Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας, ποταμός, στον «Real FM» και στον Νίκο Χατζηνικολάου: Επιβεβαιώνεται καθημερινά το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» για τα Τέμπη και για τα λειψά ασθενοφόρα — Τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα τα ψηφίσουν ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ και η συνεργασία τους στην Πάτρα, στην Καισαριανή, στο Περιστέρι (AUDIO) — ΚΚΕ: Το αντίπαλο δέος — #ΕΚΛΟΓΕΣ - #ΚΚΕ - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ και στις δεύτερες εκλογές! — Μόνοι τους και όλοι μας — Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό - #ΜΟΝΟ_ΚΚΕ

*

Φυλλάδιο ΚΚΕ: 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση! Πιο δυνατό ΚΚΕ - δυνατός ο λαός!

*

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

«Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ», γιατί «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!». Σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς φτάνει από τις Κομματικές Οργανώσεις το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, στις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μάη

#εκλογες2023

*

#ΜΟΝΟ_ΚΚΕ

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Επιβεβαιώνεται καθημερινά το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» (AUDIO)

Τετάρτη 07/06/2023 - 11:13

Επιβεβαιώνεται καθημερινά το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που φώναζαν κυρίως οι νέοι στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας τους θανάτους ανθρώπων λόγω των ελλείψεων σε ασθενοφόρα και σε δομές Υγείας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Θύμισε ότι το ΚΚΕ είχε κάνει Ερώτηση στη Βουλή για τις δραματικές καθυστερήσεις των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και οχήματα.

Ενόψει των νέων εκλογών τόνισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει αυτό που υποσχέθηκε, θα είναι ουσιαστική, μαχητική αντιπολίτευση σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή, σημειώνοντας ότι η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι είναι ένα μνημόνιο, όπως το ΚΚΕ εδώ και καιρό λέει προς τον λαό. 

Ολόκληρη η συνέντευξη

Φίλες και φίλοι όπως προαναγγείλαμε να καλημερίσουμε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Γραμματέα καλή σας ημέρα.

Καλημέρα σας κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές.

Σας ευχαριστώ για τη χαρά και την τιμή να σας έχουμε πάλι μαζί μας και θέλω να ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιό σας σε όσα έχουμε δει τις τελευταίες μέρες γύρω από το εθνικό σύστημα υγείας. Μιλώ για το περιστατικό με την 63χρονη γυναίκα που πέθανε στην καρότσα ενός φορτηγού καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο διαθέσιμο. Μιλώ για την 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της και εκείνη και το παιδί της αναμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε πολύ μεγάλη καθυστέρηση, καθυστέρηση ωρών αλλά και για το περιστατικό πριν από 2-3 μέρες με το 4χρονο παιδάκι που αναγκάστηκαν από το Καστελόριζο να το περάσουν στην Τουρκία για να νοσηλευτεί.

Δυστυχώς κύριε Χατζηνικολάου καθημερινά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, αυτό που βροντοφώναζαν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας στους δρόμους μετά την τραγωδία των Τεμπών: “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Και δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν τα κέρδη κάποιων λίγων. Δίνουν τα κονδύλια που υπάρχουν, όσα τέλος πάντων υπάρχουν, σε άλλες δομές, για άλλες ανάγκες, κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους -που δεν ξέρουν έτσι και αλλιώς τι έχουν- και δεν υπολογίζουν τη ζωή των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας, του λαού μας. Θα σας θυμίσω γιατί προφανώς θα το ξέρετε, ότι πρόσφατα το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.

Αλήθεια είναι, ναι.

Απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισημαίνοντας ότι εν μέσω πανδημίας μάλιστα, δηλαδή το 2020-2021 ολοκληρώθηκε μία μόνο προκήρυξη για πρόσληψη 46 μόνιμων διασωστών σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο διάστημα οι συνταξιοδοτήσεις είχαν φτάσει τις 150 και το 2022 υπολογίστηκαν στις 100, δηλαδή μιλάμε για 250 συνταξιοδοτήσεις στο ΕΚΑΒ υποστελεχώνοντάς το ακόμα περισσότερο, με τεράστιες ελλείψεις, και ταυτόχρονα λήγουν και συμβάσεις δεκάδων επικουρικών. Δηλαδή στις προηγούμενες ελλείψεις, γιατί και τότε προσωπικό, μαζί με όλους αυτούς που τώρα συνταξιοδοτήθηκαν ή τους επικουρικούς που τελειώνουν οι συμβάσεις τους ήταν πάρα πολύ λίγο με αποτέλεσμα να θρηνούμε πάλι θύματα όπως η γυναίκα στην Κω, η μητέρα σήμερα στη Νέα Μάκρη, όπως τόσα παιδιά, τόσους ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η επικίνδυνη αυτή υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό οδηγεί σε μία απαράδεκτη κατάσταση και στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και μέσα στην Αττική.

Στην Κω Γραμματέα, λένε οι άνθρωποι ότι υπάρχουν δύο νέα ασθενοφόρα, καινούργια, τα οποία είναι αχρησιμοποίητα λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ναι, γιατί δεν υπάρχουν οι οδηγοί, δεν υπάρχουν οι διασώστες. Αυτό είναι.

Τώρα, αυτά τα περιστατικά αναδεικνύουν και ένα άλλο θέμα. Αναδεικνύουν το θέμα του ανούσιου κατά τη γνώμη μου διαλόγου που γίνεται αυτή την περίοδο, την προεκλογική περίοδο, ανάμεσα στα κόμματα. Θέλω να ρωτήσω τη γνώμη σας γι’ αυτό. Δεν θα έπρεπε να έχει επικεντρωθεί η αντιπαράθεση των κομμάτων στα βασικά θέματα που αφορούν τους πολίτες στη Υγεία, την Παιδεία την Οικονομία αντί να συζητούμε συνεχώς για τις τακτικές των κομμάτων και τις συνεργασίες; Και θέλω με αυτή την αφορμή να μου πείτε και ποια είναι η γνώμη σας για το debate και τον τρόπο με τον οποίο σήμερα διεξάγεται.

Αναμφίβολα είναι έτσι όπως τα λέτε. Το ζήσαμε αυτό και την προηγούμενη προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Μαΐου, το ζούμε ως ένα βαθμό και τώρα. Κάπως πάει να βελτιωθεί, κυρίως με την προσπάθεια κάποιων δημοσιογράφων, μία τεράστια προσπάθεια, αλλά δυστυχώς τα κόμματα του κατεστημένου, τα κόμματα που κυβέρνησαν και για να πω συγκεκριμένα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν αυτή την τακτική “περί όνου σκιάς”. Μιλάνε για δευτερεύοντα, τριτεύοντα ζητήματα και όχι για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αυτά που θα έπρεπε ως κόμματα τέλος πάντων κυβερνητικά, όπως λένε, που θέλουν να κυβερνήσουν είτε ως αυτοδύναμα είτε με διάφορες συνεργασίες μεταξύ τους, να τα επιλύσουν σε όφελος του ελληνικού λαού. Αλλά γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Το ίδιο δυστυχώς θα γίνει και με το debate. Παρακολουθήσαμε το προηγούμενο, όπως και άλλα πριν. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί -σας το υπογράφω - αν δεν αλλάξει η κατάσταση- θα είναι 3-4 ώρες χαμένες, όχι για τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά για τον κόσμο που θα παρακολουθεί.

Ναι, παράλληλοι μονόλογοι.

Παράλληλοι μονόλογοι, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής επιχειρηματολογίας. Γιατί ένας δημοσιογράφος δικαιολογημένα ο άνθρωπος κάνει την ερώτησή του και έχει και δυο τρεις υποερωτήσεις μέσα για να μπορεί να καταλάβει και ο άλλος τι ακριβώς τον ρωτάει ή τι απάντηση θέλει να πάρει, σε ποιους τομείς. Αλλά και ο ίδιος που απαντάει μετά, εγώ για παράδειγμα, δεν θα έχω τον απαραίτητο χρόνο να δώσω δυο στοιχεία, μερικά επιχειρήματα, να απαντήσω πιθανόν στον προηγούμενο ή να τον ρωτήσω για κάτι που είπε, περιμένοντας τη σειρά μου, να γίνει πάλι ο κύκλος μετά από ένα τέταρτο – είκοσι λεπτά που θα έρθει η σειρά μου να μιλήσω για άλλο θέμα, για να κάνω ένα σχόλιο αν θέλω, αν προλάβω, αν μπορέσω, αν το θυμηθώ και αν θυμηθεί και ο τηλεθεατής τι είχε πει εκείνος. Καταλαβαίνετε; Μιλάμε για μία απαράδεκτη κατάσταση ενώ έπρεπε να γίνεται με ουσιαστική συζήτηση, με συμμετοχή των δημοσιογράφων. Έχω ακούσει ότι έχετε και την άποψη, είναι και δική μας, ότι θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να είναι όχι μόνο από τηλεοπτικά κανάλια αλλά από την ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφοι εφημερίδων, ραδιοφώνων, από τα πάντα, αντιπροσωπευτικά έστω.

Ακριβώς.

Και βεβαίως να υπάρχει η δυνατότητα πιο ουσιαστικής συζήτησης.

Έρχομαι στο θέμα που βλέπω ότι σηκώνει πολύ το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα, το βλέπω και σήμερα πρώτο θέμα στον Ριζοσπάστη. Βλέπω ότι σηκώνετε πολύ το θέμα του περιβάλλοντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θέλω να μου πείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΚΚΕ σε αυτόν τον τομέα και γιατί δίνετε αυτή την ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Δίνουμε αυτή την έκταση οπωσδήποτε για το περιβάλλον και όχι μόνο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που ήταν προχθές, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή, την ποιότητα της ζωής όλων των συνανθρώπων μας, τη δική μας δηλαδή, κυρίως των παιδιών μας. Τι θα έχουν αύριο και τι θα παραδώσουμε αύριο και στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν είναι μόνο αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή, αλλά είναι και μία ασυδοσία σε όλους τους τομείς όπου δεν παίρνονται μέτρα.

Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για μία “πράσινη” μετάβαση που είναι η βασική στρατηγική αυτή τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενικά διεθνώς και των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, που έχει να κάνει όχι με την προστασία ουσιαστικά του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των λαών, αλλά έχει να κάνει με το πώς θα επενδύσουν κάποιοι όμιλοι υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια μπροστά στην οικονομική κρίση, γιατί ήδη βρισκόμαστε σε ύφεση τουλάχιστον σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ. Υπάρχει κίνδυνος εμβάθυνσης αυτής της νέας οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια. Άρα εδώ θέλουν να επενδύσουν κεφάλαια και βρίσκουν τις κατοικίες που θα αλλάξουν και θα γίνουν ενεργειακές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.λπ., το κλείσιμο του λιγνίτη γιατί πρέπει να “χαθεί”, να καταστραφεί κεφάλαιο για να μπορέσει να υπάρξει μετά επένδυση, υποτίθεται ανάκαμψη “πράσινη” και “πράσινα άλογα”. Την ίδια στιγμή, τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες που είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργούν προβλήματα και σε δασικές εκτάσεις φυσικού κάλους που τις καταστρέφουν, αλλά και σε παραλίες, στον αστικό ιστό αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έτσι έχουμε ενεργειακή ουσιαστικά φτώχεια, έχουμε αύξηση της τιμής του ρεύματος αντί να υπάρχει μείωση γιατί είναι πραγματικά κοστοβόρες και δεν καλύπτονται άλλες πλευρές. Έχουν βγάλει για παράδειγμα, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα υδροηλεκτρικά έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν. Εδώ έχουμε γεωθερμία στην Ελλάδα, στην πατρίδα μου για παράδειγμα, την Φθιώτιδα που είμαι και υποψήφιος, υπάρχουν πάρα πολλές ιαματικές πηγές οι οποίες δεν αξιοποιούνται ούτε για τον ιαματικό τουρισμό τουλάχιστον για να ανακάμψουν λίγο οι τοπικές κοινωνίες. Έχει βρεθεί με βάση επιστημονικές μετρήσεις, ότι υπάρχει η δυνατότητα πάρα πολύ μεγάλου γεωθερμικού πεδίου και στις Θερμοπύλες, στην Κοιλάδα του Σπερχειού, στα Καμένα Βούρλα και απέναντι στην Ιστιαία κ.λπ. Είναι τομείς που δεν αξιοποιούνται. Μετά καταργήσαν τον λιγνίτη, κατέστρεψαν ουσιαστικά εργοστάσια, μετά τα ξαναξεκινήσαν γιατί έγινε ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπήρχε το πρόβλημα της αύξησης της τιμής ή της έλλειψης του φυσικού αερίου με το εμπάργκο στη Ρωσία και όλα αυτά που ακολούθησαν και ξαναρχίζουν πάλι τον λιγνίτη. Ο λιγνίτης μπορεί, επειδή είναι πραγματικά ορυκτός πλούτος για τη χώρα μας, να παράγει φθηνή ενέργεια για τον εργαζόμενο λαό.

Και υπάρχουν και τρόποι να περιοριστεί η ρύπανση από τον λιγνίτη.

Βεβαίως υπάρχει, η επιστήμη και η τεχνολογία έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Πριν σας άκουγα που μιλούσατε για την τεχνητή νοημοσύνη, εδώ κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας δηλαδή σε τελευταία ανάλυση.

Γραμματέα, κε Κουτσούμπα, θέλω να έχω και την τοποθέτηση σας πάνω σ’ αυτήν την έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους φόρους. Θέλω να μας πείτε πως ακούτε όλη αυτή την κόντρα και ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για το φορολογικό θέμα. Καταρχήν, βλέπω ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση, και αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση, για την φοροδιαφυγή. Προφανώς φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτήν, γιατί έχει πολιτικό κόστος.

Για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την φορολογία δεν συζητούν, συζητούν για άλλα. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εδώ που τα λέμε, το ξέρουμε όλοι μας, έγδαραν το λαό με τη φοροληστεία, με όλους αυτούς πριν τους μνημονιακούς νόμους, εφάρμοσαν όλοι τους άδικους νόμους. Όπως ο ΕΝΦΙΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργούσε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , επίσης, αύξησε τους συντελεστές του ΦΠΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ τους διατήρησε στα ύψη παρά τον μεγάλο πληθωρισμό. Με όλες τις κυβερνήσεις διατηρήθηκε περίπου σταθερή η αναλογία φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός, απ’ τη μια σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, απ’ την άλλη, 95% ο ελληνικός λαός, 5% οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό ίσχυε στο ακέραιο από το 2015 έως το 2019 και από το 2019 έως στο 2023. Διατήρησαν προκλητικές φοροαπαλλαγές, όλοι αυτοί, στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι εφοπλιστές έχουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές. Διατήρησαν αυτή τη γνωστή πατέντα, του αναβαλλόμενου φόρου, που δίνει φοροασυλία στις τράπεζες την ώρα που ξέρουμε ότι μόνο πέρυσι κατέγραψαν 3 δισ. ευρώ κέρδη. Η υπόθεση της φορολόγησης των μερισμάτων στους μετόχους των εταιρειών, για την οποία γίνεται και τώρα συζήτηση, έχει μεγάλη ιστορία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τη μείωσε, γιατί ήταν 15% με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την πήγε 10%, και η κυβέρνηση της ΝΔ από 10% την κατέβασε στο 5%. Όλοι τους είναι με τους φόρους στο λαό και όλοι τους είναι ενάντια στους φόρους σε μεγάλους ομίλους, δήθεν για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι το ζήτημα.

Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση του ΚΚΕ, γιατί εμείς καταθέσαμε σειρά τροπολογιών σε νόμους, συμβάλει στην ανακούφιση του λαού μας από τους φόρους -οι υπόλοιποι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ τις απέρριψαν χωρίς να τις συζητήσουν καν- και προέβλεπαν: πρώτον, κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δεύτερον, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, το ρεύμα, την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες, Τρίτον, κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Τέταρτον, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία, που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής των λαϊκών οικογενειών, και φυσικά δεν εκμισθώνεται. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ πρότεινε αύξηση φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και κατάργηση όλων αυτών των εξοπλισμών και των δαπανών που δίνουμε για επιθετικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και δεν αφορούν την άμυνα, την αμυντική ικανότητα της χώρας μας. Αυτά είναι μια δέσμη μέτρων η οποία θα έπρεπε να αρχίσει να υλοποιείται χθες, όχι σήμερα ή αύριο.

Έρχομαι στην επίθεση που δέχθηκε το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανάλογη επίθεση δέχθηκε και το ΠΑΣΟΚ, ότι κάψατε με την στάση σας την απλή αναλογική, ότι δεν τείνατε χείρα συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προκύψει, μέσα από τις διαδικασίες της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και της απλής αναλογικής, μια ευρύτερη κυβέρνηση της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Πώς ακούσατε τις συγκεκριμένες κατηγορίες, τι απαντάτε και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΚΕ την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές;

Την απλή αναλογική δεν τη θεωρούμε εμείς δίκαιο εκλογικό σύστημα επειδή μπορεί να φτιάξει κυβερνήσεις συνεργασίας “μούφα” προοδευτικές, όπως τις φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί η απλή αναλογική απλά εκφράζει την αποτύπωση, τη συγκεκριμένη στιγμή, της θέλησης του ελληνικού λαού, με την μυστική ψηφοφορία, το πόσους εκλεγμένους αντιπροσώπους-βουλευτές θα στείλει στο ελληνικό κοινοβούλιο, αυτό και μόνο. Και πρέπει να τηρείται, γιατί είναι δίκαιος νόμος, δίκαιο εκλογικό σύστημα για όλες τις περιπτώσεις. Από κει και πέρα κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να γίνουν, και με την απλή και με την ενισχυμένη αναλογική, αν δεν πάρει πλειοψηφία -αυτοδυναμία τελοσπάντων- ένα κόμμα, με τα κόμματα που συμφωνούν και έχουν κοινές προεκλογικές στοχεύσεις.

Αυτό είναι ένα ερώτημα που όσο θυμάμαι τον εαυτό μου το έθετα πάντα στους προσκεκλημένους μου από το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ λέει όχι στη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση; Δεν είναι τρόπος να προωθήσει αυτά που υπερασπίζεται;

Λέμε όχι σε μια κυβέρνηση τέτοια, αντιλαϊκή, που θα υλοποιήσει -όπως είναι στα προγράμματα των άλλων κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν- τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το νέο μεγάλο μνημόνιο. Όταν το λέγαμε εμείς πριν ένα μήνα, στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, όλοι λέγαν “μη λέτε έτσι, δεν είναι μνημόνιο, τελειώσαν τα μνημόνια”. Και ήρθε χθες ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την ομολογία ότι είναι μνημόνιο και το τι περιμένει τον ελληνικό λαό. Ανελαστικά προαπαιτούμενα, με την παραδοχή ότι αποτελεί μνημόνιο, κονδύλια του οποίου προορίζονται μόνο για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις και για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ματωμένα πλεονάσματα και όροι του προγράμματος σταθερότητας, δεσμεύσεις για μεγάλους κινδύνους προς το ΝΑΤΟ και το τι θα σημαίνει το επόμενο διάστημα, τι θα γίνει στα Βαλκάνια, τι θα γίνει στα ελληνοτουρκικά, τι θα γίνει στην Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή, κι έναν οδικό χάρτη στις ελληνοτουρκικές διαφορές υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα. Όλο αυτό το πακέτο μαζί, το έχουν τα κόμματα που μπορούν να συγκυβερνήσουν. Γι’ αυτό εμείς λέγαμε ότι και την 22η Μαΐου θα μπορούσε να υπάρχει κυβέρνηση.

Κε Χατζηνικολάου, 200 νόμους ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους νόμους που έφερε η ΝΔ. Κι από κει και πέρα βγαίνει και ωρύεται, φωνάζει, τσακώνεται, κάνει τη γνωστή κοκορομαχία απ’ τις τηλεοράσεις. Και λέει ότι “δε νοιάζεται το ΚΚΕ για κυβέρνηση”, ενώ ο Τσίπρας όπως είπε χθες νοιάζεται για κυβέρνηση, κι ότι “το ΚΚΕ βλέπει μόνο το χωραφάκι του” κά. Τι να του πείτε τώρα αυτού; Του λέω ότι γι’ αυτό ψήφισε τους 200 αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ; Γι’ αυτό ετοιμάζεται -κι έχει ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο- τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν και τι αντιλαϊκούς νόμους θα φέρουν αυτά το επόμενο διάστημα; Γι’ αυτό μαζεύει τους Αντώναρους, τους Μαρατζίδηδες; Γι’ αυτό σε Δήμους, όπως η Πάτρα -με έναν κατά κοινή ομολογία άξιο αγωνιστή κομμουνιστή δήμαρχο, τον Κώστα Πελετίδη- κάνει συνεργασίες με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εκεί, για να πετάξουν τον Πελετίδη στις επόμενες εκλογές; Και το ίδιο κάνει και στην Καισαριανή μαζί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό στηρίζει τον υποψήφιο της ΝΔ, τον Παχατουρίδη, στο Περιστέρι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος λοιπόν στρέφεται ενάντια στον λαό και τα λαϊκά συμφέροντα, με όλους αυτούς τους νόμους και όλες αυτές τις συνεργασίες;

Εμείς θα μπούμε σε κυβέρνηση, με μια πραγματικά γνήσια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου αυτά τα ζητήματα του προγράμματος τα οποία προτείνουμε -κάποια σας ανέφερα πριν, κάποια μπορούμε να τα συζητήσουμε ίσως άλλη φορά γιατί δεν έχουμε χρόνο- θα είναι δεσμευμένη να τα υλοποιήσει. Γι’ αυτό κοιτάμε καθαρά στα μάτια τον ελληνικό λαό και σ’ αυτές τις κάλπες και του λέμε ότι θα κάνουμε αυτό που του υποσχεθήκαμε. Θα είμαστε η ουσιαστική, γόνιμη, αυστηρή, λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή. Οτιδήποτε θετικό έρθει για το λαό, και το παραμικρό, εμείς έτσι κι αλλιώς το υπερψηφίζουμε, και το κάνουμε πάντα όποια κι αν είναι η κυβέρνηση είτε είναι αυτοδυναμίας είτε συνεργασίας, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, όλοι μαζί ή χωριστά ο καθένας. Μισό μέτρο να φέρουν θα το ψηφίσουμε και το έχουμε κάνει, ή δεν θα το εμποδίσουμε, για παράδειγμα με “παρών”. Αλλά είμαστε κάθετα “όχι” στο 99,9% όλων αυτών των νόμων γιατί πλήττουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα, πλήττουν δικαιώματα, πλήττουν την οικονομία τελικά της χώρας η οποία δεν μπορεί να αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, του λαού.

Ευχαριστώ θερμά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κο Δημήτρη Κουτσούμπα, γραμματέα ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ ευχαριστώ.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.