Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση και να βάλει εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα (VIDEO) — ΚΚΕ: Το αντίπαλο δέος - #ΕΚΛΟΓΕΣ - #ΚΚΕ - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ και στις δεύτερες εκλογές! — Μόνοι τους και όλοι μας — Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό - #ΜΟΝΟ_ΚΚΕ - #ΠΑΜΕ

Μεσόγειος: Υγρός τάφος για μετανάστες και πρόσφυγες

*

Φυλλάδιο ΚΚΕ: 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση! Πιο δυνατό ΚΚΕ - δυνατός ο λαός!

*

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

«Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ», γιατί «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!». Σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς φτάνει από τις Κομματικές Οργανώσεις το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, στις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μάη

#εκλογες2023

*

#ΜΟΝΟ_ΚΚΕ

*

#ΠΑΜΕ

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση και να βάλει εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα

Κυριακή 18/06/2023 - 09:55

Συνέντευξη στον Ant1 και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη, παραχώρησε το πρωί της Κυριακής 18 Ιούνη 2023, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θέλουμε να καλωσορίσουμε τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καλή σας ημέρα κύριε Γραμματέα.

Καλημέρα σας.

Τι κάνετε;

Καλά, εσείς;

Δεν θα ξεκινήσουμε την κουβέντα απευθείας. Σας αρέσουν οι εκπλήξεις και έκπληξη σας έχουμε, με ποτ πουρί από ατάκες σας, από στιγμές σας, στιγμιότυπα. Μας τροφοδοτείτε διαρκώς κύριε Γραμματέα δεν έχουμε παράπονο, οπότε σας κάνουμε δώρο κι εμείς μία ωραία «φέτα» με όλα τα ωραία που έχει πει ο κύριος Κουτσούμπας.

Αυτά είναι τα ανθρώπινα, τα κανονικά, αν μου επιτρέπετε, και νομίζω ότι θα θέλαμε όλοι οι πολιτικοί και το κάνουν τον τελευταίο καιρό με τη βοήθεια των social media να είναι πιο ανθρώπινοι. Αυτό βγαίνει προς τα έξω κύριε Γραμματέα. Νομίζω ότι το εισπράττετε κι από τον κόσμο εσείς.

Ναι, είναι ο τρόπος που μιλάω, ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Δηλαδή το «αυτοί είστε» μάλλον προσδιόρισε ότι τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν ίδια στρατηγική γραμμή πλεύσης στην ουσία στα στρατηγικά ζητήματα, στα βασικά, στα καίρια έχουν κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα. Και αυτό το «αυτοί είστε» ήρθε και κούμπωσε.

Στην ίδια σειρά τους βάζετε όλους;

Όχι στην ίδια σειρά, δεν είναι ίδια τα κόμματα, δεν λέμε αυτό, γιατί πολλές φορές μας κατηγορούν ότι τους λέμε ότι «ίδιοι είστε». Δεν είναι ίδια τα κόμματα, δεν είναι φωτοτυπίες. Άλλωστε θα ήταν ένα κόμμα, δεν θα ήταν τρία, τέσσερα, πέντε. Όμως, αυτά τα κόμματα στα βασικά ζητήματα συμφωνούν, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς το αντιλαμβάνονται και τι συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληρώσει ο ελληνικός λαός. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια γραμμή πλεύσης, δηλαδή τους λένε «350 προαπαιτούμενα» και λένε: «ναι, 350 προαπαιτούμενα», που σημαίνει 350 νομοθετήματα, αντιλαϊκά μέτρα, με πάρα πολλά άρθρα ο κάθε νόμος, που θα σημαίνουν νέους πλειστηριασμούς, θα σημαίνει νέα φοροληστεία για τον ελληνικό λαό, θα σημαίνει καθήλωση των μισθών, των μεροκάματων, άσχημες εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή, στην υγεία καμία ουσιαστικά χρηματοδότηση, γιατί εδώ που τα λέμε 31 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, που πάλι κι αυτά είναι λεφτά του ελληνικού λαού από τη φορολογία, δεν είναι από κάποιο σακούλι που τα παίρνει το Ταμείο και μας τα δίνει και τα γυρνάμε πίσω, δεν είναι δανεικά κι αγύριστα, τα πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά ως ελληνικός λαός. Από αυτά τα 31 δισεκατομμύρια, μόνο 314 εκατομμύρια θα πάνε σε υποδομές στην Υγεία, λένε, τα περισσότερα θα πάνε και σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, δηλαδή, δεν προβλέπονται για παράδειγμα για προσλήψεις των απαραίτητων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών.

Είπαν βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, έχουν μιλήσει για προσλήψεις στον τομέα της Υγείας.

Μάλιστα, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε ότι δεν θα κάνουν όσες είναι απαραίτητες, «θα κάνουμε κάποιες προσλήψεις γιατρών, αλλά θα τηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχεία που μας επιβάλλει η ΕΕ» λένε. Άρα, λοιπόν, αυτό ξέρετε τι σημαίνει σε απλά ελληνικά; Γιατί ο κόσμος μπερδεύεται με αυτούς τους οικονομικούς, πολιτικούς όρους. Σημαίνει ότι δε θα κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις, διότι τηρούν αυτό που τους λέει -τα προαπαιτούμενα που σας έλεγα πριν- η ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και φυσικά δεν θα έχουμε καινούρια νοσοκομεία. Η ανακαίνιση κάποιων πτερύγων δεν συνιστά λύση. Κι εδώ που τα λέμε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν συγκυβερνούσαν, έκλεισαν 16 νοσοκομεία, δημόσια νοσοκομεία.

Και προφανώς αυτά τα βλέπει ο κόσμος όταν χρειάζεται, αν του συμβεί κάτι στην υγεία του, τα βλέπει και με τους γιατρούς και με την “ξενοδοχειακή”, έτσι όπως το λέμε, του καθενός, τη δυνατότητα του κάθε νοσοκομείου.

Βεβαίως, και μετά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το κλείσιμο αυτών των νοσοκομείων, παρότι είχε πει ότι θα ανοίξει έστω κάποια. 16 νοσοκομεία κλειστά και έκλεισε και ένα, το Λοιμωδών της Πάτρας, επιπλέον.

Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Στηλιτεύετε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική τους πολιτική και πρακτική και λέτε ότι σε κάποια ζητήματα πράττουν με τον ίδιο τρόπο. Ψηφίζει κάποιος το ΚΚΕ και λέτε ψηφίστε μας και ακόμη περισσότερο να δυναμώσουν τα ποσοστά μας. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει κι αν υπάρχει μέσα στο ΚΚΕ η ανάγκη να κυβερνήσει κάποια στιγμή και όλα αυτά που λέτε, γιατί σας ρωτάμε κι εμείς, γιατί δεν κυβερνάτε με κάποιους, αυτά που λέτε να τα ορίσετε σαν πράγματα να γίνουν και λέτε δεν μπορούμε με κάποιους άλλους. Μόνοι σας το έχετε στο μυαλό σας ως σχέδιο;

Επειδή μιλάμε τώρα, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και σε μία εβδομάδα να έρθουν τα πάνω κάτω δε γίνεται. Από ότι φαίνεται θα έχουμε μία νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση, προφανώς της ΝΔ, με αυτοδυναμία, που θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με αυτές τις εξαγγελίες που έχει, οι οποίες η εκτίμησή μας είναι, και μετρώντας όλα τα δεδομένα, και ο ελληνικός λαός το βλέπει, θα είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, δεν θα είναι για επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Και ένα δυνατότερο ΚΚΕ τι θα αλλάξει;

Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή αντιπολίτευση. Ισχυρή αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ισχυρή αντιπολίτευση όταν είχε 30-32%, την προηγούμενη τετραετία, πήγε και ψήφισε τα μισά, το 50% των νομοσχεδίων, των εμβληματικών αντιλαϊκών νομοσχεδίων που έφερε η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων αυτών. Και επίσης, πάρα πολλά άρθρα επιμέρους, που ήταν εμβληματικά αντιλαϊκά. Άρα, λοιπόν καταλαβαίνουμε, ότι ισχυρή αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ. Και επειδή κατά την άποψή μας, και με βάση την πείρα που έχει ο ελληνικός λαός, αντιπολίτευση και αντίσταση σε αντιλαϊκά μέτρα, εμπόδιο στο να παρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και να παίρνονται έστω κάποιες ανάσες, κάποια μέτρα ανακούφισης, αλλά και να ανοίγει ένας δρόμος για να καταργούνται αυτοί οι αντιλαϊκοί νόμοι, οριστικά και αμετάκλητα, έχει η δύναμη του ΚΚΕ, το οποίο μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά κι όχι μόνο μέσα στη βουλή, αλλά κυρίως έξω στον λαό. Γιατί το κύριο είναι οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες, είναι οι κινητοποιήσεις, είναι η οργάνωση, η μαζικότητα των σωματείων, των συλλόγων, του οργανωμένου κινήματος και στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και στο αγροτικό και στο κίνημα των αυτοαπασχολουμένων και στο φοιτητικό κίνημα και στο μαθητικό κίνημα, παντού. Άρα, λοιπόν, αυτή τη δύναμη μπορεί να τη δώσει μόνο το ΚΚΕ, γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει καθαρή γραμμή ότι ο λαός πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και εμείς θέλουμε τον λαό όχι στη γωνία ή να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά τον θέλουμε ενεργό συμμέτοχο στους καθημερινούς αγώνες του.

Θα θελα να μου πείτε γραμματέα πως βλέπετε την επόμενη Βουλή; Βλέπουμε απ’ τις δημοσκοπήσεις πιθανώς να είναι επτακομματική, πιθανώς οκτακομματική. Άκουγα χθες και την κα Κωνσταντοπούλου σε μια συνέντευξη να λέει “δεν θα τους αφήσω σε ησυχία στη Βουλή”. Τι να περιμένουμε σ’ αυτή τη καινούργια Βουλή; Εσείς τι βλέπετε;

Ε, καλά τώρα η κα Κωνσταντοπούλου… έχει ο καθένας πολλά ράμματα για τη γούνα της. Διότι, ήταν η περίπτωση ενός πολιτικού, μιας προέδρου της Βουλής η οποία συνέβαλε τα μέγιστα το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ως πρόεδρος της Βουλής, για να περάσουν όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, το τρίτο πιο επαίσχυντο μνημόνιο. Μπορεί τελικά να έφυγε από τη Βουλή, να μην το ψήφισε, να μιλούσε για το δημοψήφισμα, όμως η όλη πορεία για το πρόγραμμα, ο προγραμματισμός που έγινε για τα μνημόνια ήταν εκεί. Να σας πω επίσης, και δε θα το ξεχάσω αυτό, ότι η κα Κωνσταντοπούλου που κάθονταν πάνω στην έδρα της Βουλής και φώναζε και νόμιζε ότι αντίσταση είναι η φωνή, το πόσο δυνατά θα φωνάξεις δηλαδή, ή πόσο θα καθυστερήσεις τις διαδικασίες και μας πιάναν ξημερώματα να συζητάμε, έφτανε σε σημείο να μιλάω 5 το πρωί, ξημερώματα, ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Βουλή, με ευθύνη της κας Κωνσταντοπούλου, μια γελοιότητα σε τελευταία ανάλυση, μια τραγωδία θα έλεγα καλύτερα. Αλλά το κύριο ζήτημα ήταν ότι η κα Κωνσταντοπούλου ήταν αυτή που είπε, για παράδειγμα, ότι “ήταν σχήμα λόγου ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια”, στηρίζοντας τον κο Τσίπρα. Κι όταν εμείς της είπαμε “δεν είναι σχήμα λόγου, διότι εμείς σας καταθέτουμε πρόταση νόμου κατάργησης των μνημονίων με συγκεκριμένα άρθρα, εδώ στη Βουλή”. Και ήταν πρόεδρος στη Βουλή, είχε υποχρέωση να το πάρει και να το φέρει στην ολομέλεια. Η κα Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε, το άφησε σε ένα συρτάρι του γραφείου της, πιθανόν εκεί να βρίσκεται ακόμα, κάπου σε κάποια συρτάρια της Βουλής πεταμένος, ο νόμος που θα καταργούσε το μνημόνιο. Άρα, κοροϊδεύει και κοροϊδεύει χοντρά τον ελληνικό λαό. Ντύνεται με ένα ψεύτικο χαμόγελο προεκλογικά, για να φτιάξει λίγο το προφίλ της, έτσι όπως της έχουν πει οι επικοινωνιολόγοι της, και προσπαθεί να πλασαριστεί ως τέτοια. Αυτά τα κόμματα είναι μιας χρήσης, το έχω πει επανειλημμένα, θα το ξαναπώ και σήμερα, είναι μιας χρήσης.

Λέτε το κόμμα της κας Κωνσταντοπούλου, το ΝΙΚΗ, ποια κόμματα λέτε;

Καταρχάς τη κα Κωνσταντοπούλου τέσσερα χρόνια τώρα δεν τη συναντήσαμε πουθενά. Εμείς, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ήμασταν στους πλειστηριασμούς, στις εργατικές κινητοποιήσεις. Ήμασταν έξω από το λιμάνι, στην Cosco, όταν σκοτώνονταν οι εργάτες, σακατεύονταν, και έκαναν απεργιακές κινητοποιήσεις τα σωματεία τους, ήμασταν στη ΛΑΡΚΟ, ήμασταν παντού, στα αγροτικά μπλόκα. Η κα Κωνσταντοπούλου δεν ήταν πουθενά σε όλα αυτά και εμφανίζεται προεκλογικά, με στήριξη κάποιων μέσων ή κάποιων άλλων, δεν ξέρω, λόγω πιθανόν του μπαμπά της ή δε ξέρω τι άλλα παιχνίδια υπάρχουν εδώ, και εμφανίζεται στο πολιτικό σκηνικό. Αυτά τα κόμματα μιας χρήσης δεν θα τα θυμάται κανείς αύριο….

Για ποια κόμματα λέτε γραμματέα; Τώρα ποια είναι τα κόμματα, λέτε;

Θυμάστε το ΛΑΟΣ, θυμάστε τους ΑΝΕΛ, θυμάστε το ΠΟΤΑΜΙ, θυμάστε την Ένωση Κεντρώων, θυμάστε τη ΔΗΜΑΡ; Ποιον να πρωτοθυμηθείτε; Το ΜέΡΑ 25 που επίσης θα ξεχαστεί σε λίγο, μια τετραετία έκανε τη δουλειά του. Και ποια είναι η δουλειά; Στην ουσία, να στηρίξει βασικές εμβληματικές αντιλαϊκές πολιτικές. Στην πραγματικότητα να πάρει μερικούς ψήφους απ’ αυτούς που θα μπορούσαν να έχουν έρθει, για παράδειγμα στο ΚΚΕ, ή να κρατούσαν πιο ριζοσπαστική, προοδευτική στάση μέσα στη κοινωνία, και χάνονται σε διάφορα ακροδεξιά, εξωκοινοβουλευτικά, άλλα δήθεν αριστερά μορφώματα, τα οποία δεν ωφελούν σε τίποτα τον ελληνικό λαό και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, όχι μέσα στη Βουλή μόνο, δεν έχουν να προσφέρουν κυρίως τίποτα μέσα στο λαϊκό κίνημα, στο εργατικό κίνημα, στον ελληνικό λαό.

Χθες είπατε στην ομιλία σας στο Περιστέρι, προσέξτε μην έρχεστε με φόρα γιατί κάπου θα βρείτε. Σε ποιον το είπατε; Για ποιον το λέτε;

Το έλεγα και για τον κο Μητσοτάκη και για τον κο Τσίπρα.

Τι εννοείτε;

Γιατί έρχονται με πολλή φόρα μερικές φορές. Εννοούσα ακριβώς τις πολιτικές τους, ότι υλοποιούν πολιτικές οι οποίες είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και τη δυναμική που δήθεν εμφανίζουν και θα πρέπει να μαζευτούν λίγο. Ο κος Τσίπρας πήρε ένα γερό ράπισμα από τον ελληνικό λαό στις προηγούμενες εκλογές, με το 20%. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει κανένα λόγο ο ελληνικός λαός να του δώσει ενίσχυση.

Δε σημαίνει τίποτα, για παράδειγμα, για να αντιστρέψω τα βρώμικα κόλπα του κου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ -τα παλιά πασοκικά κόλπα- που έλεγε δε χρειάζεται να δώσεις ένα 2% παραπάνω, τι διαφορά έχει αν πάρει 7 ή 8% το ΚΚΕ, ή 9%, το θέμα είναι να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ή το θέμα είναι να ψηφιστεί, λέγαν παλιά, το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα ζητήματα εμείς τα βάζουμε επί τάπητος και λέμε το εξής στον ελληνικό λαό, κοιτάζοντας τον στα μάτια: ότι το 1% για παράδειγμα, ή το 2% στο ΚΚΕ, σημαίνει περισσότερους βουλευτές στη Βουλή, άρα περισσότερους βουλευτές να βοηθήσουν στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, στα λαϊκά προβλήματα, να επιλυθούν, να αναδειχθούν, να διεκδικηθούν, είναι μεγάλη δύναμη, είναι αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία.

Το να δώσεις 1-2 βουλευτές, επειδή θα πάρει, αντί για 20, θα πάρει 21% ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, απέδειξε, με την προηγούμενη θητεία του ως αξιωματική αντιπολίτευση, ότι δε σημαίνει τίποτα. 2 βουλευτές παραπάνω, για παράδειγμα, του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι θα ψηφίζουν μέσα στη Βουλή αντιλαϊκά νομοσχέδια, σημαίνει την ίδια ώρα ότι θα υπονομεύουν τις διεργασίες μαζικοποίησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των αγώνων του λαού μας που είναι και το κύριο μέτωπο που πρέπει να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα ώστε να αντισταθούμε σε αυτά.

Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και με την ΝΔ. Εμείς, για παράδειγμα, καλούμε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να μην της δώσουν 41%, να μην της δώσουν 40%, να την πάνε πιο κάτω. Καλούμε τους εργαζόμενους που ψήφισαν ΝΔ, πιεζόμενοι από αυτό το δίλημμα -το ψεύτικο κατά την άποψη μας δίλημμα- “σταθερότητα ή αστάθεια, να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή, να μην είναι ασταθής ή να μην στηρίζεται σε άλλες δυνάμεις”, λέμε να το απορρίψουν αυτό το δίλημμα, να ενισχύσουν όμως το ΚΚΕ, όχι να ενισχύσουν άλλα κόμματα.

Αν δεν υπάρχει όμως αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, πως θα έχουμε κυβέρνηση;

Δε νομίζω, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει αυτοδυναμία, αυτή είναι η εκτίμηση μου γιατί είμαστε μια βδομάδα πριν από τις εκλογές. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνω, βλέποντας και απ’ τις περιοδείες και απ’ τη δουλειά των κομματικών οργανώσεων, αλλά και από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Βλέπετε, δηλαδή, πρώτη τη ΝΔ με αυτοδυναμία. Από κει και πέρα τι βλέπετε;

Ναι, η ΝΔ με αυτοδυναμία, έτσι φαίνεται. Από κει και πέρα όπως είναι η διάταξη, η σειρά των πολιτικών δυνάμεων.

Περίπου όπως στις προηγούμενες εκλογές

Ναι, περίπου όπως στις προηγούμενες εκλογές

Θέλω να πάμε τώρα κε Γραμματέα σ’ αυτό που έγινε τις προηγούμενες μέρες. Αισθάνομαι άβολα πολύ, επειδή σε προεκλογική περίοδο βλέπω, ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι, χωρίς να τους έχουν εξουσιοδοτήσει τα θύματα, να κάνουν ουσιαστικά πολιτική πάνω σ’ αυτό το κακό που έγινε. Θα ήθελα να μου πείτε αν εσείς πιστεύετε ένα αν προσφέρεται για προεκλογική πολιτική κι ένα δεύτερο αν μπορεί να είναι ανοιχτά τα σύνορα ενός κράτους.

Κοιτάξτε να δείτε, μιλάμε για μια ανείπωτη τραγωδία, απ’ ότι φαίνεται, πάνω από 750 ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν.

Έτσι λένε, οι μαρτυρίες.

Αυτό μου είπαν και μένα γιατί πήγα, ήμουν μάλιστα και ο πρώτος που από την πρώτη στιγμή πήγα στην Καλαμάτα. Και μου έλεγαν και οι λιμενικές αρχές, και το Αρχηγείο εκεί, και οι τοπικοί παράγοντες, και απ’ την εικόνα που είδα από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Ήταν κυρίως γυναικόπαιδα, γι’ αυτό σώθηκαν μόνο άντρες που ήταν στο κατάστρωμα, γιατί οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά ήταν στα αμπάρια του πλοίου. Το μεγαλύτερο βάθος έχει εκείνο το σημείο, το τμήμα αυτό της θάλασσας της Μεσογείου, είναι 5.200 μέτρα, είναι πολύ δύσκολο σημείο.

Αλλά, κοιτάξτε, το ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε για να μην ξαναθρηνήσουμε ή για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες, πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία. Και πρέπει να συμφωνήσουμε εδώ όλοι ότι κανείς δεν θέλει να φύγει από τον τόπο του, απ’ την χώρα του, δεν το κάνουν για χόμπι, δεν κάνουν ταξίδι αναψυχής οι άνθρωποι, αναγκάζονται και φεύγουν. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να μείνουν στις πατρίδες τους, στις χώρες τους, εμείς θέλουμε επίσης να μείνουν εκεί όπως θέλουν κι οι ίδιοι, αλλά αναγκάζονται από τους πολέμους. Γίνονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σ’ αυτές τις χώρες. Δείτε τη σύνθεση αυτών των προσφύγων, δηλαδή απ’ τη Συρία, απ’ τη Λιβύη, απ’ το Αφγανιστάν, απ’ το Πακιστάν...

Φτώχεια, ανισότητα, αυταρχικά καθεστώτα, δημογραφικά, κλιματική, είναι πολλές οι αιτίες.

Φτώχεια, πολιτικές διώξεις, όλα αυτά συμβαίνουν, πόλεμοι, επεμβάσεις. Και δυστυχώς σ’ αυτά συμμετέχει και η χώρα μας, μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε τέτοιες επεμβάσεις. Άρα, αυτό πρέπει να σταματήσει, και μπορεί να σταματήσει αν ξεκινήσουμε απ’ τη δική μας χώρα σα λαός να απαιτούμε, αυτοί που έχουν τις τύχες του λαού στα χέρια τους να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις που να μην οδηγούν σε τέτοιες επεμβάσεις.

Επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο, έτσι όπως πολύ σωστά το επισημαίνεται και το ακούμε και από άλλους ειδικούς. Να μιλήσουμε για εμάς όχι για άλλες χώρες, η χώρα μας πρέπει να έχει ανοιχτά σύνορα ή όχι;

Θα μπορούσε να έχει ανοιχτά όταν υπάρχει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τους άλλους λαούς. Αν υπήρχε αυτή η κοινωνία που εμείς όχι απλά οραματιζόμαστε, αλλά την έχουμε και στο πρόγραμμα μας, μια κοινωνία όπου στην εξουσία θα ήταν ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα. Αν στην Τουρκία, επίσης, ήταν μια τέτοια κοινωνία και μια τέτοια εξουσία, λαϊκή πραγματικά.

Δε μιλάμε γι’ αυτές τις κοινωνίες, άρα τώρα τι πρέπει να γίνει;

Άρα, λοιπόν, το πρωταρχικό είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση να βαδίζουμε. Γιατί μου λέγατε πριν για διακυβέρνηση, για εξουσία, τι έχουμε στο πρόγραμμα. Άρα, λοιπόν, εμείς λέμε στον ελληνικό λαό, εκεί πρέπει να βαδίσει. Γιατί, για να μην εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, όπως και άλλων χωρών εδώ στη γειτονιά και σε όλο τον κόσμο, τα ιμπεριαλιστικά, τα καπιταλιστικά κράτη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι πολυεθνικές και δημιουργούν έτσι συγκρούσεις, πολέμους, εμφύλιες συρράξεις κλπ, πρέπει η κοινωνία να αλλάξει άρδην, το πολιτικό σύστημα ν’ αλλάξει άρδην, η οικονομία και οι κοινωνικές σχέσεις ν’ αλλάξουν άρδην. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να βαδίσουμε και γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η ενίσχυση του ΚΚΕ, γιατί εδώ υπάρχουν ευθύνες.

Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα…

Αυτό που λέτε για την πολιτική των ανοιχτών θαλασσών και των κλειστών συνόρων, σημαίνει ότι οδηγούμαστε αυτόματα σε καταστολή των προσφύγων, ενώ το ζήτημα ήταν η επίλυση των προβλημάτων. Κι όταν οι άνθρωποι παίρνουν των ομματιών τους, μαζί με τις γυναίκες τους οι άντρες και τα παιδιά τους, ολόκληρες οικογένειες, για να φύγουν απ’ αυτές τις χώρες που δεν μπορούν να ζήσουν και ζητάνε μια καλύτερη μοίρα θα πρέπει οι χώρες να τους υποδέχονται.

Και που πάνε; Ανοίγουμε εμείς τα σύνορα και τους φέρνουμε, τι κάνουμε;

Να σας πω, γιατί δεν υλοποιήθηκε η πρόταση του ΚΚΕ. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην Τουρκία οι περισσότεροι, από Πακιστάν, από Συρία, από Ιράκ, από Αφγανιστάν, από Βόρεια Αφρική. Κυρίως είναι στην Τουρκία, ή σε άλλες χώρες, είναι στην Αίγυπτο ή στην Λιβύη και με όλες έχουμε σχέσεις. Και με την Αίγυπτο έχουμε διμερείς σχέσεις, και με την Τουρκία, και η ΕΕ. Πρέπει να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, διότι, εμείς λέμε, μέσα στην Τουρκία, εκεί θα μπορούσε να γίνει η πιστοποίηση των προσφύγων, εκεί να μπορούσε να γίνει η χορήγηση του ασύλου ή η προώθηση προς τον τελικό προορισμό, γιατί κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, το 90% θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, σε άλλες χώρες. Άρα, αυτό δεν υλοποιείται. Γιατί να εργαλειοποιεί η Τουρκία και να πνίγονται γυναικόπαιδα στη θάλασσα του Αιγαίου ή στα νερά της Μεσογείου, όταν θα μπορούσε εκεί σ’ αυτές τις χώρες που βρίσκονται οι πρόσφυγες να γίνεται η καταγραφή, η χορήγηση των απαραίτητων χαρτιών και να επιλύεται το ζήτημα εκεί. Δεν γίνεται γιατί δεν το θέλει η ΕΕ. Γιατί δεν το θέλει η ΕΕ; Διότι πραγματικά θέλει να έχει τους πρόσφυγες μόνο ως φθηνό εργατικό δυναμικό όταν τους χρειάζεται. 500.000 θυμόσαστε στις αρχές, κράτησε η Γερμανία από τους πρόσφυγες, κάνοντας τους διαλογή με βάση το επιστημονικό επίπεδο κλπ. Κι εδώ στην Ελλάδα, με 250.000 ευρώ, ένας πρόσφυγας λεφτάς, που παίρνει κι ένα ακίνητο στην Ελλάδα, μπορεί να έρθει άνετα, του δίνει golden visa η ελληνική πολιτεία. Με 5.000 ευρώ τον άνθρωπο ένας δουλέμπορος εγκληματίας διακινητής τον πνίγει μαζί με άλλους ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κε Γραμματέα, κε Κουτσούμπα, καλή επιτυχία σας εύχομαι και καλή δύναμη.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

902, Κυριακή 18/06/2023 - 09:55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.