Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Πικρή Μποτίλια για την Τζια Γιοβάνη

Η Μποτίλια Στον Άνεμο εκφράζει τη θλίψη της για την κομμουνίστρια με τη βαθιά παιδεία, οι κριτικές της οποίας –συμπληρωματικά με αυτές του Ραφαηλίδη– είναι ένα μεγάλο σχολείο για τον ταξικό ρόλο του σινεμά.
Η Μποτίλια Στον Άνεμο σήμερα, μισογεμάτη από τις κριτικές της Τζίας και σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που συνετέλεσε στην κινηματογραφική της επιμόρφωση, «καταθέτει αντί στεφάνου»
την ετικέτα της:
Αντίο Τζία
Θα βρίσκεσαι πάντα μαζί μας
στέλνοντας τα μηνύματά σου
στους ναυαγούς που θέλουν να κολυμπήσουν 
*

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου η κηδεία της σ. Τζίας Γιοβάνη
Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, στις 5.30 μ.μ. στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης (λεωφ. Τατοΐου) θα γίνει η κηδεία της σ. Τζίας Γιοβάνη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών.

«Έφυγε» η σ. Τζία Γιοβάνη

Πέμπτη 28/07/2016 - 17:24 - Ενημέρωση: Παρασκευή 29/07/2016 - 10:07
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε ένα «δικό μας» άνθρωπο, τη σ. Τζία Γιοβάνη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Η Τζία, έγραφε την κριτική κινηματογράφου και άλλα πολιτιστικά θέματα στο «Ριζοσπάστη» και είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις» στο webradio 902.gr. 

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Τζίας Γιοβάνη
Πέμπτη 28/07/2016 - 19:21 - Ενημέρωση: Πέμπτη 28/07/2016 - 19:55
Ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Τζίας Γιοβάνη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία αναφέρει:
«Το ΚΚΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, πολύτιμο στέλεχος του Κόμματος στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφο - κριτικό κινηματογράφου στο "Ριζοσπάστη", που "έφυγε" σήμερα μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Η σ. Τζία γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη του 1955 στη Νέα Ιωνία από γονείς δραστήριους οπαδούς του Κόμματος.
Τελείωσε την Ιταλική Σχολή και το 1974 έδωσε εξετάσεις και εισήχθηκε 3η στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ολοκληρώνοντας τις θεατρικές σπουδές της εργάστηκε για λίγα χρόνια στο θέατρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Μ. Κατράκης. Την ίδια χρονιά (1974) οργανώθηκε στην ΚΝΕ.
Το 1981 μετακόμισε στη Σουηδία, έχοντας στο μεταξύ γίνει μέλος του Κόμματος. Παντρεύτηκε και το 1985 απέκτησε την κόρη της Αντονέλλα. Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια Θεωρία και Κριτική Κινηματογράφου.
Σε όλη τη διάρκεια της 28χρονης παραμονής της στη Σκανδιναβική χώρα υπήρξε μαχητικό μέλος του Κόμματος, συμμετέχοντας ενεργά στη δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησης των Οργανώσεών του μετά τη διάσπαση.
Την ίδια περίοδο ανάπτυξε πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα στην Ελληνική Κοινότητα της Στοκχόλμης, συμμετέχοντας και στο Θεατρικό της θίασο.
Το 2008 γύρισε μόνιμα στην Ελλάδα και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στο "Ριζοσπάστη". Ξεχώρισε για τη βαθιά επιστημονική γνώση της στο αντικείμενο του κινηματογράφου, γεγονός που εκφραζόταν μέσα από την εβδομαδιαία στήλη της στην εφημερίδα, την οποία αδιάλειπτα, με εξαιρετικό ζήλο, αξιοθαύμαστη αφοσίωση και συνέπεια έγραφε μέχρι την τελευταία βδομάδα.
Παράλληλα έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ συμμετείχε και στην κριτική επιτροπή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης εκ μέρους της Ελλάδας.
Θα τη θυμόμαστε πάντα σα μία ακούραστη μαχήτρια, παρούσα με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι σε κάθε κομματική δραστηριότητα ως το τέλος.
Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην κόρη της Αντονέλλα και τον αδερφό της Νίκο».
902

Η Τζία γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη του 1955 στη Νέα Ιωνία. Ο πατέρας της, ο Αντώνης Γιοβάνης, είχε καταγωγή από το Καρπενήσι (από το χωριό Ανδράνοβα ή αλλιώς Ασπρόπυργος). Ήταν πολύ δραστήριος οπαδός του Κόμματος και γι' αυτό το λόγο «εκδιώχθηκε» και από το χωριό του για πολλά χρόνια. Ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα και ήταν γνωστός στη Νέα Ιωνία ως ο δικηγόρος που δεν έπαιρνε λεφτά από τους φτωχούς. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου στη Νέα Ιωνία για αρκετά χρόνια. Η μητέρα της Τζίας, Ειρήνη Γιοβάνη, γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία, ενώ οι γονείς της ήρθαν από τη Σμύρνη το 1922. Δεν είχε ποτέ την ίδια, φανερή, σχέση με το Κόμμα όπως ο πατέρας της όμως πάντα το στήριζε και με το παραπάνω. Το 1958 γεννιέται ο μικρότερος αδερφός της, ο Νίκος. Οι γονείς τους, έστειλαν τη Τζία και τον Νίκο στην Ιταλική σχολή να φοιτήσουν.
Από πολύ μικρή απέκτησε δεσμούς με το Κόμμα. Συμμετείχε μαζί με τον πατέρα της στην 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και μάλιστα διάβασε ποίημα δίπλα στον Μ. Θεοδωράκη. Από πολύ μικρή ηλικία είχε πολιτικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Πάντα διερευνούσε, διάβαζε, έψαχνε.
Το 1974 έδωσε εξετάσεις για τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία πέρασε 3η. Της άρεσε και είχε ταλέντο στο θέατρο, αλλά η κινηματογραφική σκηνοθεσία της άρεσε περισσότερο. Την ίδια χρονιά οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Τελείωσε τις σπουδές της στο Εθνικό Θέατρο και εργάστηκε για κάποια χρόνια σε διάφορα θέατρα (με τον Κατράκη, τη Λάσκαρη και άλλους) συμμετέχοντας σε παραστάσεις.
Το 1979 γνώρισε το μετέπειτα σύζυγο της Σβεν Μάλεν και το 1981 μετακόμισε στη Σουηδία όντας πια και μέλος του Κόμματος. Παντρεύτηκαν τον Απρίλη του 1982 και το 1985 απέκτησαν την κόρη τους, Αντονέλλα.
Η Τζία έμεινε στη Σουηδία για 28 χρόνια και παρέμεινε δραστήριο και μαχητικό μέλος του Κόμματος καθ' όλη αυτή την περίοδο παρά τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν και εκεί οι Οργανώσεις του Κόμματος μετά τη διάσπαση. Στη Σουηδία εργάστηκε σε πολλές δουλειές, σε έναν ελληνικό παιδικό σταθμό, στο ραδιόφωνο ως παραγωγός ελληνικής εκπομπής, στην Ελληνική πρεσβεία ως μεταφράστρια και σε όλες τις δουλειές που έκανε πάντα έβρισκε τρόπο να ασχοληθεί με θέματα που άπτονταν του πολιτισμού, του θεάτρου και του κινηματογράφου, πάντα άφηνε το στίγμα της. Στη Σουηδία επίσης συνέχισε τις σπουδές της. Όντας έγκυος, ξεκίνησε να σπουδάζει Ιταλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και μόλις τελείωσε τις σπουδές της στην ιταλική φιλολογία, συνέχισε σπουδάζοντας θεωρία και κριτική κινηματογράφου.
Στη Σουηδία ασχολήθηκε ενεργά και με την Ελληνική Κοινότητα της Στοκχόλμης, πολιτικά και πολιτιστικά, συμμετέχοντας στο Θεατρικό θίασο.
Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα μόνιμα και εντός του πρώτου χρόνου ανέλαβε δουλειά ως κριτικός κινηματογράφου στο «Ριζοσπάστη». Από το Μάη 2014, όταν και ξεκίνησε το webradio «902.gr», βοηθούσε αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της εβδομαδιαίας εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις». 
Το 2009 αρρώστησε για πρώτη φορά με καρκίνο, αλλά τον νικά. Γίνεται μέλος της ΠΕΚΚ, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, συμμετέχει στην κριτική επιτροπή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης εκ μέρους της Ελλάδας. Το 2013 αρρώστησε για δεύτερη φορά.
Η Τζία ήταν ένας άνθρωπος ζωντανός, που χαιρόταν τη ζωή, τη ζούσε στο 100%. Γι' αυτό ίσως και δεν αντιμετώπισε ποτέ την αρρώστια της με φόβο. Συνήθιζε να λέει πως «μέχρι να πεθάνουμε, ζούμε!» και πως δεν «έχω απωθημένα, γιατί έχω ζήσει μια πολύ πλούσια ζωή, τα έχω κάνει όλα». Το Κόμμα έπαιζε τεράστιο ρόλο σε ό,τι έκανε, δεν υπήρχε φίλος και γνωστός, στην Ελλάδα και στη Σουηδία, που να μην την ήξερε ως κομμουνίστρια. Έδινε μάχες παντού. Μέχρι και στο νοσοκομείο που πήγαινε για θεραπείες, ήταν πάντα ετοιμοπόλεμη με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, συζητούσε με τις νοσοκόμες αλλά και με άλλους ασθενείς. Είχε σταθερή ανησυχία για τον ιδεολογικοπολιτικό της εξοπλισμό. Αγαπούσε και εκτιμούσε το Κόμμα όσο τίποτε άλλο.
Ήταν μια γυναίκα δυνατή, μαχήτρια σε όλα της. Κανένας δεν το πίστευε ότι ήταν σοβαρά άρρωστη, κανένας δεν τη λυπήθηκε ποτέ, γιατί δεν έδινε σε κανένα λόγο να τη λυπηθεί. Πήγαινε στη δουλειά της κανονικά, κατέβαινε στις πορείες του Κόμματος και ας είχε κάνει θεραπεία μόλις την προηγουμένη μέρα. Η δουλειά στην εφημερίδα της έδινε ζωή, ένιωθε τυχερή που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα.
Έφυγε όρθια, με το κεφάλι ψηλά και όχι ηττημένη από τον καρκίνο. Εκείνη τον νίκησε, με τη στάση της.  
Η κηδεία της θα γίνει την Δευτέρα 1η Αυγούστου στις 5.30 μ.μ. στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης (λεωφόρος Τατοΐου).
Στην κόρη της, σ. Αντονέλα, στον αδελφό της και σε όλους τους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. 
Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέροντας «Το ΚΚΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, πολύτιμο στέλεχος του Κόμματος στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφο - κριτικό κινηματογράφου στο "Ριζοσπάστη", που "έφυγε" σήμερα μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο».
Τα συλλυπητήριά της στους οικείους της, εκφράζει και η ΝΔ.
2:31

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.