Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

«Νικήσαμε»! 1 Ιούλη επιστρέφουν στην εργασία μετά από 6 χρόνια αγώνα οι 11 εργαζόμενοι της εταιρείας σούπερ μάρκετ «Market In» στα Γιάννενα — Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στη «Market In» και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό: Το κάναμε όλοι οι εργαζόμενοι, δεν ήμασταν μόνο εμείς οι 11. Από 1η Ιούλη η εργοδοσία της "Market In" δεσμεύτηκε να μας πάρει πίσω για δουλειά και θα γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά (VIDEO)

Βλέπε και:


Market In: Στις αγορές του ΣΥΡΙΖΑ με τους πραματευτάδες − Κι η εργοδοσία αρνείται να εφαρμόσει δικαστική απόφαση

*

*

«Νικήσαμε»! Την 1 Ιούλη επιστρέφουν στην εργασία μετά από 6 χρόνια αγώνα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Δευτέρα 19/06/2023 - 12:21

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με το σύνθημα «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» υποδέχτηκαν την είδηση της νίκης του αγώνα των 11 εργαζομένων της εταιρείας σούπερ μάρκετ «Market In» στα Γιάννενα οι δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι που συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από το κατάστημα της Χαριλάου Τρικούπη.


Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει πλήρως τους εργαζόμενους. Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και υποχρεώνει την εργοδοσία να τους απασχολήσει αναδρομικά από το 2017 και ταυτόχρονα να τους καταβάλει μισθούς και ασφάλιση για όλα αυτά τα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις που η «Market In» αρνούνταν ακόμη και σήμερα να τις εφαρμόσει, χωρίς κανένα κόστος.

Κερδίσαμε όλοι μας

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και συγκίνησης, οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τον λόγο της Χριστίνας Τουλκιαρίδου, εργαζόμενης στη «Market In» και υποψήφιας βουλευτή του ΚΚΕ στον νομό, που ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι:

«είναι μία αισιόδοξη μέρα και αυτό το κερδίσαμε όλοι μας. Το κάναμε όλοι οι εργαζόμενοι, δεν ήμασταν μόνο εμείς οι 11. Από 1η Ιούλη η εργοδοσία της "Market In" δεσμεύτηκε να μας πάρει πίσω για δουλειά και θα γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «εμείς λέμε στους εργάτες να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην υποχωρούν, να μην παραιτούνται, να μη λένε "έτσι είναι και δεν γίνεται τίποτα" όπως δεν κάναμε και εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Μας "πετάξαν σαν την τρίχα στο ζυμάρι", μας είπανε ούτε δεδουλευμένα, ούτε δουλειά, γιατί έπρεπε να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Σε αυτά λοιπόν είπαμε όχι και δεν ήμασταν μόνοι μας. Είχαμε τα σωματεία δίπλα, είχαμε τους συναδέλφους μας από τα άλλα σούπερ μάρκετ, είχαμε τη γειτονιά, είχαμε τον λαό των Ιωαννίνων. Μία μάχη που δόθηκε πανελλαδικά και έγινε γνωστή και μας έδωσε δύναμη για να συνεχίσουμε. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Δεν ήταν μία "ξερή" απόφαση δικαστηρίου. Ήταν η πίεση, ο αγώνας μας που τα κατάφερε όλα, η αλληλεγγύη μας, χέρι-χέρι, όταν συνάδελφοί μας ρωτούσαν "τι γίνεται με εσάς, καθίστε, παλέψτε". Όλα αυτά ήταν που έκαναν αυτόν τον αγώνα νικηφόρο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να δούνε οι εργαζόμενοι για την επόμενη μέρα. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, μεταξύ μας θα παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν, αυτά που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, για να ζουν με αξιοπρέπεια, για δουλειά με δικαιώματα. Αυτά παλεύουμε στην καθημερινότητα, σε κάθε μετερίζι, σε κάθε χώρο δουλειάς και θα συνεχίσουμε. Αυτή είναι η ελπίδα. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει αυτή η νίκη. Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο τα δεδουλευμένα. Είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε όλοι οι συνάδελφοι, όλοι οι εργαζόμενοι και να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο της οργανωμένης πάλης με το σωματείο. Ένα μπράβο σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα σωματεία, σε όλους όσοι ήταν δίπλα μας. Νικήσαμε!».

Είμαστε από την ίδια πλευρά

Οι εργαζόμενες της «Market In» μετά τη συνάντηση με τον υπεύθυνο του καταστήματος, απευθύνθηκαν προσωπικά σε όλους τους εργαζόμενους της βάρδιας λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «είμαστε συνάδελφοι, είμαστε από την ίδια πλευρά». Θέλησαν να τονίσουν ότι ενωμένοι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του επόμενου διαστήματος.

Έξι χρόνια, παλεύουν με την ορμή της πρώτης μέρας

Από το 2017, οι 11 εργαζόμενοι της αλυσίδας «Market In» στα Γιάννενα έδωσαν έναν σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών. Θα μπορούσαν να καταγραφούν ως «άλλη μία ομάδα απολυμένων εργαζομένων» αν έμεναν στο «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αντίθετα, εκείνοι ξεπέρασαν αναστολές και φόβους, επέλεξαν τον δρόμο του αγώνα. Άλλοτε με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, άλλοτε με απεργιακές φρουρές έξω από το κατάστημα, άλλοτε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τις δικαστικές αίθουσες, δεν υπέστειλαν όμως ποτέ τη σημαία των διεκδικήσεών τους.

Αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενες τον έδωσαν παλικαρίσια με την στήριξη του ΕΚΙ, εργατικών σωματείων και πλήθους κόσμου, κόντρα στην εργοδοσία, που εξαπέλυσε βιομηχανία μηνύσεων και συλλήψεων, επιστράτευσε την οργανωμένη κρατική καταστολή, ακόμα και τραμπούκους, για να τους εκφοβίσει. Μόνο σε έναν μήνα, τον Νοέμβρη του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η «Market In» υπέβαλε πάνω από 30 μηνύσεις, έγιναν 17 συλλήψεις, ενώ 4 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, 3 πρόεδροι σωματείων και δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια. Ανάμεσά τους η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στη «Market In» και νυν υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, όπως και ο εκλεγμένος στις εκλογές του Μάη βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό, Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Απέναντί τους, δίπλα στην εργοδοσία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με μοιρασμένους ρόλους. Ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης στο 3ο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα, την 1/11/2017, που τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «υπάρχει τυραννία της μειοψηφίας που δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αντίστοιχα η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν έστελνε τα ΜΑΤ και προχωρούσε σε συλλήψεις ακόμα και μητέρων μέσα στα σπίτια τους, μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, «πετούσε χαρταετό», όπως η τότε υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Βουλής, που επικαλέστηκε «έλλειψη εργαλείων» για την εφαρμογή του Εργατικού Δικαίου και των δικαστικών αποφάσεων.

902 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.