Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» (Κείμενο από τη «Σύνταξη» της εφημερίδας) - Και δυο ακόμα κείμενα από τα ιστολόγια «Διέξοδος» και «Revolution Now»

ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ








Οι αλλαγές, που γίνονται στον «Ριζοσπάστη» και θα αποτυπωθούν και με τη νέα μορφή του φύλλου στην κυριακάτικη έκδοση στις 3 του Νοέμβρη, έχουν ως στόχο τη βελτίωση, την αναβάθμιση της εφημερίδας, στη βάση των κατευθύνσεων του 19ου Συνεδρίου και της συγκεκριμενοποίησής τους από την Κεντρική Επιτροπή, τη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας και την Κομματική Οργάνωση του «Ριζοσπάστη». 

Στην υλοποίησή τους παίρνονται υπόψη οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες της περιόδου. Για παράδειγμα, η μείωση των σελίδων δε σημαίνει μείωση ή υποβάθμιση της ποιότητας της εφημερίδας.


Αντίθετα, και με λιγότερες σελίδες, και με λιγότερο προσωπικό, και με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε ο «Ριζοσπάστης» να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο καθήκον του ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, ως καθημερινός σύντροφος, καθοδηγητής, διαφωτιστής των μελών και φίλων του Κόμματος, ευρύτερα των εργαζομένων στην πάλη τους.
Aπό αυτήν την άποψη, oι αλλαγές στoν «Ριζοσπάστη», η κατάργηση στηλών, οι αλλαγές καταμερισμού στο δυναμικό του, ποιος γράφει άρθρα, ποιος σχόλια, ποιος ρεπορτάζ, σε ποιο τμήμα είναι, λύνονται στο πλαίσιο της εφημερίδας, με ευθύνη της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με κάθε εφημερίδα, και δε γίνονται με άλλου τύπου κριτήρια, όπως διαδίδεται από διάφορους, όψιμους ενδιαφερόμενους και δήθεν «φίλους» της εφημερίδας του ΚΚΕ, συνδυάζοντας μισές «αλήθειες» με συκοφαντίες, ανυπόστατα στοιχεία και ερμηνείες προθέσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι το 19ο Συνέδριο του Κόμματος κατέληξε σε νέο Πρόγραμμα, νέο Καταστατικό και σε Πολιτική Απόφαση με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομματικών μελών.

Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα ντοκουμέντα, το Καταστατικό του Κόμματος στο ίδιο το 19ο Συνέδριο.

Στο νέο Καταστατικό του Κόμματος, προσδιορίζονται μια σειρά από ζητήματα για τα μέλη του Κόμματος που απασχολούνται σε τομείς της ιδεολογικο-πολιτικής δραστηριότητάς του όπως ο «Ριζοσπάστης».

Προβλέπεται καταστατικά ότι, όπως και τα άλλα στελέχη που δουλεύουν σε άλλους τομείς δράσης του Κόμματος, κεντρικά και τοπικά, σε Τμήματα και σε Οργανώσεις, έτσι και στα έντυπα του Κόμματος οι εργαζόμενοι αυτοί στηρίζονται οικονομικά με ποσό που κυμαίνεται και δεν υπερβαίνει το μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στον «Ριζοσπάστη», σε αντίθεση με τις αστικές εφημερίδες, δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι κομματικά μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάποιοι επαγγελματίες καριέρας και άλλοι όχι. Η καταστατική πρόβλεψη ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις.
Ο «Ριζοσπάστης» έχει ακούραστους κομμουνιστές δημοσιογράφους, αφανείς, που δεν περιμένουν κανενός είδους καταξίωση με τα κριτήρια που αυτή γίνεται στον αστικό Τύπο. Η ενασχόληση στον «Ριζοσπάστη» δεν είναι επαγγελματική σχέση, αλλά κομματική δουλειά γι' αυτό δεν μπορεί να μοιράζεται με ενασχόληση σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως συμβαίνει σε άλλες εφημερίδες και Μέσα.
Αλλωστε, ο «Ριζοσπάστης» δεν αγοράζεται και δε διαβάζεται για το ποιοι γράφουν σε αυτόν, αλλά πρωταρχικά και πάνω απ' όλα γιατί είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δεν είναι οποιαδήποτε εφημερίδα.
Το ποιοι κομμουνιστές, ποια μέλη του Κόμματος εργάζονται και ποιοι όχι στον «Ριζοσπάστη» είναι κάτι που λύνεται με συλλογική ευθύνη της εφημερίδας.
(Oι υπογραμμίσεις από Lenin Reloaded)
Διέξοδος: Ο "Ριζοσπάστης" και μια στοιχειώδης λεπτομέρεια
Τον Ριζοσπάστη δεν τον χρηματοδοτούν ούτε εμπορικοί στόλοι, ούτε τράπεζες, ούτε διυλιστήρια πετρελαίου, ούτε μεταλλεία χρυσού, ούτε κατασκευαστικοί όμιλοι, ούτε τα διόδια του ενός ή του άλλου εκχωρημένου οδικού άξονα, ούτε η βιομηχανία του θεάματος, ούτε…, ούτε…, ούτε…
Λέγοντας το ίδιο πράγμα διαφορετικά: ο Ριζοσπάστης δεν είναι συμπληρωματικό εξάρτημα -πολιτκό και ιδεολογικό- κανενός εφοπλιστικού, τραπεζικού, βιομηχανικού, εμπορικού κλπ κλπ ομίλου, όπως όλων αυτών που μέρα-νύχτα μοχθούν για την “ανεξάρτητη” και “αντικειμενική” “ενημέρωση” του λαού, για την πολιτιστική και ψυχαγωγική του (παρα)μόρφωση.
Ο ίδιος ο Ριζοσπάστης δεν είναι εμπορική επιχείρηση, η έκδοσή του δεν αποσκοπεί στην κερδοφορία και τη συσσώρευση κεφαλαίου ούτε και στηρίζεται οικονομικά από τη συσσώρευση κεφαλαίου και την κερδοφορία κάποιου επιχειρηματικού ομίλου που εκδίδει την εφημερίδα του (ή εκπέμπει το σήμα του) σαν όργανο των εμπορικών και πολιτικών υποθέσεών του.
Στοιχειώδες: Ο Ριζοσπάστης δεν είναι τέτοιου είδους “όργανο”, είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, χρησιμεύει για τη διάδοση των θέσεων του και για την ενημέρωση του λαού από τη σκοπιά αυτών των θέσεων, και τα έξοδα της έκδοσής του δεν αθροίζονται σε οποιαδήποτε συνολική επένδυση “αυτοαξιοποιούμενου” κεφαλαίου και εξασφάλισης πολιτικής επιρροής στη λέσχη της ταξικής κυριαρχίας. Αθροίζονται στα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, έξοδα που καλύπτονται πρώτα απ’ όλα από το υστέρημα των μελών και των φίλων του.
Μπορεί να έχει κανείς οποιαδήποτε άποψη για το περιεχόμενο του Ριζοσπάστη, για οποιαδήποτε πλευρά του τρόπου με τον οποίο εκπληρώνει την αποστολή του, αλλά οποιαδήποτε τέτοια άποψη αγνοεί την παραπάνω πραγματικότητα και “ειδοποιό διαφορά” δεν μπορεί παρά να είναι (μιλώντας με όρους πολιτικά και “συναισθηματικά” ουδέτερους) “άστοχη”.

***
Revolution Now: Οι «κλαίουσες ιτιές» της Μπογιοπουλιάδας
ΚΚΕδολόγοι προβοκάτορες: Ο Μανιαδάκης ζει, αυτός τους οδηγεί.

...αυτές που σήμερα ψέγουν το ΚΚΕ, τον Ριζοσπάστη γιατί, λέει, «εκδίωξε», «απέλυσε», «έφαγε», «καρατόμησε», «κατακρεούργησε» και άλλα φαιδρά το γνωστό δημοσιογράφο είναι οι εξής:
- είναι αυτοί που ποτέ στη ζωή τους δεν έκαναν τον κόπο να αγοράσουν το «Ριζοσπάστη».
- είναι αυτοί που ουδέποτε πήραν την εφημερίδα να διαβάσουν την στήλη του Νίκου Μπογ. και τον έμαθαν απ' την τηλεόραση.
- είναι αυτοί που δεν έχουν βγει - ούτε θα βγουν - ποτέ σε οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση του Κόμματος.
- είναι αυτοί που όταν τους μιλούσες για οργάνωση απεργιών, για αγώνα και κινητοποιήσεις σου έλεγαν «δε βαριέσαι βρ' αδερφέ».
- είναι αυτοί που όταν ο ΔΟΛ, η Ελευθεροτυπία, το ΑΛΤΕΡ και τόσα άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν περικοπές, απέλυαν και πετούσαν στο δρόμο εργαζόμενους σφύριζαν αδιάφορα.
- είναι αυτοί που όταν ο ΚΚΕ έδινε μάχες σε χώρους δουλειάς, στο δρόμο, στις απεργίες ήταν στην «απέναντι όχθη» και έβριζαν το ΚΚΕ.
- είναι αυτοί που στην επόμενη μεγάλη μάχη, στην επόμενη απεργία, θα απουσιάζουν ως συνήθως, θα φυχομαγούν, θα συμμαχούν με τους απεργοσπάστες.
- είναι αυτοί που το παίζουν δήθεν κατατρεγμένοι κομμουνιστές χτυπώντας το Κόμμα με τον πλέον ύπουλο και βρώμικο τρόπο, μέσα από σελίδες τύπου «Νέα Σπορά».
- είναι αυτοί που όταν το ΠΑΜΕ δέχθηκε συντονισμένη παρακρατική δολοφονική επίθεση τον Οκτώβρη του 2011 μιλούσαν για «τα ΚΝΑΤ που προστατεύουν τη Βουλή».
- είναι αυτοί που έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό που αποτελεί βασική αρχή λειτουργίας του ΚΚΕ.
- είναι αυτοί που με αφορμή τον Προσυνεδριακό Διάλογο για το 19ο Συνέδριο έκαναν ότι περνούσε απ' το χέρι τους για να προκαλέσουν τεχνητά εσωκομματικά ζητήματα.
- είναι αυτοί που έχουν αναγάγει τον οπορτουνισμό σε τρόπο ζωής, όντας επαναστάτες μόνο στα στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
- είναι αυτοί που περίμεναν πως και πως το Ν.Μπογιόπουλο να αρθρογραφήσει ενάντια στο ΚΚΕ και απογοητεύτηκαν σφόδρα που ο Νίκος δεν το έκανε.
- είναι αυτοί που στο λεξιλόγιο τους, η φράση «εθελοντική προσφορά» είναι ανύπαρκτη μιας και έχουν μάθει μόνο στην έμμισθη παροχή υπηρεσιών.
- είναι αυτοί που θυμήθηκαν μόλις σήμερα τις «ατομικές συμβάσεις εργασίας» προκειμένου να χτυπήσουν το ΚΚΕ.
- είναι αυτοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά τον χαφιεδισμό μέσω ίντερνετ διεκδικώντας επάξια μια θέση στο βάθρο του πολιτικού «χρυσαυγιτισμού».
Αυτοί είναι εν ολίγοις οι σημερινοί όψιμοι δήθεν «φίλοι» του Νίκου (και πάντοτε εχθροί του εργατικού, λαϊκού κινήματος) που τάχα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Ας έχουν λοιπόν υπ' όψη τους ότι ο Κομμουνιστής Νίκος Μπογιόπουλος, όπως και τα μέλη του ΚΚΕ, δεν είναι σαν τα μούτρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.