Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΤσΗΠΑς: Το άγγιγμα του Μίδα − ΚΚΕ: Ο πιο καλός ο μαθητής είναι αυτός στο ΝΑΤΟ − Αύξηση δαπανών ζητάει ο πλανητάρχης − Η αστική τάξη πάει Συρία κι οι λαοί στον πόλεμο

Στους πιο «καλούς μαθητές» του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός
Παρασκευή 26/05/2017 - 12:30
Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ [βλέπε πιο κάτω] το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ πήρε τη σκυτάλη της περσινής Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας και παρά τις επιμέρους αντιθέσεις αποφάσισε την κλιμάκωση της επίθεσής του κατά των λαών, επιβεβαιώνοντας τον εγκληματικό ρόλο αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.
Γίνεται να μη σε πιάσουνε ρίγη;
Η συνάντηση αποφάσισε:
  • - Την επιτάχυνση, ολοκλήρωση της εφαρμογής των αποφάσεων της Βαρσοβίας και την ενίσχυση της συστηματικής παρουσίας ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, στη Βαλτική Θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του συστήματος της "πυραυλικής ασπίδας" στην περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, συγκεντρώνοντας επικίνδυνα στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της.
  • - Την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στον πόλεμο στη Συρία με τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό κρατών στον οποίο πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ για την προώθηση των συμφερόντων τους στη χώρα αυτή και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής - Βορείου Αφρικής.
  • - Την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο,
  • Τη συνέχιση της επέμβασης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Τα πολυφορεμένα προσχήματα περί "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας" και "ελέγχου των μεταναστευτικών ροών" δεν πείθουν κανέναν, όταν είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ στήριξαν αποφασιστικά τη λεγόμενη ισλαμιστική τρομοκρατία για την αποσταθεροποίηση και το διαμελισμό χωρών, για την προώθηση των πολεμικών τους σχεδιασμών. Αυτές είναι και οι αιτίες της όξυνσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός εξελίσσονται στους πιο "καλούς μαθητές" του ΝΑΤΟ. 
  • Υπερθεματίζουν για το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμμαχίας, όπως αποδεικνύεται και από την επέκταση της βάσης της Σούδας και την κάλυψη από την πλευρά της Ελλάδας των υπέρογκων ΝΑΤΟικών δαπανών.
  • Ο στόχος της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" αφορά τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στη λεία των πολέμων, ενώ για το λαό σημαίνει τεράστιους κινδύνους.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν την ενίσχυση του αγώνα για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Καμία συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις.
  • Κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις αστικές τάξεις και την πολεμοκάπηλη πολιτική για τα κέρδη τους».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία ανήγγειλε ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Από τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο
Πέμπτη 25/05/2017 - 13:30
Tην ένταξη του ΝΑΤΟ στο «συνασπισμό κρατών εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους"», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της «λυκοσυμμαχίας»  Γενς Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας την αναβάθμιση της παρουσίας στο μέτωπο του πολέμου στη Συρία και την όξυνση των αντιθέσεων με τη Ρωσία.

Ο Γ. Στόλντεμπεργκ, στις δηλώσεις του, που έγιναν λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης των αρχηγών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις μάχης» ενώ όπως είπε θα σταλεί «ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γραμματέας του ΝΑΤΟ προανήγγειλε την επέκταση της δράσης των εναέριων ραντάρ AWACS, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει εκφραστεί ακόμα κάποιο αίτημα εμπλοκής της συμμαχίας σε βομβαρδισμούς ή μάχες στο έδαφος.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η αναμνηστική φωτογραφία της Συνάντησης

Πηγή: Associated Press
Επικίνδυνα σχέδια με ελληνική εμπλοκή στο φόντο εσωτερικών αντιθέσεων

Πέμπτη 25/05/2017 - 08:07 - Ενημέρωση: Πέμπτη 25/05/2017 - 08:21
Εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των βαρών και της λείας, αλλά και με νέα επικίνδυνα σχέδια για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας και εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, επισήμως για τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, απέναντι από τα σημερινά, που πλέον δεν τους χωράνε, σε χώρο που είχε χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο στους 2 Παγκόσμιους Πολέμους.
Και μόνο το γεγονός ότι στην έδρα του ΝΑΤΟ η σημερινή συνάντηση δεν παρουσιάζεται ως Σύνοδος Κορυφής, εκτιμάται από διάφορους κύκλους ότι αντανακλά δυσκολίες να παρουσιαστεί προς τα έξω μια εικόνα αρραγούς συμφωνίας με κοινές προσεγγίσεις και ομόφωνες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα όσα συζητούνται. 
«Δεν είναι μια κανονική Σύνοδος Κορυφής. Θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής το 2019 ή το 2020», έλεγε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων χτες το πρωί.
Σημεία - κλειδιά το μοίρασμα των βαρών και η ενεργότερη εμπλοκή σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ
Από τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο
Ανεξάρτητα πάντως από το πώς παρουσιάζεται η συνάντηση, το σίγουρο είναι ότι στην ατζέντα των σχετικών συζητήσεων περιλαμβάνονται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Περιγράφοντας το πλαίσιο των συζητήσεων αυτών ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως σήμερα θα γίνει 3ωρη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπό μορφή δείπνου εργασίας, με σημεία - κλειδιά της:
  • -- Το μοίρασμα των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, θέμα που βάζει διαρκώς ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα και να αναλάβουν μεγαλύτερες επιχειρησιακές ευθύνες. 
  • -- Δεύτερο σημείο - κλειδί της συζήτησης, είπε ο ΝΑΤΟικός, θα είναι «η πάλη ενάντια στην τρομοκρατία. Το τι κάνει το ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές. Εχουμε δείξει, ήδη, τι μπορούμε να προσφέρουμε στο Αφγανιστάν. Βοηθάμε με εκπαιδευτές και στελέχη να αναπτύξουν δυνατότητες οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σε Ιράκ, Ιορδανία και Νότια Αφρική, στην πάλη κατά της τρομοκρατίας», δείχνοντας προς την κατεύθυνση ακόμα πιο ενεργής εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε μια σειρά από «μέτωπα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με πρόσχημα πάντα την «πάλη ενάντια στην τρομοκρατία». 
902

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ
Συμφωνία στην επίθεση στους λαούς - κόντρες για τη μοιρασιά των βαρών

Πέμπτη 25/05/2017 - 23:05 - Ενημέρωση: Παρασκευή 26/05/2017 - 13:12
Την επίσημη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συρία και Ιράκ [όπου πιο πάνω] με πρόσχημα την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και την αύξηση των πολεμικών δαπανών όλων των χωρών - μελών προκειμένου να φτάσουν σε εθνικό επίπεδο το 2% του ΑΕΠ, αποφάσισαν οι αρχηγοί των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση έλαβε χώρα τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη και τα νέα επικίνδυνα σχέδια για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας και εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
«Ισχυρό μήνυμα» εμπλοκής στην επέμβαση στη Συρία
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη χτεσινή ενημέρωση

Πηγή: Associated Press
Στη συνάντηση, που έγινε επ' αφορμή των εγκαινίων των νέων γραφείων του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε η συμμετοχή και επισήμως του ΝΑΤΟ στο Συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», που όπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ,
«στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία», αλλά ταυτόχρονα «θα αποτελέσει και μια στέρεη πλατφόρμα πιο ενισχυμένης και πρακτικής υποστήριξης».
Στο ίδιο μοτίβο, του αντιτρομοκρατικού αγώνα,
  • Αποφασίστηκε η σύσταση ενός κόμβου συγκέντρωσης, ανάλυσης και διάχυσης κατόπιν στους «συμμάχους» πληροφοριών σχετικά με τη δράση των τρομοκρατών.
  • Αποφασίστηκε, ακόμα, να ορίσουν έναν «Συντονιστή» του ΝΑΤΟ στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.
Ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η συμμετοχή σε τέτοιο «αγώνα» δεν θα αφορά και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ επί του εδάφους, καθώς υπάρχουν χώρες, όπως Γερμανία και Γαλλία, που αντιδρούν λέγοντας πως έτσι επιταχύνουν μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία στη Συρία.
Δεύτερο σημείο που απασχόλησε τη Συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, ήταν η κατά τον Στόλτενμπεργκ «πιο δίκαιη κατανομή βαρών», μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπως επιμένει η κυβέρνηση Τραμπ.
Το «ποιοτικό» και άκρως επικίνδυνο στοιχείο των όσων συζήτησαν χτες, δεν είναι «απλά» ότι όλες οι χώρες θα πιάνουν το στόχο -όπως είχε συμφωνηθεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014- 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, χτες αποφάσισαν κάθε κράτος - μέλος να καταρτίζει κάθε χρόνο ένα «Εθνικό Σχέδιο», με το οποίο να ενημερώνει και να δεσμεύεται έναντι της λυκοσυμμαχίας για την τέτοια συνεισφορά του στους στόχους της.
Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική αστική τάξη γενικότερα, 
  • διεκδικούν δάφνες και σε αυτό το επίπεδο, καθώς πιάνουν το στόχο του 2%, και
  • στέλνουν μέσα και προσωπικό σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις, με έμφαση στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. 
Ζώνη που αρμόδιες στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν «ζώνη εθνικού συμφέροντος» και «ζωτικό χώρο» για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.
Ταυτόχρονα, καθότι η Ρωσία παραμένει πάντα στην ατζέντα τους, όπως τόνισε και ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνάντησης διακινήθηκαν και κάποια επιμέρους στοιχεία για τις πρόσθετες δυνάμεις που έχει προωθήσει, το τελευταίο διάστημα, το ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Πιέσεις από Τραμπ για αύξηση δαπανών
Στην άτυπη σύνοδο έγιναν εμφανείς και οι ενδοαστικές αντιθέσεις ανάμεσα στους εταίρους της λυκοσυμμαχίας για το μοίρασμα των βαρών αλλά και της λείας, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητά από τις χώρες μέλη να πληρώσουν «το μερίδιό τους».
Στην ομιλία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ o Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις χώρες - μέλη του να εστιάσουν στη μάχη εναντίον της «τρομοκρατίας» και της «ρωσικής απειλής», επαναδιατυπώνοντας την κριτική του απέναντι στις χώρες της Συμμαχίας που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά» στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στη μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ», τόνισε κατά την ομιλία του ο Τραμπ. «Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον (γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς) Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη - μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.