Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

«Μικρή ΔΕΗ», μεγάλα μονοπώλια – Οι 4 ελευθερίες: Ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ ή ο πυρήνας της ΕΕ; – Ξεκίνησε τα μεσάνυχτα η απεργία των εργαζομένων – Απειλεί η Κυβέρνηση


1. Ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων,
2. Ελευθερία στην κίνηση των εμπορευμάτων,
3. Ελευθερία στην κίνηση των υπηρεσιών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, παραλίες, υγεία, εκπαίδευση...)
4. Ελευθερία στην κίνηση του εργατικού δυναμικού
(Συνθήκη του Μάαστριχτ)
 Η πολιτική «απελευθέρωσης» είναι η αιτία

Το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», που από χτες συζητιέται στη Βουλή, είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά αντιλαϊκές ανατροπές στον τομέα της Ενέργειας, την τελευταία τουλάχιστον 20ετία, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που προωθείται ενιαία στην ΕΕ.

Η στρατηγική αυτή, ανεξάρτητα από τον τρόπο και τους ρυθμούς που προωθούνταν σε κάθε φάση και σε κάθε κράτος - μέλος, υπηρετούσε πάντα και υπηρετεί τον ίδιο στόχο:
  • Να προσελκύσει συσσωρευμένα κεφάλαια στον τομέα της Ενέργειας, να ανοίξει νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο, σε βάρος των εργαζομένων και της ανάγκης του λαού για φτηνή Ενέργεια.
Αυτό το σκοπό υπηρετούσαν οι προηγούμενοι νόμοι (Ν. 1914/90, Ν. 2773/99, ΠΔ 333/2000, Ν. 3426/2005, Ν. 4001/2011, Ν. 4237/2014), με τους οποίους η ΔΕΗ μετοχοποιήθηκε, ιδιωτικοποιήθηκε μερικώς, παρέδωσε κομμάτι της παραγωγής και των κοιτασμάτων λιγνίτη σε ιδιώτες.
  • «Ωρίμανση» αυτής της διαδικασίας είναι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», όπως επίσης η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η ιδιωτικοποίηση ενός επιπλέον 17% της μητρικής ΔΕΗ ΑΕ, που θα ακολουθήσει.
Ο αγώνας των εργαζομένων για να μην προχωρήσει ο νέος γύρος απελευθέρωσης είναι δίκαιος και πρέπει να στηριχθεί απ' όλο το λαό.
Πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να κινδυνολογήσει, να επαναφέρει λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού», που είχαμε ζήσει σε παλιότερες περιπτώσεις (π.χ. ναυτεργάτες κ.λπ.).
Χρειάζεται να εκφραστεί η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, γιατί το θέμα της απελευθέρωσης της Ενέργειας αφορά όλο το λαό και όχι μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Μπορεί, όμως, να υπάρξει ουσιαστική αντιπαράθεση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», αν αυτή δεν παίρνει υπόψη και δε στοχοποιεί την απελευθέρωση και τη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου που την επιβάλλει;
  • Η απάντηση είναι «όχι».
Από αυτήν τη σκοπιά, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, που καταφέρονται μόνο ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αφήνουν στο απυρόβλητο ή εξωραΐζουν την απελευθέρωση, μόνο τυχαία δεν είναι.
Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση της Ενέργειας με άλλους όρους.
  • Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σαν «εκτέλεση συμβολαίου προς όφελος των πιστωτών και της εγχώριας διαπλοκής», όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή», αποσπώντας συνειδητά τις εξελίξεις από τη στρατηγική της απελευθέρωσης και την ΕΕ.
Γι' αυτό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εξασφαλίζει πραγματικές συνθήκες ανταγωνισμού και ότι «απελευθέρωση της αγοράς σημαίνει πολλές εταιρείες παραγωγής Ενέργειας και όχι ιδιωτικοποίηση της μίας δημόσιας εταιρείας».
  • Δηλαδή, «ναι» στην απελευθέρωση και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά με διαφορετικούς όρους από αυτούς που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Τα ίδια, όμως, λέει και η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που τα προηγούμενα χρόνια έβαλε πλάτη για να προχωρήσει η απελευθέρωση.
Δεν πάει πολύς καιρός, που το Νοέμβρη του 2010 σημείωνε ότι:
  • «Η λύση του προβλήματος ότι οι ιδιώτες δεν έχουν πρόσβαση στο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά είναι να δημοπρατηθούν τα κοιτάσματα που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και οι ιδιώτες να υλοποιήσουν τις άδειες που έχουν εδώ και χρόνια για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων»!
Μια τέτοια γραμμή είναι σαφές ότι δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα.
Χρειάζεται, λοιπόν, ο αγώνας για την απόσυρση του νομοσχεδίου να συνδυαστεί με την πάλη συνολικά ενάντια
  • Στην απελευθέρωση της Ενέργειας,
  • Στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ,
αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.
Από χτες τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν οι 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σήμερα στην Πτολεμαΐδα (10 π.μ., Παλιό Πάρκο) και...

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Στιγμιότυπο από την περιφρούρηση παλιότερης απεργίας στη ΔΕΗ (Eurokinissi)

Νέες απειλές εκτόξευσε χτες η κυβέρνηση προς τους εργαζομένους της ΔΕΗ, σε περίπτωση που εξαιτίας της απεργίας τους διακοπεί η τροφοδοσία του δικτύου με ηλεκτρικό ρεύμα.Ενδεικτικές είναι οι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.