Σόιμπλε - Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου ανάμεσα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ελληνα υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε:
«Ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσω τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και συζητήσαμε διεξοδικά και αρκετή ώρα όχι πάντα με συμφωνία αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη, δεν είναι απλός ο δρόμος. Έχουμε αρκετά προβλήματα. Ευτυχώς έχουμε βγει κατά ένα μεγάλο μέρος από την κρίση. Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Το έχω πει συχνά και σε αντιπαραθέσεις στην Γερμανία. Η πρόοδος που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Παρά την πρόοδο υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα στην Ελλάδα.
Έχω παρακολουθήσει τον προεκλογικό αγώνα που έγινε όμως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί αν και έχουν υπάρξει βήματα προόδου. Όσον αφορά το χρέος, η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ. Αν και συμφωνήσαμε, υπάρχουν διαφωνίες».
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε»
«Είχαμε μια συζήτηση ανοικτή. Χθες και στα γερμανικά ΜΜΕ ο κ Βαρουφάκης είπε και συμφωνώ με αυτό ότι το χρέος είναι κάτι που πρέπει να λύσουμε. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρεθούν λύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους οργανισμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν είναι το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμιο που αλλάζει συνεχώς. Πρέπει λοιπόν και καλούμαστε να δώσουμε την απάντηση σε ότι αφορά τη νεολαία και τις θέσεις εργασίας.
Χρειάζεται να εργαστούμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι χρειάζεται να συμμετέχουν και επανέλαβε την πρόταση να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Το πρότεινα εκ νέου στον κ. Βαρουφάκη, το είχα προτείνει και παλαιότερα αλλά δεν είχε γίνει δεκτό.
'Ομως στη συζήτηση αυτή ο συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις για κάποια ζητήματα. Με ενημέρωσε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Ελληνες ψηφοφόρους αλλά αυτό ισχύει για όλους τους ψηφοφόρους της Ευρώπης.
Εχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές.
Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς και χρειάζεται επιβεβαίωση από τα κοινοβούλια. Όμως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των συμφωνιών. Στο πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας άγγιξε ένα σημείο που δεν μπορεί να πάει περαιτέρω. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που γεννήθηκαν. Για να αλλάξει το πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και να δούμε πως θα μπορέσει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές.
Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να υπάρξει μια συμφωνία.
«Το θέμα του κουρέματος και απομείωσης του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα αυτό που υπάρχει είναι πρόσβαση στις αγορές» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε παρατήρησε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις μιας κυβέρνησης δεν είναι ρεαλιστικές αν στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα άλλων χωρών και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το επισήμανε στον κ. Τσίπρα.
«Όταν υπάρχει μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές πρέπει να λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2009 και έχει την ευθύνη για αυτό» είπε και θύμισε ότι δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα για να γίνουν όσα έπρεπε να γίνουν.
Ο κ. Σόιμπλε ανέβασε τους τόνους όταν ρωτήθηκε για την διαφθορά στην Ελλάδα το θέμα της Siemens και τον Χριστοφοράκο. Ξέρω ως ΥΠΟΙΚ ότι στην Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή και προσπαθούμε να την καταπολεμήσουμε. Δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο για την Ελλάδα και κατέληξε με την γερμανική παροιμία «Ο καθένας να κοιτάζει την πόρτα του».
Και επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν.
Βαρουφάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο
Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε για μια ακόμη φορά χρόνο προκειμένου η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να «φύγει από το κάδρο η χρεοκοπία».
Διευκρινίζοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι το πλαίσιο για να δοθεί ένα τέλος σε μία αέναη κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα και διοχετεύτηκε στην ευρωζώνη.
Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην κρίση στην Ελλάδα. Οι Έλληνες το μόνο που ζητούν είναι να σταματήσει η απαξίωση τη Ελλάδας.
«Το μήνυμά μου είναι ότι η δική μας κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, είναι μια μεγάλη προσπάθεια και χρειαζόμαστε τη στήριξη των ετέρων μας».
Στέλνοντας ένα μήνυμα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξει σεβασμός όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά ζήτησε η οποία συμφωνία να γίνει «χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί το άνθος της δημοκρατίας».
Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ανόδου του ναζισμού στην Ελλάδα, λέγοντας ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα ναζιστικό κόμμα είναι η τρίτη δύναμη και χρειάζεται «να δώσουμε μαζί με τους Γερμανούς αυτόν τον αγώνα».
THETOC
THETOC
Όποιοι νομίζουν ότι η ΕΕ των κορακιών μπορεί να γίνει.... περιστερώνας, πλανάται πλάνιν οικτράν...
ΑπάντησηΔιαγραφή