Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Η αισθητική της οικονομίας (και τούμπαλιν)

Κώστας Γουλιάμος (*)

Η αισθητική της οικονομίας

Ο Mallarmé είναι ενδεχομένως ο μόνος από τη λογοτεχνική επικράτεια που διέγνωσε την αναλογική σχέση αισθητικής και πολιτικής οικονομίας.

Μετά περίπου από μια 20ετία, ο Freud διατύπωνε τη θέση περί αισθητικής καθοδηγούμενης από την οικονομία.

Θα με ρωτήσετε βέβαια, προς τι όλη αυτή κουβέντα. Απλά... γίνεται πλέον επικίνδυνη η αντιαισθητική του λόγου που επιβάλλει ο καπιταλισμός και ο τεχνοκρατικός του ορθολογισμός μέσα από την εμμονική ανάδειξη ενός ζωώδους υλισμού, καθώς και την προκλητική εμπορευματοποίηση της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής.

Αν κανείς θέλει να ιχνηλατήσει την ιδεολογία του αντιαισθητικού, ας ανατρέξει σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, των μελών της κυβέρνησής του, αλλά και εκπροσώπων του αστικού πολιτικού συστήματος.

Βέβαια, το αντιαισθητικό δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της πολιτικής. Διαχέεται και στα πεδία του πολιτισμού. Εκεί σ` ένα μεγάλο βαθμό λογοτέχνες και καλλιτέχνες εκφράζονται με τρόπο συγκεχυμένο (η έννοια της σύγχυσης είναι κάτι διαφορετικό).

Έτσι καταλήγουμε στην αποθέωση του συγκεχυμένου δίπολου «αισθησιασμού & αισθητικής».

Και πρόδηλα σε μορφές αυτοπειθάρχησης, παγκοσμιοποιημένου πραγματισμού, επικοινωνιακής «λογικότητας» και κανονικοποίησης/ομαλοποίησης του τερατώδους μέσω επιτήρησης και ελέγχου.

Θα έλεγα πως όσο το αισθητικό αφομοιώνεται στην επικράτεια της καπιταλιστικής οικονομίας και του τεχνοκρατικού του ορθολογισμού, τόσο περισσότερο μειώνονται οι κίνδυνοι για την κυρίαρχη τάξη.

Να θυμίσω και τις σχετικές θέσεις του Marx για το αισθητικό στα Grundisse, τα Φιλοσοφικά Τετράδια και την 18η Μπρυμαίρ. Μποτίλια Στον Άνεμο

Κώστας Γουλιάμος fb

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.