Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Η αγωνία της αστικής τάξης για εφεδρείες & η διαπάλη του κεφαλαίου για το «μείγμα της διαχείρισης»


-Σκέψου το, Φώτη... Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοικτό, πάντα ευρύχωρο...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 Καυγάς για το ποιος θα πάρει «κεφάλι»

 *

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τον εγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων

*
Νερό στο μύλο των διεργασιών και των ανταγωνισμών για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της «κεντροαριστεράς», έριξε η πρόσκληση που απηύθυνε η «πρωτοβουλία των 58» για τη δημιουργία «ενιαίου πολιτικού φορέα» με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές του Μάη.
*

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εντάσσεται στην επιχείρηση αναπαλαίωσης του χώρου της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
  • Αποτελεί έκφραση της αγωνίας της αστικής τάξης να διαμορφώσει εφεδρείες συμπληρωματικά προς το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα
  • Αντανακλά τη διαπάλη στους κόλπους του ελληνικού κεφαλαίου για το «μείγμα της διαχείρισης» που θα επιταχύνει την ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
Η «πρωτοβουλία των 58» κάλεσε από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία ονομαστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και σε δυνάμεις που «κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου και της πολιτικής οικολογίας του προοδευτικού ευρωπαϊσμού».
Οι εκπρόσωποί της ξεκαθάρισαν ότι στρατηγική επιλογή της είναι η εφαρμογή των ευρωενωσιακών πολιτικών και η προώθηση των «αναγκαίων αναδιαρθρώσεων», προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Φρόντισαν παράλληλα να εναρμονίσουν τη φρασεολογία τους με την «αντιμνημονιακή» ρητορεία του τελευταίου διαστήματος, σημειώνοντας στην ιδρυτική τους διακήρυξη ότι: «Η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. (...) Η εθνική ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο της νέας φάσης στην οποία έχουμε μπει».
-Κι εμείς; Τι ρόλο παίζουμε;

Την πρωτοκαθεδρία διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση των «58» να προχωρήσουν την προηγούμενη Κυριακή στη συγκρότηση Συντονιστικής Γραμματείας που θα αναλάβει την πραγματοποίηση ιδρυτικής συνέλευσης της πρωτοβουλίας μέχρι το Φλεβάρη, πυροδότησε νέο κύκλο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αλλά και αλυσιδωτές αντιδράσεις και κινήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Το εγχείρημα έσπευσε να χαιρετίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ προς το παρόν το απέρριψε ο Φ. Κουβέλης, δηλώντας την πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του «τρίτου πόλου» της κεντροαριστεράς με πυρήνα τη ΔΗΜΑΡ.
Ο Ευαγ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοικτό, πάντα ευρύχωρο, είναι έτοιμο να συνεργαστεί σεβόμενο τους πάντες» για τη συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και επιτέθηκε στον Φ. Κουβέλη για την άρνησή του να συμμετέχει στο εγχείρημα.
Φανερώνοντας μάλιστα την πρόθεσή του να αξιοποιήσει την «πρωτοβουλία των 58» για να πάρει το ΠΑΣΟΚ το πάνω χέρι στις διεργασίες του χώρου, ο Ευαγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συγκροτηθεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο της «κεντροαριστεράς» που θα κατέβει στις ευρωεκλογές υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, προανήγγειλε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ το Γενάρη, «σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης, ως πρωτοβουλία της Κεντροαριστεράς», θα συνδιοργανώσει «συνδιάσκεψη για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές, μέσα από την οποία θα αναδειχθεί και το πρόγραμμα και η πρόταση» του χώρου για την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, και θα αποτελέσει «την έναρξη των διαδικασιών για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων στις ευρωεκλογές».
Στόχος του ΠΑΣΟΚ, είναι να αναλάβει τα ηνία στην επιχείρηση αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας με το νέο μανδύα της κεντροαριστεράς και σ' αυτήν την προσπάθεια θα επιδιώξει να εμφανιστεί σαν ο κύριος εκφραστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Υπέρμαχος της πρωτοβουλίας των «58» εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη, ενώ ο Τ. Γιαννίτσης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα ενόψει των ευρωεκλογών, τη χαρακτήρισε «θετική κίνηση, που σκοπεύει να παίξει ρόλο καταλύτη στην πολιτική σκηνή».
Την ίδια στιγμή πρώην υπουργικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδης κρατούν αποστάσεις από το εγχείρημα, ενώ ο Δ. Ρέππας έχει ταχτεί ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ τόσο με τη ΔΗΜΑΡ, όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα μέλη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» που αποχώρησαν πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ προχώρησαν το προηγούμενο Σάββατο στην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης με τον τίτλο «Νέα Αρχή». Στην ιδρυτική εκδήλωση της κίνησης εμφανίστηκαν και δύο νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι Απ. Κακλαμάνης και Θ. Μωραΐτης, ενώ το «παρών» έδωσαν και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Ντ. Λάζαρη.
-Στρογγυλές κουβέντες, Φώτη. Πάμε να γίνουμε 60!

Το δικό της «τρίτο πόλο» προκρίνει η ΔΗΜΑΡ

Στη ΔΗΜΑΡ προκάλεσε τρικυμία η απόφαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Στ. Λιβαδά και Γ. Γεωργάτου όχι μόνο να στηρίξουν την «πρωτοβουλία των 58» αλλά και να συμμετάσχουν στη Συντονιστική της Επιτροπή και μάλιστα μετά την απόφαση του κόμματός τους με την οποία δηλώνει πως δε στηρίζει το εγχείρημα. Και οι δύο δέχτηκαν σφοδρή κριτική από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και προσωπικά απ' τον Φ. Κουβέλη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως «δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ (...) Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού».
Με ομιλία του στην Πάτρα την Παρασκευή, ο Φ. Κουβέλης και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και το τμήμα εκείνο του κόμματός του το οποίο διαφωνεί με τη μη στήριξη του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, σημείωσε:
«Παραμένουμε στρατευμένοι πάντα στην υπόθεση ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και μάλιστα με μεγαλύτερη πλέον θέληση και δράση, καθώς οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού πόλου».
Πρόσθεσε πως «ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δε θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής», ενώ προσπαθώντας να διαχωριστεί και από το ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι «ταυτόχρονα όμως δεν θα συμφωνεί και θα δέχεται απόψεις λαϊκιστικές, άγονες, με σχέδια ξεπερασμένα».
Ξεκαθάρισε πάντως πως ο πόλος στον οποίο οραματίζεται να πρωταγωνιστήσει το κόμμα του έχει στόχο την «ανάληψη της εξουσίας», όμως «δεν θα μείνει εκτός λύσεων έως ότου γίνει πλειοψηφία».
Ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι θα συμμετέχει εκ νέου σε κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ των αστικών κομμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.
Μεσοβέζικη είναι η στάση στελεχών όπως ο Σπ. Λυκούδης, που ενώ έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος» των δύο στελεχών της ΔΗΜΑΡ, εντούτοις διαφωνεί και με την απόφαση του Φ. Κουβέλη να κλείσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τους «58».
Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς τη συνεργασία με το κόμμα «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου, με στόχο την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. Στο εγχείρημα θα συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης.
Οι Λοβέρδος και Καστανίδης συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ την περασμένη Δευτέρα με τίτλο «Ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ποιος δρόμος;» στην οποία έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων οι Α. Διαμαντοπούλου, Π. Μπεγλίτης, Στ. Μανίκας, Β. Μαλέσιος και άλλοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ.
Από τη δική του πλευρά, σχολιάζοντας τις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ο Θ. Πάγκαλος (ο οποίος θυμίζουμε έχει ταχθεί υπέρ κοινής καθόδου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές) με συνέντευξή του στο «Βήμα FM» δήλωσε: «Έχει πνεύσει ο άνεμος για τα ψηφαλάκια. Θα μου πείτε, τι θέλει το ΠΑΣΟΚ; Να βγάλει πλειοψηφία στη Βουλή; Όχι, αλλά να βγάλει έναν ευρωβουλευτή και για να το κάνει θέλει 4%-4,5%». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν η ΔΗΜΑΡ δε βγάλει ούτε έναν ευρωβουλευτή, αφού διαφαίνεται ότι πορεύεται ανεξάρτητα από τους άλλους, τελείωσε».
Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τη στήριξη που έδωσε στην «πρωτοβουλία των 58», ανέφερε: «Είναι προφανές, ότι ο κ. Σημίτης κάτι θέλει από την πολιτική ζωή, διότι όπως είδατε ζωντάνεψε. Δε νομίζω ότι θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κάτι καλό»...
Την άποψη ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός», όπως τον αποκάλεσε, του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ «θα πρέπει να τελειώσει αυτομάτως όποτε διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές», εξέφρασε την προηγούμενη Τετάρτη, λίγο προτού συναντηθούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον καθορισμό της προγραμματικής συμφωνίας, ο Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του. «Ο ιστορικός μας συμβιβασμός με τη ΝΔ τελειώνει με τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Είτε γίνουν πριν (τις ευρωεκλογές) είτε μετά, τελειώνει. Οριστικά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει μετά τις εκλογές μια προοδευτική κυβέρνηση, με τις δικές του απόψεις και προτάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αδιαφορεί για το όνομα που θα έχει το κόμμα που θα ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας.
Όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, όλα δείχνουν ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει «κεφάλι» στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, με τις ηγεσίες κομμάτων και κινήσεων του χώρου να ανταγωνίζονται για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.