Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Τουρκία ➽ δίνει το στίγμα της γκριζάροντας ξανά το Αιγαίο ➽ ΚΚΕ: Οι διαπραγματεύσεις για μια ΝΑΤΟικής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο δίνουν περισσότερο «αέρα στα πανιά» των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι διαπραγματεύσεις για μια ΝΑΤΟικής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο δίνουν περισσότερο «αέρα στα πανιά» των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Σε σχόλιό του για τις διεκδικήσεις που διατύπωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (βλ. κάτω), το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Η νέα διατύπωση των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων περί ύπαρξης “γεωγραφικών σχηματισμών με αδιευκρίνιστη κυριαρχία στο Αιγαίο” κάνει, για μία ακόμη φορά, “σκόνη” τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση όλων των υπολοίπων κομμάτων, περί “καλού κλίματος” και “ήρεμων νερών” στα ελληνοτουρκικά.

Αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι ακριβώς το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων για μια ΝΑΤΟικής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, που δίνουν περισσότερο “αέρα στα πανιά” των διεκδικήσεων αυτών.

Πρόκειται, άλλωστε, για τη γνωστή θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, την οποία οι ίδιοι οι “σύμμαχοί” μας, με πρώτες από όλους τις ΗΠΑ, έχουν αποδεχτεί και η οποία, φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται με μια φαιδρή υποβάθμιση, σαν αυτή που επιχείρησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για “πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος”...».

902

Δίνει το στίγμα των διεκδικήσεών της η Τουρκία γκριζάροντας ξανά το Αιγαίο

Φωτό: Από πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φινταν

Το στίγμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του επώδυνου για τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνοτουρκικού διαλόγου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ, δίνει ξανά η Τουρκία, θέτοντας εκ νέου ζήτημα «γκρίζων ζωνών» με αφορμή την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Γεωργίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσαν δύο θαλάσσια πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο για τη δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Παρά το ότι ο κ. Σκυλακάκης έσπευσε να επισημάνει ότι δεν θα υπάρξουν «πολιτικά κριτήρια» για την χάραξη του Θαλάσσιου πάρκου Αιγαίου (αμφισβητώντας και ο ίδιος εμμέσως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ), η Τουρκία αντέδρασε κάνοντας λόγο για γκρίζες περιοχές.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» και ζητάει από την ΕΕ «να μην γίνει εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα».

Σε απάντησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Τουρκία για δημιουργία εντυπώσεων και για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος. Μάλιστα υποστηρίζει πως «η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Προσθέτει πως «η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική». 

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.