τα προβλήματα των φορολογικών βαρών για το λαό, τα χαράτσια, το κυνήγι της εφορίας, τον ΕΝΦΙΑ, όπως τώρα και με το πετσόκομμα του ΕΚΑΣ, τη μείωση του εισοδήματος και των συντάξεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την απληρωσιά, την αναδουλειά, το σύνολο δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που σταθερά αναδεικνύει το ΚΚΕ στη Βουλή, κι όχι το χάσιμο χρόνου, να μου επιτρέψετε, και οι ατέρμονες συζητήσεις για εκλογικούς νόμους και συνταγματικές αναθεωρήσεις, που μόλις αλλάζει η μία κυβέρνηση από μια άλλη, τα ξαναλλάζει και "φτου κι απ' την αρχή", σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή...
Υγειονομικοί και ασθενείς δεν αντέχουν άλλο. Ο τομέας της Υγείας στενάζει. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες κυριολεκτικά λιποθυμούν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, για να πάρουν μια σειρά για εξέταση, που τις περισσότερες φορές τις πληρώνουν από τη τσέπη τους και στα δημόσια νοσοκομεία. Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά φάρμακά τους.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι για όλα τα κακά της μοίρας της Υγείας φταίει η σημερινή κυβέρνηση μόνο. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν την άθλια κατάσταση στον χώρο της Υγείας, όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, οι ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού, η αύξηση πληρωμών, που συνολικά έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφαρμόστηκαν σταδιακά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Αυτό συνεχίζει να κάνει και η σημερινή. Και η δική της πολιτική στην Υγεία, είναι στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση με τις προηγούμενες, δηλαδή της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, της κερδοφορίας τους. Αυτές είναι που οδηγούν σε μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, σε αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς, σε μισθολογική και εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών.
Οι δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν στο αστικό κράτος, σ' αυτό το σύστημα, εξαιτίας και της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, δεν μπορεί, δεν πρέπει να υιοθετηθούν από τους εργαζόμενους, για να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση και ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών τους. Δεν είναι πρόβλημα των εργαζομένων η αναθέρμανση των κερδών των ομίλων, των λίγων.
Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πάρα πολλά τα χρόνια της κρίσης και της προηγούμενης ανάπτυξης. Τους ξεζούμισαν, ιδιώτες καπιταλιστές, αστικό κράτος, κυβερνήσεις.
Φτάνει πια. Δεν αντέχουν άλλο.
Τα επιτεύγματα της επιστήμης υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος
Σήμερα η επιστήμη, η ιατρική, η έρευνα, η φαρμακευτική, η καινοτομία, έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι πολλές, άγνωστες μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες ασθένειες, έχουν διαγνωστεί, έχουν μελετηθεί, πολλές είναι ήδη αντιμετωπίσιμες, ή και πλήρως ιάσιμες, με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων και φαρμάκων. Άλλες προλαμβάνονται ή έχουν εξαλειφθεί από τους εμβολιασμούς.
Όλα αυτά συνέβαλαν στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, στη μείωση της θνησιμότητας από ασθένειες όπως το AΙDS, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος, οι παιδικές ασθένειες, ορισμένες μάλιστα φορές δραστικά.
Κι όμως...
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι, εξακολουθούν να πεθαίνουν από αρρώστιες που η επιστήμη μπορεί να θέσει υπό έλεγχο, ή τις έχουν ήδη θέσει σε ανεπτυγμένα κράτη, να αντιμετωπίσει την εξάπλωσή τους, ή και να τις αντιμετωπίσει ακόμα και ολοκληρωτικά. Ασθένειες που είχαν εκλείψει επανεμφανίζονται, όπως η φυματίωση, η ελονοσία, λοιμώδη νοσήματα, ακόμα και σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στερούνται ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και φαρμάκου. Παιδιά πεθαίνουν επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί για συγκεκριμένες παθήσεις, παρόλο που η μακροχρόνια επίπονη επιστημονική έρευνα έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη των κατάλληλων εμβολίων.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν για το λόγο που ισοδυναμεί με έγκλημα, ότι η έρευνα, η Υγεία, η επιστήμη, το φάρμακο, υποτάσσονται στο στόχο της κατάκτησης εκ μέρους των μεγάλων συμφερόντων, των μονοπωλίων, μεγαλύτερου πρόσθετου κέρδους. Το βασικό κριτήριο για την προώθηση της έρευνας και την ανάπτυξη της καινοτομίας στο πλαίσιο αυτής της καπιταλιστικής οικονομίας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους. Γι' αυτό και οι όμιλοι επενδύουν μόνο εκεί που προσδοκούν μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας, εγκαταλείποντας άλλους τομείς.
Και σε αυτό τον ιδιοτελή κερδοσκοπικό σχεδιασμό τους, θέλουν σύμμαχό τους και το κράτος και τις κυβερνήσεις σας, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μάλιστα, φέτος το Γενάρη, πάνω από 80 φαρμακευτικές και διαγνωστικές εταιρείες από όλο τον κόσμο, υπόγραψαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός διακήρυξη στην οποία θέτουν ως όρο για να συνεχίσουν την όποια έρευνα για νέα αντιβιοτικά και για την καταπολέμηση της πολυανθεκτικότητας, την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση από το κράτος.
Πρόκειται για τη διαχρονική στήριξη των επιχειρηματιών και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας από το κράτος, για δραστηριότητες που δεν έχουν καταστεί ακόμα κερδοφόρες για το κεφάλαιο.
Ο λαός στερείται φάρμακα και θεραπείες λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αντίστοιχα συμβαίνει στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, που είναι καθοριστικός για τη προαγωγή και την προστασία της υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού μας.
Ωστόσο, επειδή δεν θεωρείται πρώτη προτεραιότητα για τις ανάγκες, δηλαδή για τα κέρδη του κεφαλαίου, για να εξηγούμαστε, παρά τις όποιες θεωρητικές διακηρύξεις, υποσχέσεις κ.λπ., στη πράξη προσανατολίζεται στη διαχείριση των νόσων και των συνεπειών τους και όχι στην πρόληψή τους. Όπου γίνεται κάποια έρευνα, αυτή γίνεται μόνο εκεί που είναι εξασφαλισμένη η αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Πολλές φορές, αποσύρονται από την κυκλοφορία φάρμακα γιατί δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι κερδοφορίας για βιομηχανίες, στερώντας από το λαό τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει παθήσεις που μπορούν να θεραπευτούν.
Θα θυμάστε πιθανόν το παράδειγμα του φαρμάκου που αποσύρθηκε από την κυκλοφορία επειδή δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη στις εταιρείες, αφού οι ασθενείς που το έπαιρναν ήταν κατά βάση Αφρικανοί, πάμφτωχοι και δεν μπορούσαν να το αγοράσουν. Αφορούσε τη νόσο που προκαλεί η μύγα "τσε τσε". Δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όμως δείχνει το πνεύμα και την αντίληψη αυτών των ζητημάτων.
Μετά από λίγα χρόνια, βρέθηκε ότι η τοπική χρήση της ουσίας αυτού του ίδιου φαρμάκου, βοηθάει στην καταπολέμηση της αυξημένης τριχοφυΐας στις γυναίκες και η ίδια εταιρεία το έβγαλε ξανά στην κυκλοφορία!
Συνολικά, ο λαός αναγκάζεται να πληρώνει όλο και περισσότερο για την χρησιμοποίηση θεραπειών και υπηρεσιών Υγείας, για αγορά φαρμάκων, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καινοτόμα, αλλά ακόμα και πιο απλά φάρμακα, θεραπείες, υπηρεσίες Υγείας. Και αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες, στην Αφρική, στην Ασία. Συμβαίνουν και στη χώρα μας αυτά, στην Ευρώπη, στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.
Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής. Η διαφωνία μας, εκτός από τα επιμέρους, εδράζεται στη συνολικά διαμορφωμένη ριζικά διαφορετική μας αντίληψη ως ΚΚΕ, για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Υγεία υπέρ του λαού. Έχουμε πείρα τεράστια να αξιοποιήσουμε από τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, γεγονός που δεν αμφισβητούν, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα, ούτε οι πιο φανατικοί πολέμιοί του. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Αφού οι ίδιοι, μέλη των οικογενειών τους, τα παιδιά τους, γιατρεύτηκαν αρκετές φορές σε αυτές τις χώρες.
Για παράδειγμα, ο τομέας της πρόληψης αποτελεί πρωτεύον και βασικό αντικείμενο της σοσιαλιστικής έρευνας στην Υγεία. Στην αντίληψή μας, η πρόληψη δεν σχετίζεται μόνο με την ανάπτυξη κάποιου εμβολίου, το οποίο προλαμβάνει την εμφάνιση μιας νόσου, αλλά με ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων, οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαλεκτική αλληλεπίδραση, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον άνθρωπο που θα εκδηλώσει αυτή τη νόσο.
Η σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σύνολο αυτών των παραγόντων, όπως είναι περιβάλλον, η διατροφή, η κατοικία, ο ελεύθερος χρόνος, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η άσκηση, μέσω και της άμεσης διασύνδεσης πολλών και διαφορετικών κλάδων, όπως είναι τα κρατικά ιδρύματα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ερευνητικά ινστιτούτα, χρειάζεται να προσεγγιστούν ολόπλευρα τα ζητήματα Υγείας και πρόληψης, για να οδηγήσουν όλα αυτά μαζί στην ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου της ζωής, της υγείας του λαού, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και πάει λέγοντας.
Σε συνθήκες τέτοιας σοσιαλιστικής οικονομίας, μπορούν να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς και η επιστημονική έρευνα και καινοτομία, και στην Υγεία, ενταγμένη σε αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, μέσω Κέντρων Υγείας, περιφερειακών ιατρείων, μονάδων Πρόνοιας και νοσοκομείων. Μπορούν να λειτουργήσουν και να υποστηριχτούν με την επαρκή στελέχωση όλων των μονάδων με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.
Με προσανατολισμό εκτός από την πρόληψη, την αντιμετώπιση νόσων και την αποκατάσταση και στον τομέα της επείγουσας ιατρικής, που αφορά περιπτώσεις και τροχαίων ατυχημάτων, και φυσικών καταστροφών από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, αλλά και η στελέχωση των μονάδων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Και στον τομέα της Υγείας φαίνεται η φιλολαϊκή κοινωνική, πολιτική, οικονομική πρόταση του ΚΚΕ. Η θέση ότι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στην Υγεία και στο φάρμακο, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όφελος του λαού, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντάσσονται και οι σημερινές προτάσεις για άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με εξασφάλιση υποδομών, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άλλα. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς φορείς, ειδικά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, σε κοινή πάλη βέβαια, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να καταθέσουν κάθε θυσία και καθημερινή προσπάθεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.