Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Η καρτελοποίηση της αστικής πολιτικής

Κώστας Γουλιάμος (*)

Η καρτελοποίηση της αστικής πολιτικής

Ήδη στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα —και όχι μόνο— αποτυπώνεται το φαινόμενο ενός ραγδαίως εντεινόμενου πολιτικού υβριδισμού ή/και πολιτικής μετάλλαξης που έχει μετατρέψει τ’ αστικά κόμματα σε αποϊδεολογικοποιημένα κόμματα-καρτέλ.

Ως βασικό τους στόχο έχουν την προσέλκυση και διατήρηση ψηφοφόρων μέσω της κατανομής αγαθών (επιτροπές, συμβούλια κλπ) που προσφέρει το κράτος.

Την έννοια του «κόμματος-καρτέλ» εισήγαγαν στη διεθνή βιβλιογραφία πριν από μια 20ετία οι P. Mair και R. Katz.

Έκτοτε παρατηρούμε αυτό τον κομματικό τύπο να ανταποκρίνεται ή/και να ταυτίζεται με τα μέτρα και τα σταθμά των καπιταλιστικών πρακτικών της ΕΕ και, συνάμα, να καθοδηγείται από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ήτοι να στοιχίζεται με τα στρατηγικά σχέδια του ιμπεριαλιστικού άξονα.

Η ανάδυση των «κομμάτων-καρτέλ» έρχεται σε μία περίοδο στην οποία οι στόχοι της αστικής πολιτικής εξαντλούνται στη διαχειριστική λογική, η οποία συν τοις άλλοις ενισχύει το στοιχείο της σύμφυσης με τον ηγεμονικό λόγο, όπως και της σύγκλισης επί θεμάτων μείζονος σημασίας.

Το αποτέλεσμα είναι η εκκόλαψη μορφών «διακομματικής συμπαιγνίας» που, ως τέτοια, ενισχύει τους δείκτες πολιτικής αποχής και αδιαφορίας.

(φωτ: Laurent Dudot) Μποτίλια Στον Άνεμο

Κώστας Γουλιάμος fb

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.