Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ο κομμουνιστής Ντάσιελ Χάμετ (27.5.1894 – 10.1.1961), ο «Κόκκινος Θερισμός», ο αριστερός σαμουράι Τσίπρας και ο υπηρέτη δύο αφεντάδων... ΣΥΡΙΖΑ ή Για μια χούφτα δολάρια

Ντάσιελ Χάμετ (Samuel Dashiell Hammett)
27 Μαΐου 1894, Μέρυλαντ, ΗΠΑ - 10 Ιανουαρίου 1961, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 10.I.2016 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)

*

Κρίνω ότι ο «Κόκκινος Θερισμός» (1929) είναι ένα αξιοπρόσεκτο επίτευγμα, η επιτομή της θηριωδίας, του κυνισμού και του τρόμου. Οι διάλογοι, όπου κάθε χαρακτήρας προσπαθεί να ξεγελάσει όλους τους άλλους και όπου η αλήθεια γίνεται ορατή μέσα από μια ομίχλη εξαπάτησης, συγκρίνονται μόνο με τον καλύτερο Χέμινγουεϊ».

(Αντρέ Ζιντ, 1869-1951)

*

Κόκκινος Θερισμός – Red Harvest (1927): Βρισκόμαστε λίγο πριν το μεγάλο Κραχ: Personville (πόλη του ενός προσώπου) ή Poisonville (πόλη δηλητήριο) με τον τοπικό μεγαλοεκδότη, ο οποίος εκτός των εφημερίδων ελέγχει πλήρως τράπεζες, ορυχεία, λοιπές επιχειρήσεις και όλη την πολιτική ηγεσία της Πολιτείας. L' Etat c' est moi. Αυτός είναι το κράτος. Η Πέρσονβιλ αυτοπροσώπως.

Οι τράπεζες και τα μονοπώλια, το ορυχείο χαλκού Ανακόντα, οι απεργίες και οι τραμπούκοι-απεργοσπάστες, πληρωμένοι δολοφόνοι του μεγαλοϊδιοκτήτη της πόλης, που καταστέλλουν με δολοφονίες τη συνδικαλιστική δράση, οι εκκαθαρίσεις των ενοχλητικών και οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο οι αυτονομημένες εν τέλει (όπως εξ ανέκαθεν συμβαίνει, άλλωστε) συμμορίες των τραμπούκων διεκδικούν την κυριαρχία τους στο παιγνίδι της εξουσίας.

Ο ντετέκτιβ Χάμμετ, που έχει κληθεί από τον άρχοντα της πόλης για να εξιχνιάσει και τη δολοφονία του γιου του, συμμαχώντας με όλους (πότε με τη μια συμμορία, πότε με την άλλη) θα στρέψει του πάντες κατά πάντων, οδηγώντας στον Κόκκινο Θερισμό του τίτλου –«Η Πόιζονβιλ είναι ώριμη για θερισμό. Μ' αρέσει ο θερισμός»– και η τάξη θα αποκατασταθεί με τον πλήρη έλεγχο της πόλης από τον στρατό!

Ο «Κόκκινος Θερισμός» είναι πάνω απ' όλα ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα […]

*

Ο «Κόκκινος Θερισμός» γράφτηκε με αφορμή τη δολοφονία του συνδικαλιστή των IWW, Frank LItle, που είχε εργαστεί για να οργανώσει τους εργάτες στο γειτονικό ορυχείο χαλκού Ανακόντα.

Το 1917 άρπαξαν βίαια τον Λίτλ από το σπίτι του στο Μπιουτ της Μοντάνας και τον κρέμασαν με τον νόμο του Λυντς από ένα σιδηροδρομικό ικρίωμα […]

*

Ο Κουροσάβα, ο Χάμμετ και ο… αριστερός σαμουράι Τσίπρας

Ο «Κόκκινος Θερισμός» είναι ένα μυθιστόρημα αναφοράς της νουάρ-πολιτικής λογοτεχνίας με βαθιά τα ίχνη του και στον κινηματογράφο και όχι μόνο.

*

Γιοζίμπο (1961) του Ακίρο Κουροσάβα

Με δυο λόγια: Ιαπωνία, 19ος αιώνας. Ο Σαντζούρο, ένας φτωχός ρόνιν (άνθρωπος των κυμάτων κυριολεκτικά, αλήτης μεταφορικά, περιπλανώμενος), ένας σαμουράι χωρίς αφέντη, θα εκμεταλλευτεί δυο αντίπαλες οικογενειακές συμμορίες που λυμαίνονται ένα φτωχοχώρι και ταλαιπωρούν τους κατοίκους του […]

*

Για Μια Χούφτα Δολάρια

Στον Θερισμό, μέσω Γιοζίμπο βέβαια, εδράζεται και η μεγάλη εποποιία των σπαγκέτι, και η φήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη και μεγάλου στυλίστα Σέρτζιο Λεόνε με το «Για μια χούφτα δολάρια (1964)» […]

*

...και ο Υπηρέτης Δυο Αφεντάδων ή Για μια χούφτα ευρώ

Κάθε ομοιότητα με τον αριστερό σαμουράι του ΣΥΡΙΖΑ ‒αυτός έχει αφέντες την ΕΕ και το ΝΑΤΟ‒, που παίζει σε δυο ταμπλώ, ήτοι ανάμεσα στις δυο γνωστές πολιτικές οικογένειες της χώρας, και μπορεί να κάνει τα πάντα για μια χούφτα ευρώ, οφείλεται στη φαντασία της... πραγματικότητας.

Και οι τρείς όμως ταινίες, τέσσερεις (4) με την ελληνική κατάμαυρη (νουάρ) εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται στον «Υπηρέτη Δύο Αφεντάδων» του Κάρλο  Γκολντόνι (!!)

Μπάμπης Ζαφειράτος, 15 Ιαν. 2015

*

Περισσότερα από Μποτίλια στον Άνεμο, 10 Ιαν. 2016: Ντάσιελ Χάμετ, Ο Κόκκινος Θερισμός – Από τονΚουροσάβα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη δημοσίευση 15 Ιαν. 2015: Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινοΔ' Μέρος: Κόκκινος Θερισμός

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.