Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Ο λόγος του εντέχνως ψευδολογείν και η “πράσινη (αγγλο-ιμπεριαλιστική) γραμμή”

Κώστας Γουλιάμος (*)

Ο λόγος του εντέχνως ψευδολογείν

Την ισχύ του λόγου διατύπωσε ο Πλάτωνας στον “Φαίδρο” (267 a-b). Αντίθετα, ο Θουκυδίδης μίλησε για την αλλοτριωτική ισχύ της γλώσσας “... καὶ τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν τῇ δικαιώσει” (3.82.4).

Ο Τσόμσκι στις οξυδερκείς αναλύσεις του “Για τη φύση και τη Γλώσσα” δείχνει πώς ακριβώς γίνεται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης με τη δημιουργία επίπλαστων αναγκών, φράσεων κι εκφράσεων.

Και, βέβαια, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης κορυφώνεται, μεταξύ άλλων, με τη χρήση της “διπλής γλώσσας” (double-talk) της παραπληροφόρησης, που ως τέτοια εμφανίζεται με πολλά πρόσωπα.

Σε αυτό ειδικότερα το πλαίσιο, η γλώσσα γίνεται μηχανισμός ελέγχου της σκέψης.

Εξού και η ρήση του Norman Fairclough:

“να ασκείς εξουσία μέσα από την εκμαίευση συγκατάθεσης ή, τουλάχιστον, συναίνεσης απέναντι σ’ αυτήν”.

Τυπικό παράδειγμα το πάλαι ποτέ γλωσσάρι της συμφιλίωσης, το οποίο σαφώς και φλέρταρε με την πολιτική νομιμοποίηση της Τουρκικής κατοχής.

Και βέβαια η χρήση του όρου “πράσινη γραμμή”, καθαρά αγγλο-ιμπεριαλιστικής κοπής.

Την χάραξε ο Άγγλος αξιωματικός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Captain Mark Hobden, την ημέρα των Χριστουγέννων του 1963.

Κι ενώ ο επίσημος όρος “Παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο” ή “Νεκρή Ζώνη”, εμείς πάντα επιμένουμε... αγγλο-ιμπεριαλιστικά, με αποτέλεσμα και ο ούτω καλούμενος “ξένος παράγοντας” να φυσικοποιεί το τερατώδες.

Ωστόσο, όλη αυτή η κυνική χρήση απενοχοποίησης της Κατοχής μέσα από φράσεις “διπλής γλώσσας” (double-talk) ή/και εκφράσεις τετελεσμένων, δημιουργεί εθισμό στην ωμότητα.

Απηχεί την εργαλειοποίηση της Κατοχής από τους μηχανισμούς ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Γι’ αυτό και όλες αυτές οι συστηματικές και συστημικές χρήσεις λόγου του εντέχνως ψευδολογείν. Μποτίλια Στον Άνεμο Οδηγητής

Κώστας Γουλιάμος fb

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.