Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

9 Μάη 1945: Τιμή στον ήλιο το δικό σου Στάλινγκραδ − Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης − ΚΚΕ: Ο σοσιαλισμός, μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα

[...]

Τιμή σ’ όσους μες στην ομίχλη πολεμάνε,
τιμή στον κάθε μαχητή, στον κομισάριο,
τιμή στα ολόγιομα φεγγάρια που περνάνε,
.                  τιμή στου Στάλινγκραντ τον ήλιο-προλετάριο.

Κράτα μου κάτι απ’ τον παράφορο αφρό σου,
ένα τουφέκι κι ένα αλέτρι φύλαξέ μου
και στάχυ κόκκινο απ’ τη γη σου κράτησέ μου
κι όταν πεθάνω εκεί στο μνήμα μου ας τα στρώσουν,
για να το ξέρουν όλοι εκείνοι που αμφιβάλλουν
πως πέθανα αγαπώντας σε, πως μ’ έχεις αγαπήσει
κι αν δεν πολέμησα ποτέ στα άγια χώματά σου
ρόδι-χειροβομβίδα σπάω, φόρο τιμής μπροστά σου,
.                  και νέο ύμνο αγάπης σού έχω Στάλινγκραντ χαρίσει.

Τρίτη Κατοικία –Ενότητα V (1935-1945), 1947
Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 11 Σεπτεμβρίου 2019



*

Από Μποτίλια: Στάλιν - Σταλινγκραντ
*
09 Μαΐου 1945
Ώρα 0:43 π.μ. Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.
9 Μαΐου 1945: Το αποτέλεσμα του Συμφώνου Μολότωφ- Ρίμπεντροπ,
«Αυτό το θαύμα διπλωματικής σοφίας».
 
Ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης, Γγεόργκι Ζούκοφ,

κατά την υπογραφή της συνθηκολόγησης της Γερμανίας
Η 9 του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».
Ο ελληνικός λαός μαζί μ' όλη την ανθρωπότητα γιόρτασε τη μέρα της Νίκης κατά του φασισμού. Στη Θεσσαλονίκη, τη μέρα του παλλαϊκού γιορτασμού, «παρακρατικοί» δολοφονούν 4 πολίτες.

ΚΚΕ
Κάρλος Λατούφ (Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 30 Νοε. 1968):
Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη (2011)
Ανακοίνωση για τα 72 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Σε ανακοίνωσή του για τα 72 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Τιμάμε την 9η Μάη, που ήταν, είναι και θα είναι ορόσημο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όλων όσοι επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί, κυρίως οι νεότερες γενιές, την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ’ αυτήν.
Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "άξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων.
  • Είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, βάθυναν την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και κατέστησαν και πάλι τη Γερμανία μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη.
Η στρατιωτική σχολή μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου
Σήμερα, 72 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί , στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, οξύνονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται από τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επομένως, οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποκριτικά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι “όαση ειρήνης και σταθερότητας”, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, έχει παραχωρήσει τη Σούδα, συμμετέχει στη διαπάλη για τη μοιρασιά “λείας”.
Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Αντιφασιστική Νίκη και στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού ήταν κορυφαία, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, τη στιγμή που οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.
Η σημαία της απελευθέρωσης κυματίζει και πάλι στο Στάλινγκραντ
Φωτογραφία: Γκεόργκι Ζέλμα (1906-1984)
Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα στο Βερολίνο απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η Σοβιετική Ένωση να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό.
Για να υπερασπίσουν αυτήν την εξουσία πάλευαν με τόσο σθένος οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, ο σοβιετικός λαός, υπερνικώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις των ναζιστών, αλλά και την υπονόμευση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που καθυστερούσαν να ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.
Ο Στρατάρχης Ζούκοφ διαβάζει την Πράξη της άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας
Η Ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να “ξαναγραφτεί”, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
  • Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η ΕΕ που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως "Ημέρα της Ευρώπης", ενώ ταυτόχρονα προωθεί με διάφορα προγράμματα τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα απαγορεύονται σε μια σειρά χώρες, διώκονται αγωνιστές και αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες -Ες. Την ίδια ώρα η ΕΕ στηρίζει τις αντιδραστικές - ναζιστικές δυνάμεις που πραξικοπηματικά αναρριχήθηκαν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.
  • Στο παιχνίδι της παραχάραξης συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς συγχέει σκόπιμα και ανιστόρητα την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης με την “Ημέρα της ΕΕ”. Προσπαθεί να πείσει το λαό ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ μπορεί να διορθωθεί με διαπραγματεύσεις και να επιστρέψει δήθεν “στις καλές της ρίζες”.
Ο Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γεμρανίας
Η ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύουν περίτρανα και ανεξίτηλα πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη γερμανικών και άλλων μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται πως μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.
  • Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους.
Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν απ’ τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση.
  • Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους,
  • να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ
  • να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις
  • να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες που είναι εκτός συνόρων, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη.
  • Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Αταλάντευτα συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, με την εργατική τάξη και το λαό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
902

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Τίμησε τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Βερολίνο
(ΦΩΤΟ)
Η ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Τρίτη 09/05/2017 - 09:21
Μια μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία την Κυριακή 7 Μάη, στο Βερολίνο της Γερμανίας, την πόλη - σύμβολο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Στην πόλη που πριν από 72 χρόνια, την 1η Μάη του 1945, κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, η σημαία της Σοβιετικής Ενωσης. Λίγες μέρες αργότερα, η φασιστική Γερμανία συνθηκολογούσε άνευ όρων.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «9 Μάη, 72 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στην ιστορική διαστρέβλωση ΕΕ - κεφαλαίου. Για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά κρίσεις, πολέμους, φασισμό».
Σε αυτήν συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 
Η εκδήλωση στηρίχτηκε από την ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ και την ΚΟ Γερμανίας του ΚΚ Τουρκίας. Πήραν μέρος επίσης εκπρόσωποι 14 Κομμουνιστικών Κομμάτων. 
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία και έλαβαν μέρος στην εκδήλωση και με χαιρετισμούς ήταν τα εξής:
Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία
Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Παραβρέθηκε επίσης και εκπρόσωπος του Γερμανικού ΚΚ.
Χαιρετισμός του γραμματέα της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, Κ. Γκουτζιγιάννη
Στο χαιρετισμό του, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο γραμματέας της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, Κ. Γκουτζιγιάννης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Καλωσορίζουμε τους εκπροσώπους Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, που υπηρετεί την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη και την ενίσχυση της πάλης των Κομμουνιστικών Κομμάτων για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Η Πρωτοβουλία υπηρετεί τη συγκέντρωση δυνάμεων και τη σχεδιασμένη δράση κατά της ΕΕ, της ένωσης του κεφαλαίου. Τα κόμματά της συμβάλλουν στην παραπέρα ανάπτυξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων, της ταξικής πάλης, στο να δυναμώσει η διαπάλη με τον οπορτουνισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, με τη διαβρωτική δουλειά που κάνει το ΚΕΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύουν και οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη Γερμανία. Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν και συγκροτούνται σε πολλές πόλεις και που λειτουργούν ως ζωντανός οργανισμός, σχεδιάζουν συλλογικά, παίρνουν πρωτοβουλίες, καλούν σε κινητοποιήσεις, στηρίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της οργάνωσης των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που τους γίνεται, καλλιεργούν την ταξική αλληλεγγύη. Αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν το συμβιβασμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό. Καλούν όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, μετανάστες, πρόσφυγες σε ενεργό συμμετοχή, οργάνωση και πάλη μαζί με τους Γερμανούς εργαζόμενους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στη Γερμανία, ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Για μας, για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ στη Γερμανία, ήταν ξεχωριστό το καθήκον να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να στηριχτεί αυτή η σημαντική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Μεγάλη σημασία αποκτά αυτό και από το γεγονός ότι την προσπάθεια αυτή την κάναμε από κοινού με τους συντρόφους μας από την Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στη Γερμανία. Ήταν μια συνεργασία στο πνεύμα του προλεταριακού διεθνισμού, η οποία και αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για μελλοντικές κοινές δραστηριότητες», κατέληξε ο ομιλητής.
Γ. Μαρίνος: Εντείνουμε την πάλη για το σοσιαλισμό
Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, σημειώνοντας τα εξής:
«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Ευχαριστούμε τις Κομματικές Οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στη Γερμανία για τη στήριξη αυτής της σημαντικής εκδήλωσης, ευχαριστούμε τα ΚΚ για τη συμμετοχή τους.
Από εδώ, από το Βερολίνο, χαιρετίζουμε τη Νίκη των Λαών κατά του φασιστικού, ιμπεριαλιστικού τέρατος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με πρωταγωνιστή τη Σοβιετική Ένωση και τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό.
Η μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού, η Σοβιετική Ένωση και ο Κόκκινος Στρατός είχαν τη δύναμη να αποκρούσουν τη ναζιστική επίθεση, να ξεπεράσουν τις δολοπλοκίες του αμερικανικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού και να συμβάλουν καθοριστικά στη Νίκη των Λαών, απελευθερώνοντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης, υψώνοντας την Κόκκινη Σημαία της νίκης στο Ράιχσταγκ, στην καρδιά του Βερολίνου στις 30 Απρίλη, οδηγώντας στη συνθηκολόγηση τη ναζιστική Γερμανία στις 9 Μάη του 1945.
Βαρύ τίμημα για τη νίκη. 20 εκατομμύρια νεκροί, 10 εκατομμύρια τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές, σ' έναν πόλεμο που στοίχισε 50 εκατομμύρια νεκρούς.
Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους, τους χιλιάδες μάρτυρες του Νταχάου, του Μπούχενβαλντ και των άλλων φασιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Υποκλινόμαστε στον ηρωισμό του συντρόφου Έρνεστ Τέλμαν, που δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1944 από τους ναζί.
Τιμούμε τα απελευθερωτικά κινήματα σε κάθε χώρα, τον αγώνα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) και του Λαϊκού Στρατού, του ΕΛΑΣ, στην Ελλάδα.
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα κατέκτησαν μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες πρωτοπόρο ρόλο και αναδείχθηκαν σε οργανωτές, καθοδηγητές και αιμοδότες της πάλης των λαών.
Εμπνεόμαστε και εντείνουμε τους αγώνες μας για το δίκιο της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό, καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό, δίνουμε αποφασιστική απάντηση στους αντικομμουνιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων, στους κάθε λογής αστούς και οπορτουνιστές αναθεωρητές της Ιστορίας, τους επικίνδυνους φορείς της εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασιστικό τέρας.
Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού
Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μειώσουν το ρόλο των κομμουνιστών, της ταξικής πάλης, της Σοβιετικής Ένωσης, του σοσιαλισμού στην κοινωνική πρόοδο. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού και η πάλη ενάντιά του είναι συνεπής όταν στοχεύει στην κατάργηση των αιτιών που τον γεννάνε.
Σύντροφοι,
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α' (1914-1918), γεννήθηκαν στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος και ήταν αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, τον έλεγχο των αγορών. Αυτό στιγματίζει διαχρονικά το εκμεταλλευτικό σύστημα, που είναι ένοχο και για εκατοντάδες άλλους, τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους.
Το κυνηγητό του κέρδους και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους ενεργειακούς αγωγούς βρίσκονται πίσω από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που είναι σε εξέλιξη στις μέρες μας, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Ουκρανία. Τα αδηφάγα συμφέροντα των μονοπωλίων είναι πίσω από τις θερμές εστίες που προβάλλουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη και τον κίνδυνο γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι αδίσταχτοι αντίπαλοι των λαών.
Στις 25 Μάη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα τεθούν σε εφαρμογή νέα, πολύ επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα οξύνεται. Δεν αρκεί η ανησυχία, καθήκον των κομμουνιστών είναι η ενίσχυση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η χειραφέτηση της εργατικής τάξης από τις αστικές τάξεις σε κάθε χώρα και η προετοιμασία των λαών, με κατεύθυνση τη συγκέντρωση δυνάμεων για την εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.
Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής με στρατιωτικά μέσα, σημαδεύεται από τα συμφέροντα και τους στόχους των αστικών τάξεων, ο χαρακτήρας του πολέμου στην εποχή μας είναι ιμπεριαλιστικός. Δίκαιος είναι ο επαναστατικός πόλεμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι μέρος της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, του καπιταλισμού που γεννάει πολέμους, κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, προσφυγιά.
Η Οχτωβριανή Επανάσταση έκανε πράξη την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης
Σύντροφοι,
Πολλά ηρωικά γεγονότα γίνονται πηγή έμπνευσης των κομμουνιστών για να δυναμώσει ο αντιμονοπωλιακός - αντικαπιταλιστικός αγώνας, αλλά ξεχωρίζει η μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια.
Στην Οχτωβριανή Επανάσταση έγινε πράξη η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, αναδείχθηκε η μεγάλη δύναμη της ταξικής πάλης ως κινητήριας δύναμης της κοινωνικής εξέλιξης και αποδείχθηκε πόσο σημαντικό, καθοριστικό ζήτημα είναι ο πρωτοπόρος ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη νίκη της επανάστασης και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση απέδειξε ότι το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι ανίκητο, ότι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της μπορούν να οικοδομήσουν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να εξαλείψει την ανεργία και να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, να αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο, να προσφέρει δωρεάν, υψηλού επιπέδου μόρφωση, Υγεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό, να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και να ενεργοποιήσει τη λαϊκή δύναμη στο κτίσιμο της νέας κοινωνίας.
Η ταξική πάλη δεν σταματά
Οι αντεπαναστατικές ανατροπές έχουν οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των λαών, νίκησε ο αντίπαλος, έγινε παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Η προσωρινή ήττα διδάσκει πόσο επικίνδυνες είναι οι οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις και οι παραβιάσεις των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η πολιτική εξουσία της εργατικής τάξης, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και ο εργατικός - κοινωνικός έλεγχος είναι απαράβατοι όροι για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.
Η ταξική πάλη συνεχίζεται, η ιστορική εξέλιξη δεν σταματάει.
Ο καπιταλισμός διανύει το ανώτερο, το τελευταίο στάδιό του, έχει σαπίσει και ο χαρακτήρας της εποχής μας εκφράζει την αναγκαιότητα για το πέρασμα από το εκμεταλλευτικό σύστημα σε ένα ανώτερο σύστημα, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, στη βάση του αναμφισβήτητου συμπεράσματος πως έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για τη νέα - σοσιαλιστική οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας.
Τα ενδιάμεσα, τα μεταβατικά στάδια, οι επονομαζόμενες αριστερές κυβερνήσεις πατάνε στο έδαφος του καπιταλισμού και διαιωνίζουν την εξουσία των μονοπωλίων, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται.
Σύντροφοι,
Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία έχει ανοίξει τα φτερά της. Την περασμένη χρονιά οργάνωσε αντιΝΑΤΟική εκδήλωση στη Βαρσοβία, φέτος τιμάμε στο Βερολίνο την αντιφασιστική πάλη των λαών και δυνάμεις της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Συνδυάζουμε αυτές τις σημαντικές εκδηλώσεις με τις χρονιάτικες σταθερές συναντήσεις, τις τακτικές και εύστοχες παρεμβάσεις για προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, με γενικότερα σοβαρά πολιτικά θέματα, στηρίζοντας, αναπτύσσοντας την ιδεολογικοπολιτική πάλη ενάντια στις αστικές τάξεις, το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, τη διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση στην Ευρώπη.
Με αυτή την πείρα θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τις δυσκολίες, να προσφέρουμε περισσότερα για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την αποδυνάμωση του οπορτουνισμού, δυναμώνοντας την προσπάθεια για την ενότητα και την επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την πάλη για το σοσιαλισμό», κατέληξε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκδήλωση με διεθνή επαναστατικά τραγούδια και κατάθεση στεφανιών στο Σοβιετικό Μνημείο
Η εκδήλωση «ντύθηκε» με τραγούδια του Κόκκινου Στρατού και άλλα διεθνή επαναστατικά τραγούδια, που ερμήνευσαν μοναδικά, ξεσηκώνοντας το κοινό της εκδήλωσης, ο τενόρος Γιώργος Σαμαρτζής, η τραγουδίστρια Σύλβια Καπερνάρου και ο πιανίστας Φίλιππος Παχνιστής.
Προηγούμενα, οι εκπρόσωποι των ΚΚ της Πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν και κατέθεσαν στεφάνια στο Σοβιετικό Μνημείο του Τρέπτοβερ Παρκ, με το επιβλητικό άγαλμα του Σοβιετικού στρατιώτη, όπου βρίσκονται θαμμένοι χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έδωσαν τη ζωή τους στη σκληρή αναμέτρηση για την κατάληψη του Βερολίνου, τον Απρίλη και το Μάη του 1945.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.