«Μακροπρόθεσμα» αντιλαϊκά μέτρα για τη σωτηρία του κεφαλαίου
Το μείγμα φοροληστείας, περικοπών και αναδιαρθρώσεων συζητά η κυβέρνηση με το κουαρτέτοΑνοιχτά και απροκάλυπτα, για μια ακόμη φορά, ομολογείται ότι το «δημοσιονομικό κενό» θα συμπληρωθεί με αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, τόσο από την πλευρά της κατακρεούργησης των συντάξεων και των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, όσο και από την πλευρά της απογείωσης της φοροληστείας απέναντι σε φτωχομεσαίους αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.
Οι εκπρόσωποι, δε, του κουαρτέτου επιμένουν στην ανάγκη γρήγορης προώθησης των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (Ασφαλιστικό, Εργασιακά κ.λπ.), που ονομάζουν «ποιοτικές μεταρρυθμίσεις»...
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Προς άμεση κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού
«Προς άμεση κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού
Το γεγονός ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου, μόνιμου και «μακροπρόθεσμου» χαρακτήρα, βρίσκονται προ των πυλών, με το αποτέλεσμα για το λαό να είναι το ίδιο πικρό, ανεξάρτητα από το τελικό μείγμα (περικοπών κοινωνικών δαπανών, νέων φόρων, ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ.) που τελικά θα επιλεγεί, επιβεβαιώνουν με παρεμβάσεις τους, τόσο τα στελέχη της συγκυβέρνησης, όσο και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι, τόνισε χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Διευκρινίζοντας παραπέρα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει καταθέσει «σοβαρές προτάσεις» για το Ασφαλιστικό, για να προσθέσει πως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Ανοιχτά και απροκάλυπτα, για μια ακόμη φορά, ομολογείται ότι το δημοσιονομικό κενό θα συμπληρωθεί με αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, τόσο με την κατακρεούργηση των συντάξεων και των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, όσο και με την απογείωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς - συνταξιούχους, φτωχομεσαίους αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα.
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο:
- «Μακροπρόθεσμα η πρόταση πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν μόνιμο «μακροπρόθεσμο» χαρακτήρα.
- «Υπάρχουν όμως τώρα βραχυπρόθεσμα κάποια κενά και αυτά θα πρέπει να καλυφθούν». Αναφέρεται στα «κενά» που εντοπίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, που βέβαια «θα πρέπει να καλυφθούν», με την «εμπροσθοβαρή» κλιμάκωση του αντιλαϊκού προγράμματος, όπως ακριβώς έχει υποδείξει και το ΔΝΤ.
- «Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες προτάσεις, για να πάψει να υπάρχει αυτό το χάσμα. Και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας το χαρακτήρα των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως είπε, «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι αρχές θα πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».
- Παράλληλα, δείχνοντας... «κατανόηση» στη συγκυβέρνηση, προανήγγειλε την αντιλαϊκή κλιμάκωση, λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά δύσκολες για την κοινωνία, όμως είναι πρωταρχικής σημασίας να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015».
Επιπλέον, σχολίασε: «Η λιτότητα αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου προγράμματος, προκειμένου να επιστρέψουμε σε υγιή δημοσιονομικά. Είναι αναγκαίο για όλους μας να νοικοκυρεύουμε τα πράγματα στις χώρες μας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σημειώνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή,με δεδομένη την τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».
«Κερασάκι» η ελάφρυνση του κρατικού χρέους
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάπριελ, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες σημειώνει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις, θα χρειαστεί να βρούμε τρόπους, προκειμένου να μειώσουμε περαιτέρω τα χρέη της Ελλάδας (...). Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση χρέους π.χ. με τη μορφή μεγαλύτερων χρόνων και μειωμένων επιτοκίων. Διότι συνεχόμενες περικοπές εισοδήματος δεν θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί, αλλά, αντιθέτως, θα έχουν ως αποτέλεσμα κοινωνικές διαμαρτυρίες και θα κάνουν τη χώρα μη κυβερνήσιμη».
Σε αυτό το πλαίσιο, η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους λανσάρεται ως το «καρότο» για τα αντιλαϊκά μέτρα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της «πρώτης» αξιολόγησης, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί το «κερασάκι», αφού θα συνοδευτεί από νέα κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.
Παράλληλα, το άρθρο του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού βρίθει από αγοραίο αντικομμουνισμό. Με αφορμή τα παζάρια για τη Ζώνη Σένγκεν, ο Ζ. Γκάμπριελ αναφέρεται σε... «θαρραλέα κινήματα για την δημοκρατία» στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Γερμανική ΛΔ και την πρώην Τσεχοσλοβακία, που «νίκησαν την δικτατορία και κατέστησαν δυνατό το άνοιγμα των συνόρων», το άνοιγμα δηλαδή της δυνατότητας του κεφαλαίου να βγάλει νέα κέρδη από την εκμετάλλευση των λαών τους.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, στο πλαίσιο ενημέρωσης του συμβουλίου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, φέρεται να επισήμανε ότι όσα ανέφερε στο πρόσφατο άρθρο του ήταν τα ίδια με αυτά που υπέδειξε στο τελευταίο συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στο οποίο μετείχε και ο ίδιος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη «ισορροπίας» ανάμεσα στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με το ζήτημα «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το «πρωτοκλασάτο» στέλεχος του ΔΝΤ, «παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα»...
Συγκυβέρνηση: «Αισιοδοξία» για την «αξιολόγηση»
Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» έως τα τέλη Μάρτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης. Μιλώντας στο «MEGA» είπε πως έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται τα τέσσερα βασικά θέματα: Ασφαλιστικό, δημόσια οικονομικά έως το 2018, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ωριμάσει, ενώ εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου σε δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, τα δημοσιονομικά μέτρα εμπεριέχουν την εκτίναξη των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών, τόσο με την απογείωση της φορολογίας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες, όσο και μέσω της υπό διαμόρφωση νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς - συνταξιούχους.
Αποκαλυπτική είναι και η επίσημη «διάψευση» από το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο «τα δημοσιεύματα σχετικά με αναδρομική έκτακτη εισφορά στη φορολογία εισοδήματος είναι, εντελώς ανυπόστατα». Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική διάψευση αφορά μόνο στην «αναδρομικότητα» της νέας έντασης της φοροληστείας και όχι βέβαια στη διόγκωση της φορολογίας πάνω στα λαϊκά εισοδήματα της φετινής χρονιάς, που βρίσκεται «προ των πυλών».
Ζητούμενο της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, άλλωστε, είναι η επιβολή μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, ενώ τα όποια «έκτακτα μέτρα» αποτελούν μια ακόμη εφεδρεία για τη συμπλήρωση των «δημοσιονομικών κενών».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε χτες με τους πρέσβεις της Βραζιλίας και της Ινδίας. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και ενημέρωσε για την εξέλιξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης».
Μήνυμα σε Γερμανούς «επενδυτές»
«Επιθυμούμε να απευθυνθούμε, δυνατοί πλέον, και σε ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα», τονίζει από την πλευρά του, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, ενώ επισημαίνει ότι «σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μας».
Οπως είπε, εδώ και πολύν καιρό υπάρχει στενή συνεργασία με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι «Fraport», «Lidl», «Hochtief», «Tui» και «Beiersdorf».
Καταλήγοντας, αποστέλλει μήνυμα στους επενδυτές λέγοντας: «Στην Ελλάδα προσφέρονται καλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/2/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.