Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Η «επί μακρόν» νίκη της αστικής τάξης − Ανάσα για το κεφάλαιο, ασφυξία για τον λαό − ΚΚΕ: Θα εκτεθούν όσοι μιλούν για «νέα μέρα»

Το νόμισμα του κεφαλαίου

 ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ικανοποίηση από τη νίκη Μακρόν στα αστικά κόμματα της Ελλάδας
Δευτέρα 08/05/2017 - 10:30
«Ανάσα» και «ελπίδα» χαρακτηρίζουν τα αστικά κόμματα της Ελλάδας τη νίκη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Μανουέλ Μακρόν που καλείται στο όνομα των επιχειρηματικών ομίλων (βλέπε πιο κάτω) να επαναδιαπραγματευτεί το ρόλο της Γαλλίας στην Ευρωζώνη με σκοπό την αύξηση της οικονομικής ισχύς και επιρροής.

ΚΚΕ
Η επικράτηση Μακρόν δεν αποτελεί πραγματική νίκη για το γαλλικό λαό, θα εκτεθούν σύντομα όσοι μιλούν για «ανάσα»
Δευτέρα 08/05/2017 - 10:33 - Ενημέρωση: Δευτέρα 08/05/2017 - 10:48
Σε σχόλιο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η επικράτηση Μακρόν έναντι της αντιδραστικής, αποκρουστικής υποψηφιότητας Λεπέν αποτελεί νίκη για τα τμήματα εκείνα του κεφαλαίου που είναι σταθερά προσανατολισμένα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, σε αντίθεση με εκείνα που αμφισβητούν -για τα δικά τους συμφέροντα- αυτήν την πορεία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν αποτελεί πραγματική νίκη για το γαλλικό λαό.
Κι ο Μακρόν, όπως και οι προηγούμενοι, θα γονατίσει το γαλλικό λαό με νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Γι’ αυτό το λόγο θα εκτεθούν σύντομα όλοι εκείνοι που -και στην Ελλάδα- μιλούν για "ανάσα" και "νέα ημέρα", όπως εκτέθηκαν παλιότερα με τον Ολάντ και το «νέο αέρα», που δήθεν θα έφερνε».
902

«Η νίκη του Μανουέλ Μακρόν είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει», έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος.
«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι «είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού» και πρόσθεσε πως «είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα».
«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες», έγραψε στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Εμμανουέλ συγχαρητήρια! H νίκη σου δείχνει ότι πρέπει να επιμείνουμε. Ρήξη με το παλιό σύστημα για μια προοδευτική επανάσταση» έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Η Χρυσή Αυγή τάχθηκε υπέρ της Μαρί Λεπέν που εκφράζει τις συζητήσεις και τις αναζητήσεις εναλλακτικών σεναρίων και επιλογών, όπως και η έξοδος από την ΕΕ, από τμήματα του γαλλικού κεφαλαίου. 
ΓΑΛΛΙΑ
Υπό τον Εμανουέλ Μακρόν η υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου
Δευτέρα 08/05/2017 - 08:08
Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, εν μέσω υψηλής αποχής, σηματοδοτεί την νέα έφοδο ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή του γαλλικού λαού, αφού αυτό επιβάλλει η υπεράσπιση της κερδοφορίας του γαλλικού κεφαλαίου, που θα γίνει ακόμα πιο επιθετικό, όπως ανέδειξε και η προεκλογική περίοδος.
Το βάθεμα της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο, απαιτούσε την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί πλέον και με τις βουλευτικές εκλογές (την 11η και τη 18η Ιουνίου). Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη Κυριακή 14 Μάη, οπότε και θα ανακοινώσει την επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.
Ο Μακρόν, θα γίνει ο όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, ο νεότερος στην ιστορία της χώρας, αφού συγκέντρωσε το 66,01% των ψήφων έναντι 33,99% της Λεπέν, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας σήμερα στις 02:40 (ώρα Ελλάδας). Πάντως με δεδομένη την αποχή (24,95%) και τα λευκά και τα άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
«Θα υπερασπιστώ την Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι», ξεκαθάρισε μιλώντας λίγη ώρα αφότου έγινε σαφές το αποτέλεσμα, μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου. «Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν», υποσχέθηκε ο πρώην τραπεζίτης, επιβεβαιώνοντας ότι για τον νέο πρόεδρο η παραμονή στην ΕΕ δεν θα είναι μια «λευκή επιταγή», αλλά αφορά τη νέα ορμή με την οποία το γαλλικό κεφάλαιο θα πρωτοστατήσει σε ευρύτερες διεργασίες για τη λειτουργία της ΕΕ, από τις οποίες θα αξιολογήσει και κατά πόσο θα εξακολουθήσει να ιεραρχεί τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη λυκοσυμμαχία, ή θα δυναμώσει το «φλερτ» και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Ζυμώσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών
Έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (την 11η και τη 18η Ιουνίου), ο πρώην υπουργός Οικονομίας (2014-2016) του  Ολάντ κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν και τους ψηφοφόρους να του δώσουν «μια αληθινή, ισχυρή πλειοψηφία της αλλαγής».
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει πίσω του κάποιο από τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας (το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί»), ήδη από τη βραδιά της νίκης του άρχισε την προετοιμασία για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 11ης και 18ης Ιουνίου. Με δεδομένα τα αποτελέσματα του α' γύρου των προεδρικών, τη δυναμική εμφάνιση νέων οπορτουνιστικών σχημάτων (όπως αυτό του Ζαν Λικ Μελανσόν) και τη φθορά παραδοσιακών κομμάτων, ήδη εξετάζονται διάφορες «κολεγιές», με ζητούμενο βέβαια τη σταθερότητα της αστικής εξουσίας και τη συνέχιση της ανελέητης αντιλαϊκής επίθεσης.
Στελέχη του επιτελείου του νέου προέδρου της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι το κεντρώο, σοσιαλφιλελεύθερο κίνημά του, En Marche! (Εμπρός!), μαζί με όσους υποψήφιους βουλευτές επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί του, θα κατέλθουν υπό τον συνδυασμό «Η Δημοκρατία Σε Κίνηση» (La République en marche).
Ο κεντροαριστερός απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ έκαναν δηλώσεις με τις οποίες έδειξαν την προτίμησή τους για συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μία ευρύτερη, φιλική προς τον νέο πρόεδρο πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο σοσιαλιστής τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προχώρησε ακόμη ένα βήμα και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ισχυρής και συνεκτικής πλειοψηφίας υπέρ του Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση, ανοίγοντας «παράθυρο» συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του προεδρικού συνδυασμού.
Αντιθέτως, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στην προεδρική εκλογή, Μπενουά Αμόν, προέκρινε την ενότητα σοσιαλιστών, οικολόγων, και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, ώστε να κερδίσουν κυβερνητική πλειοψηφία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Βούληση συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα εξέφρασε και το ηγετικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς, Μπρουνό Λε Μερ, για να δεχτεί τα βέλη του Ζαν Φρανσουα Κοπέ και της Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ, επίσης ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν θέσει ως στόχο να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και να αναλάβουν εκείνοι τη διακυβέρνηση της χώρας, επιβάλλοντας στον Εμανουέλ Μακρόν μια «συγκατοίκηση» με κεντροδεξιό πρωθυπουργό και κυβέρνηση.
Αυτό που βαραίνει από την πλευρά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων είναι η απουσία ενός αληθινά επαναστατικού ΚΚ, ταγμένου στην ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, που θα οργανώνει την εργατική - λαϊκή πάλη, φωτίζοντας το δρόμο και συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την αληθινή προοπτική, ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία και όχι ενάντια στη μία ή την άλλη μορφή διαχείρισης του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για μια νίκη που σηματοδοτεί μια Ευρώπη δυνατή και ενωμένη, καθώς και μια ενίσχυση της γαλλογερμανικής φιλίας.
Ενθουσιώδης για τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας και τέως πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, του οποίου η πολιτική πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα συγγενής με εκείνη του νέου προέδρου της Γαλλίας.
«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν γράφει μια εξαιρετική σελίδα ελπίδας για τη Γαλλία και την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Ρέντσι, ενώ ενθουσιώδης ήταν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, επίσης προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, Πάολο Τζεντιλόνι.
Για επιλογή ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ για επιλογή του τριπτύχου «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα» μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη νίκη» του μέσω Twitter και εξέφρασε τη ανυπομονησία του να συνεργαστούν.
Τα συγχαρητήρια της και τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον Εμανουέλ Μακρόν σε «σειρά κοινών προτεραιοτήτων» εξέφρασε και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.