Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η ΣΥμμορία του κουαρτέτου ξαναχτυπάει με μνημόνια διαρκείας − Λιάνα Κανέλλη: Η στεναχώρια σαν πολιτικό επιχείρημα - Η ιστορία της 9 Μάη και τα κονέ του κεφαλαίου − ΚΚΕ: Ο λαός έχει μία μόνο επιλογή (VIDEO)

NIKH!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
Μακρύς κατάλογος αντιλαϊκών μέτρων διαρκείας
Η διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, είναι τα βασικά στοιχεία των εκατοντάδων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο κυβέρνησης και δανειστών, το τελικό προσχέδιο του οποίου διέρρευσε χτες, κι ενώ το βασικό περιεχόμενό του κατατίθεται τις επόμενες μέρες με τη μορφή πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις 17 - 18 Μάη.
***
Κατήγγειλε την κατεδάφιση του εργατικού δίκαιου, έτσι όπως το ξέραμε, επισημαίνοντας πάντως ότι τα ίδια μέτρα προωθούνται και στη Γαλλία που δεν έχει μνημόνιο, αποδεικνύοντας ότι αυτά είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.  
Η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε και στο μήνυμα της 9 Μάη, ημέρας, αφιερωμένης στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
***
 «Πρώτο πιάτο» η ισοπέδωση των προνοιακών επιδομάτων
Η «ατελείωτη λίστα» των αντιλαϊκών παρεμβάσεων περιλαμβάνει δεκάδες μέτρα με τα οποία καταργείται ό,τι είχε απομείνει από επιδόματα που αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, με το νέο κύκλο κλιμάκωσης να ξεκινά από το 2018, με αιχμή τα προνοιακά επιδόματα.

ΚΚΕ
Σχόλιο για τα μέτρα της νέας συμφωνίας
Σε σχόλιο που εξέδωσε για τα μέτρα της νέας συμφωνίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Το προσχέδιο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, που δημοσιοποιήθηκε και σαρώνει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποκαλύπτει ποια είναι η "επιστροφή στην κανονικότητα" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για να μπορέσει το κεφάλαιο να πάρει εξιτήριο από την κρίση και να εξασφαλίσει εισιτήριο στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του.
Η εργατική τάξη, ο λαός έχει μια επιλογή: Να απορρίψει τη νέα συμφωνία, να πάρει μαζικά μέρος στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, τη μέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα ψηφίζει το 4ο μνημόνιο».

Με το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» για το 2018 να υπολογίζεται μέχρι 0,3% του ΑΕΠ ή πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σε αυτό το επίπεδο, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από τη νέα χρονιά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
  • Καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια και κατάργηση των τελευταίων φοροελαφρύνσεων για δαπάνες διαβίωσης.
  • Καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας κατά επιπλέον 58 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του επιδόματος ανεργίας γα τους νεοεισερχόμενους στη «αγορά εργασίας». Μάλιστα, προβλέπουν «εξοικονομήσεις» 1,5 εκατ. ευρώ ήδη από το 2017 και ακόμη 2 εκατ. από το 2018.
  • Κατάργηση των παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» με «εξοικονομήσεις» 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.
  • «Μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας. Προβλέπεται νέα νομοθεσία, σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων, και όπως αναφέρεται η εφαρμογή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2018.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι το το τέλος του 2019
Επιπλέον προβλέπεται ο «εξορθολογισμός» των δημοσιονομικών δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ, ενώ η «αναθεώρηση των δαπανών» θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
Επιπλέον, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021 θα θέτει πλαφόν και στο συνολικό ύψος των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, προβλέπεται καθεστώς «μόνιμης κινητικότητας», αναθεώρηση του συστήματος «αξιολόγησης της απόδοσης», παρεμβάσεις στα «ειδικά μισθολόγια», καθώς επίσης και η επιβολή πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και το επίπεδο απασχόλησης, με κατεύθυνση την πτωτική πορεία των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Ακόμη προβλέπεται «εξορθολογισμός» των κινήτρων απόδοσης στο δημόσιο τομέα, ύψους 33 εκατ. ευρώ το 2018.
Νέοι «κόφτες» και στην Υγεία
 
Χαρακτηριστικές είναι και οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου στα ζητήματα της Υγείας:
-- Στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη», έρχεται νέα περικοπή 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και στη μείωση των ανώτερων ορίων του «claw back». Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση μιλά για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», πετσοκόβει ακόμα περισσότερο την ιατρική περίθαλψη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών!
-- Παράλληλα, προβλέπεται η λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων, ώστε τα ποσά που αποζημιώνονται για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλα, να μειωθούν τουλάχιστον 30% το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβαρύνοντας αντίστοιχα τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού.
-- Ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή της αναδιάρθρωσης που φέρνει παραπέρα υποβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προβλέπεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, όπως και η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» («gatekeeper» είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο...) για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.λπ.
Στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο το νέο χαράτσωμα στο Ασφαλιστικό!
Στο Ασφαλιστικό, τα νέα χτυπήματα που φέρνει η αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2019:
  • -- Συγκεκριμένα, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, από το 2019, θα υπάρξει νέο πετσόκομμα κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την επιβολή κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Η μείωση θα φτάνει μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης (δηλαδή μέχρι και δύο συντάξεις το χρόνο!), ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο «στόχος» των 1,8 δισ. ευρώ, η περικοπή θα επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.
  • -- Από το 2018 επιβάλλεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων θα γίνονται όχι στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών. Η ετήσια επιβάρυνση εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ και θα αφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Για τον πρώτο χρόνο γίνεται λόγος για «έκπτωση» κατά 15% στις νέες αυξημένες εισφορές, ωστόσο το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου αναφέρει ρητά ότι δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις τα επόμενα χρόνια.
Μονιμοποίηση όλου του αντεργατικού πλαισίου και παραπέρα ενίσχυσή του
Στα Εργασιακά, στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
  • -- Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ψηφίσει την παγίωση όλων των αντεργατικών νόμων μετά το 2011, οι οποίοι «θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Αυτό περιλαμβάνει τις αναστολές της αρχής της ευνοϊκότητας και την αρχή της επέκτασης», αναφέρεται ρητά στο κείμενο, σε αντίθεση με τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
  • -- Απελευθερώνονται ουσιαστικά πλήρως οι μαζικές ομαδικές απολύσεις για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέσα από την κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης», η οποία θα αντικατασταθεί με «μια διαδικασία κοινοποίησης» προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), «η οποία δεν προϋποθέτει εκ των προτέρων έγκριση»! Αντίθετα, η επιχείρηση θα ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ τον κατάλογο των απολυθέντων και θα υποβάλλει ένα «κοινωνικό σχέδιο» για τις συνέπειες των απολύσεων και πιθανά μέτρα, όπως κατάρτιση - επανεκπαίδευση κάποιων απολυμένων κ.τ.λ.
  • -- Ισχυροποιούνται τα όπλα της εργοδοσίας απέναντι στις απεργίες (με μια έμμεση μορφή λοκ-άουτ), καθώς θα θεσπιστεί νομοθεσία η οποία θα «επιτρέπει η ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνεται η νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περιπτώσεις απεργιών». Δηλαδή, με τις ίδιες fast track διαδικασίες που κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις περισσότερες απεργίες, ο εργοδότης θα μπορεί να επικαλείται το εν λόγω άρθρο του Αστικού Κώδικα και να εξασφαλίζει να μην πληρώνει μισθό σε όσους δεν απεργούν - κατά τη διάρκεια μιας απεργίας στην επιχείρηση - ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση στους εργαζόμενους που απεργούν.
  • -- Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη απεργιών, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στην επόμενη «αξιολόγηση» «θα υιοθετήσει νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στο 50%». Ανεξάρτητα από τη σκόπιμα «θολή» διατύπωση, το βέβαιο είναι ότι σε όλες τις εκδοχές της προδιαγράφει την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών, με τα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα το προηγούμενο διάστημα να αναφέρουν ότι αυτό που βρίσκεται στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι οι απεργίες να αποφασίζονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων μιας επιχείρησης και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε μια Γενική Συνέλευση που έχει απαρτία.
  • -- Διεύρυνση των λόγων για τους οποίους μια επιχείρηση θα μπορεί να απολύει συνδικαλιστές και «εξορθολογισμός» των συνδικαλιστικών αδειών.
Όλα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, τα «επικαιροποιημένα» μνημόνια «ξεχειλίζουν» από παρεμβάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, για ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η Ενέργεια, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, οι αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνη του 2017 θα συμφωνήσουν για τον κατάλογο με τα «15 - 20 μεγάλα εμβληματικά έργα» για την περίοδο μέχρι το 2020. Πρόκειται για τα μεγάλα «εμβληματικά έργα» που έχει προτείνει η πλευρά του ΣΕΒ και που βέβαια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πλαίσιο της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Η λεγόμενη «στρατηγική ανάπτυξης» «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία και η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα.
Επίσης, προβλέπεται ότι θα προωθηθεί ο νόμος για την «εφοδιαστική αλυσίδα», καθώς και το γενικό σχέδιο για τις μεταφορές (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες, εναέριες), όπως επίσης και η πλήρης εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για νέες επενδύσεις.
Στις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις αγορές προϊόντων» περιλαμβάνεται και το νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, αφού στο μνημόνιο γίνεται λόγος για το ότι «οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο 4177/2013 αφαιρώντας τους περιορισμούς στο μέγεθος και τον τύπο των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή» και μάλιστα ως ένα «πρώτο βήμα» για την εισαγωγή όσων προβλέπονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, συμφωνήθηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, τη νομική προστασία για τραπεζικά και κρατικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων.
Εκχωρείται σε «επενδυτές» περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι οι προς εκποίηση παραγωγικές μονάδες δεν θα έχουν καμιά επιχειρηματική σχέση με τη ΔΕΗ.
Προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.
Ειδικός λογαριασμός για τα πλεονάσματα
Την ίδια ώρα, η συμφωνία προβλέπει ότι το σύνολο των «πλεονασμάτων» της «γενικής κυβέρνησης» θα μεταφέρεται στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας με ημερομηνία - «ορόσημο» το τέλος Οκτώβρη του 2017. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρεται, εντάσσεται στη βελτίωση του κατακερματισμένου συστήματος διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων του δημόσιου τομέα.
Επιπλέον, η τυχόν εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων» συνδέεται με το βαθμό «μόνιμης υπεραπόδοσης των πρωτογενών πλεονασμάτων» και μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Αντίθετα, η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου που προβλέπεται από το 2020, ενδέχεται να ξεκινήσει και από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι για τα πλεονάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.