Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Φίλιππος Συρίγος: Μια γενναία φωνή σίγησε – Η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2004 – "Μεγάλες στιγμές!", "Η άγνωστη πτυχή ενός σκανδάλου", "Το ελληνικό δράμα της κας Αγγελοπούλου" και ο ιστορικός τελικός Ελλάδας - Σ. Ένωσης




Από τις ελάχιστες φωνές που αντιτάχθηκαν στο "θαύμα του 2004"
 
 
«Κάπως έτσι η πρωτεύουσα και η ευρύτερη περιοχή της γέμισαν, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε η ίδια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με «λευκούς ελέφαντες», δηλαδή εγκαταστάσεις που, ενώ κόστισαν αμέτρητα λεφτά, δεν είχαν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στους κατοίκους της Αθήνας μετά το τέλος των Αγώνων. [...]

Νομίζω ότι, τώρα πια, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ποια ήταν η πραγματική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Και να αυτομαστιγωθούμε, έστω στα κρυφά, επειδή, την κρίσιμη στιγμή, εκφραστήκαμε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική, δίνοντας λευκό χαρτί σε ανθρώπους που σχεδίαζαν την καταστροφή της χώρας».
Φίλιππος Συρίγος
 ***

 
Έσβησε μετά απο πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο


Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Κυριακής, στα 65 του χρόνια, ο Φίλιππος Συρίγος, ένας από τους πιο γνωστούς και σημαντικότερους Έλληνες αθλητικογράφους.

Ξεκινώντας την  καριέρα του από την ΕΡΤ της δεκαετίας του 1980, έγινε γνωστός από τις περιγραφές του στις σαββατιάτικες τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων καλαθοσφαίρισης του ελληνικού πρωταθλήματος.

Γρήγορα ο Φίλιππος Συρίγος απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα, περιγράφοντας και τους αγώνες της θρυλικής ελληνικής εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987.

***


 Δολοφονική επίθεση στον Φίλιππο Συρίγο
Δύο άγνωστοι χτύπησαν πισώπλατα με μαχαίρι και σιδερολοστό το δημοσιογράφο

Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου, με δράστες δύο άγνωστους μέχρι στιγμής άνδρες σημειώθηκε στις 4 χτες το απόγευμα. Η δολοφονική επίθεση έγινε στη διασταύρωση των οδών Αριστείδου και Ελλης, στην Καλλιθέα, λίγα μέτρα μακριά από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ FM» όπου εργάζεται. Ο δημοσιογράφος μόλις είχε τελειώσει την εκπομπή του και κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του. Τότε, δύο άτομα, που επέβαιναν σε μηχανή, τον πλησίασαν από πίσω και αφού τον χτύπησαν με μαχαίρι και σιδηρολοστό, εξαφανίστηκαν.
Ο Φ. Συρίγος ειδοποίησε τους συναδέλφους του με το κινητό του τηλέφωνο και εκείνοι τον μετέφεραν αιμόφυρτο στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, στις 4.45 μ.μ. και σχεδόν αμέσως εισήχθη στο χειρουργείο. Τέσσερις ώρες μετά εκδόθηκε ιατρικό ανακοινωθέν και οι θεράποντες γιατροί εξηγούν ότι η έκτακτη εισαγωγή στο χειρουργείο έγινε «λόγω επαπειλούμενου αιμορραγικού σοκ».
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο Φ. Συρίγος φέρει κρανιοεγκεφαλική κάκωση και νύσσον τραύμα μήκους 2 εκατοστών στην οπίσθια επιφάνεια του δεξιού ημιθωρακίου - δηλαδή πισώπλατα (το «νύσσον τραύμα» σημαίνει ότι έγινε με αιχμηρό αντικείμενο). Επίσης φέρει παρόμοια τραύματα, ένα μήκους 1,5 εκατοστών στην αριστερή νεφρική χώρα, ένα μήκους 2 εκατοστών στη δεξιά νεφρική χώρα και ένα μήκους 3 εκατοστών στην οπίσθια επιφάνεια της δεξιάς γλουτιαίας χώρας. Φέρει ακόμα τρία θλαστικά τραύματα μήκους 2-3 εκατοστών στη βρεγματική χώρα και κακώσεις πηχεοκαρπικών αρθρώσεων και στα δυο χέρια.
Σύμφωνα με το δεύτερο ιατρικό ανακοινωθέν ο Φίλιππος Συρίγος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» έχει προβεί στο παρελθόν σε αποκαλύψεις για σκάνδαλα στο χώρο του αθλητισμού. Οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις αφορούν τη μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ και τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επειδή ο Φ. Συρίγος είναι σημαντικός μάρτυρας για την υπόθεση αυτή, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ζήτησε από τον διοικητή ασφαλείας να εποπτεύσει προσωπικά της προανάκρισης που διενεργείται.
Ο δημοσιογράφος έχει γράψει επίσης και για τη σχέση του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου και του «ΑΘΗΝΑ 2004» με την εταιρία «Οκταγκον», η οποία εμπλέκεται σε όλες τις υποθέσεις χορηγιών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για το άρθρο αυτό, το ζεύγος έχει προχωρήσει σε αγωγή εναντίον του. Τέλος, έχει αρθρογραφήσει και για την υπόθεση της παραχώρησης του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, γράφοντας ότι η πολιτεία το χάρισε στον πρόεδρό του. Οι οργανωμένοι οπαδοί είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του και για το λόγο αυτό είχε προειδοποιήσει πως αν του συμβεί κάτι, υπεύθυνος θα είναι ο Σ. Κόκκαλης.
Καταδικάζουν
Τη δολοφονική επίθεση στο δημοσιογράφο καταδίκασαν η κυβέρνηση, τα κόμματα και η Ενωση Συντακτών.
Ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δήλωσή του τόνισε: «Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου. Το γεγονός δημιουργεί ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν, δεδομένου ότι ο Φίλιππος Συρίγος είναι μάρτυρας σε υποθέσεις που αφορούν τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του αθλητισμού».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19 Οχτώβρη 2004

 ***

Τρία χαρακτηριστικά κείμενα του Φίλιππου Συρίγου

*

Μεγάλες στιγμές!

Αντιγράφω από ένα πρόσφατο πόνημα του άρτι επιστρέψαντος στη δημοσιογραφία βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γιώργου Λιάνη:
«Η Ελλάδα τις τελευταίες της μεγάλες στιγμές τις έζησε και τις χρωστά στον αθλητισμό. Οπως και να το κάνουμε, οι τελευταίες μεγάλες στιγμές της Ελλάδας και της Αθήνας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Μόνο τότε οι Ελληνες είχαν κάτι να τους ενώνει και μόνο τότε η Αθήνα απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση. Σηκωθήκαμε λίγο ψηλότερα με τους Ολυμπιακούς. Οπως σηκωνόμασταν λίγο ψηλότερα με τα κατορθώματα των αθλητών μας...».
ΜΑΛΙΣΤΑ... Σε στιγμές που οι Ελληνες νιώθουν στο πετσί τους πόσο τραγικά εξαπατήθηκαν στην ιστορία αυτή, έρχεται ο πρωταίτιος της εξαπάτησης να αποδείξει όχι απλά ότι δεν μετανοεί, αλλά ότι δεν είναι καν σε θέση να καταλάβει τι γίνεται γύρω του!
ΝΑΙ... πράγματι, μας σήκωσαν λίγο ψηλότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι' αυτό και λίγο μετά πέσαμε και τσακιστήκαμε. Διότι το ολυμπιακό μας όνειρο, σε εποχές που υποτίθεται ότι επιχειρούσαμε την περίφημη οικονομική σύγκλιση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, στηρίχθηκε σε δανεικά λεφτά, τα οποία λεηλάτησαν εργολάβοι, πάροχοι υπηρεσιών, μεσάζοντες και σαλταδόροι. Με τη σύμφωνη γνώμη ή και τη συμμετοχή, φυσικά, όσων αποφάσιζαν τότε.
ΚΑΙ ο Γ. Λιάνης, αντί ως εμπνευστής αυτής της καταστροφικής «μεγάλης ιδέας» να ζητάει εξηγήσεις ή, τουλάχιστον, να απαιτεί λογαριασμό, επιμένει σε «μεγάλες στιγμές» μιας χώρας που, κατά τη γραφή του, ενδέχεται και να μην υπάρχει πια!
ΜΗΝ απορείτε. Τέτοιοι μας κυβέρνησαν χθες, τέτοιοι μας κυβερνάνε και σήμερα. Γι' αυτό και φτάσαμε στο «δεν πάει άλλο», γι' αυτό και είναι εντελώς αμφίβολο αν θα ξανασηκώσουμε ποτέ κεφάλι.
ΑΣ πάμε όμως και στα... επουσιώδη. «Μόνο τότε οι Ελληνες είχαν κάτι να τους ενώνει», λέει ο Γ. Λιάνης. Ναι, πράγματι, «στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωριστά»! Ας όψεται όμως η θηριώδης προπαγάνδα, που έκανε το άσπρο μαύρο, με συνέπεια άδολοι εθελοντές να υπηρετήσουν εν αγνοία τους τα συμφέροντα οργανωμένων ληστοσυμμοριτών!
«ΜΟΝΟ τότε η Αθήνα απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση», εξακολουθεί ο... ποιητής. Ναι, με το C4Ι, τα αερόστατα παρακολούθησης, τις τηλεφωνικές γραμμές γεμάτες ρουφιάνους και τους Αθηναίους να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους!
«ΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΑΝ λίγο ψηλότερα με τα κατορθώματα των αθλητών μας», καταλήγει ο δις υφυπουργός Αθλητισμού. Ποιων αθλητών όμως; Αυτών που πιάστηκαν αμέσως ντοπέ, αυτών που πιάστηκαν αργότερα ή μήπως εκείνων που δραπέτευσαν από το Ολυμπιακό Χωριό και με πρόφαση ένα τροχαίο ατύχημα πήγαν (με τη συνδρομή της πολιτείας...) και κλείστηκαν στο ΚΑΤ για να γλιτώσουν από τον έλεγχο ντόπινγκ;
ΑΣ' ΤΑ λοιπόν Γιώργο, δεν σε παίρνει... Γιατί εσείς οι πολιτικοί μπορεί να μας κάνατε φτωχούς, αλλά όχι και μαλάκες... 



Ελευθεροτυπία, 28 Δεκεμβρίου 2010

 ***

Η άγνωστη πτυχή ενός σκανδάλου

Αφού την περασμένη Κυριακή άρχισα τις αναμνήσεις, είναι τελικά αναπόφευκτο να συνεχίσω και σήμερα με αυτές. Πάντα σε σχέση με την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο την 12η Αυγούστου 2004 και για πολύ καιρό μετά...
Το Νοέμβριο του 2005 δέχθηκα ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από κάποιον κύριο που, αν και με ξενική προφορά, μιλούσε πολύ καλά ελληνικά. Μου συστήθηκε ως Σβεν Βέτερ, Σουηδός, ο οποίος εκπροσωπούσε την IAAF στην Ελλάδα, με κύρια αρμοδιότητα τους ελέγχους ντόπινγκ σε έλληνες αθλητές.
- Θα περάσετε και εμένα από ένα τέτοιο έλεγχο; Τον ρώτησα για να μάθω μια ώρα αρχύτερα τι ζητούσε.
«Ασφαλώς όχι», απάντησε γελώντας. «Τώρα κάνω μια έρευνα, πάντα για λογαριασμό της IAAF, γύρω από την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου και θέλω τη βοήθειά σας».
Σκοπός του Βέτερ ήταν να με πείσει να καταθέσω εναντίον των δύο αθλητών στη δίκη που θα γινόταν, μετά από προσφυγή της IAAF, στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (ΚΑΣ). Του απάντησα αμέσως αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι η συνεργασία με τις αθλητικές, δικαστικές ή αστυνομικές αρχές δεν αποτελεί μέρος της δουλειάς μου. Τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ...
Τότε ο Βέτερ μου ζήτησε να τον βοηθήσω στη συγκέντρωση στοιχείων τα οποία η IAAF θα χρησιμοποιούσε σε βάρος των δύο αθλητών. Τον πληροφόρησα πως ό,τι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμο το είχα ήδη δημοσιεύσει στην «Ε», οπότε δεν ετίθετο κανένα θέμα πρόσθετης πληροφόρησής του. Τουλάχιστον από εμένα...
Ο Σουηδός, όμως, δεν κατέθεσε τα όπλα και μέσα από δύο συζητήσεις συνολικής διάρκειας μιας ώρας κατάλαβα ότι αγνοούσε όλες τις σημαντικές πτυχές της υπόθεσης· το τροχαίο, το Λέχαιο, το Κατάρ... Γι' αυτό και κάποια στιγμή τον ξεφορτώθηκα, παραπέμποντάς τον στο αρχείο της «Ε» και στο Mega, για να ζητήσει μια κόπια από το ρεπορτάζ που είχε κάνει ο Σόμπολος στο Λέχαιο.
Μετά από ένα μήνα και αφού προηγουμένως μεσολάβησε ο πατέρας του, που εργαζόταν ως αθλητικός συντάκτης στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μου τηλεφώνησε από το Λονδίνο ο δικηγόρος Γρηγόρης Ιωαννίδης, γνωστός από την υπόθεση Φέρντιναντ, ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση των Κεντέρη-Θάνου ενώπιον του ΚΑΣ.
Τα όσα άκουσα από τον Ιωαννίδη με έκαναν έξω φρενών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Σβεν Βέτερ, μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί μου, κατέθεσε εγγράφως προς το ΚΑΣ το περιεχόμενο μιας συνέντευξης που ισχυριζόταν ότι του παραχώρησα και στην οποία φερόμουν να λέω απίστευτα πράγματα εναντίον των αθλητών... Μεταξύ αυτών και ότι τους θεωρούσα ύποπτους για την σε βάρος μου δολοφονική απόπειρα τον Οκτώβριο του 2004!
«Δεν έχω δώσει καμιά συνέντευξη, όλα αυτά είναι κατασκευάσματα του Βέτερ», είπα στον δικηγόρο. «Αν σας διευκολύνει», συνέχισα, «είμαι πρόθυμος να τον διαψεύσω με ένα άρθρο μου στην "Ε". Ή μάλλον, νομίζω ότι έχω καθήκον να το κάνω. Δεν θα επιτρέψω την καταδίκη των δύο αθλητών με έναν τέτοιο δόλιο τρόπο».
Ο Ιωαννίδης μού απάντησε ότι εκτιμούσε τη στάση μου, αλλά ένα δημοσίευμα δεν θα λαμβανόταν υπόψη από το δικαστήριο. Επρεπε να καταθέσω στο ΚΑΣ, αν ήθελα να αποδοθεί δικαιοσύνη.
«Να μου στείλετε την κατάθεση του Σβέτερ και θα σας πω», ήταν η απάντησή μου. Οταν την διάβασα αντιλήφθηκα ότι ο Σουηδός είχε ενεργήσει ως κοινός απατεώνας. Πήρα στο τηλέφωνο τον Ιωαννίδη. «Θα καταθέσω», του είπα. «Πες μου πώς πρέπει να γίνει».
Του έστειλα με φαξ στο Λονδίνο την κατάθεσή μου, γραμμένη στα ελληνικά. Τη μετέφρασε και μου την επέστρεψε, ειδικά συντεταγμένη προς το ΚΑΣ, από το φαξ του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων όπου εργαζόταν ο πατέρας του, μιας και ο ίδιος βρισκόταν, πια, στη Θεσσαλονίκη για να κάνει Πρωτοχρονιά με τους δικούς του. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο την υπέγραψα και την προώθησα στο προσωπικό του φαξ στο Λονδίνο, όπου τη βρήκε μετά τις διακοπές.
Με αχρηστευμένη την κατάπτυστη κατάθεση Σβέτερ, η IAAF φαίνεται ότι δεν μπορούσε να πετύχει την καταδίκη του Κεντέρη-Θάνου στη Λοζάνη. Γι' αυτό και αρκέστηκε σε ένα συμβιβασμό μαζί τους, ο οποίος μπορεί να ήταν αρκετά επώδυνος (2 1/2 χρόνια αποκλεισμός) για τους αθλητές, αλλά όμως τυπικά δεν ήταν καταδίκη. Παρ' ότι ισοδυναμούσε, βέβαια, με κάτι τέτοιο.
Κατά μία περίεργη σύμπτωση η αποκάλυψη εκείνου του «καταδικαστικού συμβιβασμού» έμελλε να γίνει από την αφεντιά μου στην «Ε» μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Που όμως ήταν αρκετό σε κάποιους για να ξεχάσουν τι ακριβώς είχε γίνει νωρίτερα...

Ελευθεροτυπία, 13 Φεβρουαρίου 2011



 *** 


Το ελληνικό δράμα της κας Αγγελοπούλου




Εν μέσω του δράματος που ζει ο ελληνικός λαός εδώ και τρία χρόνια, η Γιάννα Αγγελοπούλου διάλεξε να επανεμφανιστεί στην παγκόσμια σκηνή, για να περιγράψει το δικό της... δράμα! Που, όπως μας πληροφορούν οι μυημένοι, αφορά «τη ζωή, τον έρωτα και την ολυμπιακή προσπάθεια μιας γυναίκας να φέρει δόξα στην πατρίδα της».
«My Greek Drama». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της, που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο από το Amazon, με τιμή πώλησης 29,65 δολάρια (19,90 ευρώ). Είναι τυχαίος, άραγε, ο τίτλος; Και κυρίως, είναι τυχαία η χρονική στιγμή που η «ιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων» επιχειρεί μια τόσο απρόσμενη επιστροφή;
Τα περιεχόμενα του πονήματος, έτσι όπως διοχετεύονται από το Amazon, δεν λένε πάρα πολλά. Σίγουρα όμως ούτε και λίγα, ειδικά για όσους είχαν παρακολουθήσει από κοντά την πορεία της συγγραφέως, από τα πρώτα στάδια της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι το -υποτίθεται θριαμβευτικό- φινάλε τους.
«Η ζωή της -γράφει σε τρίτο πρόσωπο μέσω του εκδοτικού της οίκου- μοιάζει με την ιστορία της Σταχτοπούτας» και αμέσως μετά προχωράει σε μια... συγκλονιστική περιγραφή:
«Απολαμβάνοντας τη μοναξιά των VIP καθισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Γιάννα Αγγελοπούλου άρχισε να χορεύει. Ο κόσμος είχε έντονες αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να οργανώσει με επιτυχία αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Εκείνη χόρευε και γιόρταζε για τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων, που τελικά κέρδισαν αυτό το δύσκολο στοίχημα. Η προσπάθεια αυτή έδειχνε πως από όλο αυτό το "στοίχημα" μια νέα Ελλάδα θα προκύψει, μια Ελλάδα αντάξια της κληρονομιάς της. Δεν μπορούσε να φανταστεί όμως (σ.σ. η Γιάννα) ότι, λίγα χρόνια μετά, η χώρα της θα εγκατέλειπε τα μαθήματα του Ολυμπιακού Πνεύματος και θα γινόταν θύμα μιας πρωτοφανούς οικονομικοπολιτικής κρίσης, που θα έφτανε να απειλήσει ακόμα και τη σταθερότητα της Ευρώπης».
Μάλιστα... το νόημα νομίζω ότι είναι σαφές: Εγώ πέτυχα το ακατόρθωτο, θέλει να πει η Γιάννα Αγγελοπούλου, και μετά ήλθαν οι πολιτικοί και τα έκαναν σαν τη μούρη τους. Πράγμα που θαυμάσια θα μπορούσε να ισοδυναμεί με προτροπή προς τον ελληνικό λαό (και ίσως όχι μόνο προς αυτόν...) να τη φέρει πίσω για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει.
Γι' αυτό ίσως και δεν διστάζει να προχωρήσει σε αναφορές που ενδεχομένως παραπέμπουν μέχρι και στον Ελευθέριο Βενιζέλο! «Το My Greek Drama -διαβάζουμε- αιχμαλωτίζει τη διακαή φιλοδοξία ενός επαναστατημένου κοριτσιού από την Κρήτη, που άναψε τη "δάδα" των Ολυμπιακών. Η ιστορία της έρχεται να αφυπνίσει τον ελληνικό λαό και κάθε άνθρωπο που παλεύει για να αλλάξει τον κόσμο».
Είναι τελικά αυτό που φαίνεται, ή απλά 8,5 χρόνια «στην απ' έξω» έκαναν την ολυμπιακή μας ηγέτιδα να επαναστατήσει, πραγματικά αυτή τη φορά; Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην προσέξει κάποιες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, που ενδεχομένως να παίζουν ανασταλτικό ρόλο στις όποιες προθέσεις της.
Βέβαια με τη λέξη «Drama» είναι πιθανόν ότι η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρεται στη δράση και την υποτιθέμενη προσφορά της προς τον ελληνικό λαό και όχι σε κάποια προσωπική ελληνική τραγωδία της. Ομως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Και ειδικά τέτοιες ώρες.
Γιατί όταν ο Ελληνας βιώνει ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της σύγχρονης ιστορίας, είναι τουλάχιστον ατυχές (αν όχι επιπόλαιο και αλαζονικό) να έρχεται η Γιάννα Αγγελοπούλου να του μιλήσει για το δικό της Drama. Οποιο τελικά και αν είναι αυτό...
Σ.σ. Ο πίνακας με την εξέλιξη του ελληνικού χρέους λέει ότι στην τετραετία 2000-2004 το χρέος αυξήθηκε κατά 44%! Και στην αμέσως επόμενη (2004-2008), όταν άρχισαν να συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά 48%! Για να ξέρουμε τι λέμε, δηλαδή.


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 10 Φεβρουαρίου 2013

***

Φ. Συρίγος: Γνώριζα από πριν ότι θα γίνει το τροχαίο με τους Κεντέρη-Θάνου (ΒΙΝΤΕΟ) 


Παρακολουθείστε τι είπε ο γνωστός αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος σε εκπομπή της ΝΕΤ πριν ενάμιση χρόνο για το τροχαίο ατύχημα των Κεντέρη -Θάνου κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών της Αθήνας. Ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι γνώριζε από πριν ότι θα συμβεί τροχαίο ατύχημα με τους δυο πρωταθλητές του στίβου έτσι ώστε να μην περάσουν ντόπινγκ κοντρόλ. [Η δήλωση Συρίγου μετά το 5'45"]
Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων όλοι οι κατηγορούμενοι για το τροχαίο των δύο ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου τον Αύγουστο του 2004.
(Πηγή: THEINSIDER)

***
Ας θυμηθούμε τη μετάδοσή του το 1987 στα τελευταία λεπτά του ιστορικού τελικού Ελλάδας-Σ.Ένωσης
(Τα τελευταία λεπτά)
 

*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.