Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ: Νίκη των μεταλλεργατών με ΣΣΕ και ελέγχους - Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (VIDEO) — ΚΚΕ: Το αντίπαλο δέος — #ΕΚΛΟΓΕΣ - #ΚΚΕ - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ και στις δεύτερες εκλογές! - #ΠΑΜΕ

*

Φάκελος «Εργατικά Ατυχήματα»: Η «ανάπτυξή τους» τσακίζει τις ζωές μας

Καθημερινό φαινόμενο είναι τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες να σκοτώνονται ή να σακατεύονται, καταδεικνύοντας ότι οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες και παγίδες θανάτου, ότι η υγεία και η ζωή τους θυσιάζονται προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

*

 Ένα βήμα πριν αποκτήσει η Συλλογική Σύμβαση ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις

(βλ. και κάτω)


ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ

Νίκη των μεταλλεργατών με ΣΣΕ και ελέγχους - Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Τετάρτη 31/05/2023 - 20:26 

«Ως εδώ! Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»: Την απαίτηση να μη θυσιάζεται η ζωή και η υγεία κανενός εργαζόμενου στο βωμό της κερδοφορίας, διαδήλωσαν με μαζική, μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά εργαζόμενοι και νεολαία. 

Πρώτη νίκη για τους μεταλλεργάτες πως είναι ήδη στο τελικό στάδιο για να αποκτήσει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας και σε όλες τις βάρδιες. 

Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο, ανταποκρίθηκαν μαζικά μια σειρά σωματεία, οι σύλλογοι της ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, Φοιτητικοί Σύλλογοι, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Γιώργο Μαρίνο, Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη και τα μέλη της ΚΕ και υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Αμπατιέλο, Μανώλη Καραντούσα, Διαμάντω Μανωλάκου και Βάλσαμο Συρίγο.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή

«Εδώ και δύο μέρες είμαστε στους δρόμους, μετατρέποντας τη θλίψη για το χαμό του συναδέλφου μας σε οργή και αγώνα», σημείωσε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε το γεγονός ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι «ταγμένοι» στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα αιτήματα για μέτρα προστασίας σαν «κόστος», «γραφειοκρατία» και «εμπόδιο» για τις δουλειές στα ναυπηγεία.

«Όλοι ζούμε και εργαζόμαστε, τελικά, σε μια τεράστια κοιλάδα των Τεμπών», τόνισε και εξήγησε πως στη ζυγαριά μπαίνουν από τη μια τα κέρδη και από την άλλη οι ζωές των εργαζομένων. «Μετριόμαστε και είμαστε λιγότεροι», σημείωσε. Όσον αφορά τα αίτια που στέρησαν τη ζωή σε έναν εργαζόμενο και οδήγησαν στον τραυματισμό άλλων δύο, στάθηκε στη μεγάλη εντατικοποίηση, στο ψαλίδισμα των ελέγχων. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή και πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος έλεγχος που είχε γίνει Σάββατο ήταν αυτός που έγινε για να ανακαλέσει απόφαση της προηγούμενης μέρας που είχε σταματήσει τις εργασίες σε πλοίο που υπήρχε αμίαντος.

Στο φόντο αυτό, ενημέρωσε για την πρώτη νίκη που πέτυχαν οι απεργοί, που υποχρέωσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει ΚΥΑ προκειμένου να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπως διεκδικεί εδώ και χρόνια το Συνδικάτο.

Όσο για τους ισχυρισμούς της ΝΔ, δια στόματος του πρωθυπουργού και υπουργών, για τους «χαμογελαστούς» εργαζόμενους στα ναυπηγεία που έχουν υψηλούς μισθούς, υπενθύμισε πως η τελευταία κυβέρνηση είχε, με τη σειρά της όπως είχε κάνει και η προηγούμενη, αρνηθεί να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει τους μισθούς, τα ωράρια, τα δικαιώματα. Κι αυτό το αίτημα, βρίσκεται πλέον σε πορεία ικανοποίησης, καθώς κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι απέσπασαν δέσμευση ότι η Σύμβαση που με σκληρούς αγώνες έχουν υπογράψει θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα υποχρεωτική.

Τέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης επανέλαβε τη δέσμευση του Συνδικάτου πως θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια, τη γυναίκα και τα παιδιά του αδικοχαμένου εργάτη.

Τα αλλεπάλληλα εργοδοτικά εγκλήματα στη Ζώνη και τα αλλά ναυπηγεία της χώρας, υπενθύμισε ο Φώτης Κισκίρας, μέλος της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, ενώ επεσήμανε ότι ανάλογο σκηνικό διαμορφώνεται σε άλλους κλάδους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα «ατυχήματα» με θύματα ναυτεργάτες, χαρακτηρίζοντάς τα αποτέλεσμα της ασυδοσίας των εφοπλιστών. (Δείτε εδώ video).

«Άλλος ένας μπαμπάς δεν θα γυρίσει σπίτι να συναντήσει τα παιδιά του. Ήταν 47 ετών, θα μπορούσε να είναι ο μπαμπάς καθενός από μας», τόνισε η Μυρτώ Μάτση, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά. (Δείτε εδώ video).

«Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια αλλά και την οργή μας», ανέφερε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά. «Τα εγκλήματα έχουν ενόχους και αυτοί πρέπει να πληρώσουν», πρόσθεσε και κάλεσε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να εκφράσει την οργή του με οργάνωση και αγώνα μέσα από τους Συλλόγους. (Δείτε εδώ video).

«Κρατήσαμε τον λόγο μας πως θα κάνουμε τα πάντα για να μην θρηνήσουμε άλλο νεκρό», υπογράμμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και χαιρέτισε τις κατακτήσεις που απέσπασαν οι απεργοί μεταλλεργάτες με τις κινητοποιήσεις τους. «Η φωτιά που έχει ανάψει στο λιμάνι του Πειραιά, που την κρατάει και τη φουντώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων από διάφορους κλάδους, να απλώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.

«Τώρα πιο θαρρετά, πιο δυναμικά, με μεγαλύτερο πείσμα, γιατί έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας, λέμε στις κυβερνήσεις μια κουβέντα και να τη βάλουν καλά στο μυαλό τους: Όσοι σπέρνουν τον φόβο για κυβερνητική παντοδυναμία να ξέρουν πως παντοδύναμος είναι ο λαός που όταν σαν τους μεταλλεργάτες το πάρει απόφαση θα θερίσουν αγώνες και θα τους πάρουμε αμπάριζα», κατέληξε.

902

ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ

Ένα βήμα πριν αποκτήσει η Συλλογική Σύμβαση ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις

Τετάρτη 31/05/2023 - 16:58

Στο τελικό στάδιο για να αποκτήσει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον αγώνα των μεταλλεργατών. Η συλλογική σύμβαση εργασίας, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της, αναφέρεται σε μέτρα για την προστασία της υγείας και τη ασφάλειας των εργαζομένων.

Την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την είχαν υπογράψει το 2017 έπειτα από 9 μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων και ούτε η κυβέρνηση της ΣΥΡΙΖΑ έως το 2019 ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ στη συνέχεια δεν την έκαναν υποχρεωτική.

Θυμίζουμε ότι χθες επίσης το κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ζώνης δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι από τις Πενταμελείς Επιτροπές θα γίνονται καθημερινά και σε δύο βάρδιες (από μια φορά την εβδομάδα και μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι που ίσχυε μέχρι τώρα).

«Μετά από 6 χρόνια αγώνων, οι εργάτες στη Ζώνη έφτασαν στο τελικό στάδιο, ώστε η σύμβασή τους να έχει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Όλοι σήμερα στη συγκέντρωση στις 19:00 στην πλατεία Κοραή που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.» επισημαίνει σε ανάρτηση στο Twitter το ΠΑΜΕ.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.