Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

ΣΥΡΙΖΑΝΔΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ: Έχουν (ο)ράμματα για τον λαό! — Ψιλά γράμματα και χοντρές συγκλίσεις — Το κοινό τους πρόγραμμα «ανοίγει» νέο κύκλο επίθεσης — Γι' αυτό χρειάζεται ο λαός ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ! - #ΕΚΛΟΓΕΣ - #ΚΚΕ - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

*

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

«Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ», γιατί «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!». Σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς φτάνει από τις Κομματικές Οργανώσεις το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, στις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μάη

#εκλογες2023

*

Το κοινό τους πρόγραμμα «ανοίγει» νέο κύκλο επίθεσης στον λαό

Γι' αυτό χρειάζεται δίπλα του ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ!

«Σταθερότητα για να μη γυρίσουμε πίσω», λέει η ΝΔ, «πολιτική αλλαγή, όχι άλλα τέσσερα χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι κρύβουν κάτω από αυτό το κάλπικο για τον λαό δίλημμα;

Ότι όποιος κι αν σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη μέρα, με όποιον συνδυασμό, η πολιτική που θα εφαρμόσει είναι γνωστή και καθορισμένη από πριν. 

Τα βασικά της στοιχεία, αυτά δηλαδή που καθορίζουν και τα επιμέρους, τα συναντά κανείς στα ψιλά γράμματα των προγραμμάτων όλων των κομμάτων, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει η ατζέντα της επόμενης μέρας, τι θα βρει ο λαός απέναντί του και γιατί χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

1.Ταμείο Ανάκαμψης

Για κάθε εκταμίευση χρημάτων για τα μονοπώλια, η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώνει αλλεπάλληλους κύκλους αντιλαϊκών μέτρων, όπως τα 200 που ψήφισε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, πολλά από αυτά με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η θέση του ΚΚΕ ότι πρόκειται για ένα υπερμνημόνιο, το οποίο, πέρα από τα 350 βαριά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που προβλέπει μέχρι και το 2026, θα φορτώσει στις λαϊκές πλάτες και νέα μεγάλα χαράτσια για την αποπληρωμή του.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο εκθέσεις που αφορούν στην εξεύρεση νέων τρόπων και μέτρων λεηλασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος για την αποπληρωμή του δανείου 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πηγαίνει για τη στήριξη των ομίλων. Το ΚΚΕ καταψήφισε.

Τα κείμενα που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι «η Ένωση θα εκπληρώσει πλήρως τη νομική της υποχρέωση να αποπληρώσει το κόστος δανεισμού που συνδέεται με το EURI, ό,τι και να γίνει». 

Όσο δηλαδή και να χρειαστεί να ματώσουν οι λαοί! Χαρακτηριστική για τα νέα βάρη που θα φορτωθούν από κυβερνήσεις και ΕΕ στους εργαζόμενους, είναι η εκτίμηση των εκθέσεων ότι το κόστος αποπληρωμής του δανείου σε τοκοχρεολύσια ανέρχεται σε 15 δισ. κάθε χρόνο έως το 2058!

Επίσης, μόλις τον προηγούμενο μήνα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν με την ίδια σύμπνοια στο Ευρωκοινοβούλιο το πακέτο δήθεν «προσαρμογής στη μείωση εκπομπών κατά 55%» έως το 2030 («Fit for 55»), συμφωνώντας και σε μια πρώτη δέσμη νέων «ίδιων πόρων» - φόρων, που φορτώνουν στον λαό το κόστος που έχει για τα μονοπώλια η «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση.

2.Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το «αναθεωρημένο» Σύμφωνο Σταθερότητας, που συνδυάζεται με τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το 2023 με σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023 - 2026, με βασικές μεταρρυθμίσεις - ορόσημα και βασικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να διασφαλίζονται όλοι οι στόχοι του Συμφώνου.

Σύμφωνα με αυτό, το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φοροληστεία και τις περικοπές στον λαό προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι οι επενδύσεις - στο γόνιμο έδαφος των αντεργατικών ανατροπών, των φοροαπαλλαγών και προνομίων του κεφαλαίου - αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και κατά 13,2% τη χρονιά που τρέχει, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ποιον υπηρετούν με την πολιτική τους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ποιοι είναι οι μόνιμα χαμένοι, σε ανάπτυξη και κρίση της οικονομίας.

Με οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, η φοροληστεία του λαού θα κλιμακωθεί, πάνω και από τα 56 δισ. ευρώ που δίνει κάθε χρόνο. Αντίστροφα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο από το 5% των συνολικών φόρων, να εξασφαλίζουν προκλητικά προνόμια και φοροασυλία, με τις πάνω από 50 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τους «αναβαλλόμενους φόρους» των τραπεζών, τα «αναπτυξιακά κίνητρα» για τους ομίλους, τη μείωση του φόρου μερισμάτων, που ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 10% και η ΝΔ στο 5%.

3.Επενδυτική βαθμίδα

Εθνικός στόχος της επόμενης 4ετίας, για όποια κυβέρνηση, είναι η επίτευξη της «επενδυτικής βαθμίδας». Τι δεν λένε; Οτι για να βάλουν οι διεθνείς «οίκοι αξιολόγησης» την ελληνική οικονομία στο «ραντάρ» των επενδυτών, ο λαός καταδικάζεται σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Προϋπόθεση για την επίτευξή της, σύμφωνα με τη «Standard & Poor's», είναι η «δημοσιονομική σταθερότητα», που μεταφράζεται σε φόρους και νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες, ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), σε κλιμάκωση των πλειστηριασμών και εκβιασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

4.ΝΑΤΟική εμπλοκή - Ελληνοτουρκικά

Ραγδαίες και επικίνδυνες φαίνεται πως θα είναι μετεκλογικά οι εξελίξεις και στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και στα παζάρια για τα Ελληνοτουρκικά, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Στόχος είναι να γίνει «το βήμα παραπέρα» σε διευθετήσεις που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ψήνονται εδώ και χρόνια, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά έχουν βαλτώσει.

Ήδη στη συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά το «συνυποσχετικό» που θα οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που, όπως όλα δείχνουν, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι.

Είναι βέβαιο ότι αυτό το συνυποσχετικό, που θα έχει τη σφραγίδα και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, θα αποτυπώνει πολλές από τις τουρκικές αμφισβητήσεις και θα ανοίγει δρόμο σε επώδυνες συμφωνίες, μέχρι και για συνεκμετάλλευση.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται στην αποστολή περισσότερου στρατιωτικού υλικού, στη δαπάνη του 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για εξοπλισμούς που υπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, για πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και τον λαό σε στόχο.

Μάλιστα, ο νέος πρωθυπουργός θα κάνει το διεθνές ντεμπούτο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιούλη, όπου ενδεχομένως να τεθεί θέμα ταχύτερης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με κίνδυνο να αποτελέσει θρυαλλίδα επέκτασης του πολέμου.

«Ψιλά» γράμματα, «χοντρές» συγκλίσεις

Ακόμα και γι' αυτά τα μέτρα που υποτίθεται ότι απευθύνονται στο εισόδημα του λαού, οι υποσχέσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι σαν τα συμβόλαια στην τράπεζα: Διαβάζεις τα «χοντρά» γράμματα, αλλά η ουσία βρίσκεται πάντα στα «ψιλά».

Τι λέει για παράδειγμα η ΝΔ; Ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ, όσο ήταν το 2011, 16 ολόκληρα χρόνια πριν! Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αύξηση του κατώτατου μισθού, ως προεκλογικό πυροτέχνημα. Και από κει και πέρα γενικόλογα και αοριστίες για την επαναφορά των τριετιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.λπ.

Δεν τους κοστίζει τίποτα προεκλογικά να μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις. Οι ίδιοι άλλωστε βάζουν αστερίσκους, «αν» και «εφόσον» το επιτρέψει η πορεία της οικονομίας. Ποιας οικονομίας; Αυτής που βρίσκεται σε παρατεταμένη αβεβαιότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Επομένως, ακόμα κι αυτά που υπόσχονται είναι γραμμένα «στο χιόνι». Οι εργαζόμενοι δεν είναι άμαθοι. Ξέρουν καλά από τέτοιες υποσχέσεις. Τις έχουν δοκιμάσει και στο παρελθόν, έχουν ζήσει την απογοήτευση μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Τι δεν λένε και οι δυο τους στον λαό;

Ότι τα προγράμματά τους δεν πειράζουν ούτε «τρίχα» από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει με τους νόμους τους όλα αυτά τα χρόνια. Χιλιάδες είναι οι εφαρμοστικοί των τριών μνημονίων. Σε αυτούς προστέθηκαν την τελευταία τετραετία άλλοι 400 νόμοι της ΝΔ, στην πιο παραγωγική - όπως λένε - κοινοβουλευτική περίοδο.

Αυτοί οι νόμοι, που καθορίζουν τη ζωή του λαού και της νεολαίας, θα παραμείνουν άθικτοι. Θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Και πάνω σ' αυτούς θα προστίθενται νέοι, με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Τέσσερις αυξήσεις λέει πως έδωσε η ΝΔ στον κατώτατο μισθό και άλλη μία ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το 2022 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,4% και παραμένει ακόμα 25% χαμηλότερος από το 2011. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι αυξήσεις αυτές δόθηκαν με ρυθμούς ανάπτυξης 6% και 6,5%. Τι θα γίνει τώρα που οι προβλέψεις τους μιλάνε για 2% και 3% τα επόμενα πολλά χρόνια;

Και, βέβαια, στο κοινό τους πρόγραμμα ισχύει το «ένα σου δίνω, δύο σου παίρνω» από την άλλη τσέπη, καθώς:

  • Αυξάνονται τα τέλη κοινής ωφέλειας στα τιμολόγια του ρεύματος.
  • Αυξάνεται η ίδια η τιμή του ρεύματος.
  • Ψηφίζουν μαζί «πράσινα» χαράτσια στην Ευρωβουλή.
  • Αυξάνονται τα τέλη ταφής απορριμμάτων.
  • Αυξάνονται οι τιμές των «πράσινων» προϊόντων. Αυξάνεται το κόστος των αυτοκινήτων, της στέγης.
  • Αυξάνονται σταθερά οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.
  • Αυξάνονται οι φόροι λόγω πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Κυρίως ο πληθωρισμός των φτωχών, δηλαδή στα τρόφιμα, που καταβροχθίζει το λαϊκό εισόδημα.

Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις που υπόσχονται, ακόμα κι αν δοθούν μέχρι το τέλος της τετραετία, έχουν ήδη γίνει καπνός.

Και δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αυξάνονται στην εφορία, αφού εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν. Γι' αυτό τους έχει πιάσει πρεμούρα να φτιάξουν νέες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, που πάνε όμως άκλαυτες, γιατί ξέρουν ότι ο κόσμος ζορίζεται και η τρύπα των χρεών θα μεγαλώνει.

Το βασικότερο: Με τους νόμους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ένας στους δύο νέους εργαζόμενους βρίσκει δουλειά σε θέση προσωρινής ή μερικής απασχόλησης. Πολλοί από τους νέους δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν ολόκληρο τον κατώτατο μισθό, όσος κι αν είναι. Το 1/3 των εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση έχουν μέσο καθαρό μισθό μόλις 330 ευρώ.

Αυτή είναι η εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει με τους νόμους τους όλα αυτά τα χρόνια, και κανείς τους βέβαια δεν λέει ότι θα καταργήσει κανέναν απ' αυτούς τους αντεργατικούς νόμους...

902 , Σάββατο 20/05/2023 - 18:56, Πηγή φωτό: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.