Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΚΚΕ: Αλληλέγγυο στο πλευρό των εγκλωβισμένων προσφύγων ‒ ΝΑΤΟΙ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-Ε(πώνυμη)Ε(ταιρεία): Σε ρόλο δεσμοφύλακα με «ανθρωπιστικό» σχέδιο και δουλειά στις φρεγάτες (Φωτό)


ΚΚΕ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Αλληλεγγύη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους εγκλωβισμένους -στη χώρα μας- πρόσφυγες
Σάββατο 27/02/2016 - 11:01 - Ενημέρωση: Σάββατο 27/02/2016 - 19:12
Αυξάνεται καθημερινά και ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, κι ενώ θέλουν να ταξιδέψουν προς την Βόρεια Ευρώπη, όπου όμως τα σύνορα παραμένουν κλειστά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ που καταδικάζει στον ξεριζωμό χιλιάδες ανθρώπους τους οποίους η ίδια προκαλεί στηρίζοντας και συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη είναι κλειστά και περίπου 4.000 πρόσφυγες είναι συγκεντρωμένοι περιμένοντας να ανοίξουν ενώ άλλοι 1.500 περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 20.000 πρόσφυγες είναι διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της χώρας και πολλοί από αυτούς κινούνται πεζή προς την Ειδομένη για να περάσουν τα σύνορα. Συγκεκριμένα ο αριθμός των προσφύγων:
REUTERS/Yannis Behrakis
Στα Διαβατά ανέρχεται στους 2.000
Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,
Στον Ελαιώνα 1.200
Στο Σχιστό 1.200
Στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες ενώ σήμερα το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου «Blue Star 1», μεταφέροντας 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο. Το πλοίο παρέλαβε 270 άτομα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο. Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 52 μετανάστες από την Κω.
Στο πλευρό των προσφύγων το ΚΚΕ
Στο πλευρό των εγκλωβισμένων -εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής- προσφύγων, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη των κομμουνιστών και του λαού στο δράμα που βιώνουν, οι ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ζητά τη διευκόλυνση των προσφύγων για τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού που θέλουν, με απευθείας πτήσεις από τις χώρες υποδοχής, με ευθύνη του ΟΗΕ. Επίσης, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ακόμη, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Την Παρασκευή στον Πειραιά όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν καραβιές προσφύγων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, προχώρησε σε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους μετανάστες που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. 

Κλιμάκιο της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των προσφύγων στο λιμάνι και το Σάββατο.

Στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δέλτα. Ενημερώθηκαν για τις υποδομές και τη λειτουργία του Κέντρου και διαπίστωσε τα προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Οι περίπου 2.000 πρόσφυγες, κύρια Σύριοι και Ιρακινοί, διαμένουν στους 180 οικίσκους και σκηνές των οκτώ ατόμων που έχουν τοποθετηθεί. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για θερμαντικά σώματα, προκειμένου να αντέξουν το κρύο και την υγρασία που είναι έντονα στην περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο την Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου. 

Στην Καρδίτσα, τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Νέο Μοναστήρι επισκέφτηκε την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία από την Κομματική Οργάνωση Καρδίτσας του ΚΚΕ όπου διαπίστωσε την ανυπαρξία οποιασδήποτε μορφής οργάνωσης, υποδομής και φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, που η τύχη τους έχει ουσιαστικά αφεθεί στην αλληλεγγύη των πολιτών και την αυτοθυσία κατοίκων της περιοχής. 

Σε ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες καλεί το λαό της περιοχής η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ με αφορμή τη δημιουργία κέντρων «φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών. Τον καλεί να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.

Την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στο χώρο του πρώην Ελληνικού, επισημαίνει η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που επισκέφθηκε το χώρο το πρωί της Παρασκευής, όπου βρίσκονταν 2.500 πρόσφυγες, ανάμεσά τους εκατοντάδες βρέφη με μόλις μία υπάλληλο να προσπαθεί να τακτοποιήσει την κατάσταση. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες επιθυμούσαν να αποχωρήσουν με κάθε τρόπο από το πρώην αεροδρόμιο, για να προσεγγίσουν τα σύνορα.  

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Επιβραδύνει τη μεταφορά από τα νησιά η κυβερνηση - σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η ΕΕ
Παρασκευή 26/02/2016 - 19:12 - Ενημέρωση: Σάββατο 27/02/2016 - 11:36
Η αυστηροποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, αποτελεί κοινή συνισταμένη των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους για τη διαχείριση του οξυμένου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταστρώνει σχέδιο -υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής επιχείρησης- για μετατρέψει τη χώρα μας σε «δεσμοφύλακα» χιλιάδων προσφύγων που θα εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, «αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την Μπερτό, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.
Παράλληλα, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Θέλουν την Ελλάδα «δεσμοφύλακα»
Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση που αναμένεται να εγκλωβίσει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν σήμερα να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.
Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σλοβενική αστυνομία.
Συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση
Την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για το κλείσιμο των συνόρων στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικού πολέμους, υλοποιεί μέχρι κεραίας και η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να περιορίσει τη ροή των προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο επιβράδυνσης των ροών, έως ότου διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας. Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες. Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
Ο Θ. Δρίτσας μίλησε για προσωρινά μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα έως μεθαύριο Κυριακή. Επίσης, αποκάλυψε εμμέσως ότι υπάρχει πρόταση για «φιλοξενία προσφύγων σε βραχονησίδες» του Αιγαίου, ισχυρίστηκε όμως ότι αυτό προϋποθέτει την δημιουργία υποδομών και απόσπασης πολλών αστυνομικών και Λιμενικών από τα άλλα νησιά, πέραν των ιστορικών συνειρμών που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο.
Πρόσφυγες σε πλοίο στη Λέσβο (Φωτό ΑΡ)
Συνεχίζονται οι τριβές με την Αυστρία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σήμερα το πρωί στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της να επισκεφτεί τη χώρα μας, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της διάσκεψης χωρών των δυτικών Βαλκανίων που ελήφθησαν την Τετάρτη στη Βιέννη. Οι αποφάσεις της διάσκεψης αντιμετωπίστηκαν με διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική κυβέρνηση και πιέσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ στη συνέχεια ανακλήθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στην Βιέννη. Σχολιάζοντας την ανάκληση της πρέσβεως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης έκανε λόγο για τακτική άμυνας απέναντι σε εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως είναι αυτή του κλεισίματος των συνόρων.
Έπιασε ...«δουλειά» το ΝΑΤΟ
Την Παρασκευή ξεκίνησε και η λειτουργία της αποστολής της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο. Η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου, ενώ η ναυαρχίδα του γερμανικού στόλου FGS-Bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η ΝΑΤΟική αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο, ενώ η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» έχουν επιστρέψει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.
Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.
Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.