Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων και η (μικρο)αστική κουλτούρα του πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού (για μια χούφτα δολάρια)

Η (μικρο)αστική κουλτούρα του πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού

Κάποιοι φίλοι επικοινώνησαν μετά τη χθεσινή μου ανάρτηση τη σχετική με τον Τρουφαλντίνο του Γκολντόνι στο έργο του “υπηρέτης δύο αφεντάδων” (βλ.κάτω).

Η απάντησή μου είναι απλή: βιώνουμε την πιο κομφορμιστική περίοδο των μεταπολιτευτικών χρόνων, γεγονός που δημιουργεί μια τραγελαφική κατάσταση, η οποία στη συνέχεια —παρά τα περιτυλίγματα ωραιοποίησης—, προκαλεί όχι μόνο αδιέξοδη θλίψη και αδιάλειπτη οδύνη αλλά κι επικίνδυνη σύγχυση.

Στη βιοθεωρία του (μικρο)αστικού πυρήνα κυριαρχεί το είδος πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού, του οποίου οι εκπρόσωποι διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην α-σκεψία ή, άλλως, στην πολιτική αφασία.

Α-σκεψία και πολιτική αφασία όχι μόνο συγκαλύπτουν την υποκρισία, αλλά —κυρίως— εξισώνονται με την εμμονική προσαρμογή στις απαιτήσεις του ηγεμονικού λόγου.

Ωστόσο αυτή η προσαρμογή, συνώνυμη της γλωσσικής και ιδεολογικής υποταγής σε κάθε ιμπεριαλιστικό και κεφαλαιοκρατικό σχεδιασμό, αποξηραίνει κάθε δυνατότητα σκέψης και κρίσης.

Εξού και η ανάδειξη προτύπων (μικρο)αστικής κουλτούρας, τα οποία και μορφοποιούνται μέσα από πρόσωπα που διακρίνονται για τον πολιτικό τους αριβισμό και οπορτουνισμό.

Ο Λένιν θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη το
υ σοσιαλισμού την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.

«Αερόστατα εξελιγμένα» αποκαλεί ο Gaber (βλ. πιο κάτω το σχετικό τραγούδι) τους απανταχού κομφορμιστές, οπορτουνιστές και αριβίστες. Ταυτόχρονα αυτόκλητοι και μη συνήγοροί τους επιχειρούν να δικαιολογήσουν την αδίστακτη πορεία τους με στόχο να δημιουργήσουν ένα ακροατήριο εθισμένο στην φυσικοποίηση του τερατώδους.

Τούτων δοθέντων, να θυμίσω τον “Κομφορμίστα”, το αριστούργημα του Μοράβια- που έγινε και ταινία από τον Μπερτολούτσι: ένας νεαρός Ιταλός, θέλοντας να ικανοποιήσει τον... κομφορμισμό του, υπηρετεί άκριτα το φασισμό.

Κώστας Γουλιάμος fb

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________

Για την αφίσα βλέπε εδώ:

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ο κομμουνιστής Ντάσιελ Χάμετ (27.5.1894 – 10.1.1961), ο «Κόκκινος Θερισμός», ο αριστερός σαμουράι Τσίπρας και ο υπηρέτη δύο αφεντάδων... ΣΥΡΙΖΑ ή Για μια χούφτα δολάρια

*

O Τρουφαλντίνο του Γκολντόνι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.