Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης: Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ − Νίκος Παπαναστάσης: Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά − Θανάσης Παφίλης: Αντιιμπεριαλιστικός αγώνας σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ − Δημήτρης Κουτσούμπας: Πάλη ενάντια στα μνημόνια, στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (4 VIDEO)

37η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
*
Μεγάλη εκδήλωση υποδοχής στον τερματισμό

Κυριακή 14/05/2017 - 20:14 - Ενημέρωση: Κυριακή 14/05/2017 - 20:52
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε η 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ. Εκεί, πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τους ειρηνοδρόμους με χειροκροτήματα και συνθήματα.
Την ίδια ώρα το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» τραγουδούσε «μη καρτεράτε να λυγίσουμε» και «όταν σφίγγουν το χέρι» ενθουσιάζοντας τον κόσμο. 
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση υποδοχής της 37ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

«Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη, τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις επεμβάσεις.
Συνδέουμε την καθημερινή πάλη του λαού μας ενάντια στα μνημόνια, στα αντιλαϊκά μέτρα, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με τον αγώνα ενάντια σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε οποιαδήποτε επέμβαση.
Για καμιά αλλαγή συνόρων στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο, για να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, να αποδεσμευτούμε απ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία, να μη συμμετέχουμε σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς και στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική.
Η φετινή Μαραθώνια Πορεία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις, για την ειρήνη και τη λαϊκή ευημερία». 

Ο Νίκος Παπαναστάσης, Αντισυνταγματάρχης ε.α. εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης  (ΠΣΕ) έκανε την κεντρική ομιλία. (Παρακάτω παρατίθεται ρεπορτάζ αλλά και ολόκληρες οι ομιλίες). 
Μετά το τέλος της μουσικής εκδήλωσης, υπενθυμίστηκε η Παγκρήτια Κινητοποίηση στην Αμερικανονατοϊκή Βάση στη Σούδα, την Κυριακή 29 Μάη, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17 Μάη στο Σύνταγμα και στα συλλαλητήρια της 18ης Μάη. 
Η ομιλία του Θανάση Παφίλη

Ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης χαιρέτισε τη Μαραθώνια Πορεία που γίνεται 54 χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη πορεία που πραγματοποιήθηκε από το Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του, συμπληρώνοντας τα εξής: 
«Χαιρετίζουμε την πλούσια δραστηριότητα, τις εκδηλώσεις που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα από την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Συμπορευόμαστε με το εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στη νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, με τα νέα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης».
Ο Θανάσης Παφίλης προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή μας είναι επικίνδυνες, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά. Προειδοποιούν ακόμα και για γενικευμένες στρατιωτικές συγκρούσεις. «Μέσα σε αυτή την ιμπεριαλιστική αλυσίδα ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων των ισχυρών, αλλά και των λιγότερο ισχυρών κρατών για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των χωρών, για τη διασφάλιση κερδών από τη ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, οδηγεί και στον πόλεμο με θύματα τους ίδιους τους λαούς, που σύρονται στο σφαγείο του πολέμου για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών.
Γι’αυτό όπως πια αποδεικνύεται κραυγαλέα από τη ζωή, αγώνας κατά του πολέμου σημαίνει αγώνας κατά των αιτιών που τον προκαλούν. Αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος που δεν εξανθρωπίζεται. Γι’αυτό και ο αγώνας για την ειρήνη είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος μόνο όταν στηρίζει και προωθεί την ανειρήνευτη πάλη των λαών για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε.
Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία και κάλεσε το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας τα εξής: «Αυτός ο ανταγωνισμός των ισχυρών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας έχει βάλει ολόκληρη την περιοχή στο χειρουργικό τραπέζι. Σε αυτό το μοίρασμα της περιοχής διεκδικούν συμμετοχή και οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις και των υπόλοιπων χωρών, βεβαίως μαζί και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η διεκδίκηση αυτή και ο ανταγωνισμός δεν έχει σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Το αντίθετο. Αυτά θυσιάζονται καθημερινά και θα θυσιαστούν και σε ενδεχόμενο πόλεμο για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται για τη λεία που θα εξασφαλίσει ο καθένας για λογαριασμό του.
Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο συντονισμός της δράσης των Ελλήνων εργαζομένων με τους εργαζόμενους της Τουρκίας και των άλλων λαών της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αλλά μπορεί να κληθούν με το αίμα τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, χαιρέτισε την παρουσία των συναγωνιστών Τούρκων συνδικαλιστών στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων στην Εργατική Πρωτομαγιά, καθώς και την κοινή διακήρυξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνυπέγραψαν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές. «Η ΕΕΔΥΕ και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες για το συντονισμό της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, όπως η τριμερής συνάντηση Επιτροπών Ειρήνης Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, καθώς επίσης και οι Διασκέψεις και η κοινή δράση με τα κινήματα των χωρών της Μ. Ανατολής», είπε.
Επίσης κάλεσε σε απόρριψη των θεωριών περί «εθνικής ενότητας», επισημαίνοντας: «Ο λαός μας και οι λαοί των άλλων χωρών δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το χαρακτήρα ενός ενδεχόμενου νέου πολέμου ή και πιο γενικευμένου. Ιμπεριαλιστικός και άδικος πόλεμος θα είναι ανεξάρτητα από επιτιθέμενους ή αμυνόμενους, γιατί θα είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμών της αστικής τάξης κάθε χώρας που δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Γι’αυτό και για το λαό μας και για τους άλλους λαούς η πάλη για την εδαφική ακεραιότητα, για τη μη αλλαγή των συνόρων, η υπεράσπισή τους συνδέεται με τον αγώνα ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που γεννά πολέμους, φτώχεια, ανεργία, προσφυγιά.
Γι’αυτό και πρέπει να απορριφθούν οι θεωρίες της εθνικής ενότητας που στην πραγματικότητα καλούν την εργατική τάξη και το λαό να χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού. Γι’αυτό και ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε όποια αστική κυβέρνηση διεξάγει τον πόλεμο. Γιατί είναι αυτές οι κυβερνήσεις που σήμερα θυσιάζουν τη ζωή και το μέλλον των εργαζόμενων και της νεολαίας στο βωμό της κερδοφορίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Είναι οι ίδιοι που αύριο θα τον στείλουν στο σφαγείο του πολέμου για τους ίδιους λόγους. Γι’αυτό και η εργατική τάξη, οι λαοί πρέπει να βάλουν στόχο τη δική τους εξουσία, τη δική τους κοινωνία, όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα είναι και ιδιοκτήτες του και νοικοκύρηδες στον τόπο τους, έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».
Επιπλέον στηλίτευσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με τις ευλογίες της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε: «Υπηρετεί με συνέπεια και χωρίς κανένα φραγμό, καμία αναστολή, τα συμφέροντα της αστικής τάξης για αύξηση του ενεργού ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, όπως λέει, της χώρας. Για τη διαμόρφωσή της ως εμπορικό και ενεργειακό κόμβο που έχει στόχο την αποκατάσταση των θέσεων της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου που έχουν υποστεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια».
Ο Θανάσης Παφίλης κάλεσε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, μαζί με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, να απαιτήσουν:
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
  • Επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.
  • Όχι στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Να κλείσει η βάση του θανάτου, η βάση της Σούδας.
  • Να κλείσουν τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ.
  • Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
  • Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Ο χαιρετισμός του Ν. Παπαναστάση

Eκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Παπαναστάσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Εμείς τα μέλη της Κ.ΕΘ.Α, απόστρατοι αξιωματικοί προερχόμενοι κι απ’ τους τρείς κλάδους των ΕΔ, αποτίουμε και σήμερα, μαζί σας, φόρο τιμής στους ήρωες του φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αποτίουμε φόρο τιμής στο δολοφονημένο απ’ το παρακράτος Γρηγόρη Λαμπράκη, στον εκτελεσμένο νεολαίο αγωνιστή Νίκο Νικηφορίδη, στις χιλιάδες των φιλειρηνιστών που αγωνιζόμενοι ακολούθησαν και ακολουθούν τα βήματά τους.
Συμπαρατασσόμαστε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον δύσκολο και τίμιο αγώνα αυτού του κινήματος, για ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά .
Ο Νίκος Παπαναστάσης στηλίτευσε την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «για ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις εγκληματικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή», καθώς και την «συνεχιζόμενη οικονομική αιμορραγία για τη χρηματοδότηση με δισεκατομμύρια της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία της ΚΕΘΑ για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Συρία, τους ανταγωνισμούς στη Μ. Ανατολή την Βόρεια Αφρική, κι αλλού στον κόσμο, προσθέτοντας:
«Εμείς, πρώην στελέχη των ΕΔ, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της πατρίδας μας, τα κυριαρχικά της δικαιώματά και την ασφάλεια και τα συμφέροντα του λαού μας. Το ίδιο θα κάνουμε όποτε κι αν παραστεί ανάγκη. Το ίδιο θα ζητήσουμε απ’ τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, απ’ τα στρατευμένα παιδιά μας, απ’ το λαό μας, αν ποτέ κληθεί να το κάνει.
Απευθυνόμαστε στους εν ενεργεία συναδέλφους μας στρατιωτικούς και τους λέμε γνωρίζοντας ότι το κατανοούν καλά ότι θεωρούμε απαράδεκτη, εγκληματική και καταστροφική την συνολική πολιτική απ’ την οποία απορρέει και η ολοκληρωτική παράδοση του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας της χώρας μας για την εξυπηρέτηση των σκοπών των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Η ευθύνη γι αυτό βαρύνει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, που εφαρμόζει με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η διατήρηση των ξένων πολεμικών βάσεων, η πρόσκληση για εγκατάσταση νέων, η δημιουργία στρατηγείων, η καθημερινή σχεδόν συμμετοχή τμημάτων των ΕΔ σε ασκήσεις, πότε με το ΝΑΤΟ, πότε με την ΕΕ, πότε με το Ισραήλ, είναι πρόβες ενός σχεδιασμένου πολέμου. Το λαϊκό κίνημα έχει χρέος αλλά και τη δύναμη, αυτό τον πόλεμο να τον αποτρέψει ακυρώνοντας τις πολιτικές συνθήκες που τον γεννά.
Η παραχώρηση στους δεσμώτες και τους δολοφόνους των λαών διευκολύνσεων στο Ελληνικό έδαφος, απολύτως αναγκαίων για την εκτέλεση των επιχειρήσεών τους, είναι ένοχη και ποτέ δεν θα νομιμοποιηθεί στην συνείδηση των λαού μας. Αυτό ήταν, είναι και θα αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να παραμείνει, η μεζούρα της διάστασης της λαϊκής θέλησης απ’ τη μια, με την ιταμή αντιλαϊκή πολιτική τους απ’ την άλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.