Κομματάκι προβληματισμένος βέβαια, αλλά ξαναχαιρετίζει την κατασκευή του TAP «και κάθε άλλο σχέδιο το οποίο θα προσφέρει πλεονεκτήματα στην οικονομία και στην κοινωνία μας». Αμήν. |
Για τον αγωγό TAP και τη ΔΕΣΦΑ συζήτησαν Π. Λαφαζάνης και πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν
Δημοσίευση: Τρί, 03/02/2015 - 22:16
Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν και εκπρόσωπο της SOCAR Energy Greece.
Για τον αγωγό, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε
Τα περί «ενεργειακής ασφάλειας» είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που αξιοποιούν -κυρίως οι ΗΠΑ- στον ενεργειακή αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τον έλεγχο μεγαλύτερων μεριδίων στην ευρωπαϊκή αγορά.
«στηρίζουμε, λοιπόν, τον TAP και τη διέλευσή του από την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό συμφέρει τη χώρα μας, συμφέρει την περιοχή μας και υποβοηθά πάρα πολύ την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο».
Τα περί «ενεργειακής ασφάλειας» είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που αξιοποιούν -κυρίως οι ΗΠΑ- στον ενεργειακή αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τον έλεγχο μεγαλύτερων μεριδίων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο να βελτιώσει τα οφέλη του συγκεκριμένου αγωγού».
Για την ΔΕΣΦΑ ο Π. Λαφαζάνης απέφυγε να πει πως σταματά η ιδιωτικοποίηση της λέγοντας
«όσον αφορά την ΔΕΣΦΑ ΑΕ και την πώληση στη SOCAR, όπως ξέρετε αυτή η διαδικασία -παρά τη δική μας αντίθεση- έχει προχωρήσει. Βρίσκεται ίσως σε τελικό στάδιο, θα έλεγα. Ξέρετε όμως ότι έχουν εκφραστεί κάποια ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα της πώλησης εξετάζεται από την Επιτροπή. Περιμένουμε την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας σε σχέση με αυτήν την υπόθεση».
Μετά τη συνάντηση πάντως ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev, εμφανίσηκε αισιόδοξος για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR λέγοντας
«ας περιμένουμε πρώτα την απόφαση της ΕΕ που είναι πολύ σημαντική και μετά θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά, παραμένουμε αισιόδοξοι».
Έλα ρε Παναγιώτη, μην κάνεις έτσι, θα τα μαζέψεις εσύ... |
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου «δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου» ενόψει της ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρείς χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Αλλά για τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, δήλωσε ότι
«θα επανεξεταστεί στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας».
Επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.