Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

CAP, όπως Capitalism: «Λουκέτο» στην ΕΒΖ ‒ ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Να μπει φρένο στην πολιτική που φέρνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φτώχεια ‒ ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ: Δεν είναι μονόδρομος ο ξεριζωμός μας ‒ ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση

Έρχεται «λουκέτο» για δυο ακόμα εργοστάσια ζάχαρης
Ανάστατοι οι εργαζόμενοι και χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί. Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, σε Σέρρες και Ορεστιάδα
Κάλεσμα σε συντονισμένο αγώνα, για να μην κλείσουν τα εργοστάσια ζάχαρης και να μην πουληθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), απευθύνει το ΚΚΕ στους εργαζόμενους, τους τευτλοκαλλιεργητές και συνολικά τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους - καταναλωτές.
Τους καλεί να παλέψουν για να μπει φρένο και να ανατραπεί η ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, που φέρνει τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα, την ανεργία.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του ΚΚΕ, χτες στελέχη του Κόμματος περιόδευσαν στα εργοστάσια τηςΕΒΖ στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, που η διοίκηση σχεδιάζει να κλείσει, επικαλούμενη την οικονομοτεχνική μελέτη - σχέδιο αναδιάρθρωσης που της κατέθεσε η ιδιωτική εταιρεία «συμβούλων» «Kantor».
Στα δυο εργοστάσια απασχολούνται συνολικά 110 άτομα.

[Βλέπε από Μποτίλια: ΕΒΖ: Λέγε με ΚΑΠ, όπως ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (VIDEO) ‒ ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Περιοδεία του Σωτήρη Ζαριανόπουλου στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Την πρόθεσή της να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες , ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 Ιούλη στους εργαζόμενους η Διοίκηση της  Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.  Η οριστική απόφαση...]

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση της ΕΒΖ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να αναστείλει άμεσα τη λειτουργία των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί πιθανότατα αύριο Τετάρτη.
Μια ισχυρή ένδειξη των προθέσεων της διοίκησης να βάλει λουκέτο είναι και το γεγονός ότι στα δυο αυτά εργοστάσια δεν προσλήφθηκαν φέτος καθόλου εποχικοί εργαζόμενοι, σε αντίθεση με το τρίτο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.
Η διοίκηση της ΕΒΖ, προκειμένου να προλάβει αγωνιστικές αντιδράσεις, μιλά για μεταφορά του 50% του προσωπικού των δύο εργοστασίων στο εργοστάσιο που θα συνεχίσει να λειτουργεί, στο Πλατύ Ημαθίας.
Επίσης, όσοι δεν μεταφερθούν, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στη συντήρηση των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες, στην παραλαβή των τεύτλων και την αποστολή τους στο εργοστάσιο του Πλατέως.
Πορεία συρρίκνωσης
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι καθώς βλέπουν ότι η πορεία συρρίκνωσης της ΕΒΖ συνεχίζεται και το λουκέτο έρχεται όλο και πιο κοντά.
Η πορεία αυτή ξεκίνησε το 2005, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς, πούλησαν το 50% της μέχρι τότε ποσόστωσης ζάχαρης της χώρας, που ήταν 318.000 τόνοι.
Στην πορεία αυτή, εξαιτίας και της τιμολογιακής πολιτικής που ακολούθησε η ΕΒΖ, χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα από τα 428.000 στρ. το 2005, φέτος να έχουν καλλιεργηθεί μόλις 78.000 στρ.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η ΕΒΖ έκλεισε τα εργοστάσιά της σε Λάρισα και Ξάνθη και μείωσε δραματικά το προσωπικό στα υπόλοιπα τρία.
Σήμερα, στην εταιρεία εργάζονται 265 εργαζόμενοι από τους 1.300 που απασχολούνταν μέχρι πριν από 10 χρόνια. Ειδικότερα, 105 είναι οι εργαζόμενοι στο Πλατύ, 59 στις Σέρρες, 50 στην Ορεστιάδα και 50 στις κεντρικές υπηρεσίες.
Σήμερα ακόμα και από αυτή την ποσόστωση των 160.000 τόνων, παράγονται στην Ελλάδα μόνο οι 40.000 τόνοι, από 3.000 τευτλοπαραγωγούς.
Από τους 120.000 τόνους που υπολείπονται, το μεγαλύτερο μέρος παράγεται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται από τις θυγατρικές της στη Σερβία.
Η αναστολή λειτουργίας των δύο εργοστασίων, στην πραγματικότητα σημαίνει οριστικό λουκέτο.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι αντίστοιχη θα είναι και η μοίρα του τρίτου εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, αν προχωρήσουν τα σχέδια διοίκησης, κυβέρνησης, μονοπωλίων.
[Βλέπε ό.π.π. Μποτίλια]
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ
Κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν το κλείσιμο κανενός εργοστασίου.
Να παλέψουν μαζί με τους αγρότες και όλο το λαό για την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας. Ξεκαθάρισαν ότι αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Ο Γ. Ζιώγας ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και η οποία με βάση τον κανονισμό θα πρέπει να συζητηθεί την Πέμπτη.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα φέρουν το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ, σήμερα προγραμματίζει πλατιά εξόρμηση στην πόλη και τα χωριά, με την ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα εργοστάσια ζάχαρης και την τευτλοκαλλιέργεια.
Αντίστοιχα, στην Ορεστιάδα, η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την ΕΒΖ.
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΚΟ Ορεστιάδας επισκέφθηκε το εργοστάσιο όπου συναντήθηκε με το διευθυντή και μίλησε με τους εργαζόμενους.
Προσπάθεια εκτόνωσης
Στον αντίποδα, το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις φορέων σε Σέρρες και Ορεστιάδα.
Αποφασίσθηκε η δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο των εργοστασίων.
Στη σύσκεψη της Ορεστιάδας, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου, κλήθηκαν βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και της ΔΑΚΕ (υφυπ. Παιδείας Α. Δερμεντζόγλου, Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, εκπρόσωπος του υφυπ. Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλου, κλπ.).
Από τις τοποθετήσεις των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων της συγκυβέρνησης, αποκαλύφθηκε η πρόθεσή τους να προσανατολίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων σε συναντήσεις και συζητήσεις και ταυτόχρονα να επενδύσουν στο «διαίρει και βασίλευε», καλλιεργώντας την αντιπαράθεση μεταξύ των εργοστασίων, με τοπικιστικά κριτήρια.
Πρόκειται για τους ίδιους που στηρίζουν διαχρονικά και υλοποιούν τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενώ κάνουν πως βγαίνουν στα κεραμίδια όταν οι συνέπειες σκάνε στην πλάτη του λαού.
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργάτες - αγρότες να παλέψουν μαζί
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:
«Βλέπουμε μια ακόμη επιχείρηση, ικανή με την παραγωγή ζάχαρης να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες με διασφάλιση εργασίας για τους εργαζόμενους και επάρκειας για τον Ελληνα καταναλωτή, να οδηγείται σε λουκέτο, σπρώχνοντας στην ανεργία τους εργαζόμενους και στη διεύρυνση της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας από εισαγωγές προϊόντων, που μπορούμε να παράγουμε σαν χώρα σε επάρκεια και ποιότητα.
Αντί να προχωρήσει η χώρα μας στην οργάνωση του τομέα της ζάχαρης, σύμφωνα με τις εγχώριες ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητές της από το 2017 που καταργούνται από την ΕΕ οι ποσοστώσεις ζάχαρης, προχωράει στο ξεπούλημα ενός ακόμη παραγωγικού κλάδου.
Αποδείχνεται ακόμη μια φορά ότι μέσα στα πλαίσια συμμετοχής στην ΕΕ των μονοπωλίων, καμιά θετική εξέλιξη δεν μπορεί να προκύψει για το λαό και τη χώρα μας.
Πρόκειται για εγκληματική τακτική σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και μάλιστα για ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι.
Και αυτό να συμβαίνει την ίδια στιγμή που παραχωρούνται προκλητικά και σκανδαλώδη προνόμια και παροχές σε καπιταλιστές, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, για να φέρουν ξένες επενδύσεις.
Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους τευτλοκαλλιεργητές και συνολικά τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους καταναλωτές,
  • Να μην επιτρέψουν το κλείσιμο των εργοστασίων.
  • Να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που
  • με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό,
  • με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και
  • με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες,
θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, καλύτερο εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.
Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, που φέρνει τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα, την ανεργία».
Με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, το ΚΚΕ ρωτάει:
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης»;
‒Γιατί δεν παράγεται ολόκληρη η ποσότητα των 160.000 τόνων στα υπάρχοντα εργοστάσια της ΕΒΖ;
‒Τι προγραμματισμός υπάρχει για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και εγχώριας παραγωγής ζάχαρης από την κυβέρνηση;
Κοινή ανακοίνωση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ
Με κοινή ανακοίνωση, οι Γραμματείες Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα:
«Και αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου οδηγεί σε κλείσιμο εργοστασίων, την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών.
Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών στρωμάτων και περνάει μέσα από την ανυπακοή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα μονοπώλια, στα κόμματά τους.
Δεν είναι μονόδρομος ο ξεριζωμός μας. Ενωμένοι όλοι μαζί εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Ζάχαρης, τευτλοκαλλιεργητές και μικροί αγρότες, επαγγελματίες, με κοινό αγώνα να αποκρούσουμε το κλείσιμο των εργοστασίων Ζάχαρης.
Να οργανώσουμε τον αγώνα για μέτρα άμεσης ανακούφισης του λαού από την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τη λαίλαπα των φόρων και των χαρατσιών.
Ο τόπος και ο λαός μπορούν να ζήσουν
  • αν δεν τους κατακλέβουν τα μονοπώλια και Ευρωπαϊκή Ενωση
  • αν ο πλούτος περάσει στα χέρια τους,
  • για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μεγάλων συμφερόντων».
Βλέπε επίσης από 902:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.