Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Θαν. Παφίλης: Να χτίσει ο λαός τη συμμαχία απέναντι στα μονοπώλια – Από τα εγκαίνια και τη συγκέντρωση στα νέα γραφεία του ΚΚΕ στο Περιστέρι (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Απoσπάσματα από την ομιλία του Θαν. Παφίλη

Συγκέντρωση διοργανώθηκε στο Περιστέρι για τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΚΚΕ με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ, ενώ ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:


  
«Πιστεύουμε πως είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να απευθυνθεί στο λαό και να τον καλέσει να σκεφθεί ξανά, αντικειμενικά και χωρίς προκαταλήψεις, τι του έλεγε το ΚΚΕ όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, για όλα τα θέματα των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, διεθνών και εσωτερικών εξελίξεων.
Γιατί είναι πια φανερό ότι η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων δημιουργεί κυριολεκτικά κατάσταση ασφυξίας, αδιεξόδου και απελπισίας για τα λαϊκά στρώματα που όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν και προβλήματα επιβίωσης. Το ΚΚΕ, τα μέλη του, τα στελέχη του αντιλαμβανόμαστε αυτή την κατάσταση γιατί τη ζούμε και εμείς. Καταλαβαίνουμε την αγωνία του λαού μας και συμμεριζόμαστε την πίεση που νιώθει από τα αδιέξοδα για να βρεθούν λύσεις που έστω θα τον ανακουφίσουν από αυτή την κατάσταση. Αυτή ακριβώς την αγωνία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες γι' αυτή την κατάσταση, καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες για ένα τέλος των μέτρων και υποσχέσεις για μια ανάπτυξη που τάχα θα επαναφέρει την Ελλάδα σε μια νέα λεωφόρο ευημερίας.
Αυτή την κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι που εμφανίζονται ως νέοι σωτήρες των σχετικά εύκολων λύσεων που θα έρθουν χωρίς να θιχτεί η αιτία που γεννά αυτή την πολιτική και δεν είναι άλλη από τη φύση του ίδιου του συστήματος, του καπιταλιστικού. Τις τελευταίες μέρες για παράδειγμα από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται μια αντιπαράθεση -και σε υψηλούς υποτίθεται τόνους- για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δηλαδή με την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Τι κρύβουν όμως απ' το λαό; Ο καυγάς που γίνεται είναι μεταξύ ληστών που θα μοιράσουν τη λεία. Όλοι τους είναι ενωμένοι κατά των εργαζομένων, τα μέτρα είναι δεδομένα, καμία συζήτηση γι' αυτά. Με τη μία ή την άλλη λύση, "κούρεμα" του χρέους ή αναδιάρθρωση, οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο. Ο καυγάς τους είναι ποιας καπιταλιστικής χώρας, ποιου τμήματος του κεφαλαίου, ποιου ιμπεριαλιστικού κέντρου τα κεφάλαια θα απαξιωθούν ή θα κουρευτούν περισσότερο. Η αντίδραση στην τρόικα έχει σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου.
Δεν πρόκειται το ΚΚΕ να ακολουθήσει αυτήν τη λογική. Θα πούμε όπως πάντα στο λαό την αλήθεια, έστω κι αν προσωρινά ένα μέρος του δεν μπορεί ακόμα να την αντιληφθεί. Ωστόσο σήμερα υπάρχει μεγάλη και συγκεντρωμένη εμπειρία. Ευθύνη να κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις και φυσικά το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό από το 1997-2000 για την επερχόμενη κρίση. Οι άλλοι; Όταν ξέσπασε, και πριν είπαμε και λέμε κρίση του ίδιου του συστήματος που σάπισε πια, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο σε όφελος του λαού, οδηγεί προς τα πίσω. Τι είπαν οι άλλοι; ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και άλλες δυνάμεις; Για λαμόγια, οικογενειοκρατία, κλέφτες, ανίκανους, προδότες. Ο ΣΥΡΙΖΑ; Για καζινοκαπιταλισμούς, φούσκες, κλεπτοκρατία κλπ. Υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα; Ναι, αλλά δεν είναι η ουσία. Αν είναι έτσι, σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ και εκεί αυτά ευθύνονταν; Η κρίση είναι του καπιταλισμού.
Τα μέτρα που πάρθηκαν έχουν στόχο να διασώσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Είχαν δρομολογηθεί πριν την κρίση. Το μνημόνιο ήταν ένα εργαλείο. Όσοι μιλούσαν για ελληνική ιδιομορφία, έκρυβαν και αθώωναν το σύστημα, έκρυβαν ότι τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.
Τι έλεγε το ΚΚΕ; Ότι η ΕΕ είναι του κεφαλαίου και όχι της αλληλεγγύης. Ότι η κρίση θα είναι χειρότερη λόγω της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Σήμερα ο λαός πρέπει να απαντήσει: Ποιος δικαιώθηκε; Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για την κρίση. Βέβαια, δεν κάναμε μόνο προβλέψεις. Πρωτοστατήσαμε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατό.

Παράλληλα -και με κόστος- είπαμε στο λαό την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος χωρίς να ανατραπεί το ίδιο το σύστημα, χωρίς να περάσει η πραγματική εξουσία στα χέρια του λαού. Λέμε και πάλι στο λαό ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε παλιότερες κατακτήσεις, όπου υπήρχε ένα σχετικά καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, πολύ πίσω βέβαια από τις πραγματικές ανάγκες. Γιατί; Γιατί ο καπιταλισμός έχει ξεπεραστεί ιστορικά και δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα και τις δυνατότητες της κοινωνίας, αλλά μπαίνει φρένο στην εξέλιξή της.
Σε αυτή μας τη θέση δεχόμαστε κυριολεκτικά λυσσαλέα επίθεση και από τη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό πως τάχα υπάρχει καλύτερος τρόπος διαχείρισης. Παίζει με την αγωνία του λαού, με την πίεση για άμεσες λύσεις χωρίς ριζικές αλλαγές. Ποιος λοιπόν έχει δίκιο; Υπάρχει και σε αυτόν τον τομέα πλούσια εμπειρία και από το παρελθόν, αλλά και από τα τελευταία χρόνια.
Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους να κρίνουν αντικειμενικά και αυστηρά κάθε κόμμα. Ποια είναι η εμπειρία; Πώς ξεπέρασε τις μεγάλες κρίσεις ο καπιταλισμός και ιδιαίτερα την κρίση του 1929; Με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ήταν αποτέλεσμα αυτής. Με την καταστροφή δηλαδή και το θάνατο. Και είναι ψέμα και αποπροσανατολισμός αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι φωστήρες οικονομολόγοι πως ξεπεράστηκε με το New Deal, δηλαδή με μια Νέα Συμφωνία κοινωνική στις ΗΠΑ. Αυτό λένε και σήμερα.

Τι ακριβώς γίνεται σήμερα; Για να υπάρξει "ανάκαμψη", η οποία θα είναι προσωρινή και αναιμική, πρώτα απ' όλα απαξιώνεται η εργατική δύναμη, καταστρέφεται δηλαδή ο εργαζόμενος με ανεργία και πτώση του μισθού. Καταστρέφονται επίσης μικρομεσαία στρώματα, επιταχύνεται η συγκέντρωση - συγκεντροποίηση. Καταστέφεται ένα τμήμα του κεφαλαίου και εδώ γίνεται μεγάλος καυγάς. Συρρικνώνεται ο κοινωνικός τομέας, η Υγεία, η Παιδεία κ.ά. Ιδιωτικοποιούνται όλοι οι τομείς για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια. Γίνονται γενικές αναδιαρθρώσεις στην κρατική μηχανή για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι το λαό.
Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ, η πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η λειτουργία του ίδιου του συστήματος και είναι αντικειμενική και ανεξάρτητη από το ποιος κυβερνά. Παρ' όλα αυτά όμως η κρίση είναι βαθιά, δεν ξεπερνιέται και τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να πυκνώνουν.
Όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια όμως και ιδιαίτερα τα τελευταία ζούμε την αντιπαράθεση του νέου δίπολου που σχηματίζεται, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει σήμερα πλούσια εμπειρία και δικαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η αντιπαράθεση γίνεται για τη διαχείριση και όχι τη ριζική αλλαγή της κατάστασης. Η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει συντρίψει το λαό και φυσικά δεν δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια παραπλανά το λαό προβάλλοντας τη θέση πως υπήρχε και υπάρχει άλλη δυνατότητα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης μέσα στην ΕΕ, με το ΔΝΤ και χωρίς να υπάρξουν γενικότερες ανατροπές.

Δικαιώθηκε η θέση του για την ΕΕ; Για θυμηθείτε τι έλεγε ένα χρόνο πριν για τον Ολάντ, για τη συμμαχία του Νότου, για τον Ομπάμα, για τη Βραζιλία, για την Αργεντινή. Σε όποια χώρα εφαρμόσθηκε είτε η διαχείριση, το μείγμα όπως λένε της Μέρκελ ή του Ομπάμα, είχε τα ίδια αποτελέσματα για το λαό. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ με μνημόνιο ή χωρίς εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Ποιον λοιπόν δικαιώνουν οι εξελίξεις; Το ΚΚΕ ή τους άλλους;
Τι λέει σήμερα η δικομματική κυβέρνηση; Οι θυσίες πιάνουν τόπο, έχουμε φως στην άκρη του τούνελ. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και λοιπόν; Τι θα αλλάξει για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους; Για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους; Ψεύτικες ελπίδες.
Για παράδειγμα, πολύς θόρυβος έγινε για την άνοδο φέτος του τουρισμού. Ποιος ωφελήθηκε; Οι εργαζόμενοι στον κλάδο; Μεροκάματα πείνας, χωρίς ωράρια. Οι μικροί επαγγελματίες; Όχι. 1.000 ξενοδοχεία είναι για πώληση. Ωφελήθηκαν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι τουρ οπερέιτορς. Δηλαδή τα μονοπωλιακά συγκροτήματα του κλάδου. Είναι μια γεύση τι εννοούν ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κάνει αμέτρητες κωλοτούμπες, ζητά την αλλαγή κυβέρνησης για να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας, όπως λέει. Ας σκεφτεί καλά ο λαός μας, έχουν οι μεγαλύτεροι πείρα από το ΠΑΣΟΚ. Ας σκεφτούν και ας παρακολουθήσουν τη γρήγορη μεταμόρφωσή του και τη στροφή προς τον ονομαζόμενο ρεαλισμό. Εγκαταλείπει ταχύτατα διακηρύξεις που ακουμπούσαν στο λαϊκό αίσθημα.
Εμείς προειδοποιούμε και πάλι το λαό πως δεν πρέπει να υποκύψει στην εκστρατεία των ψεύτικων προσδοκιών και ελπίδων που καλλιεργούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε στις εύκολες και άμεσες λύσεις που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε υπήρξαν τέτοιες, ούτε υπάρχουν. Ας σκεφτούν όλοι αυτοί που για χάρη των εύκολων λύσεων στις περσινές εκλογές μειώθηκε η δύναμη του ΚΚΕ, ποιος ωφελήθηκε απ' αυτό; Ο λαός; Που είναι το 27%;

Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε προτάσεις για άμεσες πολιτικές λύσεις. Τι εννοούν; Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και άλλους, να κάνουμε κυβέρνηση. Να μπούμε δηλαδή σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την ίδια πολιτική. Σε μια κυβέρνηση που όμως την εξουσία την έχει το κεφάλαιο. Υπάρχει μεγάλη πείρα απ' τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο τελευταία. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας και λαϊκής κυβέρνησης και ας αφήσουν τη βρώμικη αυτή προπαγάνδα, ότι δεν θέλει να κυβερνήσει. Σε όλη του την Ιστορία παλεύει για να έχει ο λαός την εξουσία και αυτόν το σκοπό τον υπηρέτησε με όλες τις μορφές. Η πρόταση του ΚΚΕ δεν αφορά το μακρινό μέλλον, είναι επίκαιρη και άμεση, υπερώριμη, αν το αποφασίσει ο λαός.
Διέξοδος σε όφελος του λαού σημαίνει έξοδος απ' την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Το ΚΚΕ έχει πρόταση. Που για τη διαμόρφωσή της πάρθηκε υπόψη η πείρα απ' το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει η χώρα μας, οι δυνατότητες ανάπτυξης που στο κέντρο της θα έχει το λαό, με προϋπόθεση να γίνουν τα εργαλεία αυτής της ανάπτυξης λαϊκή ιδιοκτησία, να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής.
Στη λαϊκή εξουσία οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μπορούν να απογειωθούν και ο λαός να απολαύσει δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό κ.ά. Αυτή την πρόταση μπορεί να την υλοποιήσει η λαϊκή συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, νεολαίας. Σε αυτούς απευθυνόμαστε, να χτίσουν τη συμμαχία τους απέναντι στα μονοπώλια και το κεφάλαιο. Συμβάλλουμε σ' αυτό με τους σημερινούς αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, με αλληλεγγύη σε όλους όσοι υποφέρουν. Καλούμε το λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ».
902



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.