Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

➽ ΚΚΕ: Καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης - Αποτελεί στάδιο στη σχεδιαζόμενη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου ➽ Λιάνα Κανέλλη, εκπρόσωπος του Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Επιστολή στην Γραμματεία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ➽ Αλέξης ΤσΗΠΑς (χωρίς τσίπα): Συμφωνώ, λοιπόν, που σήμερα η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης - Αποτελεί στάδιο στη σχεδιαζόμενη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (βλ. κάτω) σχετικά με την ένταξη του Κοσόβου: 

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση για την ένταξη στον οργανισμό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, που έλαβε πρόσφατα η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από εισήγηση της Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ).

Η απόφαση αυτή, 25 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, έρχεται να προωθήσει τα αποτελέσματα αυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια. Αποτελεί στάδιο στη σχεδιαζόμενη διεθνή αναγνώριση και αναβάθμιση του ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η στάση της αποχής που επέλεξαν ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, και ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) συνιστά συνενοχή. Συνδέεται με τις ευρωατλαντικές ''παρωπίδες'' τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι, όμως, μια κάκιστη ''υπηρεσία'' για τα συμφέροντα των λαών των Βαλκανίων, όλων των λαών, που βιώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την απόσπαση και κατοχή εδαφών τους, όπως είναι και ο λαός της Κύπρου, που εδώ και 50 χρόνια βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Το ΚΚΕ, όπως και πριν 25 χρόνια, έτσι και σήμερα θα συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στα καπιταλιστικά συμφέροντα και στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, που ξαναμοιράζουν το γη, χαράσσοντας τα σύνορα με των λαών το αίμα και στις αποφάσεις τους, που ρίχνουν ''λάδι στη φωτιά'' του εθνικιστικού μίσους και των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

902

*

Τυπική η ψήφιση, αφού το Κόσοβο είναι χωρισμένο σε βιλαέτια και αφού εκεί βρίσκεται το περίφημο στρατόπεδο Bondsteel, που είναι η κύρια βάση του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης KFOR (Kosovo Force). 14 χιλιόμετρα περίμετρος, 2,5 μέτρα τσιμεντένιος φράχτης. Ιδρύθηκε το 1999 με 50.000 στρατό από 39 χώρες. Το 2008 αριθμούσε 14.000. Σήμερα (στοιχεία Σεπ. 2014 https://zbabis.blogspot.com/2014/09/video_20.html) η δύναμη είναι μειωμένη, αφού οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ έχουν μεταφερθεί όπου γης. Η Ελλάδα συμμετέχει με 118 άνδρες. Βρίσκεται κοντά στο ανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η βάση είναι έδρα του ΝΑΤΟ, της KFOR και της Πολυεθνικής Ομάδας Μάχης στη Ανατολή MNBG -Ε (Multinational Battle Group East).


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου

Στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Τρίτη 16/4, εγκρίθηκε γνωμάτευση, εισηγήτρια της οποίας ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, για την ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου. Υπερψήφισαν 131 βουλευτές, 29 μέλη τάχθηκαν κατά και 11 τήρησαν αποχή. Την τελική απόφαση θα την λάβει η Επιτροπή των Υπουργών.

Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει αποφασιστικά τον πόλεμο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και τη διάλυση της χώρας, τη δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσόβου και τις μεθοδεύσεις αναγνώρισής του. Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ως προς αυτό έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο Α. Τσίπρας, που έχει αναλάβει τον ρόλο του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε σχετική ψηφοφορία στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τοποθετήθηκε με «παρών».

Χθες, στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, έγινε ψηφοφορία για την ένταξη ή μη του Κοσόβου και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, εκπρόσωπος του Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέστειλε στην Γραμματεία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας την ακόλουθη επιστολή:

«Κυρία Καραστεργίου,

Καθώς απουσιάζω για λόγους υγείας απ’ αυτή τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και το θέμα του Κοσόβου που θα συζητηθεί αύριο, 16/4/24, είναι εξαιρετικής σημασίας για το κόμμα μου και μένα, να καταγραφεί η άρνησή μου, δηλαδή ΚΑΤΑ στην ψηφοφορία, παρακαλώ να με αντικαταστήσετε μόνο με συνάδελφο αναπληρωματικό μέλος, που θα έχει την ίδια αρνητική ψήφο, όπως η κ. Κασιμάτη, που με διαβεβαίωσε γι’ αυτό. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό, ας μείνει η θέση μου κενή για να μην αλλοιωθεί η αρνητική μου ψήφος.

Λιάνα Κανέλλη

Βουλευτής ΚΚΕ».

Η κ. Κασιμάτη καταψήφισε την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Υπέρ, εκτός της κ. Μπακογιάννη, ψήφισαν επίσης: η Άννα Ευθυμίου (ΝΔ), ο Γιώργος Σταμάτης (ΝΔ), ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ). Απείχαν ο Αλ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ).

Στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ανέφερε πως έχει «αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια», εννοώντας ουσιαστικά τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, που έριξε κι άλλο μπαρούτι στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, είπε: «Συμφωνώ, λοιπόν, που σήμερα η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Και σε αυτή τη βάση, το Κόσοβο αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι». Αφού συμφώνησε, δηλαδή, ουσιαστικά με την αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου, στη συνέχεια επισήμανε πως το Κόσοβο πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα ώστε να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης...

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.