Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Καισαριανή - Χαϊδάρι: Για εκείνους που φτιάχνουν το βαθύ κόκκινο δάσος της Ιστορίας (4 VIDEO - 25 ΦΩΤΟ)


Τώρα ο δρόμος έστριψε απότομα
και με έβγαλε στο μοβ δάσος της Καισαριανής
μια ίλη ιππικού που ερχόταν
για ασκήσεις από το Χαϊδάρι
συγκρούεται με αγωνιστικές μοτοσικλέτες
λίγο μετά την εκκίνησή τους
Τα άλογα σηκώνουν τα μπροστινά πόδια τους
οι μηχανές τρομάζουν και χτυπάνε στα τυφλά
γίνονται όλα μια ασημένια σάρκα
με τα κεφάλια των αλόγων
σαν θαύματα να πέφτουν στο αιώνιο
το μοβ του δάσους γίνεται βαθύ κόκκινο
με πιτσιλιές και κομμάτια μετάλλου

Γιώργος Κακουλίδης
Μην Ακούς Τον Παράδεισο (2016)
_____
Για το ποίημα:
Μποτίλια σημείωση του τέλους

*

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τίμησαν τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές
Κυριακή 07/05/2017 - 17:00
Πλήθος κόσμου συμμετείχε και στις εκδηλώσεις της Κυριακής των Δήμων Καισαριανής και Χαϊδαρίου για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές. Οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το Σάββατο.

Απόσπασμα από την ομιλία του Μιχάλη Σελέκου
Στην Καισαριανή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο παλιό Δημαρχείο και ακολούθησε πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Στην κεφαλή ήταν νεολαίοι που κρατούσαν συμβολικά «χωνιά» του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και φώναζαν συνθήματα που ακουγόντουσαν τότε.
Ακολουθούσαν νεολαίοι που κρατούσαν πικέτες με τα ονομάτα των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας έριχναν κόκκινα γαρύφαλλα στο δρόμο, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Πατριωτισμός το δίκιο του λαού όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού», «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», «Το Μάη οι εργάτες πότισαν με αίμα, εμπρός λαέ σήκω και πολέμα», «Δόξα και τιμή στην Καισαριανή στο κάθε νεκρό κομμουνιστή».
Bντεο με πλάνα:
Παράλληλα από το Χαϊδάρι είχε ξεκινήσει λαμπαδηδρομία από το «Μπλοκ 15». Όταν οι λαμπαδηδρόμοι έφτασαν στην Καισαριανή τους υποδέχθηκαν οι Δήμαρχοι Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε μίλησε ο Κώστας Γαβριλάκης γραμματέας του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Καισαριανής ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας».

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος αναφέρθηκε στα σύγχρονα μηνύματα της θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών τονίζοντας ότι «τα ιδανικά, οι ιδέες, τα συνθήματα που γαλούχησαν και ενέπνευσαν τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής του 1944 αλλά και τόσους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της εργατικής τάξης παραμένουν επίκαιρα και αναγκαία όσο ποτέ».
Αναφερόμενος στην επαίσχυντη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σημείωσε ότι πρόκειται για «νεκροθάφτη όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει» και τόνισε ότι «αυτή η αντεργατική αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν θα έχει τέλος αν δεν δυναμώσει η λαϊκή πάλη, η ενότητα και η οργάνωση του λαού». (Η ομιλία του Ηλία Σταμέλου)
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στο Σκοπευτήριο εκ μέρους του ΚΚΕ από τη Λουίζα Ράζου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, εκ μέρους της ΚΝΕ από τον Μανώλη Ραπανάκη μέλος του ΚΣ, από το Δήμαρχο Καισαριανής, από το Δήμαρχο Χαϊδαρίου από Σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών.




***

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους την Πρωτομαγιά του ´44
(VIDEO-επάνω)
Σάββατο 06/05/2017 - 23:00 - Ενημέρωση: Κυριακή 07/05/2017 - 11:53
Τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του ‘44 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα ως αντίποινα για ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας τιμούν ο Δήμος Καισαριανής και ο Δήμος Χαϊδαρίου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μάη στο μαρτυρικό Μπλοκ 15, στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στα πλαίσια των κοινών εκδηλώσεων των δύο δήμων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και ο Παναγιώτης Κουβαράς, πρόεδρος του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καισαριανής, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Χαϊδαρίου, αντιπροσωπείες των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Περιστερίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Χαϊδαρίου κλπ. Στεφάνια κατέθεσαν οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Περιστέρι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, διαβάστηκαν μηνύματα των φυλακισμένων λίγο πριν οδηγηθούν στην εκτέλεση, ενώ ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, από τους ηθοποιούς Δ. Αλεξανδρή και Κ. Σαμαρά, διαβάστηκαν κείμενα από ποιήματα του Γ. Ρίτσου και αποσπάσματα από το λογοτεχνικό βιβλίο του Α. Φλουντζή.
Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του αγώνα με τον Μ. Ανδρουλιδάκη και την Ρ. Αντωνοπούλου.
Στην Καισαριανή, το Σαββάτο 6 Μάη,στις 6.30 μ.μ. έγινε αγώνας δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στο Σκοπευτήριο, ενώ στις 8.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο Σκοπευτήριο με τους «Υπεραστικούς».
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 7 Μάη ως εξής:
Χαϊδάρι:
Στις 9.30 π.μ. Λαμπαδηδρομία τιμής και μνήμης. Έναρξη από το Μπλοκ 15.
Καισαριανή:
Στις 9.30 π.μ. συγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» μέσω των οδών Εθν. Αντιστάσεως, Πανιωνίου και Ηρώων Σκοπευτηρίου.
Στις 11 π.μ. υποδοχή των λαμπαδηδρόμων και εκδήλωση τιμής στο χώρο του Μνημείου.
Στις 7 μ.μ. ανοιχτό μάθημα Ιστορίας με θέμα «Από τον Α' στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη.
Οι δύο δήμοι καλούν όλο το λαό, τους γονείς με τα παιδιά τους να αγκαλιάσουν τις πολιτικές - πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του 2ημέρου στις 6 και στις 7 Μάη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.