Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ισχυρή λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση και ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση δεν μπορούν να κάνουν κόμματα που κυβέρνησαν, συγκυβέρνησαν ή υλοποίησαν πολιτικές ή στα προγράμματά τους έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις (VIDEO) — ΚΚΕ: Το αντίπαλο δέος - #ΕΚΛΟΓΕΣ - #ΚΚΕ - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ και στις δεύτερες εκλογές! — Μόνοι τους και όλοι μας — Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό - #ΜΟΝΟ_ΚΚΕ

Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να κάνει το ΚΚΕ όχι κόμματα που κυβέρνησαν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη στο «News 24/7» και στους δημοσιογράφους Βίκυ Σαμαρά και Χρήστο Δεμέτη.

- Βρισκόμαστε στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, μαζί με τον κ. Κουτσούμπα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη, κε Κουτσούμπα.

- Κι εγώ σας ευχαριστώ.

- Κε Κουτσούμπα, αυτές τις μέρες η χώρα βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία, πάλι με ένα μεταναστευτικό δυστύχημα, με εκατοντάδες ανθρώπους να αγνοούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η θέση του ΚΚΕ για το Μεταναστευτικό είναι σαφής εδώ και χρόνια. Ωστόσο, τώρα που το πρόβλημα δείχνει πάλι να εντείνεται, τι προτείνετε ως άμεση λύση; Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει χθες, όχι σήμερα, για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

- Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και κάθε άνθρωπος, θα μπορούσε να ζει πολύ καλά στη χώρα του. Άλλωστε το ίδιο θέλουνε κι αυτοί, να ζουν σε μια χώρα η οποία θα τους προσφέρει μια αξιοπρεπή ζωή και όχι βέβαια σε μια χώρα απ’ όπου αναγκάζονται να μεταναστεύουν, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τις οικογένειές τους, επειδή κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να διεξάγουν πολέμους, να έχουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτών των χωρών και, βεβαίως, να λεηλατούν και να καταστρέφουν τη χώρα τους. Και έτσι, παίρνουν οι άνθρωποι των ομματιών τους, για να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου. Από κει ξεκινάμε εμείς το ζήτημα.

Για να τελειώσουμε οριστικά με τέτοιες τραγωδίες, όπως το πρόσφατο ναυάγιο, πρέπει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι επεμβάσεις, να αλλάξουν οι κοινωνίες, οι λαοί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει χθες προχθές, όχι σήμερα, το άμεσο ζήτημα εξακολουθεί να ισχύει: Ως ΚΚΕ εμείς έχουμε προτείνει ότι πρέπει να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου που ξεκίνησε από την ΕΕ, τον υλοποίησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οδηγεί σ’ αυτή τη τραγωδία, στα κυκλώματα των διακινητών, στα εμπόδια, στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην πρώτη χώρα υποδοχής. Και βέβαια, απελπισμένοι άνθρωποι να βρίσκουν οποιονδήποτε απ’ αυτά τα εγκληματικά κυκλώματα, εργαλοποιώντας τους βέβαια απ’ την πλευρά της και η Τουρκία, να περνάνε το Αιγαίο, ή από άλλες περιοχές, όπως ήταν πρόσφατα στα διεθνή ύδατα απ’ την πλευρά του Ιονίου. Καθώς, επίσης, και το ζήτημα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που εμείς το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτή την κατάσταση.

Μάλιστα η θέση που είχε εκφραστεί από το Κόμμα μας από την πρώτη στιγμή ήταν ότι εφόσον οι πρόσφυγες κυνηγημένοι από τις χώρες τους -Πακιστάν, Αφγανιστάν, Συρία, άλλες χώρες της Ασίας, Βόρειας Αφρικής- βρίσκονται στην Τουρκία θα πρέπει εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επίσης η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους μηχανισμούς της, να στήνει τις δομές και τις υποδομές διερεύνησης του ασύλου, να παίρνουν άσυλο ή να παίρνουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Γιατί η πλειοψηφία, το 99,9% αυτών των ανθρώπων δεν έχουν προορισμό την Ελλάδα. Κυρίως θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, σε μεγάλες χώρες, ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, εκεί είναι και οι περισσότεροι συγγενείς τους για να υπάρχει και επανασύνδεση των οικογενειών, εκεί θέλουν να πάνε.

Άρα, λοιπόν, αυτό το ζήτημα που δεν έγινε δεκτό από την ΕΕ, δεν γίνεται και απ’ τη Τουρκία, δεν το πάλεψαν και οι κυβερνήσεις. Τώρα ακούω διάφορους υπουργούς, υποψήφιους βουλευτές και της ΝΔ, να λένε ότι ναι, εμείς το παλεύουμε, θα ήταν μια λύση αυτή… Μα αυτό έπρεπε να γίνει απ’ την αρχή.

Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα μας δείχνουν κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αυτών των τραγωδιών, ότι μπορεί ένας πρόσφυγας-μετανάστης «ματσωμένος» από τέτοιες χώρες να παίρνει την golden visa από το ελληνικό κράτος, με 250.000 ευρώ, παίρνοντας κι ένα ακίνητο στην Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή, 5.000 ανά άτομο, ο ξεριζωμένος πρόσφυγας τα δίνει στον εγκληματία διακινητή, στον δουλέμπορο, για να πνίγεται στα νερά της Μεσογείου. Αυτό είναι το ταξικό ζήτημα, το πολιτικό ταξικό πρόβλημα που υπάρχει και σ’ αυτό το ζήτημα. Κι ας μιλάνε όλοι τους μόνο για κάποιον ανθρωπισμό που τον θυμούνται, ρίχνοντας κροκοδείλια δάκρυα, μόνο όταν συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες, που καλό είναι να μη τις ζει, όχι η χώρα μας, η ανθρωπότητα ολάκερη.

750 τουλάχιστον ψυχές μας είπαν, ότι ήταν μέσα εκεί, οι περισσότερες που χάθηκαν ήταν γυναίκες, δεν σώθηκε ούτε μια γυναίκα, ούτε ένα παιδί. Ήταν άντρες ηλικίας από 16-18 χρονών και πάνω, 30-40 κλπ., αυτοί που σώθηκαν, 104 διασωθέντες που ήταν πάνω στο κατάστρωμα και όχι όλοι τους, αυτοί που ήξεραν κολύμπι, που μπόρεσαν να τους περισυλλέξουν αμέσως. Όλοι οι υπόλοιποι, που ήταν στα αμπάρια, βυθίστηκαν σε 5.200 μέτρα, είναι το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου αυτό και θα μείνουν εκεί κάτω, και οι άνθρωποί τους, οι συγγενείς τους τους ψάχνουν. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν, είναι η ανθρώπινη πλευρά, αλλά κυρίως είναι το πολιτικό κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να αναδείξουμε και τέτοια μέτρα πρέπει να πάρουμε.

- Σε λιγότερο από μια βδομάδα θα πάμε για δεύτερη φορά στις κάλπες. Πιστεύετε ότι στις δεύτερες εκλογές πιέζεται το ΚΚΕ από το δίλημμα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην παντοδυναμία Μητσοτάκη; Και τελικά αντίπαλός σας είναι η δεξιά ή η σοσιαλδημοκρατία;

- Κοιτάξτε να δείτε. Ο κ. Τσίπρας όταν τα λέει αυτά δεν θέλει να πιέσει το ΚΚΕ, ξέρει ότι το ΚΚΕ δεν πιέζεται. Απευθύνεται στους ψηφοφόρους του, απευθύνεται στο 20% το οποίο είναι δυσαρεστημένο με την πολιτική του και ως κυβέρνηση 4,5 χρόνια, είναι δυσαρεστημένο με την πολιτική του και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί τον γνώρισε και ως αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ξέρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ότι ψήφισε 200 αντιλαϊκά εγκληματικά νομοσχέδια, ξέρουν ότι ουσιαστικά δεν στήριξε τους αγώνες. Όχι, μόνο γιατί δεν έχει οργανώσεις, οργανωτικότητα, ανθρώπους οι οποίοι να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στο πλάι των εργατικών - λαϊκών αγώνων, αλλά γιατί η ίδια η πολιτική στρατηγική, όταν σου λέει ότι “350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα ψηφίσω κι εγώ γιατί δεν μπορούμε”, όταν σου λέει πάλι κι ο ίδιος την ίδια δεξιά πολιτική, ότι “στην Υγεία θα κάνουμε πράγματα, αλλά υπάρχουν και δημοσιονομικά εμπόδια, και η δημοσιονομική πειθαρχία στην οποία θα υπακούσουμε”. Όταν όλα αυτά τα ξέρει και τα βλέπει ο αριστερός άνθρωπος, ο άνθρωπος που πίστεψε κάποτε στον ΣΥΡΙΖΑ, φοβάται ο κος Τσίπρας ότι θα τον εγκαταλείψουν και άλλοι σ’ αυτές τις εκλογές και εκεί απευθύνεται.

Δεν υπάρχουν τέτοια εκβιαστικά διλήμματα σήμερα. Σήμερα το πραγματικό δίλημμα είναι τα κέρδη τους, που αυτά τα υλοποιούν όλοι αυτοί με τις πολιτικές της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των σοσιαλδημοκρατικών επιλογών, τα οποία κάπου μπλέκονται. Είδατε τι έγινε την προηγούμενη τετραετία. Για παράδειγμα η επεκτατική πολιτική που πρότεινε η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη πριν, που λόγω μνημονίων δεν υλοποιήθηκε, γιατί αυτή ήταν η βασική γραμμή της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων τους οποίους υπηρετούσαν, υλοποιήθηκε από νεοφιλελεύθερες πλέον κυβερνήσεις, από τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος έκανε επεκτατική πολιτική και τώρα του λένε μάλιστα «μάζευέ τα γιατί θα πάμε σε περιοριστική πολιτική ξανά».

Άρα μην κοροϊδευόμαστε και κυρίως οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων να μην κοροϊδεύουν τον λαό. Εμείς είμαστε αντίπαλοι, οριζόντια και κάθετα, με τη δεξιά πολιτική, με τη ΝΔ. Ξέρουμε ότι είναι αντίπαλος, αλλά είναι καθαρός αντίπαλος, ξέρουμε τι λέει, την αντιδραστική της πολιτική, τη συντηρητική της πολιτική, τα αντιλαϊκά μέτρα και τα λέει, τα ονοματίζει και λέει τι θα κάνει, εντάξει λέει και για κάποια ψίχουλα, κάποια pass που θα δώσει, σύμφωνοι…

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό που ονομάσατε «σοσιαλδημοκρατία» που τέλος πάντων διαγκωνίζονται και οι δύο για το ποιος θα επικρατήσει τελικά σε αυτή την περιβόητη σοσιαλδημοκρατία, εκτός από το ότι είναι αμαρτωλή σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, έχει κάνει όχι λάθη απλά, έχει υλοποιήσει πολιτικές που ήταν πιο δεξιές από καραμπινάτες δεξιές κυβερνήσεις η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη γι’ αυτό την βλέπουμε να φθίνει και να οδηγεί ξανά εκείνους τους λαούς στην απογοήτευση και να ψάχνουν, να αναζητούν νέα δεξιά ακόμα και ακροδεξιά σχήματα.

Δυστυχώς η σοσιαλδημοκρατία και η πολιτική που ακολουθεί είναι ο προπομπός τέτοιων πιο αντιδραστικών «λύσεων», γιατί υλοποιεί βασικά ίδιες πολιτικές. Δεν έχει σημασία αν έχει κάποια πιο προοδευτικά, πιο ριζοσπαστικά στα λόγια συνθήματα. Τι να το κάνεις το σύνθημα όταν οι πράξεις σου, ο νόμος που ψηφίζεις ή που καλείσαι να υλοποιήσεις ως κυβέρνηση είναι ίδιος με αυτούς που κατήγγειλες πριν;

- Ως κόμμα σας ανησυχεί το γεγονός ότι ενδέχεται να έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ του 40%, λίγο κάτω λίγο πάνω, και μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι ίσως οριακά και στο 20%; Τίθεται κάποιο ζήτημα και με τη λειτουργία του πολιτεύματος ενδεχομένως;

- Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ισχυρή λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση και ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση δεν μπορούν να κάνουν κόμματα που κυβέρνησαν, συγκυβέρνησαν ή υλοποίησαν πολιτικές ή στα προγράμματά τους έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις. Αυτοί όταν θα τους τραβάει λίγο το αυτί η Κομισιόν, όταν θα τους τραβάει λίγο το αυτί ο Αμερικανός πρέσβης ως εκπρόσωπος του κυρίου Μπάιντεν ή οποιουδήποτε κ. Μπάιντεν, πριν του Τραμπ και τα είδαμε, όταν θα τους τραβάει λίγο το αυτί το ΝΑΤΟ, όταν θα τους τραβάει λίγο το αυτί ο ΣΕΒ και επιχειρηματικοί όμιλοι, τότε θα υποχωρούν και θα κάνουν τα ίδια. Άρα, δεν ωφελεί να λες στα λόγια κάτι, αλλά πρέπει να το κάνεις πράξη και τέτοια αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ.

Κυβέρνηση και με 40% - 41% γνωρίσαμε και άλλες τέτοιες αστικές αντιλαϊκές κυβερνήσεις που είχαν και πολύ παραπάνω και 45% φτάσανε και 46% παλιότερα σε άλλες δεκαετίες, αλλά και στα τελευταία χρόνια. Και με 40% και με 39% εφόσον έχει αυτοδυναμία, είτε 151 βουλευτές έχει είτε 165 είτε 170 έχει, την αντιλαϊκή πολιτική θα την υλοποιήσει.

Φυσικά όσο πιο ισχυροί είναι αυτοί, όσο και πιο πάνω τόσο χειρότερα για τον λαό. Γι’ αυτό εμείς απευθυνόμαστε -και σε μερικούς φαίνεται περίεργο αυτό- στους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, νέους που ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι εστί ΝΔ ή είναι προσκολλημένοι σε κάποιες οικογενειακές πιθανόν παραδόσεις ή κάποια αίσθηση «σταθερότητας» -εντός εισαγωγικών- που προβάλλει προπαγανδιστικά προεκλογικά η ΝΔ κυρίως και τους λέμε να φύγουν από τη ΝΔ, δεν έχουν όφελος να της δώσουν 40-41%, δεν έχουν όφελος και αυτοί που την ψήφισαν να φύγουν, να μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ. Έτσι και αλλιώς, πρώτο κόμμα θα είναι, κυβέρνηση θα γίνει, αυτοδύναμη ή συνεργασίας δεν έχει σημασία, προφανώς αυτοδύναμη, έστω και 151 βουλευτές θα καταφέρει να έχει.

Άρα, λοιπόν, το ζήτημα είναι τι αντιπολίτευση θα υπάρχει απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και ο κόσμος ο απλός, οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν αυτό το συμφέρον, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. Ξαναλέω, νομίζω σας είπα πολύ αναλυτικά πριν γιατί δεν μπορεί να είναι ισχυρή αντιπολίτευση, πραγματική αντιπολίτευση έτσι όπως τη θέλει ο ελληνικός λαός και η νεολαία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο άλλα μικρότερα κόμματα που τα έχουμε γνωρίσει, τα οποία είναι «μιας χρήσης». Κάποια χρόνια τα ανεβάζει το σύστημα, εντελώς συστημικά κόμματα, και μετά δεν τα θυμάται ούτε η μάνα τους ούτε καν ο ψηφοφόρος τους.

Ποιος θυμάται τώρα τον ΛΑ.Ο.Σ., το ΠΟΤΑΜΙ ή ακόμα και τους ΑΝΕΛ πιο πρόσφατα, την Ένωση Κεντρώων, τη ΔΗΜΑΡ, δεν ξέρω ποιους άλλους, το ΜέΡΑ25 σε λίγο, απ’ ό,τι φαίνεται για μία τετραετία μπήκε στη Βουλή και αυτό και αποχωρεί, μας αφήνει, γεια. Ή τώρα που εμφανίζουν την Πλεύση Ελευθερίας ή τη ΝΙΚΗ, ένα ακροδεξιό, αισχρό μόρφωμα πάλι για να μπει στη Βουλή. Αν μπουν αυτά τα κόμματα, είναι «μιας χρήσης», θα τα αξιοποιήσουν τώρα απλά για να εγκλωβίσουν έναν κόσμο επειδή νομίζει ότι μπορεί ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα κάτι να προσφέρει, κάτι να γίνει και τελικά θα τους αφήσουν και αυτούς, θα τους πετάξουν και θα επανέλθουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, στα κόμματά τους δηλαδή στα υπόλοιπα αστικά κόμματα ή θα εξαφανιστούν.

- Θέλω να μου σχολιάσετε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σας κλέβει πολλές φορές τις ατάκες. Έχει πει πολλές φορές για τον ΣΥΡΙΖΑ «αυτοί είναι, όπως λέει ο κ. Κουτσούμπας» και δίνει και ένα πάτημα αν θέλετε στον κ. Τσίπρα ουσιαστικά να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι εμμέσως στηρίζει τελικά τη ΝΔ.

- Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί και ο κ. Τσίπρας έχει πει «αυτοί είστε». Μάλιστα, μου έχει φωνάξει και από τη Βουλή «πες το για να σε γράψει το Luben» την ώρα που μιλούσα, γελώντας βέβαια, αστειευόμενος φυσικά και εγώ αστειευόμενος το λέω, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά και με πολιτικά επιχειρήματα όταν κάποιος κλέβει μία viral ατάκα που την είπε κάποιος άλλος, ενώ την έχει ενστερνιστεί ο κόσμος γιατί ακούμπησε σε αυτό που έχει αίσθηση ο κόσμος, ότι «αυτοί είστε». Γιατί εγώ το είπα στη Βουλή απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα οι οποίοι κοκορομαχούν, βγάζουν μαχαίρια και σπαθιά λες και είναι αβυσσαλέα η διαφορά που τους χωρίζει στα λόγια από το βήμα της Βουλής και τελικά καταλήγουν να ψηφίζουν είτε επί της αρχής το νομοσχέδιο στο τέλος, είτε να ψηφίζουν ξέρω γω «κατά» μεν επί της αρχής, αλλά από τα 100 άρθρα του νομοσχεδίου να ψηφίζουν τα 70. Έλεος δηλαδή! Είναι κοροϊδία, γι’ αυτό και είπα «αυτοί είστε» και εννοούσα όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση που ήταν μέσα εκεί εκείνη τη στιγμή κλπ. και έτσι έγινε αυτό.

Άρα, λοιπόν, τώρα τι χρησιμοποιεί ο καθένας από τα λόγια τα δικά μου για να υπονοήσει ότι τάχα τους ευνοεί, αν θέλει ο κ. Τσίπρας να είναι ικανοποιημένος να πω και από το κανάλι σας, να πω και σε εσάς ότι χειρότερη κυβέρνηση θα είναι και η ΝΔ ξανά, ήταν χειρότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ το έχω ξαναπεί γιατί το ανέβασε και αυτό και έλεγε ο Κουτσούμπας θεωρεί «χειρότερους μόνο εμάς»… Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χειρότερη κυβέρνηση σε σχέση με τότε, γιατί εμείς πιστεύουμε και έχουμε την άποψη, αυτή που πιστεύω ενστερνίζεται ο ελληνικός λαός άσχετα τι ψηφίζει, ότι χειρότερη είναι κάθε κυβέρνηση σε αυτό το βάρβαρο σύστημα, επειδή ακριβώς το ίδιο το σύστημα, το πολιτικό κοινωνικό σύστημα, ο καπιταλισμός δηλαδή, όπως θέλετε αλλιώς ονομάστε το, γίνεται χειρότερο κάθε τετραετία. Δυστυχώς εκεί πάμε, σαπίζει, διαφθείρει συνειδήσεις και βεβαίως οδηγεί τον άνθρωπο να τον εκμεταλλεύονται περισσότερο. Οπότε η μόνη αντίσταση είναι ο αγώνας, εκεί είναι το θέμα, είναι το εργατικό κίνημα, είναι το ισχυρό ΚΚΕ.

Όταν εμείς λέμε ότι ισχυρή αντιπολίτευση, δυνατή αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ στο 100% το εννοούμε ακριβώς, όχι γιατί θα μιλάμε καλά μέσα στη Βουλή, θα εμποδίζουμε ή θα καθυστερούμε αντιλαϊκά μέτρα όπου μπορούμε και θα τα αποκαλύπτουμε στον ελληνικό λαό, αλλά κυρίως γιατί βρισκόμαστε στους εργατικούς αγώνες. Το κρίσιμο εδώ είναι ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής, δηλαδή να υπάρχει εργατικό - λαϊκό κίνημα δυνατό, έτσι ώστε να πιέζει, να διεκδικεί και να αποσπά κατακτήσεις, ακόμα και επιμέρους ανάσες ανακούφισης, αλλά κυρίως να ανοίγει τον δρόμο για να αλλάξει ρότα αυτή η χώρα, αυτή η κοινωνία και να πάμε για πραγματικές ριζικές αλλαγές, για αλλαγή του κοινωνικού - πολιτικού συστήματος, να αποτελέσει πια παρελθόν.

- Ακούσαμε πρόσφατα τον κο Μητσοτάκη να λέει, με κάθε επισημότητα, ότι θα εντατικοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία και σε Παιδεία. Και τα δύο θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, αλλά ειδικά το θέμα της Υγείας, και δη η Πρωτοβάθμια είναι δραματική αυτή τη στιγμή. Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις που θα κάνει το ΚΚΕ από την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

- Εκτός από τη Βουλή και την Ευρωβουλή, μέσα στον λαό, αυτό θα κάνουμε, θα βάλουμε το θέμα, επίσης, στο εργατικό κίνημα. Πιστεύουμε ότι το θέμα της Παιδείας, για παράδειγμα, δεν αφορά μόνο τους φοιτητές, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, ή μόνο τις μαθητικές κοινότητες, ή μόνο τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας, που θα καλέσει τον Έλληνα γονιό, την ελληνική λαϊκή οικογένεια, να πληρώνει πάλι απ’ την τσέπη του. Πληρώνουν τόσα, να πληρώνουν κι επιπλέον, χωρίς να επιλύεται κανένα ουσιαστικό ζήτημα στο περιεχόμενο σπουδών; Έτσι όπως πλασάρεται αυτό απ’ όλα τα κόμματα, ότι δήθεν αν πάμε σε κάποια ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μάλιστα κάποιοι λένε ότι αν είναι επιπέδου Cambrige ή επιπέδου Harvard, καλό θα ήταν να γίνει.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να πούμε ένα κάθετο «όχι» σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αλλά αυτό το κάθετο «όχι» δεν φτάνει να το λέμε μόνο στα τηλεοπτικά κανάλια, ούτε να το λες μόνο στη Βουλή όταν έρθει αυτό το νομοσχέδιο, ή όταν θα έρθει -πιθανόν για τη μεθεπόμενη Βουλή, γιατί αυτή η Βουλή δεν μπορεί να κάνει- ζήτημα αναθεώρησης του συντάγματος για να αλλάξει το άρθρο 16 όπως προβάλλει η ΝΔ, αν και το έχει μαζέψει τώρα, αλλά θα το ξαναπροβάλλει, είναι μέσα στους στόχους της, το έχουμε καθαρό αυτό.

Άρα, λοιπόν, πρέπει όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές να βρεθούν στους δρόμους του αγώνα. Κι εδώ το εργατικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία έχουν καθοριστικό ρόλο να παίξουν. Επειδή το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα αυτή, έχει και αρκετές δυνάμεις μέσα στο εργατικό, στο εκπαιδευτικό κίνημα, αλλά έχει και την οργανωτικότητα να μπορέσει να κάνει δυναμικούς αγώνες και να πιέσει, μπορεί να αποτρέψει αυτά τα σχέδια. Γιατί, ξαναλέω, παντοδύναμη δεν είναι καμιά κυβέρνηση όσο δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό οργανωμένο κίνημα και το νεολαιίστικο κίνημα, όσο δυναμώνει η δύναμη αυτή που μπορεί να είναι δύναμη σ’ αυτούς τους αγώνες, δηλαδή το ΚΚΕ.

- Θεωρούν πολλοί πάντως ότι οι πρώτες εκλογές, το αποτέλεσμα έδειξε μια στροφή της κοινωνίας προς τα δεξιά και μια ήττα της αριστεράς. Συμμερίζεστε αυτήν την απαισιόδοξη εκτίμηση και τι σημαίνει αριστερά σήμερα στην Ελλάδα;

- Όχι, να σας πω. Η αλήθεια είναι ότι ο αρνητικός πολιτικός συσχετισμός που υπήρχε και πριν, υπάρχει και τώρα και ως ένα βαθμό επιδεινώθηκε. Άρα, έχουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και αλλού, με έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό μέσα στις χώρες. Εδώ πρέπει να δούμε, αντί να περιγράφουμε την κατάσταση αυτή, η ΝΔ κάνει αυτό, εκείνος έκανε αυτό εκεί, να δούμε και να ψάξουμε σε βάθος τις ευθύνες. Πού οφείλεται διαχρονικά, γιατί φτάσαμε εδώ. Δεν φτάσαμε εδώ, επειδή κάποιο Σαββατοκύριακο ξύπνησε στραβά όλος ο κόσμος και έκανε λάθος επιλογές. Πρέπει να ήταν στις συνειδήσεις, στη σκέψη του, στις επιλογές του κάποια συνέχεια, κάτι να τον οδήγησε εκεί. Άρα αυτό πρέπει να ψάξουμε.

Εμείς έχουμε κάνει τις αναλύσεις μας, έχουμε πει πού οφείλεται. Οφείλεται, σε έναν μεγάλο βαθμό, στην απογοήτευση που δημιούργησαν στον ελληνικό λαό και στην ελληνική νεολαία, σε σχέση με προσδοκίες που είχε όλη την προηγούμενη 10-15ετία, άλλα κόμματα για να διώξουν τη ΝΔ, για να διώξουν το ΠΑΣΟΚ που ήταν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και οδήγησε σε εκείνη την κατάρρευση την οποία την καρπώθηκε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε αξιωματική αντιπολίτευση πρώτα, έδωσε πολλές υποσχέσεις, ψεύτικες απ’ ό,τι αποδείχθηκαν. Αν είχε κάνει λάθος υπολογισμό και αλλιώς τα περίμενε, σημαίνει ότι δεν κάνει ως πολιτική πρόβλεψη.

Ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να έχει εκτίμηση για το ποια είναι η αντικειμενική κατάσταση και στην Ευρώπη και στον κόσμο και στη χώρα του, και στην οικονομία, και στις κοινωνικές σχέσεις, και στις πολιτικές σχέσεις και στη διάταξη των δυνάμεων και τη δυνατότητα, τα κουράγια που έχει δηλαδή να τραβήξει μπροστά. Και το χέρι στο τραπέζι αν το χτυπήσει, να ξέρει πού θα τον οδηγήσει. Αυτά όλα δημιούργησαν απογοητεύσεις, ξαναλέω, την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης. Σε συνέχεια ακολούθησε μια τετραετία αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέβηκε η ΝΔ στην κυβέρνηση, λόγω των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και είχαμε αυτή τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη που οδήγησε, ξανά, σε μια αντιλαϊκή πολιτική. Αλλά ο κόσμος έβλεπε ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, τα ίδια κάνει κι αυτός, «ας τον ψηφίσω άλλη μια φορά γιατί μου υπόσχεται μια σταθερότητα και μια, δήθεν, ανάπτυξη».

Βέβαια… πού την βλέπουν την ανάπτυξη; Το τουριστικό θαύμα είναι για τους μεγάλους τουριστικούς ομίλους, οι εργαζόμενοι του κλάδου υποφέρουν με χαμηλούς μισθούς, με δουλεμπόριο, σκλαβοπάζαρο ουσιαστικά, στη σεζόν, με 17 διαφορετικές ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πάει να απολαύσει διακοπές, φθηνές ή δωρεάν ακόμα καλύτερα, να στείλει να παιδιά του σε κατασκηνώσεις. Αυτό το τουριστικό θαύμα είναι που θα το πληρώσει και η Ελλάδα, λόγω της εξωστρέφειας αυτού του τουριστικού θαύματος, διότι δεν αναπτύσσονται άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Η κρίση που θα πλήξει την ΕΕ, ήδη είναι σε ύφεση τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της κρίσης, διεθνώς δηλαδή, και αυτό θα πλήξει και τον τουρισμό. Άρα το τουριστικό θαύμα θα πάει κι αυτό περίπατο, λόγω της εξωστρέφειας. Διότι, σε συνθήκες κρίσης άλλοι τομείς της οικονομίας μπορούν να σε στηρίξουν και να στηρίξουν και το λαϊκό εισόδημα και να αναπτύξουν και να ξεπεραστεί η κατάσταση και να οδηγήσουν τη χώρα σε άλλη τροχιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μας.

- Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κε Κουτσούμπα, γι’ αυτή τη συνέντευξη, καλή δύναμη στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας.

- Καλή δύναμη σε όλους και όλες, κυρίως στον ελληνικό λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.