Βαρουφάκης: Δεν ζητάμε διαγραφή αλλά ανταλλαγή χρέους
Αποσύρει η Ελλάδα το αίτημα της για κούρεμα του χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στους Financial Times, μετά τη συνάντηση του με ομάδα επενδυτών στο Λονδίνο.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον ονομαστική διαγραφή χρέους, αντιπροτείνοντας ένα "μενού ανταλλαγών χρέους (menu of debt swaps)" με δύο ειδών ομόλογα: Ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα δεύτερο το οποίο αποκάλεσε "perpetual bond" (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο).
Όπως είπε, τα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη ομόλογα, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ενώ τα χωρίς λήξη ομόλογα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή "έξυπνης μηχανικής χρέους (smart debt engineering)", που επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως "κούρεμα".
(σ. Μπ.: Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια!)
(σ. Μπ.: Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια!)
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε».
(σ. Μπ.: Ορθά το τοποθέτησε, όμως. Και βρήκε την κατάλληλη λέξη! Μεγάλε!)
Και πρόσθεσε:
"Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε ένα συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα πω: Βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”. (σ. Μπ.: Σκάσε και πλήρωνε, μαλάκα Σίσυφε!).
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα και πλήγμα στη φοροδιαφυγή με βασικό στόχο τους εύπορους φοροφυγάδες.
Η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1 με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για κοινωνικές δαπάνες, είπε.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι
η κυβέρνηση θα βάλει στο στόχαστρο της τους εύπορους Έλληνες οι οποίοι "δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο που τους αναλογεί στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών της ύφεσης. "Βάζουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι το ψαριού και όχι την ουρά του". (σ. Μπ.: Οι εφοπλιστές ανήκουν στους εύπορους;)
Και σημειώνει: Παρά τα όσα οι εταίροι μας πιστεύουν επειδή προερχόμαστε από τη ριζοσπαστική Αριστερά, είμαστε απολύτως σοβαροί στην πρόθεση μας να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και να ακούμε. Το μόνο για το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε είναι από την άποψη ότι το υπάρχον πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Συναντήσεις στο City
Ο υπουργός είχε συναντήσεις με στελέχη του City: Στην πρώτη μετείχαν 14 και στη δεύτερη περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι τραπεζών και επενδυτικών οίκων. Εκεί φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό Δημόσιο θα είναι απολύτως συνεπές έναντι των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κρατικοποιήσεις τραπεζών, καθώς και ότι θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με όρους που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου. (σ.Μπ. 'Ντάξει, δεν κινδυνεύει ο Σάλας, που εκφράζει τα συμφέροντα του Δημοσίου)
Την επίτευξη συμφωνίας συντόμως προανήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο βρετανικό Channel 4, μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογό του Όσμπορν στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει μία συμφωνία που θα ρυθμίζει οριστικά το ελληνικό ζήτημα.
"Θα υπάρξει μία συμφωνία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία θα ξεκαθαρίζει στους πάντες ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκρίνεται στους κανόνες και κατά κάποιο τρόπο θα τελειώνει μία και καλή με την ελληνική κρίση ", τόνισε.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι "χρειαζόμαστε μία αίσθηση σταθερότητας για να σταματήσει η εκροή χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή η αίσθηση σταθερότητας θα δοθεί από τους ευρωπαίους εταίρους μας με το να καταλήξουμε σύντομα σε μία συμφωνία".
"Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πρέπει να παίζουν με τη σταθερότητα της ευρωζώνης, πρέπει να ηρεμήσουν τα νεύρα", υπογράμμισε, για να σχολιάσει: Πρέπει να είσαι πολύ κυνικός για να πιστέψεις ότι η ΕΚΤ θα κάνει κάτι που θα υποσκάψει την Ελλάδα και τη Νομισματική Ένωση"."Δεν έχουμε μπροστά μας μία αναμέτρηση μέσα σε ένα σκηνικό Άγριας Δύσης. Εμείς επιδιώκουμε την εξεύρεση λύσης που να ευνοεί τον μέσο Ευρωπαίο", είπε. (σ. Μπ. Ευτυχώς που είμαι ο μέσος Ευρωπαίος;)
Πρόσθεσε ότι με τον Όσμπορν βρήκαν κοινό έδαφος σχετικά με τις αντί-πληθωριστικές ανησυχίες τους για την Ευρώπη.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε υπέρμετρα εποικοδομητικές τις συζητήσεις του με τον βρετανό ομόλογό του, λέγοντας: "Στην πραγματικότητα ήταν μία πνοή φρέσκου αέρα".
"Φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ένιωθα ότι έχουμε μία πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μία θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος στην προσπάθεια μας να βρούμε κοινό έδαφος. Εκτιμώ ότι ήδη το βρήκαμε".
Δήλωσε δε ότι συμφώνησε με τον Όσμπορν πως είναι απαραίτητο να μπει ένα τέλος στο μύθευμα που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη.
"Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στο χρονίζον μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια ανοιχτή κακοφορμισμένη πληγή στην πλευρά της ευρωζώνης". (σ. Μπ.: Ωραίος ο δικός σου!)
"Ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζεται κάτι θετικό για τη βρετανική οικονομία", επεσήμανε.
Πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το κεντροευρωπαϊκό μπλοκ ετοίμαζε μία επικίνδυνη επίθεση εναντίον της Ελλάδας, που θα εξαπέλυσαν το πρωί της Δευτέρας. Η επίθεση απετράπη από τις παρεμβάσεις Ομπάμα και του γάλλου ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.